آریا بانو

آخرين مطالب

آغاز فصل جدید ارکستر سمفونیک تهران با روایت خلیج فارس سیاسی

آغاز فصل جدید ارکستر سمفونیک تهران با روایت خلیج فارس
  بزرگنمايي:

آریا بانو - ایرنا / کنسرت ارکستر سمفونیک تهران با عنوان «رنگواره‌ها» به رهبری نصیر حیدریان با اجرای آثاری از آهنگسازان جهانی و قطعه «خلیج فارس» و روایتی از شکوه این خلیج در تالار وحدت برگزار شد.
نخستین کنسرت ارکستر سمفونیک تهران در سال گذشته با عنوان «از دنیای نو» به رهبری منوچهر صهبائی خردادماه در تالار وحدت روی صحنه رفت و پس از دو ماه تعطیلی رویدادهای موسیقایی به دلیل ماه‌های محرم و صفر و ایام سوگواری شهادت امام حسین (ع) و یارانش، این ارکستر فصل جدید اجراهای خود را با رهبر مهمان از شهریورماه آغاز کرد و این روند تا پایان سال هم ادامه داشت.
ارکستر سمفونیک تهران تا پایان سال 1403 در مجموع هشت عنوان برنامه را در 22 اجرا به روی صحنه برد که این موضوع انتقادهایی را از سوی برخی از کارشناسان در پی داشت و معتقد بودند ارکستر سمفونیک تهران برنامه‌ای مدون و از پیش تعیین شده نداشته است و اجراها به صورت گه‌گاه و بدون هدف‌گذاری مشخصی روی صحنه رفته و اجرای هشت عنوان برنامه در طول سال به معنای تعطیلی یا نیمه تعطیل بودن ارکستر در سال گذشته بوده است.
با این وجود کنسرت «ترانه‌های کلاسیک» به عنوان آخرین کنسرت ارکستر سمفونیک تهران در سال 1403 به رهبری نصیر حیدریان به عنوان رهبر مهمان با کیفیتی قابل توجه به روی صحنه رفت. محمد اله‌یاری فومنی مدیرعامل بنیاد رودکی اسفندماه سال گذشته با صدور حکمی، حیدریان را به عنوان رهبر ارکستر سمفونیک تهران در سال 1404 منصوب کرد.
براین اساس، نخستین کنسرت ارکستر سمفونیک تهران در سال جدید با عنوان «رنگواره‌ها» شامگاه چهارشنبه (27 فروردین) به رهبری حیدریان و اجرای قطعاتی از آهنگسازان شهیر قرن نوزدهم و بیستم میلادی در تالار وحدت برگزار شد.
در این کنسرت قطعه‌های «اورتور خفاش»، «آنا پولکا»، «اورتور شاهزاده کولی»، «دانوب آبی زیبا» از یوهان اشتراوس (اشتراوس دوم، پسر) آهنگساز و رهبر ارکستر اتریشی اجرا شد، اشتراوس (1889-1825) یکی از برجسته‌ترین و محبوب‌ترین نوازندگان و ترانه‌سرایان سده نوزدهم بود.
این آهنگساز به خاطر تصنیف موسیقی برای رقص والس اتریشی و اپرت (اپرای کوچک) شهرت یافت. او بیش از 500 والس، پولکا، کوادریل، و انواع دیگر موسیقی رقص و چندین اپرت و یک باله ساخت و به همین دلیل «پادشاه والس» لقب گرفت که تا حد زیادی دلیل محبوبیت والس در وین در قرن نوزدهم بود. اشتراوس موفق شد والس را از شکل ابتدایی خود خارج کند و شکل پوئم سمفونیک به آن بدهد. او بیش از 400 والس ساخت. در یکی از سفرهای ناصرالدین‌شاه قاجار به اروپا، اشتراوس مارشی به نام «مارش ایرانی» ساخت که امروزه از آثار معروف او به‌ شمار می‌رود.
«اورتور رزامونده» اثر فرانتس شوبرت (1828-1797) از دیگر قطعه‌هایی بود که ارکستر سمفونیک تهران در کنسرت شب گذشته اجرا کرد، شوبرت آخرین آهنگساز اتریشی برجسته مکتب موسیقی کلاسیک- رمانتیک بود. او در عمر بسیار کوتاه خود 9 سمفونی، 14 کوارتت زهی، 2 تریوی پیانو و آثار دیگری ساخت اما آنچه نام و جایگاه او را بی‌همتا نگاه می‌دارد، لیدها (ترانه‌ها)ی اوست؛ 603 لید یا ترانه در 31 سال زندگیش نشانگر آن است که او هیچ‌وقت از آواز جدا نبوده‌ است.
تریوهای پیانوی شوبرت بسیار موفق بودند چرا که بیش از هر فُرم دیگری به خط آواز نزدیک است. در اغلب آثارش، ویولن و ویولنسل خط آواز را دنبال می‌کنند و پیانو در حقیقت همراهی‌کننده است. در میان تمام آهنگسازان، شوبرت بهترین الگو است، نُت‌های سازهای بادی او بر طبق نظر اغلب متخصصان موسیقی در واقع منحصربه‌فرد هستند.
قطعه‌های «فانتزی والس» اثر میخائیل گلینکا (1857-1804) آهنگساز روس و بنیانگذار مکتب موسیقی مدرن روسیه، «پاوانه» اثر گابریل فوره (1924- 1845) آهنگساز، نوازنده و مدرس سازهای پیانو و ارگ فرانسوی، «رقص‌های محلی رومانی» اثر بلا بارتوک (1945- 1881) آهنگساز، موسیقی‌شناس و پیانیست برجسته مجار، از پیشگامان موسیقی مدرن جهان بنیانگذاران موسیقی‌شناسی قومی نیز در کنسرت «رنگواره‌ها» اجرا شدند.
پرواز مرغ دریایی بر فراز آب‌های نیلگون خلیج فارس
اجرای قطعه «خلیج فارس» به آهنگسازی مهدی کلانتری از نوازندگان کنترباس ارکستر سمفونیک تهران در آستانه فرارسیدن روز ملی خلیج فارس (دهم اردیبهشت) از آثار شاخص ارکستر سمفونیک تهران در کنسرت شب گذشته بود که با روایتی از شکوه این خلیج، جلوه‌ای حماسی به سالن اجرا بخشید.
کلانتری پیش از این درباره ویژگی‌های قطعه «خلیج فارس» به یکی از رسانه‌ها اظهارداشت: «خلیج فارس» اثری موسیقایی است که آغاز آن برگرفته از وقایع پس از انقلاب اسلامی و پیش از آغاز جنگ تحمیلی است. این اثر را می‌توان به پرواز یک مرغ دریایی بر فراز آب‌های نیلگون خلیج فارس تشبیه کرد؛ پرنده‌ای که ناظر بر تمامی رخدادهای تلخ و شیرین در این منطقه تاریخی و استراتژیک بوده است.

آریا بانو

بازار


وی گفت: این قطعه با فضایی آرام، ملایم و روح‌نواز آغاز می‌شود که تداعی‌گر روزهایی سرشار از امید، آرامش و نشاط در فضای پس از پیروزی انقلاب اسلامی است اما این فضا به‌ تدریج، با بهره‌گیری از فضاسازی دراماتیک و تنالیته‌های خاص موسیقایی، به آغاز جنگ تحمیلی و حمله رژیم بعث عراق ختم می‌شود. پس از این مقطع تاریک، قطعه با حال و هوایی حماسی، به دوران مقاومت، ایثار و در نهایت بازسازی و تلاش برای ساختن آینده‌ای روشن‌تر می‌رسد.
کلانتری افزود: «خلیج فارس» نوعی قطعه موسیقایی روایت‌محور که تجلی‌گر تاریخ، هویت، افتخار و پایداری ملت ایران در بستر فرهنگی و جغرافیایی خلیج فارس است.
این آهنگساز بیان کرد: با توجه به شرایط حساس و پیچیده کنونی در منطقه و اهمیت خلیج فارس به عنوان نماد هویت ملی و غرور ایرانی، این اثر می‌تواند نقشی مؤثر در تقویت حس همبستگی و امید در جامعه ایفا کند. هدف من از خلق این قطعه، تنها یک تجربه موسیقایی نیست بلکه تلاشی است برای زنده نگهداشتن خاطره مقاومت، ایستادگی و همدلی مردمی که در سخت‌ترین شرایط، امید خود را از دست ندادند.
قطعه «خلیج فارس» بسیار مورد استقبال و تشویق مخاطبان قرار گرفت و پس از اجرای قطعه رهبر ارکستر کلانتری را معرفی کرد و او هم به مخاطبان ادای احترام کرد.


ارکستر سمفونیک تهران در رپرتوار شب گذشته با اجرای آثار آهنگسازان اتریشی، روسی، فرانسوی، مجارستانی و ایرانی سعی کرده بوده رنگواره‌ای از تم‌های این آهنگسازان را روایت کند و سفر موسیقایی خاطره‌انگیزی را برای مخاطبان ثبت کند، هماهنگی نوازندگان و رهبری شایسته نصیر حیدریان نشان داد که این ارکستر پس از فراز و نشیب‌ها و حاشیه‌های سال گذشته می‌تواند با برنامه‌ریزی مناسب و حمایت مسئولان، امسال سال پررونقی را با جلب نظر مخاطبان در پیش داشته باشد.
محمدرضا کریمی (کنسرت مایستر)، فرزاد صیدی، احسان شامی، عرفان شریف‌زاده، فرمهر حسن بیگلو، سینا صالحی، هورام ترابی، حسن ملکی، فرید ذاکری، درسا میناسازی، سجاد صالح‌آبادی، سارا قاسمی، سینا افتخارنیا، پارسا معین، کارین علی‌محمدی(ویولن یک)، مونیکا لران، مهوش عسگری، پیمان شامی، عرفان وکیلی، سارا بیرامزادگان، موژان میرزایی، علیرضا گلستانه، ملیکا زاده‌محمدی، حمید خدایی، فرناز زندیه، عرفان جاویدنیا، امیرمهزیار قاسمی (ویولن دو)، امین زمان‌خان، پژمان اختیاری، آتنا زنگنه، زهرا عبدالله‌زاده، مسعود پوربخت، آریان زمانی، روشا گواهی، مهدی منادی، فرگل ساکت (ویولا)، مجید اسماعیلی، ماکان خویی‌نژاد، بهرنگ معتمدی، زهرا کتابی، هلیا پورکریمی، روژان فلاح‌بردبار، هستی علیزاده، امین چراغیان (ویولنسل)، مهدی کلانتری، پروانه انارکی، محمدرضا جبار، آوا پویاکاشانی، کوروش ملکی، نازنین احمدی، ستاره ناموری‌راد (کنترباس) نوازندگان ارکستر در بخش سازهای زهی را تشکیل می‌دادند.
همچنین ماه‌سیما فلاحی، غزاله میرزازاده (فلوت)، فراز فراست‌پور (پیکولو)، آرین قیطاسی، نازنین احمدزاده (ابوا)، مینلی دانلیان، پگاه ولی‌خانی (کلارینت)، علیرضا متوسلی‌داراب، فرشاد محمدی (فاگوت)، فاطمه یوسفی‌نژاد، هومان باقی، نرگس تقی‌پور، روژینا صادقی، ریحانه رفیعی، پارمیدا بهادران(هورن)، علی ضرابی، کامیار ماندگاریان (ترومپت)، سپهر عباسی، آرین خدایار (ترومبون)، رامین براتی (ترومبون باس)، محمدرضا پناهی‌نژاد (تیمپانی)، ماهان ببری، عرفان فرشی‌زاده، مهیار منتظم صدیق (پرکاشن)، دیبا والی (هارپ) و آرمان فتاحی (پیانو) دیگر نوازندگان ارکستر در این کنسرت بودند.
به گزارش ایرنا، ارکستر سمفونیک تهران سال 1312 توسط غلامحسین مین‌باشیان تشکیل شد و پرویز محمود در سال 1324 آن را به شکل کنونی پایه‌گذاری شد. دوران طلایی این ارکستر در سال‌های 1351 تا 1357 و به رهبری فرهاد مشکوه سپری شد، این ارکستر اکنون تحت پوشش بنیاد فرهنگی هنری رودکی فعالیت می‌کند.

supports HTML5 video

لینک کوتاه:
https://www.aryabanoo.ir/Fa/News/1390906/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

ورزش سنگین در شب، به خواب آسیب می‌رساند

سفر در زمان؛ «فوزیه در یک مهمانی رسمی در مصر»؛ دهه 30/ عکس

سفر در زمان؛ «صیاد شیرازی در مراسم عروسی اش»؛ سال 1348/ عکس

کارشناسی داوری دیدار گل گهر - استقلال

کارشناسی داوری دیدار هوادار - مس رفسنجان

کارشناسی داوری دیدار تراکتور - ملوان

کارشناسی داوری دیدار پرسپولیس - سپاهان

علیرضا منصوریان پیشکسوت استقلال: بهترین بازی برای من دربی 3-2 نبود، بازی السد بود که با ژاوی آن ها را حذف کردیم

واکنش علیرضا منصوریان پیشکسوت استقلال به عکسی مشترک با فرهاد مجیدی

واکنش علیرضا منصوریان پیشکسوت استقلال به فحاشی ها علیه علیرضا بیرانوند

علیرضا منصوریان : باید بقیه بازیکنان خودمان را از نظر بدنی به سطح ستاره‌های تیم ملی برسانیم

آیا بیماری هموفیلی قابل درمان است؟

ستاره النصر مقابل استقلال حالا گل خالی نمی‌زند! ‏

علیرضا منصوریان : به نظرم تراکتور قهرمان می‌شود اما در فوتبال هیچ چیزی بعید نیست

دفاعیه یحیی درباره وقت‌کُشی: بلد نیستیم

علیرضا منصوریان پیشکسوت استقلال: موسیمانه واقعا من را سورپرایز کرد

علیرضا منصوریان پیشکسوت استقلال: اصلا قبول ندارم که می‌گویند برخی بازیکنان در حد تیم نیستند

علیرضا منصوریان: 700 هزار دلار در زمان سعادتمند طلبکار بودم، که به باشگاه بخشیدم

علیرضا منصوریان: مجتبی جباری را به عنوان یک سرمایه بزرگ نباید الان بسوزانیم

کارتال: یک پرسپولیس جدید می‌سازم

گل‌محمدی: از حالا به فکر تراکتور هستم

پاستورلو: مطمئنم طارمی خیلی به اینتر کمک می‌کند!

شادی بازیکنان و کادر فنی فولاد با هواداران پس از برتری مقابل شمس آذر

حمایت علیرضا منصوریان از بازیکنان استقلال و کاپیتان های تیم

یعقوب لیث صفاری؛ آهنگری که شاه شد / وقتی عیاران، علیه خلفای عباسی بسیج شدند

علیرضا منصوریان: موسیمانه خیلی خوشحال بود که با این قرارداد وارد فوتبال ما شد

تغییرات پرتعداد و عجیب استقلال از زبان علیرضا منصوریان پیشکسوت باشگاه

ماجرای دیر رسیدن علیرضا منصوریان به جلسه پیشکسوتان استقلال

حمایت علیرضا منصوریان پیشکسوت استقلال از سیدحسین حسینی

شوخی علیرضا منصوریان با مهدی توتونچی؛ چرا شما چایی می‌خورید ؟ برای من هم بریزید!

کل‌کل جالب رئال و بارسلونا علیرضا منصوریان با مهدی توتونچی

گل اول النصر به القادسیه توسط مانه

گل دوم القادسیه به النصر توسط اوبامیانگ

خاطره جالب علیرضا منصوریان از دعوای شدید و قهر با برادر پرسپولیسی‌اش

مدیرعامل تراکتور و یک پیام فرهنگی بعد از صدرنشینی!

احساس یک زن هیچوقت دروغ نمی‌گوید

تصنیف دل انگیز «شب» از استاد غلامحسین بنان

مدارس این شهرها فردا تعطیل شد

زن ذلیل جاش تو بهشته!

با خدا رفیق بشیم!

لحظات دلهره‌آور دوچرخه سواری روی باله توربین بادی

تا حالا درون ناقوس ساعت را دیده بودید!

حرکت جالب هم محله ای ها در میشیگان ؛ خودتان ببینید!

طرز تهیه یک غذای خوشمزه از امپراطوری عثمانی

علائم کمبود مواد مغذی در کودکان

یه آموزش عالی برای بچه ها، گوش گیر زمستونی

سفر به هر کدام از سیارات منظومه شمسی چقدر طول می‌کشد؟

سحابی rim با فاصله‌ی 4 هزار سال نوری از زمین

جملاتی دردناک از کتاب های داستایوفسکی

شعر ترکی استاد شهریار