آریا بانو

آخرين مطالب

کوچک‌ترین ضربان‌ساز قلب جهان؛ تزریق‌پذیر، بی‌سیم و قابل‌جذب در بدن گوناگون

کوچک‌ترین ضربان‌ساز قلب جهان؛ تزریق‌پذیر، بی‌سیم و قابل‌جذب در بدن
  بزرگنمايي:

آریا بانو - ایرنا /پژوهشگران دانشگاه نورث‌وسترن موفق به طراحی و تولید کوچک‌ترین ضربان‌ساز قلب جهان شده‌اند؛ دستگاهی به‌اندازه نوک سرنگ که بدون نیاز به عمل جراحی وارد بدن می شود، ضربان قلب را تنظیم می کند و پس از پایان مأموریت، به‌طور کامل در مایعات بدن حل می شود.
به گزارش روز چهارشنبه گروه علمی ایرنا از ستاد ویژه توسعه فناوری نانو، تیمی از مهندسان دانشگاه نورث‌وسترن ضربان‌سازی توسعه داده‌اند که آن‌قدر کوچک است که می‌توان آن را با سرنگ به بدن تزریق کرد. این ضربان‌ساز انقلابی، به‌طور ویژه برای نوزادان مبتلا به بیماری‌های مادرزادی قلبی طراحی شده و قادر است بدون هیچ‌گونه جراحی تهاجمی، عملکرد حیاتی قلب را به‌صورت موقتی پشتیبانی کند.
این دستگاه مینیاتوری، که کوچک‌تر از یک دانه برنج است، با یک ابزار پوشیدنی و انعطاف‌پذیر جفت می‌شود که روی سینه بیمار قرار می‌گیرد. این ابزار، به‌محض شناسایی ضربان نامنظم قلب، پالس‌های نوری به داخل بدن می‌تاباند که از پوست، استخوان سینه و عضلات عبور کرده و ضربان‌ساز را فعال می‌کند.
بازار
این ضربان‌ساز برای بیمارانی طراحی شده که تنها نیاز به ضربان‌سازی موقتی دارند. نکته قابل‌توجه آن است که تمامی اجزای این دستگاه از مواد زیست‌سازگار ساخته شده‌اند و پس از پایان عملکرد، در مایعات بدن حل می‌شوند؛ بنابراین نیازی به عمل جراحی برای خارج کردن دستگاه وجود ندارد.
جان راجرز (John A. Rogers)، پیشگام زیست‌الکترونیک در دانشگاه نورث‌وسترن و سرپرست این پروژه، گفت: ما به‌احتمال زیاد کوچک‌ترین ضربان‌ساز جهان را توسعه داده‌ایم. برای بیماران خردسال، به‌ویژه نوزادانی که عمل جراحی قلب انجام می‌دهند، مینیاتوری بودن دستگاه از اهمیت بالایی برخوردار است.
به‌گفته دکتر ایگور ایفیموف (Igor Efimov)، متخصص قلب تجربی و همکار پروژه، حدود یک درصد از نوزادان در سراسر جهان با نقص‌های مادرزادی قلبی به دنیا می‌آیند.
وی افزود: این کودکان اغلب فقط برای چند روز پس از جراحی به ضربان‌ساز نیاز دارند، اما این بازه زمانی چند روزه برای حفظ جانشان حیاتی است. حالا می‌توانیم بدون عمل دوم، این ضربان‌ساز کوچک را بر روی قلب نوزاد قرار داده و آن را با دستگاهی نرم و پوشیدنی کنترل کنیم.
پیش‌تر در سال 2021، همین تیم نخستین ضربان‌ساز قابل‌حل موقتی را معرفی کرده بود که بدون نیاز به باتری یا سیم‌های حجیم کار می‌کرد. اما این نسخه جدید، با بهره‌گیری از باتری مبتنی بر واکنش شیمیایی، نوعی سلول گالوانی، توانسته گام بزرگی در کاهش اندازه و ساده‌سازی روش کاشت بردارد.
در این فناوری، دو فلز متفاوت نقش الکترود را ایفا می‌کنند و در تماس با مایعات بدن، تشکیل باتری داده و جریان الکتریکی لازم برای تحریک قلب را تولید می‌کنند. کنترل روشن و خاموش شدن دستگاه نیز با تابش نور مادون‌قرمز انجام می‌شود؛ نوری که می‌تواند به‌راحتی از بافت‌های بدن عبور کند.
این دستگاه پوشیدنی زمانی‌که ضربان قلب پایین‌تر از حد نرمال تشخیص داده شود، به‌طور خودکار دیود نوری را فعال کرده و نوری با طول‌موج خاص ساطع می‌کند که موجب فعال‌سازی ضربان‌ساز می‌شود. حتی با وجود اندازه فوق‌العاده کوچک، فقط 1.8 میلی‌متر عرض، 3.5 میلی‌متر طول و 1 میلی‌متر ضخامت، این دستگاه قادر به تولید پالس‌هایی هم‌سطح با ضربان‌سازهای بزرگ‌سال است.
راجرز می‌گوید: قلب تنها به مقدار بسیار کمی تحریک الکتریکی نیاز دارد. با کوچک‌سازی دستگاه، روند کاشت آسان‌تر، خطرات کمتر و نیاز به جراحی ثانویه کاملاً حذف شده است.
از آنجا که این ضربان‌سازها بسیار کوچک هستند، می‌توان آن‌ها را در نقاط مختلفی از قلب نصب و هرکدام را با رنگ نوری متفاوت کنترل کرد. این قابلیت می‌تواند منجر به ضربان‌سازی هماهنگ و پیچیده‌تری نسبت به مدل‌های سنتی شود و حتی در درمان آریتمی‌ها کاربرد داشته باشد.
افیموف توضیح داد: با نصب چندین ضربان‌ساز روی سطح قلب، می‌توان هر بخش را جداگانه کنترل و درمان‌های دقیق‌تری انجام داد. حتی می‌توان این فناوری را در کنار ایمپلنت‌هایی مانند دریچه‌های قلبی به‌کار گرفت تا در صورت بروز انسداد، عملکرد قلبی حفظ شود.
راجرز نیز افزود: به‌دلیل اندازه بسیار کوچک، می‌توان این ضربان‌ساز را با تقریباً هر نوع ایمپلنت پزشکی ترکیب کرد. این تنها یکی از نمونه‌های بسیاری است که این فناوری می‌تواند ایمپلنت‌های سنتی را به ابزارهای هوشمند درمانی تبدیل کند.

لینک کوتاه:
https://www.aryabanoo.ir/Fa/News/1389242/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

تصمیمات کنکوری؛ اصلاح یا بن‌بست؟

شورایعالی انقلاب فرهنگی تکلیف داوطلبان کنکور را مشخص کرد

اقیانوس آرام؛ قلب آبی زمین

دیوار عظیم ویستریا در پارک گل آشیکاگا

دونات خوشمزه و خوش بافت تر از این پیدا نمیکنی

معرفی غذاهای مفید و مضر برای سالمندان

روش اصولی جراحی مخصوص کاهش وزن

هیچ خواستگاری جور نمیشه که ازدواج کنم!

با یک بازی ساده نوزادتون رو سرگرم کنید

صفحات زمین حافظه دارند!

شاعرانه/ هم دل شکنی هم تن، دلدار چنین خوش‌تر

لذت صعود بارسلونا به نیمه نهایی چمپیونزلیگ

گزارشی از اردوی پایانی تیم فوتبال دانشجویان برای حضور در مسابقات جهانی بلژیک

هوادار نوجوان گل‌گهر: چهار نفر بودیم و دو بلیط، دو نفرمان رفتند ما ماندیم!

صحبت های هواداران گل‌گهر پیش از مصاف با استقلال

هوادار خانم استقلال: ما همیشه قهرمانیم!

رعایت قوانین، تمرکز زدایی و تفویض اختیار به استان‌ها در دستور کار قرار دارد

کوروش سلیمانی: «پایتخت 7» را می‌بینم

وقتی مجبوری بری مهمونی باجناق پولدارت

آهنگ «سرخوش» با اجرای علیرضا پوراستاد

آغاز محدودیت‌های ترافیکی پایان هفته در محورهای مواصلاتی مازندران

کاهش 36.6 درصدی بارش‌ها در کشور

کاهش ساعات کاری ادارات از 15 خرداد

منو دریاب که حالم...

آبشارهای دره یوسمیتی

طرز تهیه میوه خشک در خانه

لازانیا مخصوص تنبلا!

سدیم، پتاسیم، آهن و انواع ویتامین در این سبزی معطر

کشتی‌هایی که 10 سال بدون سوخت‌گیری کار می‌کنند

5 هنرمند نامزد چهره سال هنر انقلاب معرفی شدند

خبر شگفت‌انگیز استقلال از زبان هاشم

رکورد هوادار در حافظیه می‌شکند

بنیادی‌فرد پرسپولیس - سپاهان را فیلمبرداری می‌کند

گیت های ورودی استادیوم سردار سلیمانی سیرجان

اتفاق تکراری برای سعید صادقی پیش از بازی سپاهان

امید رئال به خسته‌‌ترین ساق‌های فوتبال جهان!

مرد افسانه‌ای فوتبال ایران در خانه سالمندان

لژیونر ملی‌پوش در دوراهی ایتالیا و روسیه

شلوار سفید بارسلونا را آتش بزنید!

مخاطب‌محوری در برنامه‌ریزی و تولید محصولات فرهنگی اصل بنیادین فعالیت‌های ماست

عکسی خبرساز از مهرانه مهین‌ترابی با یک انگشتر!

«هیچکاک تروفو» در خانه هنرمندان ایران

اجرای آهنگ معروف بندری توسط محمد علیزاده و محسن شریفیان

اختلال یک ساعته در ایستگاه گلشهر

آغاز اعزام حجاج از 23 فرودگاه کشور از نیمه اردیبهشت

درخواست واگذاری اختیار تعیین ساعت رسمی کشور به دولت

غافلگیری مردم غرب کشور با بارش شدید برف

آغاز دوستی با خدا وقتی است که...

گوناگون/ کشف راز مرگ فرعون بعد از 3300 سال!

4گوشه دنیا/ عجیب‌ترین چهارراه تهران!