آریا بانو

آخرين مطالب

«عطار نیشابوری»، صدای مشترک روح بشری در تمام دوران‌هاست مقالات

«عطار نیشابوری»، صدای مشترک روح بشری در تمام دوران‌هاست
  بزرگنمايي:

آریا بانو - ایسنا /یک استاد زبان و ادبیات فارسی گفت: عطار تنها به دوران خود تعلق ندارد، بلکه زبان مشترک روح بشر در همه دوران‌هاست؛ زبانی که با سادگی، عمق و خلوص، مخاطب امروز را نیز به تأمل و بازاندیشی در خود فرا می‌خواند
محمد تقوی در گفت‌وگو با ایسنا اظهار کرد: در میان نام‌های درخشان آسمان ادب فارسی «عطار نیشابوری» چهره‌ای‌ است که هم در عرصه عرفان و هم در گستره شعر، ردپایی ژرف و ماندگار بر جای نهاده است. با این حال بسیاری از زوایای زندگی او همچنان در غبار ابهام فرو مانده‌اند، به ‌ویژه در تعیین تاریخ تولد و وفات او منابع مختلف اختلاف‌نظرهایی دارند.
وی با اشاره به اختلاف‌نظر منابع تاریخی در مورد سال تولد عطار گفت: درباره سال تولد عطار، روایات متفاوتی وجود دارد؛ برخی همچون «سعید نفیسی»، شاعر و پژوهشگر ادبیات فارسی سال 530 هجری را محتمل دانسته‌اند و برخی دیگر همچون «فروزان‌فر»، عطارشناس تا سال 540 را نیز محتمل می‌دانند، اما آنچه بیشترین توافق بر آن دیده می‌شود، سال 553 هجری است. این سال همچنین با روایتی که دکتر علی شریعتی نیز مطرح کرده است همخوانی دارد. از سوی دیگر چون اغلب منابع سال وفات او را 627 ذکر کرده‌اند، پیوستگی منطقی با تولد در 553 پیدا می‌کند و همین امر اعتبار این روایت را افزایش می‌دهد.
این استاد ادبیات دانشگاه فردوسی یکی از عوامل اصلی گم‌ماندن برخی ابعاد زندگی عطار را نابودی منابع تاریخی در پی حمله مغول دانست و ادامه داد: نباید تمام تقصیر را به گردن این حادثه تاریخی انداخت. در آن دوران ثبت و ضبط وقایع زندگی شاعران و عارفان به ‌صورت منظم انجام نمی‌شد، برخلاف پادشاهان یا درباریان که اطرافیان‌شان وقایع زندگی‌شان را با دقت ثبت می‌کردند.
تقوی افزود: بنابراین آگاهی ما از زندگی این بزرگان بیشتر از خلال اشارات خودشان در اشعارشان است؛ مانند فردوسی که در ابیاتی به سن خود اشاره می‌کند و از همین سرنخ‌ها تاریخ را حدس می‌زنیم. در مورد وفات، چون شهرت آن‌ها در اواخر عمر افزایش می‌یافت، توجه دیگران بیشتر می‌شد و اطلاعات دقیق‌تری باقی می‌ماند. اما در باب تولد همیشه با ابهام مواجه‌ایم و این فقط مختص به عطار نیست.
وی با اشاره به نقش عطار در جریان عرفان فارسی گفت: عرفان فارسی مسیری دارد که با سنایی آغاز می‌شود؛ او را می‌توان بنیان‌گذار عرفان تعلیمی دانست. عطار با الهام‌گیری از این سبک آن را به مرحله‌ای تازه رساند و مولانا نیز به نوعی آن را به کمال رساند. پیوندی عمیق بین این 3 چهره شکل گرفته و هر سه از قالب مثنوی و زبان شعر بهره گرفته‌اند تا آموزه‌های عرفانی را در قالبی دلنشین عرضه کنند؛ قالب‌هایی که هم شامل داستان‌های عامیانه است و هم دربردارنده نکات ناب عرفانی و قصه‌های دینی.
این استاد زبان و ادبیات فارسی در مورد تفاوت این 3 چهره افزود: تفاوت‌ها اما در نحوه پرداخت به مضامین است؛ سنایی جامع‌تر است و به مسائل کلامی و فقهی نیز پرداخته، مولوی دامنه گسترده‌تری از مخاطبان را پوشش می‌دهد و اندیشه‌های فلسفی و دینی را پررنگ‌تر می‌سازد. اما عطار به تعبیر من انسانی خالص‌تر است؛ او تنها دغدغه‌اش عرفان بوده و بدون تکیه بر زرق‌وبرق‌های فکری با زبانی ساده اما عمیق، مخاطب را به تأمل در خود وامی‌دارد.
تقوی بیان کرد: سادگی زبان، یکی از ویژگی‌های برجسته آثار عطار است؛ سبکی که برآمده از شناخت او از زندگی مردم کوچه و بازار بوده است. عطار مانند مولوی آگاه بود که برای تأثیرگذاری باید با زبان مردم سخن گفت. او با طبقات مختلف اجتماعی در ارتباط بود و همین امر باعث شد که لحنش ساده، گاه لهجه‌محور و قابل فهم برای عموم باشد. مولوی نیز در مثنوی همین شیوه را دنبال می‌کند، او نیز از این‌که مخاطبانش تنها درگیر قصه‌ها شوند و از معانی عمیق غافل بمانند، گلایه دارد. در واقع هر دو با شناخت درست از مخاطب، کوشیده‌اند تا پیام‌های عارفانه را به زبانی آشنا و دل‌نشین عرضه کنند.
وی تاکید کرد: شخصیت‌هایی چون عطار، تنها به یک دوره تاریخی تعلق ندارند. آن‌ها صدای مشترک روح بشری‌اند. نیازهای معنوی انسان، دغدغه‌های وجودی و جست‌وجوی حقیقت، اموری‌اند که زمان و مکان نمی‌شناسند. آثار عطار نه تنها برای مخاطب دیروز که برای انسان امروز هم الهام‌بخش‌اند؛ به ‌ویژه در زمانه‌ای که بسیاری دچار بحران معنا و تهی‌شدگی روحی‌ هستند.
این استاد ادبیات ادامه داد: او با تلفیق تجربه‌های ذوقی نسل‌ها به ما می‌آموزد که برای فهم خود باید به گذشته نگاهی تازه داشت و در میراث عرفانی، چراغی برای آینده یافت.

لینک کوتاه:
https://www.aryabanoo.ir/Fa/News/1387889/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

سارق مسلح مکان‌های خصوصی دستگیر شد

آتش گرفتن خودروی پژو در اتوبان مدرس تهران

جدیدترین خبر درباره پرونده معلمی که به دانش‌آموزان ابتدایی تعرض کرده بود

تفاوت قطار سریع السیر و عادی در چین

تصاویری زیبا از قوچ اوریال در پارک ملی گلستان

تصاویری خیره کننده از موج سواری در بزرگترین و ترسناک ترین امواج دریا

کته مخلوط با عطر و طعم بینظیر

سحابی زیبای reflection

شوره سر دارید؟ شاید دلیلش کمبود این ویتامین باشد

افسردگی بهاری چیست و چه زمانی اتفاق می افتد ؟

شعرخوانی زیبا از سوگل مشایخی

در انتظار تصمیم سرنوشت‌ساز کارتال در پست ایوب

پسر جای پدر؛ نسل جدید فن‌نیستلروی در آیندهوون

اتفاق خوب برای استقلال در سفر به سیرجان

کاشته‌های غیرمستقیم عجیب لیگ برتر؛ هرج‌ومرج در محوطه!

وقتی تری کروس بازیگر سعی میکند خنده های تیری آنری را تقلید کند!

کریستیانو جونیور درست مثل پدر

برگزاری نشست تخصصی کمیته المپیک و وزارت ورزش با 4 فدراسیون

همه را ول کنید دِیورسون را بگیرید؛ شادی بعد از گل قرن!‏

جدال‌های پاری سن ژرمن با تیم‌های انگلیسی

خاطره‌انگیز؛ سوپر گل استثنایی کریستیانو رونالدو به پورتو

شهاب حسینی: یکی از مریدان بازیگری «بهروز وثوقی» هستم

ساترا به کدام طرح‌های نمایشی و غیر نمایشی امسال مجوز داد؟

صحبت‌های احساسی «شهاب حسینی» درباره وثوقی و فردین

چرا «باباپنجعلی» الگوی مناسبی برای سالمندی نیست؟

آهنگ دلی «نفس» با اجرای حمید هیراد

اعتراف کارمند شرکت به قتل مدیرعامل

بحران اصلی کشور در سال 1410

منشاء توده گرد و غبار غرب کشور کجاست؟

گزینش آموزش‌وپرورش: سلامت روان معلمان را بررسی نمی‌کنیم

جاعل حرفه‌ای با 500 هزار دلار تقلبی به دام افتاد

برخورد تریلی و پراید، دو کشته برجای گذاشت

هنر گل آرایی با دو شاخه لیلیوم قرمز

مناظر رویایی بهار لرستان؛ مسیر ریلی صالح حمید

حرم مطهر رضوی غرق در باران الهی

درگیری مار و کروکودیل؛ صحنه‌ای جالب در حیات وحش

لحظه هولناک خارج شدن اتوبوس از مسیر جاده

گوناگون/ این تست آزاردهنده ترین ویژگی شخصیتی تان را آشکار می‌کند!

سوپ بادمجان؛ یک پیش غذای خوشمزه

‌‎این رسپس کیک شکلاتی، مثل معجزه ست

طعم لذیذ و خاص قلیه مرغ

چربی‌هایی که برای مبتلایان به کبد چرب مفیدند

ارتباط بین مزاج و شخصیت؛ همه چیز درباره سردترین طبع بدن

یک ایده برای شینیون شیک و دخترونه

بابا گفتن نی نی های کشورهای مختلف!

ساخت گلدان بامزه با لوازم ساده

احتمال وقوع 2 فوران خورشیدی در روز 16 آوریل

تولید نانوذرات پلیمری با قابلیت هدفگیری مستقیم تومور سرطانی

100 رمان ژرژ سیمنون دوباره منتشر می‌شود

نامزدهای جایزه «بیستون» معرفی شدند