آریا بانو

آخرين مطالب

سمفونی هنر، نغمه جنایت؛ موسیقیدانی که رئیس شهربانی رضاشاه شد/ رکن‌الدین مختاری کیست؟ اجتماعی

سمفونی هنر، نغمه جنایت؛ موسیقیدانی که رئیس شهربانی رضاشاه شد/ رکن‌الدین مختاری کیست؟
  بزرگنمايي:

آریا بانو - رکن‌الدین مختاری، نامی که در تاریخ معاصر ایران با دو وجه کاملاً متضاد و در عین حال به طرز غریبی در هم تنیده شده، شناخته می‌شود؛ از یک سو، موسیقی‌دانی چیره دست و هنرمندی خلاق که آثارش هنوز هم زینت‌بخش محافل هنری است و از سوی دیگر، رئیس شهربانی مستبد رضا شاه که دستانش به خون آزادی‌خواهان آغشته است.

این دوگانگی در شخصیت مختاری، او را به یکی از بحث‌برانگیزترین، پیچیده‌ترین و شاید بتوان گفت تراژیک‌ترین چهره‌های تاریخ ایران تبدیل کرده است.
کودکی و شکل‌گیری جوانه های عشق به موسیقی
رکن‌الدین مختاری در سال 1266 خورشیدی در تهران متولد شد. پدرش، کریم مختارالسلطنه، از رجال دربار قاجار بود و در خانه بزرگی واقع در خیابان ارامنه تهران سکونت داشت. او تحصیلات ابتدایی را در مدرسه تربیت گذراند و در همین دوران بود که استعداد شگرفش در موسیقی خود را نمایان ساخت. در همین مدرسه بود که با عبدالله دوامی، که بعدها یکی از برجسته‌ترین خوانندگان و ردیف‌دانان موسیقی ایرانی شد، همکلاس بود و همین آشنایی، آتش علاقه او را به موسیقی شعله‌ورتر کرد.
به زودی، نام مختاری به عنوان نوازنده‌ای چیره دست در محافل موسیقی بر سر زبان‌ها افتاد و آهنگ‌هایش به دلیل استحکام و زیبایی بی‌نظیرشان، مورد تحسین قرار گرفتند. روح‌الله خالقی، استاد برجسته موسیقی، در کتاب «سرگذشت موسیقی ایران» به آشنایی خود با رکن‌الدین مختاری این‌گونه اشاره می‌کند: «شب‌های تابستان در آجر فرش جلوی اتاق پنج دری روی قالیچه‌ای که با کتاب آبی رنگ فرش شده بود می‌نشستیم. یک فانوس قشنگ هم در کنار حوض مستطیل که نمای آن از سنگ بود قرار داشت و نیمی از حیاط را روشن می‌کرد و عطر گل‌های درهم اطلسی و شاه پسند مشام جان را تازه می‌کرد. پیرزن اصفهانی خوش صحبتی در خانه ما بود که قصه می‌گفت... بعد از شام روی تخت بزرگی که چندین تختخواب رویش جا می‌گرفت دراز می‌کشیدیم و پیرزن قصه را آغاز می‌کرد. گاهی کلام خود را می‌برید و می‌گفت: بچه‌ها گوش کنید صدای ویولن بلند شد. ما هم طوری به این صدا مانوس بودیم که سکوت می‌کردیم و گوش می‌دادیم و با نغمه ساز به خواب می‌رفتیم. نوازنده ویولن یک صاحب منصب نظمیه بود که پشت منزل مادر ما در پارک پدرش منزل داشت.»

آریا بانو


خالقی در ادامه می‌نویسد: «من آن موقع هنوز شکل ویولن را ندیده بودم ولی مادرم برایم گفته بود که ویلون سازی است شبیه کمانچه که به عوض اینکه روی زانو یا زمین بگذارند زیر چانه می نهند و با کمانی که آن را آرشه می‌نامند نواخته می‌شود. چون در کودکی مکرر با آواز ویولن به خواب رفته بودم همیشه آرزو می‌کردم که من هم بتوانم روزی این ساز را بزنم...»
ریاست شهربانی؛ غرق شدن در دریای خون و استبداد
در سال 1313، مختاری به ریاست شهربانی کل کشور منصوب شد و این، سرآغاز دورانی سیاه در تاریخ ایران بود. او با سرکوب وحشیانه مخالفان سیاسی و آزادی‌خواهان، به چهره‌ای منفور در میان مردم تبدیل شد. زندان‌های رضا شاه به شکنجه‌گاه‌هایی دهشتناک تبدیل شدند که در آن‌ها، آزادی‌خواهان به فجیع‌ترین شکل مورد آزار و اذیت قرار می‌گرفتند. به گفته شاهدان عینی، شکنجه‌ها در زندان‌های مختاری چنان وحشیانه بود که حتی مأموران شهربانی نیز از دیدن آن به وحشت می‌افتادند.

آریا بانو


بزرگ علوی، نویسنده مشهور، چهار سال از عمر خود را در زندان مختاری سپری کرد و در مورد او نوشت: «ما دلائلی در دست داشتیم که در بعضی موارد رئیس شهربانی از اوامر شاه نیز اطاعت نمی‌کرد.» به گفته علوی، مختاری در سرکوب مخالفان، حتی از خود شاه نیز سخت‌گیرتر بود و همین امر باعث شده بود که عده‌ای او را مقصر اصلی جنایات رژیم رضا شاه قلمداد کنند.
در دوران ریاست مختاری بر شهربانی، جنایات هولناکی رخ داد که هرگز از حافظه تاریخی مردم ایران زدوده نخواهد شد. قتل آیت‌الله سید حسن مدرس، نصرت‌الدوله فیروز، فرخی یزدی، شیخ خزعل و بسیاری دیگر از آزادی‌خواهان و مخالفان سیاسی، از جمله این جنایات بودند. پزشک احمدی، پزشک معتمد شهربانی، با تزریق سم یا هوا، بسیاری از زندانیان سیاسی را به قتل رساند و مختاری، مسئول مستقیم این جنایات بود.
محاکمه و آزادی؛ بازی عدالت یا نمایشی مضحک؟
پس از سقوط رضا شاه در شهریور 1320، مختاری بازداشت و به اتهام جنایات متعدد، محاکمه شد. روز سوم مرداد ماه 1321، دادگاه رکن الدین مختاری و دستیاران او با حضور انبوهی از تماشاچیان و با تدابیر شدید امنیتی در محل کاخ دادگستری برگزار شد. ادعانامه دادستان نظامی، سرشار از اتهامات سنگین و مستند علیه رئیس شهربانی سابق بود.
با این حال، دادگاه با بی‌اعتنایی به افکار عمومی، مختاری را تنها به 8 سال زندان با اعمال شاقه محکوم کرد. این حکم، خشم مردم را برانگیخت و بسیاری آن را ناعادلانه دانستند. روزنامه «اطلاعات» در آن زمان نوشت: «مردم انتظار داشتند که مختاری به جرم جنایاتش اعدام شود، اما دادگاه او را تنها به 8 سال زندان محکوم کرد. این حکم، ننگی بر پیشانی عدالت است.»
اما حتی همین مجازات نیز به طور کامل اجرا نشد. مختاری پس از گذراندن مدتی کوتاه در زندان، در فروردین ماه 1327 مشمول عفو ملوکانه قرار گرفت و از زندان آزاد شد. محمدرضا شاه، به پاس خدماتی که وی به خاندان پهلوی کرده بود، مبلغ یک میلیون ریال نیز به او مرحمت کرد.
بازگشت به موسیقی؛ درخشش هنر در پس زمینه جنایت
پس از آزادی از زندان، مختاری بار دیگر به موسیقی روی آورد و به ریاست مدرسه شبانه موسیقی منصوب شد. در سال 1335، او به عضویت هیئت مدیره انجمن اشاعه و اعتلای موسیقی انتخاب شد و تا پایان عمر به فعالیت‌های هنری خود ادامه داد. مختاری رغبت زیادی به حفظ گنجینه‌های موسیقی سنتی نشان می‌داد و در همین راستا، با بسیاری از موسیقی‌دانان و آهنگسازان برجسته آن دوران همکاری کرد.
همکاری با ملک‌الشعرای بهار : بسیاری از تصنیف‌های رکن‌الدین مختاری با اشعاری از ملک‌الشعرای بهار، شاعر نامدار معاصر، ساخته شده‌اند. این همکاری نشان از جایگاه رفیع مختاری در میان اهالی هنر و ادب آن دوران دارد.
ابداع پیش‌درآمد سه گاه : یکی از نوآوری‌های مهم رکن‌الدین مختاری در موسیقی سنتی ایرانی، ابداع پیش‌درآمد در دستگاه سه گاه است. این پیش‌درآمد، که به عنوان یکی از زیباترین پیش‌درآمدهای موسیقی سنتی ایرانی شناخته می‌شود، نمونه‌ای از خلاقیت و نوآوری مختاری در عرصه موسیقی است.
انتشار آثار پس از مرگ : پس از مرگ مختاری، آثار او بارها اجرا شد و حتی گاهی هم به صورت نوار در اختیار علاقمندان قرار می‌گرفت. از جمله، نواری با نام «آوازهای دیروز» که در سال 1356 توسط کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان منتشر شد. در این آلبوم، قطعاتی از رکن‌الدین مختاری در کنار آثار علینقی وزیری، ابوالحسن صبا و روح‌الله خالقی جای گرفت. این آلبوم، که با هدف معرفی موسیقی اصیل ایرانی به کودکان و نوجوانان تهیه شده بود، با استقبال گسترده‌ای روبرو شد و نقش مهمی در ترویج موسیقی سنتی ایران ایفا کرد.
مختاری در سال 1350 در سن 84 سالگی درگذشت. گرچه سال‌ها از خاموشی مختاری می‌گذرد اما هنر او و کلاسهای موسیقی او فراموش شدنی نیستند پیشینه مملو از جنایت و نامردمی او نیز هیچگاه از صفحات تاریخ پر حادثه ایران زدوده نمی شود و در پرونده شخصی وی به عنوان مدرکی برای قضاوت نسل های آینده باقی خواهد ماند .

لینک کوتاه:
https://www.aryabanoo.ir/Fa/News/1387780/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

رئیس جامعه تورگردانان: امسال سفر مردم با تورهای خارجی به کشورهای دیگر خیلی کم شد

سند تپه تاریخی هگمتانه پس از 50 سال به نام دولت صادر شد

شدت گردوخاک در کرکوک عراق، صبح را به شب تبدیل کرد

استان‌هایی که در ایام نوروز بیشترین جانباختگان را داشتند

گردوخاک به پایتخت هم می‌رسد؟

موافقان و مخالفان تغییر ساعت رسمی

چاقوکشی مرگبار بچه مدرسه ای برای هیچ!

لغو پرواز تهران - اردبیل به‌خاطر شرایط جوی

طراحی چهره بازیگران سریال پایتخت به روشی جالب

برف بهاری در شهرستان کلیبر آذربایجان شرقی

شدت گرد و خاک در کرکوک عراق، صبح را به شب تبدیل کرد

قو تنها پرنده ای هست که زمان مرگش را می داند!

تنوع زیستی منطقه ی قره‌داغ اهر

هوا خیلی گرمه و یک نوشیدنی خنک واجبه

راهنمای کاربردی برای کسانی که حساسیت فصلی دارند

سرمایه‌گذاری 100 میلیون دلاری برای توسعه هوش مصنوعی در ایران

شعری زیبا از دکتر کاکاوند

زال دنیا محو گردیدن ندارد این همه

آرای انضباطی چند تیم لیگ برتری اعلام شد

غیبت بالده در ال‌کلاسیکو قطعی شد

جایزه موشک رونالدو به حساب او واریز شد!

لارس ریکن: صعود دورتموند بزرگترین معجزه تاریخ باشگاه می‌شود

ثبت رکوردی تاریخی در NBA

کونته: رسانه‌ها باید قدردان تیم من باشند!

قهرمانی بانوی پاراتنیس روی میز ایران در مسابقات جهانی فیوچر

دلیل خودداری آنچلوتی از قبول هدایت تیم ملی ایتالیا

هر تجربه‌‌‌ی زندگی، نغمه‌ای از هم‌آوایی عقل و احساس است

بهت گفته بودم اگه بری دیگه نمی تونی برگردی

کیت بلانشت در فکر بازنشستگی از بازیگری است

اجرای آهنگ «سوگند» ویگن توسط شرکت کننده صداتو

پنج استان با بالاترین مصدومین ترافیکی در ایام نوروز

انتهای آرامش در بهار دلبرای مشهد

سیلی معلم به دانش‌آموز برای زدن برف شادی به مناسب تولدش!

قلعه زیبای کیلون در سوئیس

پرندگان زیبا در آرامش بهاری طبیعت

سالاد پیازچه قالبی، شیک و خوشمزه برای مهمانی

فاصولیه؛ خوراک لوبیا ترکیه‌ای لذیذ و خوشمزه

بچه‌ها واقعا به «پستانک» نیاز دارند؟

اینفلوئنسرهای ناتمام!

تصویر جدید «هابل» از یک سحابی ستاره‌زا

مدیرانی که میلیون‌ها دلار را آتش زدند؛ استقلال و پرسپولیس در صدر «بدها»

وقتی از چیزی مطمئن نیستی حتی به خودتم نگو

آهنگ جدید/ «خبرچین» با صدای افشین آذری

طوفان گرد و خاک در آستان قدس علوی نجف اشرف

اختلال در پروازهای اهواز به‌دلیل گرد و غبار؛ سه پرواز لغو شد

دستگیری مردی که زنان میانسال را مورد آزار و اذیت قرار می‌داد

وجود 9.8 میلیون سالمند در کشور

حال و هوای سد سلیمان تنگه ساری

حرکت خطرناک موتورسوار کنار وانت

اره ماهی های Sawfish ساکن در آب های گرم اقیانوس ها