آریا بانو

آخرين مطالب

اولین سلاح گرم ایران چه بود؟ / سلاحی که افغان‌ها ساختند و نادرشاه به ایران آورد سیاسی

اولین سلاح گرم ایران چه بود؟ / سلاحی که افغان‌ها ساختند و نادرشاه به ایران آورد
  بزرگنمايي:

آریا بانو - در عصری که صحبت از سلاح‌های دقیق لیزری و استفاده از رایانه در نبردهاست، خواندن از سلاحی که "زنبورک" نام داشته و بر پشت شتر حمل می‌شده، می‌تواند بسیار جذاب باشد.

تصورش را بکنید، شتری که باید سر خود را پایین می‌گرفته تا گلوله او را هلاک نکند، و البته گاهی هم شتر عصبانی می‌شد و سوار خود یعنی زنبورکچی را به دیار باقی می‌فرستاد! این سلاح، که روزی در میدان‌های نبرد غوغا به پا می‌کرد، امروزه تنها در موزه‌ها می‌توان سراغی از آن گرفت.
پیشینه استفاده از سلاح گرم در ایران
استفاده از سلاح گرم، بعد از اختراع باروت در چین در قرن یکم و دوم میلادی آغاز شد و کاربرد آن در جنگ‌ها در قرن هفتم میلادی گسترش یافت. بعد از آن، رفته رفته توپ و تفنگ جای سلاح سرد را در جنگ گرفت. در دوره قاجار، اساس و محور جنگ‌افزارهای ارتش ایران را سلاح‌های آتشین فلزی، مخصوصاً توپ و تفنگ، تشکیل می‌دادند.
هم‌زمان با حکومت صفویه، در قرن 17 میلادی سلاح گرم و آتشین در اروپا رو به پیشرفت و تکامل گذاشت. پس از آن، این سلاح رفته رفته از اروپا به سایر ممالک از جمله ایران راه پیدا کرد. با آمدن سلاح آتشین، کاربرد سلاح‌های سرد کمرنگ شد. ایرانیان میدان جنگ چالدران را پشت سر گذاشتند بدون اینکه از سلاح گرم بهره ببرند، و این امر موجبات شکست ایران را در این جنگ فراهم کرد. شاهان ایران یگانه عامل پیروزی عثمانی‌ها را تجهیزات، سازماندهی نفرات و استفاده از سلاح مدرن، علی‌الخصوص توپخانه قوی آن‌ها می‌دانستند.

آریا بانو


پس از این حوادث و بر حسب ضرورت، شاه عباس اول برای تقویت بنیه نظامی کشور گام‌های اساسی برداشت، اما بعد از آن تا برآمدن نادر، این جریان کم‌رنگ و یا متوقف شد. نادر شاه بازسازی نیروی نظامی کشور را وجهه همت خویش ساخت و توانست توپخانه قدرتمند و توانایی را برپا دارد.
زنبورک: توپخانه شتری
زنبورک از جمله سلاح‌های آتشینی است که در قرون دهم الی سیزدهم قمری در نبردها مورد استفاده قرار می‌گرفت. این اسلحه نخستین بار در عصر شاه عباس اول صفوی، توسط آنتونی شرلی و روبرت شرلی در ساحل دریاچه وان در سال 1012 هـ. ق ساخته شد.
البته برخی هم بر این باورند که سازندگان اصلی این سلاح، افغان ها بودند. اسداللّه معطوفی در کتاب خود "تاریخ چهار هزار ساله ارتش ایران" بیان می کند: "زنبورک را اولین بار افغان ها به وجود آوردند و در اواخر عهد صفویه باعث پیروزی آنها بر سپاه صفوی نیز شد. بعدها نادر از آنها اقتباس کرد و زنبورک ها را به خوبی مورد استفاده قرار داد.... در دو طرف جهاز شتر زنبورک، دو کیسه چرمی مشکی می آویختند که در آن مهمات حمل می شد، در انتهای جهاز میله ای قرار داشت که در آن پرچم قرمزی می نهادند و با پارچه ای بنام شبارق روی آن را می پوشاندند. به علاوه، یک مشک پر آب نیز زیر شکم شتر می بستند...."

آریا بانو


کلمباری، نظامی ایتالیایی و سرهنگ مهندسین قورخانه مبارکه محمد شاه قاجار، اظهار می‌دارد: "کلمه زنبورک از زنبور (زنبور عسل) گرفته شده است؛ چون که در واقع وظیفه این گروه نظامی حمله به دشمن در زمانی بود که بر اثر خستگی با گرما و سرما از پا درآمده بود. در چنین موقعیتی، این سربازان همانند زنبورهایی که از کندوی خود دفاع می‌کنند، به دشمن حمله ور می‌شدند و امان او را می‌بریدند."
در دوره صفوی، با وجود ساخت این سلاح، چندان به آن اهمیت داده نشد؛ ولی در دوره افشار، نادر به خوبی توانست از این سلاح استفاده کند و صفوف منظمی از زنبورکچیان تشکیل دهد که همگی در استفاده از این سلاح مهارت کافی داشتند.
برد و کارایی زنبورک
منابع تاریخی به اتفاق، برد تیر زنبورک را زیاد نمی‌دانند. برد این سلاح چنان بود که زنبورکچیان می‌بایست تامل می‌کردند تا دشمن را به تیررس خود بکشانند، آن‌گاه به طرف دشمن شلیک می‌شد. زنبورک‌ها در واقع مثل یک تفنگ شکاری بودند که می‌توانستند در حدود صد تا صد و پنجاه ساچمه به اندازه فندق و یا گردوی پوست کنده به مسافت 200 متری بر روی دشمن بپاشند.
در دوره قاجار همچنان از زنبورک استفاده می‌شد، و لیکن اندک اندک از ارزش نظامی آن کاسته شد و به تدریج جنبه تشریفاتی پیدا کرد. لرد کرزن درباره زنبورک در عهد فتحعلیشاه و ناصرالدین شاه چنین اظهار می‌دارد: "هنوز در سالنامه دولتی نام موهوم گروه زنبورکچی‌ها که آتشبار جمازه است، دیده می‌شود. این دسته در عهد پادشاهان پیشین قاجار قدر و منزلت بسیار داشتند و شامل عده‌ای محدودی از افرادی است که قد کوتاه و اونیفرم نارنجی با یراق‌های سرخ و سبز دارند و بر شتر سوارند و توپ‌های گردانی را که در عقب سر آن‌هاست، شلیک می‌کنند."
استفاده از شتر برای حمل زنبورک
در منابع بی‌شمار، تصاویری از زنبورک مشاهده می‌شود که نحوه حمل و استفاده از این سلاح را به ما نشان می‌دهد. در این تصاویر شتر به عنوان حیوانی است که برای حمل زنبورک در نظر گرفته شده است، به کار گیری شتر برای حمل تجهیزات نظامی، به دلیل مقاومتش در برابر تشنگی و آب و هوای نامساعد به خصوص در صحرا، مناسب بوده است.

آریا بانو


برای حمل زنبورک از شتر کمک می‌گرفتند، بدین ترتیب که روی کوهان شتر جهاز مخصوصی قرار می‌دادند و زنبورک روی آن نصب می‌شد و در همان محل نیز آن را شلیک می‌کردند، و در طرف چپ جهاز هم در کیسه محتوی باروت سیاه و گلوله آهنی آویزان می‌کردند. در هنگام نبرد، زنبورکچی فتیله‌ای بلند به کمر خود می‌آویخت و بر روی شتر می‌نشست و به سمت دشمن حمله می‌برد و به جهت تبحری که در استفاده از زنبورک داشت، می‌توانست در حال حرکت و یا نشسته بر شتر، زنبورک را پر کرده و شلیک نماید و با کمک روش جنگ و گریز به سرعت جای خود را تغییر دهد و بی‌نظمی در سپاه دشمن اندازد.
این شترها به دلیل اینکه برای چنین عملیاتی در نظر گرفته می‌شدند، تربیت شده بودند؛ به گونه‌ای که صدای شلیک، آن‌ها را آزار نمی‌داد و تنها هنگامی که در عرصه جنگ زخم بر می‌داشتند سر از عنان زنبورکچی بر می‌تافتند و گاهی پیش می‌آمد که صاحبان خود را هلاک می‌کردند. زنبورک، سلاحی که روزی لرزه بر اندام دشمن می‌انداخت، امروزه به یادگاری از دوران گذشته تبدیل شده و در موزه‌ها به نمایش گذاشته می‌شود.

لینک کوتاه:
https://www.aryabanoo.ir/Fa/News/1386168/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

سقوط تله‌کابین 4 قربانی گرفت

گواهی فوت از نیمه اول امسال الکترونیکی صادر می‌شود

انهدام بزرگترین باند فروش اعضای بدن و آزادی 15 نفر از گروگان های گرفتار

حادثه رانندگی 7 دانش‌آموز را راهی بیمارستان کرد

انهدام شبکه هرمی با سناریوی ربایش

ارزش خاک و زمین ایران در این 3 دقیقه متوجه می شوید!

وقتی با پلیس تصادف کردی!

روشی جالب برای ذخیره آب کولر گازی

تیمساری که اجازه نداد ایران تحقیر شود!

طوطی مایر در حال آب خوردن

ناگت مرغ یه شام لذیذ برای تمام سلیقه‌ها

مهارت‌های همسرداری از دیدگاه قرآن کریم و روایات

یک دستگاه نوری جدید برای شبیه‌سازی سیاه‌چاله و سفیدچاله

افزایش جوایز رولان‌ گاروس 2025 به 57 میلیون دلار

کمانداران اعزامی به یونیورسیاد جهانی مشخص شدند

آرزوی ساره جوانمردی و ناهید کیانی برای برد پرسپولیس مقابل سپاهان

ارتباط تلفنی با حسن رنگرز و برترین مربی ایران در سال 1403

اشتباه و تعبیر عجیب پیمان یوسفی از استقلال و اسراییل

تساوی نه به سود سپاهان است نه پرسپولیس

ژاپن از امروز ستاره‌ باران می‌شود

راز جنجالی مسی: می‌خواستم به بارسلونا برگردم!

فرستاپن: در ردبول می‌توانیم اوضاع را بهتر کنیم

مرتضایی: ملی‌پوشان افغانستان از فرانسه و اسپانیا پیشنهاد دارند

حراج تابلوی فتحعلی‌شاه و خاندانش در لندن

بغض و احساساتی شدن عوامل سریال «پایتخت»

این داستان میتونه سناریو یک فیلم کمدی باشه!

نوید محمدزاده از انتقاد همکارش هم در امان نماند

ریما رامین‌فر: گریه‌ من در سریال «پایتخت» واقعی بود

چرا ازازیل شکست خورد؟

یک دلیل کمتر گفته شده درباره زنانی که نمی‌توانند وزن کم کنند

آواز محلی و شاد محسن شریفیان در «صداتو»

فوت دو قاضی خوشنام بر اثر سانحه تصادف

حادثه سقوط تله‌کابین 4 قربانی گرفت

خانه های سنگی در روستایی در سوئیس

نبرد نفس‌گیر جوجه تیغی و مار کبری

ابن سیرین چطور معبر خواب شد؟

قدیمی ترین فیلم ضبط شده از دخمه زرتشتیان

دو خط کتاب/ مرثیه برای راهب

عطایی خبر داد: انفجار بمب بزرگ والیبال ایران

ادعای لینه‌کر: یونایتد بازیکن مدنظر آموریم را فروخت

حسینی، نوری در روزهای تاریک استقلال

بررسی علل عدم نتیجه‌گیری تیم ملی نوجوانان

افشاگری جنجالی پیمان یوسفی از تیم ملی نوجوانان

ازبکستان در فینال آسیا حریف عربستان شد

رکورد عجیب یونایتد؛ دو گل در دقیقه 120!

خاطره مهران غفوریان از حواس پرتی رضا شفیعی جم !

حمله خرس منجر به زخمی شدن مرد 50 ساله شد

برخورد نیسان و پراید 3 کشته بر جا گذاشت

متهمان قدرت‌نمایی و نزاع در خیابان شهید بهشتی تهران دستگیر شدند

ماهیگیری با یک دست!