آریا بانو

آخرين مطالب

هشدار تامین آب شرب در 1404؛ تحدید بارش در 28 استان سیاسی

هشدار تامین آب شرب در 1404؛ تحدید بارش در 28 استان
  بزرگنمايي:

آریا بانو - دنیای اقتصاد / هنوز تا پایان سال آبی جاری، زمان زیادی باقی مانده اما تا اینجای کار میزان بارش‌ها در 28استان از میانگین کشوری پایین‌تر است. موضوعی که اگر تداوم یابد نه تنها تهدید برای رشد بخش کشاورزی است که چالش جدی در مسیر تامین آب شرب ایجاد می‌کند. عبور از این وضعیت راه‌حل کوتاه‌مدت ندارد و باید منتظر بارش‌های بیشتر در ماه‌های فروردین و اردیبهشت بود. اما در بلندمدت کشور چاره‌ای جز تغییر الگوی کشاورزی ندارد و لازم است بهره‌وری این بخش به‌صورت همه‌جانبه ارتقا یابد.
خطر خشکسالی شدید جدی است و با توجه به وضعیت بارش‌‌‌ها، تغییر الگوی مصرف آب در بخش کشاورزی اولویت دارد. براساس آخرین گزارش‌‌‌ها، میزان بارندگی‌‌‌ها در 28استان کشور تا 19اسفند، کمتر از حد نرمال بوده و تنها یک استان بارشی بالاتر از میزان معمول خود را تجربه کرده است. این آمار نگران‌‌‌کننده در حالی منتشر می‌شود که متوسط بارش در کشور تاکنون تنها 101میلی‌متر ثبت شده که در مقایسه با میانگین 160میلی‌متری بلندمدت، کاهش 37درصدی را نشان می‌دهد. 
در حال حاضر براساس آخرین بررسی‌‌‌ها، بیش از 90‌درصد آب مصرفی کشور در بخش کشاورزی، 6‌درصد در بخش شرب و بقیه در بخش صنعت مصرف می‌شود؛ این در حالی است که راندمان مصرف آب در بخش کشاورزی حدود 30‌درصد است و بالغ بر 70‌درصد آب مصرفی در بخش کشاورزی کشور به هدر می‌رود. از طرف دیگر طبق آخرین آمار اعلام‌‌‌شده، مصرف سالانه آب شرب در کشور به بیش از 9میلیارد مترمکعب رسیده است. از این مقدار، حدود 5.7میلیارد مترمکعب از منابع آب زیرزمینی تامین می‌شود. این آمار حاکی از وابستگی بالای کشور به منابع زیرزمینی برای تامین نیازهای شرب و استفاده بیش از حد از این منابع است. از همین رو با توجه به وضعیت منابع آبی و کاهش شدید بارندگی‌‌‌ها به نظر می‌رسد تغییر مدل کشت در بخش کشاورزی و توسعه کشاورزی صنعتی بیش از هر زمان دیگر اولویت دارد. در این راستا کارشناسان معتقدند، بهره‌‌‌وری بخش کشاورزی با تمرکز بر توسعه عمودی و کاهش سطح زیرکشت به جای توسعه افقی باید در دستور کار قرار گیرد. 
بررسی‌‌‌های «دنیای‌اقتصاد» حاکی از این است که در حال حاضر شکاف 30میلیارد مترمکعبی بین عرضه و تقاضای آب وجود دارد. این در شرایطی است که هماهنگی لازم در سیاستگذاری و مدیریت آب و همچنین دیدگاه اقتصادی در زمینه تقاضای آب و قیمت‌گذاری در کشور وجود ندارد و اصلاح این سیاست‌‌‌ها نیز باید در اولویت قرار گیرد. بررسی‌‌‌های اخیر نشان می‌دهد که میزان بارش در هفته‌‌‌های آینده در برخی از استان‌‌‌های کشور، از جمله خوزستان و تهران، کاهش محسوسی خواهد داشت. این روند که از اواخر اسفند آغاز شده، می‌‌‌تواند پیامدهای قابل‌توجهی برای منابع آبی این مناطق داشته باشد. این وضعیت به‌‌‌ویژه در استان‌‌‌های هرمزگان، سیستان و بلوچستان، خوزستان، کهگیلویه و بویراحمد و بوشهر بحرانی است؛ زیرا بارندگی‌‌‌ها در این مناطق بیش از 50‌درصد کاهش داشته است. 
استان‌‌‌های دیگری مانند تهران، البرز، اصفهان، لرستان و اردبیل نیز با کاهش 30 تا 50درصدی بارش روبه‌‌‌رو هستند، در حالی که استان‌‌‌هایی نظیر قم، همدان، کرمان و خراسان‌رضوی بین 10 تا 30‌درصد کاهش بارندگی داشته‌‌‌اند. تنها استان‌‌‌های گیلان، مازندران و زنجان در محدوده نرمال بارش قرار دارند. از طرفی ورودی آب به سدهای کشور در سال‌جاری 9.5میلیارد مترمکعب بوده که نسبت به سال گذشته با افت 3.5میلیارد مترمکعبی روبه‌‌‌رو شده است. برخی از مهم‌ترین سدهای کشور ازجمله سد میناب در هرمزگان، زاینده‌‌‌رود در اصفهان، 15خرداد در خراسان‌رضوی و سد ساوه در استان مرکزی در وضعیت قرمز یا زرد قرار دارند. وزیر نیرو با تاکید بر اهمیت توسعه کشاورزی گلخانه‌‌‌ای در کشور خبر داده که بارندگی‌‌‌های تهران تا 20اسفند 1403 تنها 11میلی‌لیتر به ثبت رسیده است که کفاف رفع کم‌آبی کلان‌شهر تهران را نمی‌‌‌دهد. 
عباس علی‌‌‌آبادی در نشستی با اعضای کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیط‌زیست مجلس شورای اسلامی ادامه داد: وزارت نیرو با وجود تداوم خشکسالی‌‌‌ها و نیز کاهش قابل‌توجه بارندگی در کشور به‌منظور تامین آب موردنیاز در بخش‌‌‌های شرب، کشاورزی و صنعت، اقدام‌های ویژه‌‌‌ای را با جدیت در دستور کار خود قرار داده است. معاون وزیر نیرو در امور آب و آبفا نیز هشدار داده که کاهش بارندگی‌‌‌ها با آمار و ارقام موجود بیانگر «خشکسالی بسیار شدید» است.
محمد جوانبخت در نشست مشترک اعضای کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیط‌زیست مجلس شورای اسلامی با وزیر نیرو بیان کرد: این مساله تامین آب شرب را با مخاطره روبه‌‌‌رو کرده و مسائلی را نیز برای تامین آب کشاورزی در بسیاری از نقاط کشور به وجود آورده است. وی با اشاره به کاهش محسوس بارندگی‌‌‌ها، ادامه ‌‌‌داد: متوسط کاهش بارندگی‌‌‌ها در کشور تا سه‌روز گذشته بیش از 50‌درصد بود، اما به دنبال بارندگی، حجم کاهش بارندگی‌‌‌ها اکنون به 40‌درصد رسید. براساس اعلام رسمی، میزان بارش‌‌‌های این استان نسبت به سال گذشته 25‌درصد کاهش داشته و در مقایسه با میانگین بلندمدت، افت چشم‌گیر 46درصدی را تجربه کرده است. کاهش بارش، تاثیر مستقیمی بر منابع آبی پایتخت داشته و موجب کاهش شدید ذخایر سدهای تامین‌‌‌کننده آب تهران، از جمله سدهای امیرکبیر، لار، لتیان، طالقان و ماملو شده است. به گفته مسوولان، حجم مفید مخزن سد امیرکبیر تقریبا به نصف کاهش یافته و سد لار نیز تقریبا خشک شده است.
گزارش‌‌‌ها حاکی از آن است که هرچند در کوتاه‌‌‌مدت، بارش‌‌‌هایی در برخی استان‌‌‌های غربی کشور از جمله خوزستان و لرستان پیش‌بینی می‌شود، اما این بارندگی‌‌‌ها پراکنده و محدود خواهند بود. با عبور سریع سامانه‌‌‌های بارشی، بخش‌‌‌های جنوبی کشور، به‌‌‌ویژه خوزستان، سهم چندانی از این بارش‌‌‌ها نخواهند داشت. تحلیل‌‌‌های هواشناسی نشان می‌دهد که عمده بارندگی‌‌‌ها در ارتفاعات زاگرس متمرکز خواهد بود و مناطق جنوبی خوزستان از بارش‌‌‌های موثر بی‌‌‌بهره خواهند ماند. با توجه به پیش‌بینی‌‌‌های هواشناسی، بارش‌‌‌های اخیر تاثیر قابل‌‌‌توجهی بر تامین منابع آبی نداشته و حتی اگر در فروردین و اردیبهشت بارندگی در حد نرمال باشد، کمبود بارش سالانه جبران نخواهد شد. این شرایط مدیریت منابع آبی کشور را به چالشی جدی تبدیل کرده است.
کارشناسان اقلیم‌‌‌شناسی هشدار داده‌‌‌اند با توجه به شرایط فعلی، در نیمه نخست فروردین‌‌‌ماه با کمبود بارندگی مواجه خواهیم شد. پیش‌بینی‌‌‌ها نشان می‌دهد که یک موج پرفشار جوی در اوایل این ماه موجب سکون هوا و کاهش بیشتر میزان بارش خواهد شد. چنین وضعیتی می‌‌‌تواند روند تامین منابع آبی را با چالش‌‌‌های جدی مواجه کند. بررسی شاخص‌‌‌های جوی نیز نشان می‌دهد که چشم‌‌‌انداز بارشی در اردیبهشت‌‌‌ماه چندان امیدوارکننده نیست. براساس الگوهای اقلیمی، نشانه‌‌‌ای از بازگشت سریع دوره‌‌‌های بارشی مطلوب در ماه‌‌‌های آینده دیده نمی‌شود و احتمال ادامه این شرایط تا مدتی پس از فروردین‌‌‌ماه وجود دارد.
به گفته متخصصان، هفته‌‌‌های پیش‌‌‌رو از مهم‌ترین بازه‌‌‌های بارشی این دوره محسوب می‌‌‌شوند و سپری شدن آنها بدون بارش، می‌‌‌تواند تاثیرات گسترده‌‌‌ای بر منابع آبی کشور داشته باشد. کاهش بارندگی تنها محدود به خوزستان نیست، بلکه تهران و برخی دیگر از استان‌‌‌ها را نیز درگیر خواهد کرد؛ موضوعی که می‌‌‌تواند پیامدهای مهمی برای مدیریت منابع آب در کشور به همراه داشته باشد.
بازار

لینک کوتاه:
https://www.aryabanoo.ir/Fa/News/1373167/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

بازار شب عید داغِ داغ است

رئیس اورژانس کشور: هنگام مشاهده آمبولانس مسیر را برای خودرو امدادی باز کنید

قتل داماد توسط برادرزن در کرمانشاه

تکذیب صدور مجوز تخریب برای ساختمان سینگر؛ دروغ ممنوع!

مسلمانان این منطقه از روسیه تنها یک ساعت روزه می‌گیرند

افتتاح 3 ایستگاه شارژ خودروهای برقی در آخرین شنبه سال

توجه خاص شهید نصرالله به قرآن

جواب غیرمنتظره سیدحسن نصرالله به سوال چالشی سیدحسنین

نامه فوق‌العاده عاطفی شهید نصرالله به نوه خردسالش!

نامه حماسی نوه شهید شهید نصرالله به پدربزرگ

شیرینی با طعم هل و وانیل، خوشمزه ای به یادماندنی

با افزایش قد کودکان خطر این بیماری ها در بزرگسالی بیشتر و این بیماری ها کمتر می شود

با این تکنیکها زیبایی ناخنهاتو دو چندان کن

یک ایده کاربردی برای صاف درآوردن خط چشم

ربات‌ها 24 ساعته بدون نیروی انسانی مشغول کارند؛ عصر «کارخانه‌های تاریک» در چین

این داغ بین ، که بر دل خونین نهاده ایم

فرصت طلایی پرسپولیس؛ صدرنشینی در پایان سال!

سایپا قهرمان لیگ برتر زنان والیبال شد

حضور میلاد تقوی و رسول خطیبی در فینال دوم لیگ برتر والیبال بانوان

کارشناسی چهار صحنه تاثیرگذار نساجی - سپاهان

درویش: دیگر نباید از بقیه تیم‌ها بازیکن بگیریم

پدر یامال خبرساز شد؛ علاقه پدرانه یا کسب درآمد!

کارترون: باید دروغگو باشم تا محروم نشوم!

پاس اشتباه و اخراج؛ هوملس رم را به دردسر انداخت!

دستگاه‌های VAR در قائمشهر داغ کرد!

صندلی طبقه دوم آزادی هم کنده شد!

چهره ها/ موناکرمی در قابهایی از سریال «مرهم»

بسته شدن پرونده پرابهام قتل داریوش مهرجویی و همسرش

به خاطر یک مشت ریال!

چهره ها/عکس خانوادگی مه‌لقا باقری در اینستاگرام

رئیس سازمان حج و زیارت: 55درصد زائران حج آتی زنان هستند

مجرمان حرفه‌ای زیر ذره‌بین؛ خبری از مرخصی و عفو نیست!

با قرآن مجاهدت کنید!

تلاوت نوه شهید نصرالله در برنامه محفل

داستان قرآنی قوم عاد

گوناگون/ چه کسی حلقه‌ ازدواج را اختراع کرد؟

صدای خونت به گوش امت ها رسید...

کیک بستنی میوه ای، طعمی خاطره انگیز

بیماری های خطرناکی که باور نمی کنید با مواد غذایی به آن دچار شده اید

ماجرای گرمایش 10 درجه‌ای که زمین را متحول کرد!

معنی ضرب المثل "یک پرنده در دست، بهتر است از صد پرنده در حال پرواز"

سیاوش یزدانی، نقش اول دو صحنه جنجالی!

دلیل خروج علیرضا حقیقی از لیست خیبر

در هفته دروازه‌بان‌ها؛ دوناروما بازیکن هفته چمپیونزلیگ

مشکوک و جنجالی؛ عارف و گرفتن پنالتی از سیاوش!

تمرین پرنشاط پرسپولیس در زمین جدید آزادی

خرید زمستانی خیبر دوباره گلزنی کرد

شوک به پرسپولیس؛ مدافع سرخ‌ها مصدوم شد

نبرد رضایی‌های سابق استقلال به سود علیرضا!

خوشحالی امباپه از بازگشت به تیم ملی فرانسه