آریا بانو

آخرين مطالب

نقدی بر فیلم «اسفند»؛ روایتی متفاوت از نبرد در نیزارها فرهنگی هنری

نقدی بر فیلم «اسفند»؛ روایتی متفاوت از نبرد در نیزارها
  بزرگنمايي:

آریا بانو - مهر / با وجود برخی ایراداتی که به «اسفند» وارد است محتوای فیلم و پرداخت به یکی از شخصیت‌های اثرگذار تاریخ معاصر در حوزه جنگ تحمیلی به خودی خود برای ماندگاری این اثر در سینمای ایران کفایت می‌کند.
 فیلم سینمایی «اسفند» ساخته دانش اقباشاوی روز گذشته در خانه جشنواره برای اهالی رسانه به نمایش درآمد و رضایت نسبی آنها را نیز در بر داشت. به همین بهانه ندا الماسیان طهرانی عضو انجمن منتقدان و نویسندگان سینمایی ایران در یادداشتی درباره این فیلم که به بخشی از زندگی شهید علی هاشمی در دوران دفاع مقدس می‌پردازد، نوشته است.
در این یادداشت آمده است:
«مشکلات متعددی در دوران دفاع مقدس میان بومیان منطقه خوزستان و رزمندگان وجود داشت که در صورت عدم مدیریت و تدبیر از سوی فرماندهان می‌توانست به معضلی جدی تبدیل شود. در این میان علی هاشمی با گفتگو و فعالیت با بومیان منطقه، خطوط چالش مردم منطقه با رزمندگان دفاع مقدس را کمرنگ کرد و موجب شد عرب‌ها خود را خالصانه در خدمت دفاع مقدس انقلاب اسلامی قرار داده و در این راه مجاهدت‌های کم‌نظیر از خود نشان دهند و با کمک هم قرارگاه سری متشکل از عرب‌ها برای شناسایی و طراحی و انجام عملیات آبی خاکی را تشکیل دادند که در نهایت منجر به فتح جزایر مجنون شد.
نبرد در نیزارها بخشی از جنگ ایران و عراق محسوب می‌شود که در اواخر سال 1362 در نیزارهای هورالعظیم درگرفت. در این نبرد نیروهای مسلح ایران با ابتکاراتی که داشتند به اهدافی که در طرح عملیاتی تعریف شده بود، دست یافتند از جمله عملیات خیبر که یکی از عملیات‌های چندگانه این نبرد بود و به تصرف جزیره استراتژیک مجنون ختم شد. شهید علی هاشمی از فرماندهان جنگ به‌عنوان طراح اصلی عملیات خیبر و عملیات بدر شناخته می‌شود. فیلم سینمایی «اسفند» برشی از تلاش‌های شهید علی هاشمی برای انجام عملیات خیبر را روایت می‌کند.
دانش اقباشاوی که پیش از این نام او را با فیلم سینمایی «تاج محل» و یکی از اپیزودهای «هیهات» در مقام کارگردان شناخته بودیم اینک با یک فیلم در حوزه دفاع مقدس که به نوعی فیلم پرتره یکی از شهدای جنگ هم محسوب می‌شود به سینمای ایران بازگشته است. فیلم به طرز عجیبی در ساختار برخلاف اینگونه تولیدات چند سال اخیر سینمای ایران از جلوه‌های ویژه رایانه‌ای و صحنه‌های انبوه حضور تانک و درگیری و غیره به صورت آگاهانه‌ای پرهیز کرده تا جایی که حتی در برخی بخش‌های داستان و فیلم بیننده از خودش سوال می‌کند آیا الان در دوران جنگ هستیم یا خیر؟ فضا بر خلاف پتانسیل موجود در داستان خیلی آرام است و تب و تابی برای پیدا کردن معبری که بتوان از طریق آن به نیروهای دشمن ضربه وارد ساخت (و همین مساله در واقع گره اصلی دراماتیک قصه محسوب می‌شود) دیده نمی‌شود.

نکته‌ای که در بسیاری بخش‌های فیلم هم دیده می‌شود و از همین رو با ریتمی کند مواجه هستیم. از دیگر سو بخش اعظم پرده نخست داستان صرف تعقیب و گریز بازی‌های بیهوده‌ای می‌شود که مثلاً طرح عملیات خیبر لو نرود و همین مساله جان قصه و ساختار را گرفته است. بی تعارف «اسفند» با وجود ایده مناسبی که دارد در پرداخت دچار اشکال شده و زمانی ریتم به نقطه مطلوب خود می‌رسد و پرداخت جان می‌گیرد که دیگر دیر شده است. شاید بهترین بخش «اسفند» را که هم ریتم خوبی دارد هم ساختار خوبی و هم شوق مخاطب را به لحاظ حسی و حتی هنری بر می‌انگیزد صحنه فینال داستان است. جایی که علی هاشمی برای سربازان عرب و مسلمان سخنرانی می‌کند و وحدت عرب و عجم را به آنها (در واقع مخاطب) یادآور می‌شود و پیرو آن شاهد هلهله و پایکوبی و رجزخوانی سربازان برای صدام و ارتش بعث هستیم و این روند تا پایان فیلم ادامه می‌یابد.
ایکاش اقباشاوی از ابتدا همین روند را در دستور کار ساختار اثرش قرار می‌داد تا این کم رمقی فعلی حال حاضر فیلم به پایین‌ترین میزان خود برسد.
بازی بازیگران نیز البته هیچ حسی را در مخاطب بر نمی‌انگیزد و شاید یکی از دلایل عدم ارتباط حداکثری و مطلوب تماشاگر با «اسفند» عدم ارتباط حسی مناسب با گروه بازیگران فیلم باشد. شکل و جنس بازی بازیگران «اسفند» که می‌توانست به هر حال در فضاسازی حسی و البته تکنیکی اثر موثر باشد متاسفانه نتوانسته قابل قبول باشد و به نظر می‌رسد «اسفند» از این نقطه نیز دچار خسارت شده است.
در مجموع اما «اسفند» فیلمی قابل اعتنا و ماندگار در سینمای ایران است. محتوای فیلم و پرداخت به یکی از شخصیت‌های اثرگذار تاریخ معاصر در حوزه جنگ تحمیلی به خودی خود برای ماندگاری این اثر در سینمای ایران کفایت می‌کند.»

لینک کوتاه:
https://www.aryabanoo.ir/Fa/News/1351782/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

هوش مصنوعی تا 10 سال آینده 60 درصد مشاغل امروزی را حذف می‌کند

عشق پنهان کردنی نیست!

شاعرانه/ می‌گزم پشت دست و می‌گویم، چه ثمر داشت باغبانی من؟

گلزنی کریستیانو رونالدو در بازی امشب النصر مقابل الوصل از روی نقطه پنالتی

گفتگو با سرهنگ صانعی مدیرعامل تیم پدافند ارتش درخصوص کودک معلول فوتسالیست

صحبت های زهرا لطف آبادی، بهترین دروازه بان لیگ برتر فوتسال بانوان

شعارهای تند هواداران استقلال علیه اعضای تیم

ناظر رسانه ای حاضر در استادیوم آزادی اجازه مصاحبه در میکسدزون را به خبرنگاران نداد

یک مصدوم پرسپولیس به بازی الهلال رسید

کارشناسی داوری دو گل افساید استقلال

سهراب: فکر می‌کنم مساوی عادلانه بود

نمایش «رکسانا» چهارشنبه شب در سانس ویژه جشنواره

واکنش بیژن بنفشه خواه به میوه خوردن امیرکاظمی

اسم های عجیبی که شوهرش رو صدا میزنه

ابراهیم امینی کارگردان فیلم «چشم بادومی»: دوره نوجوانی برای من دغدغه است

2 عکس جدید از ماهور الوند و محمدرضا فروتن

ستایش دهقان بازیگر فیلم «چشم بادومی»: برای این نقش مربی کُره‌ای داشتم

حسام‌فر: چند راوی بودن به داستان کمک می‌کند

برای «علی نصیریان»؛ آرایشگر نقش‌ها

سانس‌های فوق‌العاده چهارمین روز جشنواره فجر 43

چهره ها/ عصرانه بهرام رادان با طراح معروف ایرانی

بازیگر سریال اسکویید گیم درگذشت

بهزاد فراهانی: من هم مثل پدر و پدربزرگم تعزیه‌خوان بودم

جلوگیری از پوکی استخوان با این روش

همخوانی زیبای «عالیم قاسم اف» و علیرضا قربانی

سوال از دانشجویان تحصیل کرده در خارج: چرا برگشتید؟

خروسی که گنجینه کشور ژاپن است

پلمب 300 واحد صنفی که با اتباع غیرمجاز همکاری کردند

نخستین مرکز آزمون تصادف راه‌اندازی می‌شود

انجام 11 هزار پیوند کبد و کاشت 2 هزار حلزون شنوایی در کشور

استوری/ سجاده تو، عرش اعلا

افتخارِ محرابِ زین العابدین(ع)

دل با یاد ابوالفضل جون میگیره دوباره

امام سجاد علیه السلام در تعامل با مسلمین

علّت فروغ قمر بنی هاشم علیه السلام

حال و هوای خاص چایخانه‌ی حضرت با ورود پرچم متبرک حرم‌های امام حسین(ع) و حضرت عباس(ع)

«شهربانو پسر آورده» با مولودی‌خوانیِ محمود کریمی

«مبروک یا ام‌البنین هلهله مبروک» با نوای حسن عطایی

اینفوگرافی؛ 5 ویژگی رشک‌برانگیز علمدار کربلا

لحظه فرو رفتن خودروها در یخ طی رزمایش وزارت اورژانس روسیه

شیرینی محبوب و راحت ماه رمضون

علت منع مصرف شیرینی در طب سنتی

با این ترفند پاکت نامه جذاب درست کن

کشف اخترشناسان از جو سیاره بیگانه

پیام وزیر ارشاد به جشنواره شعر فجر

حضور نظری جویباری مدیرعامل باشگاه استقلال در جایگاه ویژه ورزشگاه آزادی

بدشانسی بزرگ؛ گل رامین رضاییان به دلیل آفساید مردود اعلام شد

ستاره اردن در جام ملت‌ها به رن پیوست!

سیو دیدنی دروازه‌بان الشرطه مانع از گلزنی رضاوند شد

آفساید این‌ بار گل جوما را مردود کرد