بزرگنمايي:
آریا بانو - ایرنا / نکوداشت زندهیاد «فریدون شهبازیان»، ترخیص «فرهاد فخرالدینی» از بیمارستان و برگزاری کنسرت «غلامرضا صنعتگر» به نفع مدرسهسازی از مهمترین خبرهای موسیقی در این هفته بودند.
حوزه موسیقی یکی از عرصههای هنری کشورمان است که این هفته علاوه بر فعالیتهای جاری نهادهای فرهنگی و هنری در این حوزه، شاهد رویدادهای مختلفی همچون کنسرت ارکستر موسیقی ملی ایران با عنوان «شُعله دارم بر زبان»، نکوداشت زندهیاد فریدون شهبازیان آهنگساز و رهبر ارکستر، ترخیص فرهاد فخرالدینی از بیمارستان و بهبود شرایط جسمانی این هنرمند، راهیافتن 226 اثر و گروه به بخش رقابتی چهلمین جشنواره موسیقی فجر، انتشار تکآهنگی برای ادای احترام به جمشید هاشمپور، برگزاری کنسرت غلامرضا صنعتگر به نفع مدرسهسازی و کنسرت نمایش «رفیق بازی» با آهنگسازی امیرحسین سمیعی و خوانندگی محمد معتمدی بود که در این گزارش به آنها میپردازیم.
اجرای «شُعله دارم بر زبان» به یاد هنرمندان فقید
کنسرت ارکستر موسیقی ملی ایران با عنوان «شُعله دارم بر زبان» با گرامیداشت یاد آهنگساز فقید علی جعفریان به رهبری همایون رحیمیان، خوانندگی حسین علیشاپور، مجتبی عسگری، وحید تاج و پوریا اخواص 28 و 29 دی با تاکید بر نوآوری همراه با پایبندی به ریشهها و اصالتهای موسیقایی در تالار وحدت روی صحنه رفت.
همچنین در این کنسرت علاوه بر رپرتوار اعلام شده، قطعه «پرواز» به یاد فریدون شهبازیان آهنگساز و رهبر فقید ارکستر اجرا شد، رحیمیان پیش از اجرای این قطعه بیان کرد: میدانید که چند روز گذشته فریدون شهبازیان یکی از استادان موسیقی که برای همه ما عزیز بود را از دست دادیم، من سالها با ایشان همکاری کردم و باهم دوستی داشتیم. تصمیم گرفتم که خودم یک اثری را خیلی سریع برای استاد شهبازیان آماده کنم که آن را اجرا میکنیم، در واقع این اثر را به ایشان و روح پاک همه عزیزانی که از دست دادیم، تقدیم میکنم.
نکوداشت فریدون شهبازیان در خانه موسیقی و فرهنگسرای نیاوران
نشست دی ماه خانه موسیقی ایران 30 دی با حضور هنرمندان موسیقی، اعضای شورای عالی، هیات مدیره، مدیرعامل و اعضای کانونهای مختلف به یاد فریدون شهبازیان موسیقیدان، آهنگساز و رهبر ارکستر که 22 دی دارفانی را وداع گفت، در سالن اجتماعات خانه برگزار شد.
همچنین آیین یادبود و نکوداشت زندهیاد شهبازیان با حضور جمعی از مسئولان و هنرمندان در فرهنگسرای نیاوران برگزار شد و در این آیین بیان شد که شهبازیان مرگاندیش نبود، زندهاندیش بود و آلبوم «جام تهی» با خوانندگی محمدرضا شجریان بهترین اثر این آهنگساز فقید است.
ترخیص فرهاد فخرالدینی از بیمارستان
فرهاد فخرالدینی آهنگساز و رهبر پیشکسوت ارکستر که از چندی پیش در بیمارستان بستری شده بود، 30 دی از بیمارستان ترخیص شد و مشکلی در زمینه سلامت جسمانی این هنرمند وجود ندارد.
استاد فخرالدینی از چندی پیش به دلیل نوسانات فشار خون در بیمارستان بستری شده بود، وی از پیش کسالتی داشته است و نوسان فشار خون هم باعث شد که بررسیهای پزشکی در بیمارستان انجام شود.
انتشار ردیفهای «میرزاعبدالله» و «میرزاحسینقلی»
امیر شریفی آهنگساز و نوازنده
موسیقی دستگاهی
ایران ردیف «میرزاعبدالله» و قطعات ضربی موجود در آن را با سازهای تار و سهتار و ردیف «میرزاحسینقلی» را با ساز تار اجرا و به صورت دیجیتال منتشر کرد.
شریفی اجرای ردیف میرزاعبدالله با ساز تار را بر پایه تعمق بر روایت و نواختههای استاد نورعلی برومند و اجرای این ردیف با ساز سهتار را در قالب ترجمانی متناسب با امکانات سهتار ارائه کرده است. او همچنین ردیف «میرزاحسینقلی» را بر پایه تاملات بسیار عمیق بر روایت و اجرای استاد علی اکبر شهنازی اجرا کرده است.
بازآفرینی «سپیده» در زادگان محمدرضا لطفی
پروژه «تار و تاریخ» با طراحی میدیا فرجنژاد، آهنگ «سپیده» یکی از ماندگارترین قطعات
موسیقی ایرانی را بازآفرینی کرده است. این اثر در زادگاه زندهیاد محمدرضا لطفی خالق «سپیده» و در مدرسه تقوی اجرا شده است.
«سپیده» با نوازندگی تار و بازآفرینی فرجنژاد ضبط شده است. در بازآفرینی آهنگ «سپیده» آرش ذاکری سنتور، پویا خوشبین عود، پوریا فرجنژاد کمانچه، حامد کیپور تار و علیرضا آهنگری تنبک نواختهاند.
انتشار «جمشید آریا» و چند قطعه دیگر
قطعه
موسیقی «جمشید آریا» با ترانه مهدیه عرب، آهنگسازی و تنظیم بهنام خدارحمی و خوانندگی محمدرضا تنها در پاسداشت و ادای احترام به جمشید هاشمپور
بازیگر پیشکسوت
سینما و تلویزیون منتشر شد. پیام طونی (ویلون، ویولا)، امیر احدی (تار)، علیرضا دهقان (عود)، پریسا احدی (سنتور)، بابک خواجه نوری (تنبک) از نوازندگان این قطعه هستند.
تیتراژ پایانی مستند «شوک» با عنوان «بن بست» با شعر و آهنگسازی سینا پارسیان و خوانندگی مهدیار نیکان، «فریاد» با ترانهای از حسین غیاثی، آهنگسازی و تنظیم امید تاجیک، خوانندگی امیر تاجیک، میکس و مسترینگ امید تاجیک و مهرداد حمیدی، «منظومه احساس» با ترانهای از علیرضا راشا، آهنگسازی علی اسماعیلی، خوانندگی مصطفی راغب، نوازندگی گیتار کیان زمانی، تنظیم دانیال شاکری و میکس و مسترینگ حمید حاتمی و «دیگری» ترانهای از مجتبی رمضانی، آهنگسازی و خوانندگی مهدی یغمایی، نوازندگی گیتار سجاد علیزاده، تنظیم، میکس و مسترینگ سعید زمانی از دیگر تکآهنگهایی است که این هفته منتشر شدند.
فراخوان ثبتنام اصحاب رسانه برای حضور در جشنواره
موسیقی فجر
فراخوان ثبتنام رسانههای دارای مجوز رسمی از وزارت فرهنگ و ارشاد
اسلامی شامل خبرگزاریها، سایتهای تخصصی حوزه موسیقی، روزنامهها، مجلات تخصصی موسیقی، رسانههای خارجی فعال در
ایران و شبکه های صدا و سیمای جمهوری
اسلامی ایران برای حضور و پوشش خبری رویدادهای چهلمین جشنواره بینالمللی
موسیقی فجر منتشر شد.
بر اساس این فراخوان فعالان این حوزه از یکم تا هفتم بهمن ماه فرصت دارند مدارک خود را که شامل مشخصات کامل به همراه
عکس پرسنلی، تصویر کارت ملی اسکن شده و تصویر معرفی نامه به امضای مدیر مسئول و مهر رسانه به شماره واتساپ دبیرخانه چهلمین جشنواره بینالمللی
موسیقی فجر (09398599420) ارسال کنند.
راهیافتن 226 اثر و گروه به بخش رقابتی چهلمین جشنواره
موسیقی فجر
226 اثر و گروه
موسیقی به بخش رقابتی چهلمین جشنواره بینالمللی
موسیقی فجر راه یافتند که با داوری توسط هیات داوران، برگزیدگان در اختتامیه جشنواره معرفی خواهند شد.
این جشنواره با هدف معرفی و تقدیر از آثار برگزیده اهالی
موسیقی ایران، اعتلای هنر
موسیقی و ارتقای سطح سلیقه و فرهنگ شنیداری مخاطبان، مراقبت از هویت ملی مبتنی بر آموزههای آیینی و ایرانی، تقویت و حمایت از هنر خلاق به ویژه ایده و اجراهای صدا و
موسیقی نسل جوان و شناسایی و تحکیم فرم و محتوای کیفی برای گونههای مختلف
موسیقی در دو بخش رقابتی و غیررقابتی 23 تا 29 بهمنماه 1403 در
تهران و استانهای کشور برگزار میشود.
همچنین این هفته برخی از اعضای شورای سیاستگذاری و داوران چهلمین جشنواره بینالمللی
موسیقی فجر توضیحاتی را درباره این جشنواره ارایه کردند؛ نوشین پاسدار عضو شورای سیاستگذاری چهلمین جشنواره بینالمللی
موسیقی فجر، حضور هنرمندان جوان و پیشکسوت به ویژه در بخش
موسیقی محلی و مقامی را از نکات مثبت این دوره عنوان کرد و گفت: باید حمایتهای بیشتری از هنرمندان
موسیقی محلی و نواحی صورت گیرد.
وارطان ساهاکیان که در شورای سیاستگذاری بخش پایاننامه و داوری آثار چهلمین جشنواره بینالمللی
موسیقی فجر حضور دارد، اظهارداشت: در این دوره از جشنواره
موسیقی فجر، 10 اثر در بخش پایاننامه با موضوعاتی همچون نوازندگی، آهنگسازی، بررسی موضوعات پژوهشی و حوزه نشر دریافت شده است که پایاننامههای ارسالی بیشتر به
موسیقی کشور
ایران اختصاص داشت و بخش بینالملل کمرنگتر بود.
سپهر سعیدی دبیر بخش بینالملل چهلمین جشنواره
موسیقی فجر نیز گفت: میزان مشترکات
فرهنگی برای تبادلهای
فرهنگی مرتبط با هنر
موسیقی از اولویتهای مهم در دعوت از گروههای
موسیقی خارجی به این جشنواره است. برای انتخاب هنرمندان در بخش بینالملل جشنواره به نوع مراودات، معاشرتهای
فرهنگی و همافزایی گروههای
موسیقی توجه داشتهایم.
شاهین فرهت عضو هیات داوری بخش پایاننامه و کتابهای
موسیقی چهلمین جشنواره بینالمللی
موسیقی فجر بیان کرد: آثار ارسال شده به بخش پایاننامه کمنقص بوده و بخش آهنگسازی نقش پررنگتری در میان پایاننامههای ارسالی داشته است.
رونمایی «به آرامی بچرخ» و «در آغوش نسیم»
آلبوم
موسیقی بیکلام «به آرامی بچرخ» پنجمین آلبوم رسمی احمد میرمعصومی یکم بهمن با حضور جمعی از هنرمندان در فرهنگسرای ارسباران رونمایی شد. این آلبوم شامل هفت قطعه
موسیقی سازی در گونه سینماتیک ارکسترال است، بهرهگیری این آثار از نغمات اثرگذار، ارکستراسیون و هارمونی منحصربهفرد سبب شکلگیری روایتی تصویرگونه برای مخاطب شده و مطابق با مشی روایی آهنگساز است.
هنرمندان صاحبنامی نظیر وحید اسداللهی، کریم قربانی، ناصر رحیمی، حسن فراهانی، حسین میرزایی، بابک ریاحی پور، فیروز ویسانلو، علی جعفری پویان، آزاد میرزاپور، روشنک کیمنش، فایضه کامیاب، بهنام حکیم، علیرضا دریایی، مهدی بیکوردی، آرین قیطاسی، مهرداد عالمی و امیرحسین کیانپور در این آلبوم ایفای نقش دارند.
آلبوم «به آرامی بچرخ» محصول موسسه
فرهنگی هنری نغمهسازان دلنشین است و پخش اثر توسط این موسسه و شرکت تجاری بالهای ابریشمی کشور عمان انجام میشود.
همچنین آلبوم
موسیقی «در آغوش نسیم» با آهنگسازی و تنظیم وحید نظری کرمانشاهی و خوانندگی علی یوسفوند دوم بهمن با حضور محمد موقتیان، عبدالحسین مختاباد، مجید پازوکی و جمعی از هنرمندان در فرهنگسرای ارسباران رونمایی شد.
این آلبوم شامل 9 تصنیف و 2 قطعه ساز و آواز است و در دو بخش مجزا که بخش اول علی یوسفوند (آواز)، جواد عزیزی (تنبور)، میلاد داول (دف) و بخش دوم میلاد مرادی (کمانچه)، پوریا خاکپور (تار)، حامد مردانی (نی)، محمد جوزی (عود)، آقای مرتضوی (سنتور) و آقای شرفی (تنبک) با آواز علی یوسفوند است.
برگزاری کنسرت صنعتگر به نفع مدرسهسازی
کنسرت غلامرضا صنعتگر خواننده
موسیقی پاپ و سفیر مدرسهسازی
ایران با عنوان «بساز مدرسه» سوم بهمن طی دو سانس با همکاری جامعه خیرین مدرسهساز کشور در سالن اندیشه حوزه هنری برگزار شد. درآمد این کنسرت هدیهای برای ساخت مدارس در شهرهای کمبرخوردار خواهد بود.
همچنین کنسرت «آتش زنده» اجرای ارکسترال «کامکارها» 29 دی با رپرتواری متفاوت و همراهی ارکستر زهی و بادی با ترکیب
موسیقی اصیل
ایرانی و سازهای کلاسیک غربی همچون مانند ویولن، ویولا، ویولنسل و سازهای بادی در سالن اسپیناس
تهران روی صحنه رفت. این کنسرت پیش از این 22 دی نیز به برگزار شده بود.
ارژنگ کامکار(نوازنده تنبک)، اردشیر کامکار (نوازنده کمانچه) و اردوان کامکار (نوازنده سنتور) از اعضای اصلی گروه کامکارها در کنسرت «آتش زنده» حضور داشتند و رهبری ارکستر نیز بر عهده ارسلان کامکار بود.
کنسرت نمایش «رفیق بازی» با آهنگسازی امیرحسین سمیعی و خوانندگی محمد معتمدی با همراهی هنرمندان تراز اول حوزه نمایش شهر اصفهان از اول بهمن در سالن نمایش چندسویه نقش جهان این شهر به روی صحنه رفته است. این برنامه ادای احترامی به یکی از قهرمانان ایران؛ شهید احمد کاظمی است که با تلفیقی از نمایش و
موسیقی از زبان همسر،
مادر و دوستانش اجرا میشود.
استفاده از جلوههای ویژه، طراحیهای ویدئومپ و طراحی گروه کُر و بازیسازها همگی در کنار هم قرار گرفتند تا یک اثر فاخر و خوب در حوزه
تئاتر و
موسیقی برگزار شود.
گروه کُر و ارکستر سرژیک میرزائیان با همراهی آکادمی رازمهر 30 دی در تالار وحدت، کنسرت دانشجویان شاهو عندلیبی با آهنگسازی، تنظیم و سرپرستی این
هنرمند و خوانندگی شاهو عندلیبی و امیر رفعتی، سیودومین برنامه «دلکوک» با عنوان «حیرت آهنگ» اجرای زنده
موسیقی محیطی ارغنون و تار توسط مهبُد مکّی و شباهنگ (وحید عزیزی) دوم بهمن در خانه هنرمندان
ایران از دیگر برنامههای موسیقایی در این هفته بود.
اکران «توقیف» در خانه هنرمندان
مستند-داستانی «توقیف» به نویسندگی و کارگردانی هامان وافری با محوریت مسئله شناسهگذاری و ممیزی در موسیقی، بازتابی مستند از محدودیتهای اعمال شده بر
موسیقی مستقل و چالشهای هنرمندان در مواجهه با این سیاستها سوم بهمن در سالن استاد ناصری خانه هنرمندان اکران شد و با حضور کارگردان مستند، حمیدرضا نوربخش مدیرعامل خانه
موسیقی ایران و محمدرضا چراغعلی آهنگساز مورد بررسی قرار گرفت.
وافری پیشتر با آلبومهای عاشقانه-اجتماعی همچون «ماهی سیاه» و «تیغ و ترانه» توجه خود را به مضامین اجتماعی نشان داده است، در این مستند نیز با نگاهی صریح و انتقادی، تأثیرات ممیزی بر خلاقیت هنری را بررسی کرده است.