آریا بانو

آخرين مطالب

رازهای منطقه نادیده جو زمین درباره شفق‌های قطبی گوناگون

رازهای منطقه نادیده جو زمین درباره شفق‌های قطبی
  بزرگنمايي:

آریا بانو - ایسنا / پژوهشگران ژاپنی اولین مجموعه داده‌های بلندمدت را درباره کل اتمسفر زمین ایجاد کرده‌اند و به یک منطقه نادیده از جو زمین پرداخته‌اند که می‌تواند اطلاعات جدیدی را درباره شفق‌های قطبی ارائه دهد.
پژوهشگران ژاپنی امیدوارند که پروژه جدید آنها بتواند به آشکار کردن برخی از فرآیندهای کمتر بررسی‌شده در پوشش گازی سیاره ما از جمله شفق‌های قطبی باشکوه کمک کند.
به نقل از اسپیس، برخی از قسمت‌های جو زمین به طور مداوم با جزئیات باورنکردنی مورد بررسی قرار می‌گیرند. برای مثال، میلیون‌ها ایستگاه هواشناسی در سراسر جهان، صدها بالون هواشناسی و تعداد بی‌شماری از هواپیماها روزانه به بررسی کل تروپوسفر زمین که پایین‌ترین منطقه جو سیاره است، می‌پردازند. بالون‌ها به قسمت پایینی استراتوسفر زمین نیز می‌رسند. مقدار داده‌های تولیدشده در این بررسی‌ها به قدری زیاد است که مدل‌های محاسباتی جدید آب‌وهوا را تقریبا بی‌خطا می‌کند.
با وجود این، اگر کمی بالاتر نگاه کنید، می‌بینید که داستان کاملا متفاوت است. مزوسفر که لایه‌ای از هوای پراکنده بالای استراتوسفر است و تقریبا به لبه فضا می‌رسد، کاملا ناشناخته است. آن قدر اطلاعات کمی درباره فرآیندهای مزوسفر وجود دارد که گاهی اوقات این منطقه را «ایگنوروسفر»(Ignorosphere) یا «نادیده‌کُره» می‌نامند. این خلأ موجود در دانش ما نتیجه دست‌نیافتنی بودن ایگنوروسفر است که برای بالون‌های استراتوسفر بسیار بالا و برای ماهواره‌هایی که در مدار پایین زمین قرار دارند، بسیار پایین است.
گروهی از پژوهشگران «دانشگاه توکیو» (UTokyo) تلاش کردند تا مشکل را با استفاده از مدل‌سازی رایانه‌ای حل کنند. آنها بررسی‌های نادر را که با موشک‌ها و رادارهای زمینی و فناوری لیدار به دست می‌آیند، روی پارامترهای هواشناسی ایگنوروسفر انجام دادند و آنها را به یک سیستم جدید همسان‌سازی داده‌ها که پیشتر توسعه داده بودند، وارد کردند. یکسان‌سازی داده‌ها روشی است که مدل‌سازی را با مشاهدات مستقیم برای پیش‌بینی تکامل یک سیستم ترکیب می‌کند. سپس، به سیستم دستور داده شد آنچه را که ممکن است در مزوسفر در حال وقوع باشد، بازسازی کند تا شکاف‌ها را پر کند.
پژوهشگران از این مدل برای تولید داده‌هایی استفاده کردند که شامل تکامل کل اتمسفر تا ارتفاع 110 کیلومتری است. آنها از نتیجه بررسی‌های صورت‌گرفته روی بادهای مزوسفر که توسط رادار زمینی به‌ دست ‌آمده بود، برای تأیید برخی پارامترها در مدل استفاده کردند تا از نتایج آن اطمینان حاصل کنند. این مجموعه داده، بازه زمانی بین سپتامبر 2004 تا دسامبر 2023 را پوشش می‌دهد و پژوهشگران را قادر می‌سازد تا برخی از پدیده‌های مرموز از جمله شفق قطبی را که در ارتفاعات بالاتر رخ می‌دهند، کاوش و مدل‌سازی کنند.

آریا بانو


«کائورو ساتو»(Kaoru Sato)، استاد دانشگاه توکیو و پژوهشگر ارشد این پروژه گفت: برای تروپوسفر و استراتوسفر، داده‌های زیادی داریم و مدل‌سازی عددی برای این منطقه تقریبا کامل است. در منطقه بالا، مدل‌ها به این خوبی عمل نمی‌کنند؛ زیرا داده‌های دقیقی را درباره شرایط اولیه ندارند. مجموعه داده ما می‌تواند داده‌های مورد نیاز را فراهم کند.
ایگنوروسفر یک ناحیه جوی است که بسیاری از اثرات مربوط به آب‌وهوای فضا در آن رخ می‌دهند. هنگامی که فوران ذرات باردار خورشید به سیاره ما برخورد می‌کند، با گازهای بالای زمین ادغام می‌شود و مولکول‌های هوا را تحریک می‌کند. با رخ دادن این اتفاق، مولکول‌ها درخشش مسحورکننده‌ای را نشان می‌دهند که به عنوان شفق‌های قطبی روی زمین مشاهده می‌شوند، اما اثرات کمتر قابل مشاهده دیگری نیز وجود دارد که آب‌وهوای فضا بر جو می‌گذارد.
ساتو گفت: ذرات پرانرژی خورشیدی می‌توانند شیمی ازن را تغییر دهند و آن را مختل کنند. همچنین، ما می‌دانیم پدیده شفق قطبی می‌تواند امواج گرانشی را ایجاد کند که سپس به سمت پایین در جو منتشر می‌شوند.
امواج گرانشی که نباید با امواج گرانشی ناشی از برخوردهای سیاه‌چاله و سایر برخوردهای چشمگیر اشتباه گرفته شوند، در سراسر جو رخ می‌دهند. آنها انرژی را به سراسر جهان منتقل می‌کنند و بر الگوهای آب‌وهوایی تأثیر می‌گذارند. با وجود این، مدل‌سازان آب‌وهوا تاکنون نمی‌توانستند اثر امواج گرانشی را که در ارتفاعات بالاتر رخ می‌دهند، درک کنند.
ساتو گفت: مجموعه داده ما شرایط اولیه را با وضوح بسیار بالا برای مدل گردش عمومی جو فراهم می‌کند. بنابراین، به ما امکان می‌دهد تا امواج گرانشی را در کل جو زمین -از سطح تا لبه فضا- شبیه‌سازی کنیم.
این داده‌ها به پژوهشگران کمک می‌کنند تا به درک چگونگی تأثیر فرآیندهای پایین‌تر جو بر یونوسفر در ارتفاع 80 کیلومتری بپردازند که در آن ذرات گازی دائما توسط باد خورشیدی یونیزه می‌شوند. ساتو گفت: امواج جوی از جمله امواج گرانشی و امواج جزر و مدی در مقیاس جهانی بر فرآیندی در یونوسفر تأثیر می‌گذارند که جریان الکتریکی را در اطراف سیاره از طریق تعامل بین خطوط میدان مغناطیسی زمین و حرکات هوای یونیزه‌شده یونوسفر ایجاد می‌کند.
این پژوهش در مجله «Earth and Planetary Science» به چاپ رسید.

لینک کوتاه:
https://www.aryabanoo.ir/Fa/News/1345291/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

مقایسه‌ی باور نکردنی خورشید و بزرگترین ستاره‌ی شناخته شده!

سخنان جالب در مورد مولانا

پپ با این رفیق به دشمن نیاز ندارد!

دختر بسکتبالیست 15ساله هندی با قد اعجاب‌انگیز

مدافع استقلال می‌خواهد برود!

تاریخ سازی در تکواندو بانوان؛ صفرپور سرمربی قزاقستان شد

دروژدک به تراکتور پیوست!

وضعیت ناراحت‌ کننده پپ

بارسلونا 1500 صندلی نوکمپ را فروخت!

آغاز بلیت‌فروشی جشنواره فیلم فجر از صبح چهارشنبه

دو اسطوره در یک قاب؛ دیدار علی دایی و جمشید هاشم پور

پخش بهترین‌های تاریخ سینمای جهان از شبکه نمایش

صداوسیما بعد از اهدای کفن از خلاقیت جدید رونمایی کرد!

آهنگ «دیوونه وار» با صدای علی لهراسبی

جزئیات جدید از ترور 2 قاضی دیوان عالی کشور

ورود سامانه بارشی از فردا؛ اغلب استان‌های کشور بارانی می‌شوند

هدیه‌ علمی کاظمی آشتیانی به بشریت!

مشکلاتی که باعث سقوط پادشاه‌ ها شد

با رتبه 1 مهاجرت نکرد، ولی توسط ساواک شهید شد!

چراغانی و آذین بندی؛ چین به استقبال سال «مار» می‌رود

ویدئویی کم نظیر از نوک قله دماوند

وقتی میخوای با ماشین معمولی حرکات نمایشی بزنی...

بدون فر شیرینی کشمشی درست کن

روش جا انداختن کتف و آرنج

کودک درونت را در آغوش بگیر

چمنیان: از چالش‌های سخت استقبال می‌کنیم

گل‌های منتخب هفته هفتم لیگ قهرمانان اروپا

تشویق یک هوادار خردسال از سوی تماشاگران حریف!

دعوا و درگیری عجیب در مسابقات هاکی روی یخ

گل زیبای رودریگو روی پاس فوق العاده بلینگهام از زاویه دید تماشاگران

حاجی‌زاده: فولاد با آرامش دنبال جایگاه بهتر است

ماجرای اخراج جنجالی در بازی ذوب- پرسپولیس

مهاجم کروات با تراکتور قرارداد بست

انتقال قرضی مدافع استقلال به ملوان

واکنش تند علیرضا افتخاری به رپ فارسی سوژه شد

دبیر جشنواره فیلم فجر از سه لابراتوار سینمایی دیگر بازدید کرد

ابتکار جدید شبکه افق پس از ماجرای اهدای کفن!

درخواست جناب خان از آندرانیک تیموریان

شوخی جالب کمدین آمریکایی با استایل ملانیا ترامپ در مراسم تحلیف / بررسی واکنش‌ها به این شوخی و تاثیر آن بر فضای مجازی

درمانی آسان برای گرفتگی گوش

حرم امام کاظم(علبه‌السلام) سیاه‌پوش شد

جزئیات جدید از سرقت میلیون‌ها لیتر سوخت هواپیما

خنجر به قلب جنگل‌های هیرکانی!

اولین مدرسه‌ای که معلمانش هوش مصنوعی هستند

پیام اقدام نمادین رئیس‌جمهور برای گذاشتن نخستین خشت یک مدرسه از زبان وزیر

توضیح «هما» درباره تاخیر تعدادی از پروازهای حج عمره در روزهای گذشته

گوناگون/ مار عظیم‌الجثه اندازه اتوبوس از معدن بیرون کشیده شد

آتش زدن تاریخ برای جذب فالوئر؛ یک بلاگر آتشکده ساسانی را آتش زد!

نمایی شگفت‌انگیز از کره زمین در شب از نابرابری در دسترسی به انرژی

طرز تهیه چوب بستنی را دیده اید؟