آریا بانو

آخرين مطالب

راز جوانی دوباره یک ستاره فاش شد گوناگون

راز جوانی دوباره یک ستاره فاش شد
  بزرگنمايي:

آریا بانو - ایسنا / اسرار فاش‌شده درباره یک ستاره نادر که دوباره جوان شده، نشان می‌دهند که این ستاره از ادغام دو ستاره شکل گرفته است.
پژوهش یک گروه بین‌المللی از پژوهشگران، جزئیات جالبی را درباره ستاره «HD 65907» نشان داده است که نسبت به سن خود جوان‌تر و داغ‌تر از حد انتظار به نظر می‌رسد. ستاره‌شناسان دریافته‌اند که این ستاره نادر ممکن است از ادغام دو ستاره قدیمی‌تر شکل گرفته باشد.
به نقل از ادونسد ساینس نیوز، گروهی از ستاره‌شناسان با تحلیل ترکیب شیمیایی این ستاره که از نوع نادر ستاره‌های موسوم به «سرگردان‌های آبی»(Blue Stragglers) است، شواهد قانع‌کننده‌ای را برای این رویداد ارائه داده‌اند. یافته‌های این پژوهش، اطلاعات جدیدی را درباره چگونگی تکامل سرگردان‌های آبی ارائه می‌دهد و راه‌های جدیدی را برای بررسی این جمعیت مرموز از ستاره‌ها فراهم می‌کند.
نوع نادر سرگردان‌های آبی که «Field blue stragglers» نام دارند، یک گروه عجیب از ستاره‌ها هستند. برخلاف سرگردان‌های آبی معمولی که در خوشه‌های ستاره‌ای متراکم یافت می‌شوند، ستاره‌های Field blue stragglers در انزوای نسبی و دور از ستاره‌های دیگر وجود دارند. آنها گیج‌کننده هستند زیرا از قوانین معمول تکامل ستاره پیروی نمی‌کنند و داغ‌تر، درخشان‌تر و جوان‌تر از آنچه باید باشند، به نظر می‌رسند.
ستاره HD 65907 که در فاصله تقریبی 307 سال نوری از زمین در صورت فلکی «شاه‌تخته»(Carina) قرار دارد، یک نمونه شناخته‌شده از ستاره‌های Field blue stragglers است.
با توجه به دمای سطح و روشنایی ذاتی HD 65907 به نظر می‌رسد که این ستاره حدود پنج میلیارد ساله باشد، اما ترکیب شیمیایی آن نشان می‌دهد که ستاره به طور قابل توجهی پیرتر است. این یک تناقض قابل توجه است. تعیین این سن بالاتر ناشی از کمبود عناصر سنگین یا فلزات در جو ستاره است.
اندکی پس از انفجار بزرگ، جهان تقریبا به طور کامل از هیدروژن و هلیوم تشکیل شده بود. عناصری که هسته‌های پیچیده‌تر و سنگین‌تری داشتند، بعدا از طریق هم‌جوشی هسته‌ای در هسته ستاره‌ای پرجرم شروع به شکل‌گیری کردند. این عناصر سنگین طی انفجارهای ابرنواختر در کیهان رها شدند و مواد موجود را برای تشکیل ستاره‌های جدید غنی‌سازی کردند. ستاره‌هایی که پیش از این شکل گرفته بودند، حاوی فلزات کمتری هستند، زیرا در جهانی پدید آمدند که هنوز غنی‌سازی شیمیایی قابل توجهی نداشته است.
دانشمندان با تحلیل طیف HD 65907، ترکیب فلزی ضعیف آن را شناسایی کردند که با سن حدود 11 میلیارد سال هم‌خوانی دارد. این اختلاف بین دو تخمین سن، پژوهشگران را بر آن داشت تا مشخصات شیمیایی غیر معمول ستاره را با دقت بیشتری بررسی کنند.
پژوهشگران برای حل کردن این معما به دو عنصر لیتیوم و بریلیوم روی آوردند. این عناصر به ویژه به دمای بالای درون یک ستاره حساس هستند، زیرا به راحتی در دمای بالا طی تکامل ستاره از بین می‌روند. همان طور که ستاره‌ها تکامل می‌یابند، این عناصر به تدریج تخلیه می‌شوند و همین امر، آنها را به شاخص‌های ارزشمندی در تاریخچه حرارتی ستاره تبدیل می‌کند.
پژوهشگران امیدوار بودند با تحلیل مقادیر لیتیوم و بریلیوم در HD 65907 بتوانند شواهدی را از فرآیندهایی کشف کنند که ویژگی‌های متناقض آن را توضیح دهند. عناصر دیگر مورد استفاده قرار نگرفتند، زیرا حساسیت کمتری نسبت به شرایط دمایی خاص دارند که چنین اطلاعاتی را آشکار می‌کند.
پژوهشگران برای اندازه‌گیری لیتیوم، از داده‌های طیف‌نگار «جستجوگر سرعت شعاعی سیارات با دقت بالا» یا «هارپس»(HARPS) در «رصدخانه جنوبی اروپا»(ESO) استفاده کردند. طیف‌نگار، نور ساطع‌شده یا جذب‌شده توسط عناصر خاص را در طول موج‌های خاص تشخیص می‌دهد. از آنجا که هر عنصر دارای یک اثر انگشت منحصربه‌فرد در طیف است، ستاره‌شناسان می‌توانند فراوانی آن را با بررسی این الگوها تعیین کنند.
نتایج به‌دست‌آمده درباره HD 65907 قابل توجه بودند. نتایج نشان دادند که این ستاره دارای لیتیوم 6 برابر کمتر از خورشید و پنجاه برابر کمتر از ستاره‌ها با سن و نوع مشابه است. این گروه پژوهشی در مقاله خود نوشتند: این ستاره دارای فراوانی لیتیوم کمی است. فراوانی کم لیتیوم را نمی‌توان بدون توجه به در نظر گرفتن آن به عنوان یک ستاره جوان یا مسن‌تر توضیح داد.
به عبارت ساده‌تر، سطح لیتیوم ستاره در هر یک از جمعیت‌های ستاره‌ای اصلی بسیار پایین است. این کاهش شدید، حکایت از یک رویداد فوق‌العاده در گذشته دارد که ستاره را گرم کرده و لیتیوم آن را سوزانده است.
یک توضیح احتمالی این است که ستاره، مواد را از ابر متشکل از گاز میان‌ستاره‌ای منتقل کرده است. احتمال دیگر این است که یک ستاره همراه داشته تا مواد را از آن منتقل کند یا به طور کامل با آن ادغام شده است. این پدیده‌ها دمای ستاره را افزایش می‌دهند و آن را قادر می‌سازند تا لیتیوم خود را بسوزاند. ادغام به افزایش بسیار قابل توجه‌ دما نیز منجر می‌شود و احتمالا به ستاره امکان می‌دهد تا بریلیوم را نیز بسوزاند.
پژوهشگران برای این که بفهمند چه اتفاقی افتاده است، طیف فرابنفش HD 65907 را با استفاده از «طیف‌نگار فرابنفش و بصری اشل»(UVES) رصدخانه جنوبی اروپا بررسی کردند و دریافتند که سطح بریلیوم ستاره در مقایسه با خورشید حداقل 15 برابر شده است.
کاهش شدید لیتیوم و بریلیوم فقط یک توضیح قابل قبول باقی گذاشت و آن توضیح این بود که HD 65907 نتیجه یک ادغام ستاره‌ای است. در چنین رویدادی، دو ستاره با یکدیگر برخورد می‌کنند و به یک ستاره تبدیل می‌شوند. انرژی آزادشده در طول ادغام، مواد ستاره را تا دمای شدید گرم می‌کند و عناصر خاصی مانند لیتیوم و بریلیوم را در این فرآیند از بین می‌برد.
شواهد بیشتر، این سناریو را تایید می‌کنند. پژوهشگران، سرعت HD 65907 را تحلیل کردند و تغییرات کوچکی را در حرکت ستاره مورد بررسی قرار دادند که می‌تواند کشش گرانشی ستاره همراه را نشان دهد. هیچ مدرکی از همراهی پیدا نشد و مشاهدات فروسرخ، وجود یک صفحه خنک را در اطراف HD 65907 نشان داد. این صفحه با دمای منفی 243 درجه سلسیوس احتمالا بقایای یک ستاره دیگر است که پیشتر در آن ادغام شده بود. چنین ادغام‌هایی نادر هستند و حکایت از برخورد شدید بین اجرام آسمانی دارند.
پژوهشگران نتیجه گرفتند: فراوانی کم لیتیوم و بریلیوم علاوه بر فقدان شواهد برای وجود یک همراه، یک دلیل قوی به نفع سناریوی ادغام ستاره‌هاست.
این پژوهش در مجله «Astronomy and Astrophysics» به چاپ رسید.

لینک کوتاه:
https://www.aryabanoo.ir/Fa/News/1345004/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

برای اولین بار در تاریخ؛ صدا و تصویر لحظه برخورد شهاب‌سنگ به زمین ضبط شد

صحبت های دلنشین دکتر قمشه ای

کاپیتان پرسپولیس تراکتور و الهلال را از دست داد

مراسم بدرقه و اردوی پایانی تیم جوانان ایران برای مسابقات قهرمانی زیر بیست سال آسیا

پیام رونالدو درباره رکورد جدیدش در النصر

لیموچی این بار گل نمی‌خواست

لائوتارو اینتر را قوی‌ ترین تیم اروپا کرده است

آموریم: قول نمی‌دهم دوباره عصبانی نشوم!

پایان سال برای اوستون اورونوف!

پدر شهیدان والامقام «عبدالکریم و مرضیه بیدمال» آسمانی شد

یادم رفت عاشقی یعنی اینکه بسوزی و بسازی

ماجرای استندآپ کمدی تکراری سپند امیرسلیمانی در جوکر

ژله روی باقالی پلو؟!

موزیک ویدئوی قطعه «نیامد در برم» با صدای وحید تاج

چهار مضراب شور با سنتورنوازی زنده یاد استاد فرامرز پایور

دبیرکل ستاد مبارزه با مواد مخدر منصوب شد

ماجرای قطع درخت در بوستان نهج البلاغه تهران چه بود؟

جاسازی 10 کیلو مواد مخدر شیشه در کولر گازی

عامل ایجاد وحشت با سلاح گرم در فضای مجازی دستگیر شد

تصادف خودرو با ستون بتنی 2 فوتی برجا گذاشت

بزرگترین تیمچه و بزرگترین سقف ضربی ایران در بازار تاریخی قم

کانگورو 3 متری تا حالا دیدین؟

اقدام عجیب یک مسافر برای از دست ندادن مترو در حال حرکت!

ماهی رو اینطوری حرفه ای بپز!

راهی برای چربی سوزی هنگام خواب!

سه علامتی که نشان‌دهنده سرطان دهانه رحم است

ساخت کیف دستی های جذاب با کاغذ رنگی

راه‌اندازی استخرهای بدون کلر که از فناوری نانوحباب بهره‌مند هستند

چه کسی نقش تو را خواهد شست؟

برزگر: پرسپولیس یک شهاب زاهدی نیاز دارد

تقدیر کنفدراسیون موتورسواری آسیا از ناظمی

صحنه مشابه بازی پرسپولیس با بارسلونا

باشگاه لیگ برتری تهدید به تحریم شد!

معرفی خرید جدید مورینیو‌ در هواپیما!

گل به استقلال و دوباره گل‌ سازی در لیگ

یک لژیونر جدید در راه است

رجب‌زاده: بازی ما و فجر خیلی مهم است، داورِ خوب!

داور ذوب‌آهن - پرسپولیس؛ تهدید به مرگ شدم!

حرف دل بازیکنان استقلال درباره موسیمانه!

خاطره سپند امیرسلیمانی از بستری شدن در بیمارستان

انتشار تصویری جدید از «پیش‌مرگ»

ترسیدن خانواده از دست نقی!

آمار بالای پیرگوشی بین نوجوانان ایرانی؛ بیشتر از 2 ساعت از هندزفری استفاده نکنید

تاثیر عفونت و آلودگی های صوتی بر کیفیت شنوایی

آهنگ «منظومه احساس» با صدای مصطفی راغب

جزئیات آتش‌سوزی در انبار 18 هزار تنی گاز مایع

آماری از میزان پذیرش افراد در گزینش ادارات

دستگیری دزدان گاوصندوق چند میلیاردی

خبر خوب برای معلمان خرید خدمت و حق‌التدریس

کشف یک تن مواد مخدر در پایتخت؛ 11 هزار خرده فروش دستگیر شدند