آریا بانو

آخرين مطالب

ناگفته‌های زلزله‌ای که بیش از 26 هزار کشته داد اقتصادی

ناگفته‌های زلزله‌ای که بیش از 26 هزار کشته داد
  بزرگنمايي:

آریا بانو - ایسنا / زلزله بزرگ 6.5 بم استان کرمان در 21 سال قبل در حالی رخ داد که تا پیش از آن هیچ زمینلرزه‌ای در آن به ثبت نرسیده بود و به باور متخصصان این حوزه با ملاحظات پیشگیرانه می‌توان 5 تا 10 برابر از میزان خسارت‌های جانی و مالی در سوانح طبیعی و انسانی کاست؛ چرا که واقعیت را نه می‌توان فراموش کرد و نه می‌توان با انعکاس آن از سر ستیز درآمد، با واقعیت‌ها باید با روش علمی مواجه شویم و به تدریج از ریسک ناشی از سوانح در کشور بکاهیم.
در ساعت 5 و 26 دقیقه زمینلرزه قوی و بسیار ویرانگر در شهر تاریخی بم استان کرمان با بزرگای گشتاوری 6.5 به‌وقوع پیوست. بررسی محققان حاکی از آن است که رخداد زمینلرزه 5 دی 1382 بم ناشی از حرکت گسل "بم" بوده، در حالی که بررسی لرزه‌خیزی تاریخی بم نشان می‌دهد که هیچ زمینلرزه تاریخی در محدوده این شهر تا آن زمان گزارش نشده بود، شاهد این ادعا ارگ بم است که تا قبل از رخداد زلزله 5 دی 1382، با بیش از 2000 سال قدمت تاریخی سالم باقی مانده بود.
از این رو متخصصان حوزه زلزله‌شناسی معتقدند که این منطقه با یک نبود لرزه‌ای روبه رو بوده است و این نبود لرزه‌ای با رخداد زلزله مخرب 5 دی ماه آن سال در راستای گسل بم به پایان رسید.
دکتر مهدی زارع، استاد پژوهشگاه بین‌المللی زلزله‌شناسی و مهندسی زلزله در این باره گفت: زلزله 5 دی‌ماه 1382 با تلفات رسمی 26 هزار و 271 نفر و حدود 3000 نفر تلفات افراد بدون شناسنامه و مهاجران غیرقانونی، از نظر تعداد کشته نسبت تلفات به جمعیت تحت تاثیر زلزله، در تاریخ ایران رکورد دار است! ما در یک زلزله با بزرگای 6.5، حدود یک سوم از جمعیت حدود 110 هزار نفری شهر بم را از دست دادیم!
وی اضافه کرد: سوانح طبیعی ایران طی سده گذشته حدود یکصد هزار نفر (سالی حدود ١٠٠٠ کشته به طور متوسط) برجای گذاشته‌اند که حدود 90 درصد آنها در زمینلرزه‌ها جان باخته‌اند. خسارت مالی سوانح طبیعی در سال حدود 3 میلیارد دلار است که حدود 1.5 میلیارد دلار از آن به خسارت‌های مستقیم از خشکسالی مربوط است. آسیب مستقیم اقتصادی ایران برای بازه 32 ساله 2022 -1990 حدود 30 میلیارد دلار برآورد شده است. این موضوع نشان می‌دهد که در دهه‌های اخیر با معرضیت بیشتر، میزان آسیب‌پذیری ما نیز افزایش یافته و خسارات سالانه ما در30 ساله اخیر در حدود سه برابر خسارات سالانه ما در 7 دهه ماقبل آن شده است. با توجه به اینکه در آینده بدون شک بیشترین جمعیت ایران، شهرنشین خواهند بود، چگونگی توسعه شهرها در آینده ایران بسیار مهم و حساس است.
زارع با تاکید بر اینکه روندی که اکنون در کشور ما دنبال می‌شود، با توجه به افزایش معرضیت جمعیت به مخاطرات طبیعی، به دلایل مختلف به افزایش ریسک در مقابل سوانح طبیعی می‌انجامد، خاطر نشان کرد: تحولات جمعیتی در ایران نمایانگر افزایش هر چه بیشتر جمعیت شهرنشین و تمرکز جمعیت در شهرهای بزرگتر (برخوردارتر) است. بر پایه آمار بانک جهانی، دگردیسی جمعیت در ایران از سال 1369 تا 1394 نشان می‌دهد که تمرکز جمعیت در شهرهای با جمعیت بیش از یک میلیون نفر از 12 و نیم میلیون در سال 1369 به حدود 21 و نیم میلیون در سال 1395 رسیده است. این در حالی است که نرخ افزایش این جمعیت در طی یک "دهه" (در دهه اول طی سال‌های 1369 تا 1379) در شهرهای بزرگ کلا حدود 3 درصد بوده و این میزان با رشد جمعیت شهرهای بزرگ به صورت "سالانه" در طی سال‌های 1389 لغایت 1395 برابری می‌کند! این موضوع نشان می‌دهد که آهنگ رشد جمعیت شهرهای بزرگ به ویژه در 6 سال اخیر شتاب خاصی گرفته است.
این محقق حوزه زلزله تاکید کرد: آنچه به صورت بلند مرتبه‌سازی در کشور (و از همه جا سریع‌تر و مهمتر در تهران) دنبال می‌شود، بدون لحاظ کردن فضای دسترسی و امکان تردد، موجب تمرکز ساختمان‌ها در مناطق شهری و به تدریج کندتر کردن امکان دسترسی به این نواحی می‌شود.
توسعه شهری در حریم خطرناک گسل‌های شهری
استاد پژوهشگاه بین‌المللی زلزله شناسی، افزود: در شهرهای کنونی ایران که بسیاری در پای دامنه‌ها و به ناچار در کنار و یا بر روی پهنه گسل‌های فعال قرار گرفته‌اند، با توسعه شهرسازی در حریم خطرناک گسل‌های فعال مواجهیم، مانند آنچه به ویژه در 33 سال اخیر در شمال تهران و تبریز رخ داده است.
زارع خاطر نشان کرد: بیشتر شهرهای بزرگ و با جمعیت بیش از یک میلیون نفر ایران بر روی مخروط افکنه‌های بزرگی قرار گرفته‌اند که در مرز گسله بین کوه و دشت احداث شده‌اند و تاکنون اطلاع علمی و دقیق از ضخامت آبرفت‌ها از بیشتر این محدوده‌های شهری در دسترس نیست.
استقرار یک سوم ساختمان‌های بلندمرتبه پایتخت بر روی پهنه گسلی
زارع یادآور شد: در تهران حدود 1000 ساختمان بلندمرتبه وجود دارد که حدود 480 ساختمان بلندمرتبه در سال‌های 1396-1384 احداث شده است. بر اساس اعلام وزارت راه و شهرسازی 25 درصد از 979 ساختمان در مناطق با بافت عمدتا فرسوده مانند مناطق 11، 12، 17، 18 و 19 شهرداری تهران هستند، یعنی همان جایی که ساختمان پلاسکو در آن وجود داشت.
وی گفت: با ملاحظات پیشگیرانه می‌توان بین 5 تا 10 برابر از میزان خسارت‌های جانی و مالی یادشده در سوانح طبیعی و انسانی کاست. ضمن اینکه موارد یاد شده در فوق تنها سوانح آسیب زننده به کشور ما نیستند. اگر بر اساس برنامه‌ریزی علمی و اجرای این برنامه‌ها عمل نکنیم، میزان خسارت‌ها با افزایش جمعیت و افزایش تعداد خودروها به تدریج افزایش می‌یابد. واقعیت را نه می‌توان فراموش کرد و نه می‌توان با انعکاس آنها از سر ستیز درآمد، باید با واقعیت‌ها با روش علمی مواجه شویم و به تدریج از ریسک ناشی از سوانح در کشور بکاهیم.

لینک کوتاه:
https://www.aryabanoo.ir/Fa/News/1328777/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

سیمئونه: من خودم را دوباره اختراع کردم

شوخی هم‌تیمی‌های سابق با رونالدو: دیوانه شدی!

شوخی ابوطالب با درخت کاشتن موسیمانه برای قدردانی از مادران

پیام ستاره تاتنهام: باید با جان و دل، مثل مرد بازی کنیم

رئیس النصر گفت ایده دیوانه‌وار دارم، خرید رونالدو!

استقبال هواداران یزدی و تغییر مسیر استقلالی‌ها

189 روز گذشت؛ سرخیو راموس هنوز تیم ندارد!

مسی به طلسم بدشانسی تیم آرژانتینی پایان می‌دهد!

نام و نام خانوادگی اولین خرید بارسا مشخص شد

نوستالژی ترین سکانس این فصل جوکر

سکانس به یادماندنی درد و دل «نقی» با مادر مرحومش

داریوش کاردان: انگار مهران مدیری از اینکه من آوردمش تلویزیون ناراحته!

مبینا هم شر شد

من هیچ رقیبی ندارم!

ترانه زیبای «چشمانت آرزوست» از گروه ایهام

خبر جدید دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی درباره تاثیر معدل در کنکور

بهره‌برداری از 70 باب نمازخانه در سراسر کشور

ویدئوی مربوط به لحظات قبل از سقوط هواپیمای آذربایجان ایرلاین

کوله‌های اضطراری زلزله به فروشگاه‌های بزرگ می‌آید

رونمایی از کلکسیون تخلفات پاساژ علاءالدین در صدا و سیما

نبود آمار دقیق از تعداد سقط جنین غیرقانونی در کشور

توصیه‌های ستاد مدیریت بحران درباره زلزله احتمالی تهران

چطور در مصر شتر درست می کنند؟

اقدام جالب در روسیه؛ ساخت درخت کریسمس با 500 ماشین سال نو

رشد باورنکردنی گل آفتابگردان در چند ثانیه!

ابتکاری عجیب برای تماشای حیات وحش از نزدیک!

واکنش جالب بازدیدکنندگان موزه از شباهت با مجسمه های تاریخی

رشد شگفت‌انگیز پیاز در آب؛ 10 روزه

این آدیداس مخصوص عروس

تصاویری دیدنی از بزرگترین هواپیمای جهان

وقتی بچه پاندا شاکی میره پیش مامانش

ببینید چه هنرمندانه جوجه شکم پر را در طبیعت پخت!

تکنیک اورژانسی بالا بردن فشار خون

کاهش فشار خون با خوردن نمک!

نظم دهنده پارچه ای برای گم نشدن وسایل کوچک!

حلقه هایی از پلاسما خورشیدی

شعرخوانی زیبای هوشنگ ابتهاج

معرفی نامزدهای جایزه «ایران کتاب»

ستاره رئال: مردم هم دوستمان دارند و هم از ما متنفرند

عملکرد بهتر رونالدو نسبت به مسی در 2024!

رقابت‌های آسیایی تهران بهترین مسابقات کوراش سال 2024 لقب گرفت

کار زیبای مدافع منچستریونایتد

گفت و گو آخرین خبر با هواداران استقلالی حاضر در فرودگاه یزد

تیکه ابوطالب حسینی به گلر دوم سپاهان در حاشیه ویدیوی منتشر شده از نشون کردن دونفر در ورزشگاه

ویدیویی از استانداردسازی 2 ورزشگاه نقش جهان و فولادشهر اصفهان

اشاره طنز ابوطالب به صحبت های قلعه نویی از خاطره فوتبالی با رییس جمهور

چلسی با این همه هزینه، مگر می‌شود باکیفیت نباشد

روایت ابوطالب حسینی از به خواب زدن علی دایی در حضور استاندار خراسان

دو دیالوگ ساده و یک دنیا حرف با حضور ژاله علو

«وطن ای هستی من» با اجرایی قدیمی از مهران مدیری