بزرگنمايي:
آریا بانو - تحقیقات اخیر نشان می دهد که ممکن است گوشی های موبایل ، مهارت های اجتماعی و احساسی ما را تحت تاثیر قرار داده ، خواب ما را به هم زده و در کل ما را به متفکران تنبلی تبدیل کند.
بسیاری از ما از عوارض گوشی روی مغز کمابیش اطلاع داریم، اما واقعیت این است که ما به آنها نیاز داریم. برای بسیاری، آنها ارتباطی با اطلاعات، منابع، ابزارها و ارتباطاتی هستند که برای زندگی روزمره ضروری هستند.کاری که میتوانیم انجام دهیم این است که در مورد نحوه استفاده و تعامل با تلفنهای مان آگاهتر شویم.
از عوارض گوشی روی مغز چه می دانیم؟ ما از تلفن های خود برای بسیاری از موارد استفاده می کنیم، از برقراری تماس های کاری گرفته تا چک کردن ایمیل هایمان و برقراری ارتباط با دوستان و عزیزان.
اما از تاثیرات گوشی روی مغز انسان آگاهی کمی داریم. تلفن های ما به بخشی جدایی ناپذیر از زندگی ما تبدیل شده اند. اما آیا این اتکا به گوشی های هوشمند تأثیری بر مغز ما دارد؟
برخی تحقیقات اخیر نشان می دهد که ممکن است گوشی های موبایل ، مهارت های اجتماعی و احساسی ما را تحت تاثیر قرار داده ، خواب ما را به هم زده و در کل ما را به متفکران تنبلی تبدیل کند.
کودکان نیز بیشتر و بیشتر از این دستگاه ها استفاده می کنند، که کارشناسان را بر آن داشته است تا تأثیرات بلندمدت احتمالی بر رشد را زیر سوال ببرند.
از عوارض گوشی روی مغز چه می دانیم؟
تحقیقات نشان می دهد که میزان زمانی که کودکان برای خیره شدن به صفحه نمایش های دیجیتال می گذرانند طی یک دوره سه ساله 52 درصد افزایش یافته است.
اینکه چگونه این ممکن است بر رشد تأثیر بگذارد، هنوز مشخص نیست. با این حال، این موضوع برای پزشکان مراقبت های بهداشتی، متخصصان سلامت روان، مربیان، والدین و هر کسی که به طور منظم از تلفن هوشمند استفاده می کند، مورد توجه است.
1-می تواند بر توانایی شناختی تأثیر منفی بگذارد
تحقیقات اخیر نشان میدهد که استفاده از گوشیهای هوشمند واقعاً بر مغز تأثیر میگذارد. با این حال، به یاد داشته باشید که چنین تحقیقاتی هنوز در مراحل اولیه است. در حالی که ما کمی بیشتر در مورد برخی از اثرات کوتاهمدت میدانیم، اثرات بلندمدت آن همچنان قابل مشاهده است.
2-تغییرات در شیمی مغز را به دنبال دارد
برخی شواهد نشان می دهد که استفاده از تلفن همراه ممکن است منجر به تغییرات شیمیایی در مغز شود.
در مطالعهای که به انجمن رادیولوژی آمریکای شمالی ارائه شد، محققان دریافتند که جوانانی که به اصطلاح
اعتیاد به اینترنت و گوشیهای هوشمند دارند، در مقایسه با گروه کنترل شده، در واقع عدم تعادل در شیمی مغز را دارا می باشند.
3-کاهش ظرفیت شناختی را به دنبال دارد
یک مطالعه معروف در مجله انجمن تحقیقات مصرف کننده نشان داد که هر زمان که تلفن هوشمند در دسترس باشد، ظرفیت شناختی به میزان قابل توجهی کاهش می یابد، حتی زمانی که تلفن خاموش است.
محققان این اثر را «فرضیه فرار مغزها» نامیدند. اساساً، اگر بدانیم منبع اطلاعاتی به راحتی در دسترس است، کمتر به منابع شناختی خود تکیه می کنیم.
بررسی های جدیدتر نشان داد که وجود یک گوشی هوشمند با کاهش حافظه کاری مرتبط است. این با نتایج قبلی مطابقت دارد، اما تجزیه و تحلیل ها نشان می دهد که بزرگی این اثر ممکن است آنطور که قبلاً تصور می شد برجسته نباشد.
یکی از عواملی که محققان فکر میکنند ممکن است در تأثیر شدید افراد از این موضوع نقش داشته باشد: FOMO یا ترس از دست دادن می باشد.
حواسپرتی توسط تلفنهایمان نشان میدهد که ما همیشه در سطحی به آنچه در فضای آنلاین روی میدهد فکر میکنیم. تا دنیا و آنچه ممکن است وقتی از تلفن خود استفاده نمی کنیم از دست بدهیم.
از تاثیر گوشی روی مغزتان غافل نشوید!
4-درک مطلب ضعیف تر را به دنبال دارد
یکی دیگر از تاثیرات گوشی روی مغز ، درک مطلب ضعیف تر می باشد. احتمالاً متوجه شده اید که نحوه خواندن متن آنلاین با نحوه خواندن صفحه چاپ شده متفاوت است. برای بسیاری از ما، نادیده گرفتن مقالات آنلاین یا پرش از صفحه برای یافتن نکات کلیدی معمول است.
اما این تنها تفاوت نیست. برخی شواهد نشان می دهد که ما از آنچه در اینترنت می خوانیم کمتر از آنچه به صورت چاپی انجام می دهیم، درک می کنیم.
یک مطالعه در سال 2020 نشان داد که خواندن بر روی یک دستگاه الکترونیکی مانند تلفن هوشمند منجر به درک مطلب پایینتر میشود.
دلایل دقیق این امر نامشخص است، اما محققان دریافتهاند که افراد هنگام مطالعه با تلفن هوشمند کمتر آه میکشند. این تاثیر بر تنفس همچنین با فعالیت بیش از حد در قشر پیش پیشانی مغز و کاهش درک مطلب مرتبط است.
5-بر مهارت های اجتماعی-عاطفی تأثیر می گذارد
یکی دیگر از عوارض گوشی روی مغز ، اختلالات اجتماعی و رفتاری می باشد. محققان پیشنهاد میکنند که نگرانی این است که بچهها مکانیسمهای خودتنظیمی درونی خود را توسعه نخواهند داد، اگر همیشه به حواسپرتی توسط یک دستگاه دیجیتال تکیه کنند.
کارشناسان پیشنهاد میکنند که فعالیتهای عملی و آنهایی که شامل تعامل مستقیم انسانی هستند نسبت به بازیهای تعاملی روی صفحه نمایش برتری دارند.
استفاده از دستگاه های تلفن همراه به ویژه زمانی مشکل ساز می شود که چنین دستگاه هایی جایگزین فعالیت های عملی شوند که به توسعه مهارت های بینایی-حرکتی و حسی-حرکتی کمک می کند.
6-منجر به اختلال در خواب می شود
یکی دیگر از عوارض گوشی روی مغز ، اختلال در روند عادی مغز می باشد. استفاده از تلفن هوشمند یا تبلت هنگام خواب ممکن است در خواب شما اختلال ایجاد کند.
در مطالعهای که اخیرا منتشر شد ، از دوازده شرکتکننده بزرگسال خواسته شد که هر شب قبل از خواب به مدت چهار
ساعت با آیپد مطالعه کنند یا کتابهای چاپ شده را با نور ضعیف مطالعه کنند.
پس از پنج شب متوالی، دو گروه تغییر کردند. آنچه محققان کشف کردند این بود که افرادی که قبل از خواب با آیپد مطالعه کرده بودند، کاهش سطح ملاتونین را نشان دادند، هورمونی که در طول شب افزایش مییابد و باعث خواب
آلودگی میشود. همچنین خواب این شرکتکنندگان بیشتر طول کشید و در طول شب خواب کمتری را تجربه کردند.
مقصر؟ نوع نور آبی که توسط اکثر دستگاه های تلفن همراه ساطع می شود. سلول های پشت
چشم حاوی پروتئین حساس به نور هستند که طول موج های خاصی از نور را دریافت می کند.
این سلول های حساس به نور سپس سیگنال هایی را به
ساعت مغز می فرستند که ریتم های شبانه روزی را تنظیم می کند.
به طور معمول، نور آبی در صبح به اوج خود می رسد و به بدن شما سیگنال می دهد که برای روز از خواب بیدار شود. نور قرمز در عصر افزایش می یابد، نشان دهنده زمان خاموش شدن و رفتن به رختخواب است.
با قطع این چرخه طبیعی با نور آبی که از موبایل ساطع می شود ، چرخههای عادی خواب و بیداری از حالت عادی خارج میشوند. این وقفه های خواب می تواند به مغز و
سلامت روان شما آسیب برساند.
خواب ضعیف با مشکلات
سلامت روانی مختلفی از جمله تغییرات خلقی، استرس، اضطراب، افسردگی و مه مغزی مرتبط است.
7-ممکن است ما را از نظر ذهنی تنبل کند
یکی دیگر از عوارض گوشی روی مغز ، تنبلی مغز می باشد. دستگاههای تلفن همراه فقط حواسپرتی را ایجاد نمیکنند . ما همچنین برای ارائه اطلاعات به آنها متکی هستیم.
دیگر مجبور نیستیم شماره تلفنها را به خاطر بسپاریم یا Rolodex را روی میز خود نگه داریم . همه این اطلاعات به راحتی در لیست تماس تلفن ما ذخیره میشوند.
به جای فکر کردن در مورد سوالاتی که ممکن است در مورد دنیای اطراف خود داشته باشید، فقط می توانید تلفن خود را بردارید و پاسخ ها را در گوگل جستجو کنید.
به جای تلاش برای به خاطر سپردن قرار ملاقات ها، جلسات یا تاریخ ها، به سادگی به یک برنامه آیفون تکیه می کنید تا آنچه را که هر روز باید انجام دهید را به شما یادآوری کند.و برخی از کارشناسان هشدار می دهند که این تکیه بیش از حد به دستگاه تلفن همراه برای همه پاسخ ها ممکن است منجر به تنبلی ذهنی شود.
یک مطالعه نشان داده است که بین تکیه بر گوشی هوشمند و تنبلی ذهنی ارتباط وجود دارد.
محققان پیشنهاد می کنند که این می تواند با تفکر تحلیلی و منطقی تداخل داشته باشد. برخی حتی تعجب می کنند که آیا استفاده بیش از حد از تلفن های ما ممکن است به کاهش هوش کمک کند.
واضح است که تحقیقات بسیار بیشتری مورد نیاز است. با این حال، کارشناسان هشدار می دهند که استفاده از دستگاه های تلفن همراه بسیار بیشتر از تحقیقات موجود در مورد این موضوع است.
دانشمندان و پزشکان تازه شروع به درک پتانسیل کوتاه مدت (و بلند مدت) اثرات استفاده از گوشی هوشمند بر مغز کرده اند. دستگاه های تلفن همراه مسلماً مضرات خود را خواهند داشت، اما محققان همچنین پیشنهاد می کنند که ما هنوز به طور کامل درک نکرده ایم که چگونه می توانند برای مغز مفید باشند.
برای محافظت از مغز خود چه کاری می توانید انجام دهید؟
حتی اگر می دانیم که تلفن های ما ممکن است بر مغز ما تأثیر منفی بگذارد، واقعیت این است که ما به آنها نیاز داریم. برای بسیاری، آنها ارتباطی با اطلاعات، منابع، ابزارها و ارتباطاتی هستند که برای زندگی روزمره ضروری هستند.
کاری که میتوانیم برای کاهش عوارض گوشی روی مغز انجام دهیم این است که در مورد نحوه استفاده و تعامل با تلفنهایمان آگاهتر شویم. استراتژیهایی که میتوانند کمک کنند:
آگاهی ایجاد کنید
قبل از اینکه بتوانیم برای رفع آن گام برداریم، باید بدانیم با چه چیزی سر و کار داریم. این به معنای ردیابی و ارزیابی میزان استفاده شما از تلفن است.
برای چه چیزی از آن استفاده میکنید؟ میانگین زمان استفاده از صفحه نمایش روزانه شما چقدر است؟ آیا از تلفن خود برای تسکین احساسات دشوار یا اجتناب از انجام کارهای مهم استفاده میکنید؟ پاسخ به چنین سؤالاتی میتواند به شما بینشی درباره مشکلاتی که ممکن است بخواهید به آنها رسیدگی کنید، میدهد.
تنظیم محدودیت ها را در نظر بگیرید
تعیین محدودیتهای خاص برای استفاده از تلفن همراه میتواند مفید باشد. مهم است که در مورد استفاده از تلفن همراه خود هدفمند باشید، اما باید در نظر داشته باشید که چه چیزی برای شما مفید است.
برای برخی از افراد، این ممکن است شامل حذف برنامههای خاصی از تلفن آنها باشد. دیگران ممکن است آن را پیدا کنند. استفاده از برنامهها یا تنظیمات تلفن برای کنترل مدت زمان استفاده روزانه از برنامهها یا وبسایتها مفید است.
برخی افراد دریافتند که داشتن زمانهای بدون تلفن یا حتی روزهای کامل مفید است. برای مثال می توانید استفاده از تلفن همراه و شبکه های اجنماعی را به
ساعت های خاصی از شبانه روز اختصاص دهید.
نتیجه گیری:
در حالی که کارشناسان شروع به دریافت تصویر واضح تری از اثرات تلفن همراه بر مغز ما کرده اند، واقعیت این است که هنوز چیزهای زیادی وجود دارد که ما نمی دانیم.
بهترین کاری که می توانید انجام دهید این است که برخی از این اثرات احتمالی را در نظر بگیرید و اقداماتی را انجام دهید تا هنگام استفاده از تلفن خود عمدی تر عمل کنید.
به خود استراحت دهید، در صورت نیاز محدودیت هایی را تعیین کنید و مطمئن شوید که برای جایگزینی اتصالات دنیای واقعی به دستگاه های فناوری تکیه نمی کنید.