آریا بانو

آخرين مطالب

مروری بر تصویر معلولیت در 5 سریال‌ تلویزیونی اجتماعی

مروری بر تصویر معلولیت در 5 سریال‌ تلویزیونی
  بزرگنمايي:

آریا بانو - ایسنا / بررسی سریال‌های پخش‌شده سیما در پنج سال اخیر، حضور پنج شخصیت معلول را در نقش‌های عموما مکمل نشان می‌دهد.
روز سوم دسامبر هر سال در تقویم سازمان ملل متحد به عنوان روز جهانی معلولان یا به طور دقیق‌تر «روز بین‌المللی افراد دارای معلولیت» (International Day of Persons with Disabilities) نام‌گذاری شده که در ایران نیز بزرگ داشته می‌شود. در شرایطی که طبق آمار رسمی سیدجواد حسینی ـ رییس سازمان بهزیستی کشور ـ در نشست خبری روز گذشته، 11 میلیون نفر دارای معلولیت در کشورمان داریم ولی حضور این افراد در جامعه، بازتاب اندکی در سریال‌های تلویزیونی داشته است.


این در حالی است که در برخی محصولات تلویزیونی بین‌المللی، معلولان حضور قابل توجهی دارند. از این دست آثار می‌توان به «برکینگ بد» در ژانر درام جنایی و «بازی تاج‌ و تخت» در ژانر درام فانتزی و حماسی دو عنوان از سریال‌های شاخص قرن بیست و یکم اشاره کرد که دارای شخصیت‌های معلول پررنگ و مهمی‌اند. جالب آنکه در «بازی تاج‌وتخت»، یکی از شخصیت‌های دارای معلولیت، یکی از نقش‌های اصلی اثر است.
اگرچه طی سال‌های اخیر توجه به معلولان در سریال‌های تلویزیونی، بیشتر از گذشته به نظر می‌رسد ولی همچنان به ندرت می‌توان شخصیت محوری یا قهرمان معلول در سریال‌ها یافت. این در شرایطی است که به طور مثال شخصیتی مانند زنده‌یاد سیامند رحمان (وزنه‌بردار قهرمان ایرانی) و بعضی دیگر از این دست شخصیت‌ها می‌توانند محور یک اثر دراماتیک قرار گیرند.
به شکلی عجیب، حتی گاه معلولیت به عنوان عقوبت اعمال بد شخصیت‌های منفی در برخی سریال‌ها مطرح شده که انتقادهای زیادی را نیز در پی داشته است. از جمله این آثار می‌توان به سریال‌های «کیمیا» و «ستایش» اشاره کرد؛ اگرچه این اتفاق در سال‌های اخیر کمتر افتاده است.
این گزارش در ادامه مروری دارد بر پنج شخصیت سریالی تلویزیون که در سال‌های اخیر با معلولیت نمایش داده شده‌اند.
در دومین فصل از مجموعه «سرزمین مادری» که برای اولین بار در زمستان 1402 و بهار 1403 به پخش رسید، شخصیت «جواد» با بازی رسول نقوی به عنوان یکی از دوستان شخصیت اصلی سریال، نقش نسبتا پررنگی داشت. او که در رویدادهای خرداد 1342 قم با شلیک گلوله ماموران رژیم دچار معلولیت و ناچار به نشستن روی ویلچر شده بود، تا اواخر این فصل حضور داشت و در نهایت طی یک عملیات استشهادی جان خود را از دست داد. «جواد» شخصیتی انقلابی و آزادی‌خواه بود که خود را در مبارزات علیه رژیم پهلوی ناتوان می‌دید و به همین دلیل رنج می‌کشید، هرچند روی صندلی چرخدار نیز به «رهی» و باقی مبارزان کمک می‌کرد و بعضی وظایف مبارزاتی را بر عهده داشت.

سریال سرزمین مادری
کمی پیش از این مجموعه، سریال «رحیل» نیز شاهزاده‌ای دچار معلولیت جسمی به نام «ماهی» با بازی غزاله اکرمی داشت که از دختران مظفرالدین شاه قاجار بود. او که اغلب در اتاقش می‌نشست، برای خروج از اتاق، مجبور بود روی زمین بخزد و کمتر از صندلی چرخدار استفاده می‌کرد. «ماهی» که از دوستان نزدیک «مها» شخصیت اصلی سریال به شمار می‌رفت، شخصیت مثبت ولی منفعلی بود که حس ششمی قوی داشت و گویی با بعضی الهامات، می‌توانست از برخی رویدادهای آینده باخبر شود.

آریا بانو

سریال رحیل
در نخستین فصل مجموعه «مستوران» که تابستان 1401 روی آنتن رفت، نقش مکملی به نام «شهاب» با بازی حامد محمودی بازیگر جوان وجود داشت که دچار معلولیت ذهنی بود. «شهاب» که اغلب زمان حضورش در قصه را به بازی با کودکان می‌پرداخت، شخصیتی خوش‌قلب بود که به طور اتفاقی، در صحنه یک قتل حاضر بود، اما نتوانست دیگران را درباره گناهکار قانع کند. او با این حال در چند نقطه عطف قصه، به کمک شخصیت‌های اصلی آمد و حضوری بی‌دلیل و بی‌فایده نداشت.

آریا بانو

سریال «مستوران 1»
مورد پرانتقاد سال‌های اخیر سریال «برف بی‌صدا می‌بارد» است که در دو بخش، زمستان 1400 و تابستان 1401 پخش شد. در این سریال، 2 شخصیت دارای معلولیت حضور داشتند که از قضا، پدر و پسر بودند. اولی «حبیب» با بازی پوریا شکیبایی و یکی از شخصیت‌های اصلی اثر بود و دومی، شخصیت فرعی «ابراهیم جعفرزاده» با بازی امید روحانی که نقش پدر او را ایفا می‌کرد. فیلمنامه این سریال، معلولیت چشم راست «حبیب» جوان را در اثر کتک پدرش معرفی می‌کرد و البته معلولیت «ابراهیم» در سال‌های پایانی عمر را که نمی‌توانست راه برود و سخن بگوید، از زبان همسرش، تقاص کردار بد این شخصیت در جوانی می‌دانست.
شخصیت «ابراهیم» در سریال «برف بی‌صدا می‌بارد»، اکت خاصی نداشت و گویی فقط برای پس دادن تقاص، در سریال حاضر بود. «حبیب» نیز که ضدقهرمان منفی اصلی قصه محسوب می‌شد، به علت افتادگی پلک راست بازیگر این نقش، در قصه با معلولیت طراحی شده بود و این مسئله، نقش خاصی در سرگذشت و عاقبت او نداشت.

آریا بانو

سریال برف بیصدا می‌بارد
در مرور بر شخصیت‌های معلول سریال‌های سیما طی سال‌های اخیر، نمی‌توان به مجموعه «مرضیه» محصول 1398 اشاره نکرد که در آن، گوهر خیراندیش بازی در نقش مکمل «مریم بهزادی» را بر عهده داشت. این شخصیت که در جوانی والیبالیست حرفه‌ای بود، طی یک سانحه دچار معلولیت شده بود و روی ویلچر می‌نشست. «مریم» شخصیتی خوشبین و امیدوار بود که در حاشیه قصه قرار داشت و بیش از هرچیز، در دادن روحیه و انگیزه برای مبارزه و امیدواری به آینده به شخصیت‌های سریال خصوصا کاراکتر اصلی «مرضیه» نقش داشت.

آریا بانو

سریال مرضیه
اگرچه طی سال‌های گذشته چند سریال مثل «هزاران چشم» اثر کیانوش عیاری یا «مشق عشق» ساخته بهرام بهرامیان کاراکترهایی دچار معلولیت را به عنوان شخصیت اصلی و محوری برگزیده‌اند، اما طی سال‌های اخیر این اتفاق جز در «برف بی‌صدا می‌بارد» رخ نداده؛ سریالی که آن هم به علت معلولیت جسمی بازیگر، از این عنصر در طراحی شخصیت استفاده کرده بود.
به نظر می‌رسد با وجود طراحی چند شخصیت معلول در سریال‌های تلویزیونی سال‌های اخیر، همچنان جای شخصیت‌های به‌یادماندنی، تأثیرگذار و شاخص دارای معلولیت در سریال‌های تلویزیونی خالی است و این مهم جز با درک درست خالقان آثار نمایشی از مسائل این قشر رخ نخواهد داد.

لینک کوتاه:
https://www.aryabanoo.ir/Fa/News/1316364/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

نوار مغزی با خالکوبی حسگرها روی سر!

مراسم تجلیل از تیم ملی فوتبال 7نفره

رامین رضائیان مقابل فولاد بازی می‌کند

مهاجم کنیایی مدنظر استقلال در انتظار پاسخ تست‌های پزشکی

مدال برنز تیم تنیس روی میز ناشنوایان در بازی‌های آسیایی

سیدحسین دوباره بهترین دروازه‌بان آسیا شد

حمله سارقان به خانه بازیکن جوان سویا

پیگیری حقوقی پرسپولیس برای رفع مشکل در سامانه فیفا

غیبت ملایی، جاور و نوروزی در اولین اردوی روئینگ

تحلیل ناگلزمان از اخراج نویر

جوکر یک تنه مقابل جنجگوها ایستاد

ضرورت همکاری بر رفع دغدغه‌های درمانی جامعه ایثارگری مازندران

طرح پایش تخصصی سلامت ویژه جانبازان و والدین معظم شهدا  برگزار شد

دفتر سوم و پنجم مجموعه کتاب های «وصیت نامه کامل شهدای» استان‌های «آذربایجان شرقی» و «زنجان» منتشر شد

ایرج طهماسب: بچگی من با نقاشی سپری شد

ویژه‌برنامه موزه سینما به مناسبت زادروز داریوش مهرجویی

قاب زیبای دو نفره مهسا طهماسبی بازیگر “جوکر” کنار پدرش / ژن‌های قوی پدرانه و شباهت‌های خیره کننده‌ای که او را خاص کرده

دستگاه های «لاک خشک کن» سرطان زا هستند؟

نظر جالب امیر مقاره درباره «محسن یگانه»

ترافیک نیمه سنگین در 5 جاده کشور

دستگیری متهمان آزار و اذیت دختر جوان یاسوجی

اختصاص 74 هزار میلیارد تومان در قالب طرح دارویار در کشور

جان باختن 4 نفر در آتش‌سوزی کارخانه روغن نباتی

خانواده‌ پلنگ ایران در طبیعت استان سمنان

اولین دادگاه قیامت

طرز تهیه حلوا شعریه

علائم ابتلا به مسمومیت با مونوکسید کربن چیست؟

صعود 10 تکواندوکار ایران به مرحله نیمه نهایی

دردسر 550 هزار دلاری برای سپاهان

یک ملی‌پوش در سبد خرید پرسپولیس قرار گرفت

مصدومیت کامیابی‌نیا از ناحیه رباط صلیبی

در مورد مهاجم پرسپولیس اشتباه می کنند!

دو بازیکن استقلال بازی با فولاد را از دست دادند

طارمی در جمع خریدهای ناموفق فوتبال اروپا

قصه خوانی دلنشین ایرج طهماسب در برنامه «اکنون»

نسرین مقانلو بعد از دو سال دوری از عرصه هنر با تندیس ورزشی زیبا مورد تجلیل قرار گرفت / تغییر چهره شوک کننده اش جلب توجه کرد

کرونا شدید عامل خطر برای «ام اس»

محدودیت‌های ترافیکی مراسم تشییع پیکر مطهر شهدای گمنام در تهران اعلام شد

فساد در دنیا به بیان آیت الله بهجت

خاطره ی تلخ امام مجتبی علیه السلام

«نشستم کنارت که من رو ببینی» با نوای سید رضا نریمانی

«یاس بوی مهربانی می‌دهد» با نوای بنی فاطمه

طرز تهیه ماکارونی با بادمجان؛ یک طعم متفاوت و شگفت‌انگیز

ماکارونی چطور کشنده می‌شود؟

بایدها و نبایدهای کار کردن در دوران ‌دانشجویی

جوما به زودی در تهران!

پرواز تراکتور به صدر

سمیعی : تخلف کرده باشم عزل می‌شوم!

بازگشت محمود فکری به نیمکت مس شهر بابک!

گل تماشایی ممفیس دپای برای کورینتیانس