آریا بانو

آخرين مطالب

4 گوشه دنیا/ چرا «آناکوندا» برای ساکنان آمازون، یک اسطوره است؟ گوناگون

4 گوشه دنیا/ چرا «آناکوندا» برای ساکنان آمازون، یک اسطوره است؟
  بزرگنمايي:

آریا بانو - برترین ها / آب عنصری اساسی است که جنگل‌های آمازون را تغذیه می‌کند. رودخانه‌های آن خانه دنیای مقدسی هستند که انرژی‌بخش اکوسیستم پیچیده‌ای شامل عناصر بیولوژیکی، معنوی و بی‌جان است. آب‌های رودخانه آمازون و انشعاب‌های آن زیستگاه آناکوندای سبز، بزرگترین مار جهان است.
به دلیل اهمیت بیولوژیکی این حیوان، بسیاری از جوامع بومی، آن را در داستان‌های کیهانی و اسطوره‌ای خود گنجانده‌اند. به جز جگوار، آناکوندای سبز حیوانی است که بیشترین اهمیت فرهنگی را میان جوامعی دارد که ساکنان بومی جنگل‌های بارانی هستند.
شکل‌گیری افسانه‌ها: چرا آناکوندای سبز؟
داستان‌های افسانه‌ای مختلف درباره آناکوندای سبز در مکان‌های مختلف جنگل‌های بارانی آمازون نقل می‌شوند. جوامع بومی به دلیل وجود آناکوندا در چشم‌انداز آبی آمازون از یک سو و از سوی دیگر به دلیل نحوه پیچ و خم رودخانه که شبیه پیچ و خم بدن یک مار است، شکل و ماهیت رودخانه آمازون را با آناکوندا مرتبط دانسته‌اند. در داستان‌های اسطوره‌ای و ساختارهای کیهانی این جوامع، آناکونداها با خلقت جهان و نوع بشر، پدیده‌های آسمانی و زندگی فرهنگی اطراف آب در جنگل‌های بارانی استوایی مرتبط بوده‌اند.
در بخش شمال غربی جنگل، به ویژه در منطقه وُپِس کلمبیا، جوامع بومی باور دارند که یک آناکوندای باستانی خالق نظم فرهنگی و اجتماعی حیات بوده و با سفر در رودخانه آمازون، همه جوامع ساکن رودخانه‌ها و انشعاب‌های سراسر جنگل‌های بارانی را خلق کرده است. آناکوندای باستانی فضا و زمان را خلق کرد و جوامع را کنار رودخانه توزیع کرد و به آن‌ها شیوه‌های فرهنگی، زبان‌ها و باورهای متمایز را آموزش داد.
آناکوندای نیاکانی آمازون

آریا بانو


برخی از تصویرنگاشت‌های موجود در سِرانیا دِل چیریبیکِتِه
سفر اسطوره‌ای این مار از درهای آبی در شرق که دریاچه شیر نیز نامیده می‌شوند، آغاز میشود و به سمت منطقه وُپِس در غرب یا «مرکز جهان» ادامه دارد.
همواره این باور وجود داشته که مار بزرگ در آن واحد یک حیوان و یک قایق است که تمام جوامع اولیه انسانی سوار آن شده‌اند. در طول سفر خلقت، قایق-آناکوندا از اعماق آب‌ها به سطح می‌آید تا جوامع انسانی را کنار سواحل رودخانه بگذارد و برود.
مهم‌ترین نمودهای فیزیکی این موجودیت دوگانه در سِرّانیا دِل چیری‌بیکِتِه یافت شده است؛ منطقه‌ای کوهستانی در جنگل‌های بارانی آمازون کلمبیا که در آن تصویرنگاشت‌های باستانی یافت شده‌اند. کاستانیو-اوریبه‌ی انسان‌شناس، این تصویرنگاشت‌ها را نمادهای قایق-آناکوندا می‌داند که انسان‌ها روی آن ایستاده و دستانشان را به سوی آسمان بلند می‌کنند. این توصیف یادآور یک رابطه شمنی میان شیوه‌های تکریم و مقدس شمردن آناکوندا به عنوان یکی از مهمترین موجودات اکوسیستم آمازون است.
افسانه آناکوندای باستانی بسته به تمایزات زبانی یا فرهنگی هر جامعه متفاوت است. استفان هیو-جونز انسان‌شناس به این پدیده ناهمگونی روایی اشاره کرده و افسانه آناکوندا را درختی با چندین شاخه توصیف کرده است.
برای نمونه، در جامعه دسانا در شرق جنگل‌های آمازون برزیل، داستانی نقل می‌شود که در آن قایقی به طور همزمان یک مار کبرای بزرگ یا «پدربزرگ دنیا» است. این موجود در مسیر بالای رودخانه و در امتداد انشعاب‌های آن سفر می‌کند، مقابل خانه‌های کنار آب توقف می‌کند و کل جوامع را برای ورود به خانه‌ها و انجام نخستین مراسم آیینی لازم برای سکونت و آغاز زندگی اجتماعی و فرهنگی‌شان آزاد می‌گذارد.
جراردو رایشل-دولماتوف انسان‌شناس اضافه می‌کند که در همان جامعه، خدای خالق (خورشید)، از قایق-آناکوندا برای فرستادن مردم به زمین استفاده می‌کند. این داستان ارتباط جنسی با آناکوندا را نشان می‌دهد، زیرا آناکوندا رحمی در نظر گرفته می‌شود که نطفه انسان در آن بسته شده است.
میان مردم توکانو، آناکوندای باستانی یک ارتباط دوگانه دارد: یکی پیوند زمینی با رودخانه آمازون و دیگری پیوند فراطبیعی مرتبط با کهکشان راه شیری. رسوبات شفاف بجامانده از رودخانه آمازون در طول فصل بارندگی و مایع سفید رنگی که از برخی گیاهان توهم‌زا چکه می‌کند با مایعات تلقیح اولیه در داستان خلقت بشر ارتباط دارد. داستان‌های اسطوره‌ای جوامع دیگر، آناکوندا را با آلات موسیقی، سرامیک، آیین‌های شفابخش و دوگانگی رایج زن و مرد، روز و شب یا خورشید و ماه مرتبط می‌دانند.
افسانه‌های دیگر آناکوندا

آریا بانو


عکس کهکشان راه شیری از یک مالوکا (خانه‌های دراز اجدادی که بومیان آمازون در آن‌ها زندگی می‌کنند)
در مناطق دیگر، به ویژه در بخش پِروئی آمازون نیز ارتباطات اسطوره‌ای با آناکوندا یافت می‌شود. این منطقه خاستگاه مردمان شیپیبو-کونیبو، آشانیکا و آگوآرونا است. اینجا، یک آناکوندای افسانه‌ای خطرناک به نام یاکوماما، از آب‌های رودخانه آمازون نگهبانی و محافظت می‌کند.
نام یاکوماما از دو کلمه کِچوآیی «یاکو» (آب) و «ماما» (مادر) تشکیل شده که به معنای «مادر آب» است. بر اساس یک داستان افسانه‌ای که موجب شهرت این مار در برخی مناطق بولیوی و پرو شده، یک آناکوندای غول‌پیکر قبلاً بدون مزاحمت انسان‌ها می‌زیسته تا اینکه یک روز، زمانی که جنگل بارانی در هماهنگی کامل بوده، ماهیگیری مزاحم آناکوندا میشود. یاکوماما به دلیل حضور ناخوشایند این مرد، گردابی ایجاد میکند و از درون آن بیرون آمده و قایق و ماهیگیر را در معرض خطر شدید قرار میدهد. مرد ناامید به درگاه اینتی خدای خورشید دعا میکند و از او کمک میخواهد. در نهایت، مرد موفق میشود به سمت دریاچه تیتیکاکا فرار کند، جایی که در نهایت میتواند از خطرات این مواجهه‌ی عجیب جان سالم به در ببرد.

لینک کوتاه:
https://www.aryabanoo.ir/Fa/News/1312621/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

سفر به عصر قاجار؛ از عروسی دختر شاه تا چایی‌خوری در کاخ گلستان

معبد مصری «خدای کودک» از زیر خاک بیرون آمد

چه خبر از امیر جعفری و بهزاد خلج؟

مستندی برای اولین سال درگذشت «پروانه معصومی»

کمبود این ویتامین سبب کاهش شنوایی می‌شود

از علی لهراسبی «یه بارون» را بشنوید

وقوع حادثه در معدن سنگ نطنز با یک کشته

آموزش و پرورش: زمان برگزاری آزمون جدید استخدامی اطلاع‌رسانی می‌شود

معدوم سازی 2 هزار میلیارد تومان کالا در دو ماه اخیر

بارش‌های سنگین و خطرناک در راه است

مسئولیت نعمت ها از زبان آیت الله جوادی آملی

جاده دیدنی در استان هرمزگان

پلو مسما بادمجان؛یک غذای خوشمزه برای عاشقان بادمجان

اشتباهات مادران در سرماخوردگی کودکان

با تغییر رنگ دندان‌ها چه کنیم؟

اهمیت مشاوره ژنتیک در فرزندآوری

رفتار صحیح خانواده با نوجوانانی که کمالگرا هستند

مقابله با باکتری‌ها به کمک داکسی‌سایکلین و نانوذرات نقره

تاسیس جایزه ادبی به نام برنده نوبل ادبیات

برتری نمایندگان تنیس ایران در رقابت‌های 25هزار دلاری ترکیه

حذف احتمالی قهرمان آسیا با هت‌تریک وارگاس

فسخ قرارداد نویدکیا و مس رفسنجان با توافق دوجانبه

طارمی: به انتقادات احترام می‌گذارم

پیروزی صدرنشین ژاپن در روز گل‌های عجیب!

بازگشت آرنولد؛ بهترین خبر برای لیورپول

قلیچ: با هاشمی‌نسب کاری کردم که تا آخرعمر فراموش نکند!

کواچ و انگاپت با صالحی هم‌تیمی شدند

همه یا هیچ برای لایپزیگ

قرارداد نجومی فولادی‌ها افشا شد!

پروین: تیم ملی باید از مرحله گروهی جام جهانی بالا برود

چرا علیرضا قربانی نام فرزندانش را «آواز» و «حافظ» گذاشت؟

داریوش فرهنگ: سعی کردم کارهای دم‌دستی انجام ندهم

«مهیار عیار»؛ حکایت زیبایی از عیاری و جوانمردی

لمس انگشت پا ایستاده، نشانه سالمندی سالم تر

آهنگ «عطر تلخ» با صدای آروین صمیمی

مرگ مشکوک 2 کودک پس از مصرف ماکارونی

پاسخ‌های ساترا به 6 ابهام مهم تنظیم‌گری نمایش خانگی

نردبان آسمان؛ تجربه محبوب گردشگری چین در ارتفاع 1500 متری

حالت عجیب معلق ماندن ماهی مرکب در اقیانوس

واکنش جالب آلمانی‌ها به عطسه کردن

لول کباب؛ رقیب سرسخت کباب کوبیده

آشنایی با کاربردهای مشاوره ژنتیک

خواص جادویی ارده

عجیب ترین درمان سینوزیت

اگر زیاد گرفتگی کتف و گردن دارید حتما ببینید!

با این کاردستی ساده بچه هارو سرگرم کنید

دلایل شایع زرد شدن برگ گیاهان

کشف «تار عنکبوت» در سطح مریخ

بهره‌گیری گلخانه‌ها و تصفیه‌خانه‌های 6 کشور از دستگاه نانوحباب‌ساز ایرانی

عشق یک جفت النگوعه