آریا بانو

آخرين مطالب

به بهانه سالگرد شاعر آزادی‌خواه؛

آیا واقعا لب‌های فرخی یزدی را در زندان دوختند؟ گوناگون

آیا واقعا لب‌های فرخی یزدی را در زندان دوختند؟
  بزرگنمايي:

آریا بانو - «انور خامه‌ای» یکی از هم‌بندان فرخی یزدی در آخرین سال‌های زندگی او که در زندان قصر تهران بود، در کتاب خود می‌نویسد: «داستان دوختن دهان او که بسیار شایع است و بعضی از تاریخ‌نویسان نیز آن را واقعیت پنداشته‌اند، صحت ندارد.»

«حسین مسرت» پژوهشگر تاریخ و فرهنگ یزد در هشتادوپنجمین سال‌روز مرگ شهادت‌گونه فرخی‌ یزدی، با بیان این‌که بسیاری از من در رابطه با دوخته شدن یا نشدن دهان فرخی سوال می‌کنند، گفت: از آقای مرتاضیه که در آن زمان از کارمندان وزارت کشور و اهل محله‌ی گازرگاه یزد (محله‌ی فرخی یزدی) بود و حدود 30 سال از درگذشتش می‌گذرد، در خصوص دوخته شدن دهان فرخی یزدی سوال کردم و ایشان پاسخ داد: بله! فرخی یزدی زمانی که در زندان بوده با خون لبانش، شعرهایش را بر روی دیوار زندان می‌نویسد.
مسرت ادامه داد: بعد از آن خاطراتی از اهالی شهربابک پیدا می‌شود که در کتاب خانم «زهرا موسایی» چاپ شده است و در آن کتاب نیز جریان دوخته شدن دهان فرخی و کتک خوردن او روایت می‌شود و زمانی جلالی در آلمان از خاطراتش با فرخی یزدی می‌نویسد و در آن‌جا به جای آثار دوخته شدن لبان فرخی اشاره می‌کند و البته شعر فرخی خود نیز گواه این موضوع است:
شرح این قصه شنو از دو لب دوخته‌ام/ تا بسوزد جگرت بهر لب دوخته‌ام
رضا سخندان، عموزاده‌ی فرخی یزدی نیز در مستندی که برای فرخی یزدی ساخته شده گفته بود: «زمانی که لبان فرخی را دوختند مادرش او را در آغوش گرفته و به لب‌های پر از خون او بوسه می‌زند.»
ساخت مدرسه‌ای به یاد فرخی یزدی
«محمود رشیقی فیروزآبادی» عضو هیات‌امنای خانه موزه فرخی یزدی و از دوستان خانوادگی او است، در پیامی که برای آیین نکوداشت فرخی یزدی ارسال کرده بود، گفت:
مرحوم فرخی روزنامه‌های «طوفان» و «طوفان ادبی» هفتگی را برای پدرم که از دوستان نزدیک او بود، می‌فرستاد و من در سن 14 سالگی اولین دیوان فرخی یزدی که به دستم رسید را با علاقه خواندم و بسیاری از اشعار آن را حفظ کردم که هنوز هم در خاطر دارم.
وی افزود: پدرم دیوان را مطالعه کرد و گفت چند شعری که من به یاد دارم در دیوان فرخی یزدی نیست و من ایشان را ترغیب می‌کردم که این اشعار را برای من بخواند و آن‌ها را یادداشت می‌کردم، در سال 1336 که برای ادامه‌ی تحصیل به دبیرستان ایرانشهر یزد رفتم و با «مرحوم دکتر کاظم اسلامیه» مدیر هفته‌نامه طوفان یزد آشنا شدم و به ایشان گفتم که مقداری از اشعار فرخی که در دیوان‌شان نیست را دارم.
رشیقی ادامه داد: ایشان از من خواستند که برای مطالعه‌ی این اشعار و روزنامه‌ها را در اختیار ایشان بگذارم و من این کار را انجام دادم، دانشجو شدم و به مشهد رفتم و بعد از چند سال به فکر روزنامه‌ها و اشعار افتادم سراغ دکتر اسلامیه را گرفتم که گفتند ایشان فوت کرده‌اند، نهایتا 2 قصیده از مرحوم فرخی یزدی بین کاغذ های من پیدا شد و در کتاب کنگره بزرگداشت فرخی یزدی و دیوان فرخی یزدی به همت آقای حسین مسرت چاپ شد.‌
عضو هیات امنا خانه موزه فرخی یزدی و از دوستان خانوادگی در ادامه این پیام گفت: حدود 12 سال پیش در روزنامه اطلاعات خواندم که شهرداری تهران تصمیم دارد زندان قصر که در آن‌جا شخصیت‌های زیادی از جمله شادروان فرخی یزدی زندانی بودند را بازسازی کند و به عنوان باغ‌موزه قصر در اختیار مردم ایران قرار دهد، نامه‌ای به شورای شهر تهران نوشتم تا این مجموعه به نام فرخی یزدی نام‌گذاری شود و من هم متعهد می‌شوم که مجسمه‌ای از او ساخته و به این موزه اهدا کنم.
رشیقی ادامه داد: اما شورای شهر در جواب به من گفت به دلیل این‌که مشاهیر و شخصیت‌های زیادی در این زندان هستند نمی‌توان تنها به نام فرخی یزدی نام‌گذاری کرد لذا تالاری که در این مجموعه در حال ساخت است را به نام ایشان نام‌گذاری می‌کنیم و بالاخره این تالار با تلاش‌های زیاد به نام فرخی یزدی نام‌گذاری شد.
وی افزود: مجسمه‌ای از فرخی یزدی را به این موزه اهدا کردم که هم‌اکنون در سلول او در باغ‌موزه زندان قصر تهران قرار داده شده است و همچنین با کمک تعدادی از بستگان و دوستان، مستند کوتاهی را از فرخی یزدی تهیه کردیم که ساخت آن حدود 2 سال طول کشید و این مستند، اولین مستند فرخی یزدی شد.
عضو هیات‌امنای خانه موزه فرخی یزدی اظهار داشت: منزل فرخی یزدی در محله‌ی گازرگاه که متعلق به رضا سخندان عموزاده‌ی فرخی است را با موافقت ایشان به اداره کل میراث فرهنگی واگذار کردیم، این منزل در سال 1398 به عنوان خانه موزه فرخی بازسازی شد و من نیز هزار جلد کتاب به این خانه موزه اهدا کردم و اکنون نیز در حال ساخت مدرسه‌ای به نام فرخی یزدی هستم که در سال‌های آینده به بهره برداری می‌رسد.
میرزا محمد فرخی یزدی شاعر، روزنامه‌نگار و آزادی‌خواه دوران مشروطیت در 1268 هجری خورشیدی،‌ در یزد چشم به جهان گشود. او به یادگیری ادبیات فارسی و مقدمات عربی پرداخت و دوران تحصیل را در مکتب خانه گذارند.
فرخی یزدی در اواخر 1328 خورشیدی به تهران کوچ کرد و در آن‌جا مقالات و اشعار مهیجی را درباره‌ی آزادی منتشر کرد. وی در جریان جنگ جهانی اول، رهسپار بغداد و کربلا شد، در آن‌جا تحت پیگرد انگلیسی‌ها قرار گرفت.
محمد فرخی‌یزدی از جمله شاعران عصر مشروطه به شمار می‌رفت که در محتوابخشی به اشعار فارسی همت گماشت، او در غزل سیاسی سرآمد شاعران معاصر خویش بود و با تحولی که در محتوای غزل فارسی و مضامین عاشقانه آن به مفاهیم سیاسی، اجتماعی و فرهنگی ایجاد کرد، طلایه دار حرکتی نوین در شعر فارسی شد. میرزا محمد فرخی یزدی در 1318 خورشیدی در زندان چشم از جهان فروبست.

لینک کوتاه:
https://www.aryabanoo.ir/Fa/News/1290670/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

شفق زیبای شمالی ،در نمایی از ایستگاه فضایی بین‌المللی

در کنج دلم عشق کسی خانه ندارد!

گل دقیقه 90+7 اودینزه به میلان که توسط VAR آفساید اعلام شد.

سومین گل هری کین به اشتوتگارت

کرنر تمرین شده و تماشایی؛ گل اول بورنموث توسط کریستی در دقیقه 71

گل دوم بورنموث به آرسنال از روی نقطه پنالتی توسط کلایورت

گل چهارم بایرن به اشتوتگارت

سوپرگل تماشایی؛ گل اول اتحاد کلبا توسط مهدی قایدی

هتریک دیدنی هری کین در بازی مقابل اشتوتگارت

بازهم سوپرگل قایدی؛ گل سوم اتحاد کلبا به البطائح

تمرین تاکتیکی پرسپولیس در دوحه با روحیه عالی

ستاره سابق استقلال، بهترین بازیکن زمین شد

گریه و شیون نوعروس بر مزار تازه داماد شهید

آنفولانزا چگونه و چه کسانی را می‌کشد؟

آهنگ «قصه» با صدای سینا درخشنده

آخرین وضعیت توله شیرهای سفید آفریقایی که در نایین از قاچاقچیان کشف شد

برادرم به دخترم دست‌درازی کرد، هر دو را کشتم

وزارت بهداشت اعلام کرد: مرگ سالانه 50 هزار ایرانی به دلیل مصرف سیگار

جزییات ضرب و شتم عوامل اورژانس شهرستان کاشمر

شیوه جالب پخت نان سنگک در چین

رها شدن سنگ قبر نفیس دوران صفویه

اولین قدم های فیل نوزاد

جسارت این مرد ژاپنی مقابل سفارت اسرائیل

اگر برای آشپزی پیاز نداشتیم چی جایگزین کنیم ؟

خطرات بالا بودن آنزیم‌های کبدی

حل مشکلات آرایشگاه بردن کودک با چند ترفند!

استارشیپ چقدر بزرگ است؟

شعرخوانی دختر شیرین زبان

شرایط متفاوت قربانی در بازگشت به اورنبورگ

باقری: ذهنیت برنده شدن و قهرمانی در پرسپولیس جا افتاده است

منچستر یونایتد در نیمه دوم تیمی دیگر بود؛ کامبک در یک ربع!

بازیکنای این تیم انگار باهم تلپاتی دارن!

گل اول میلان توسط چوکووزه در دقیقه 13

اخراج مستقیم سالیبا بازیکن آرسنال به دلیل گرفتن موقعیت مسلم گلزنی

خراج ریندرز به دلیل گرفتن موقعیت مسلم گلزنی

کف‌گرگی پشت کف‌گرگی! اخراج مستقیم محمد کودوس به دلیل رفتار غیرورزشی

گل اول بایرن به اشتوتگارت با شوت دیدنی هری کین

دومین گل هری کین به اشتوتگارت؛ بایرن یه گل دوم رسید

بهترین سکانس سریال «از سرنوشت» از زبان دارا حیایی

هیچ چیزی نمیتونه احساس منو به تو کم کنه

آل پاچینو «در جستجوی ریچارد» در تهران

بازیگر حق دارد در مورد هر مسئله ای اظهار نظر کند؟

فریدون جیرانی: سرنوشت سینمای روشنفکری ایران خیلی تلخ است

مسمومیت ناشی از مصرف الکل چه علائمی دارد؟

مرگ سالانه 50 هزار ایرانی به‌خاطر سیگار

موسیقی ترکیه‌ ای در صدر محبوب ترین‌ های غیرایرانی

تصاویر دلخراش از قتل یک وکیل دادگستری با کلاشینکف در استان فارس

مدیرعامل شرکت گاز خراسان شمالی: مسمومیت تعدادی از دانش آموزان سملقانی شایعه است

تست‌هایی برای فهمیدن خوب سوختن بخاری‌ها

کلوت شهداد کرمان؛ حیرت انگیز ترین پدیده طبیعی