آریا بانو

آخرين مطالب

یعنی فیلم بعدی حاج‌رسول چه می‌توانست باشد؟ فرهنگی هنری

یعنی فیلم بعدی حاج‌رسول چه می‌توانست باشد؟
  بزرگنمايي:

آریا بانو - ایرنا / رسول ملاقلی‌پور، بد زمانی رفت. درست زمانی که به پروانگی رسیده بود. درک همین موضوع سبب شده تا یکی از مهمترین دغدغه‌های دوستداران این فیلم‌ساز پیشرو آن باشد که حاج‌رسول با آن سطح از جسارت و شهامت، اگر زنده بود و در 51سالگی آسمانی نمی‌شد، چه فیلم‌هایی می‌ساخت؟
هفته دفاع مقدس که از راه می‌رسد، شهر پر می‌شود از نمادهای جنگ؛ تلویزیون، فیلم و سریال‌های مرتبط نمایش می‌دهد و موضوع نشست‌ها، بزرگداشت‌ها و همایش‌ها، همگی به سمت جبهه و جنگ گرایش پیدا می‌کند. در میان این هیاهو، یک نفر گویی از دور ایستاده و به تمام این وقایع نظاره می‌کند. لبخند همیشگی‌ آرامش را به لب دارد و با همان روحیه انتقادی، از مضمون خیلی از این رخدادها، خرده می‌گیرد.
رسول ملاقلی‌پور اگرچه با گونه دفاع مقدس به سینما ورود کرد، اما یکی از جسورترین کارگردانان مستقل سینمای اجتماعی ایران به حساب می‌آید که آشکارا مولفه‌های جسارت و آسیب‌شناسی اصولی که از ملزومات هر فیلم اجتماعی به‌جایی است را وارد سینمای ما کرد. حاج‌رسول تا مدت‌ها پس از پایان جنگ، درباره این رخداد عظیم فیلم ساخت و ترجیح داد تا دوربینش، داخل جبهه بماند. از نیمه نخست دهه هفتاد و قبل از پوست‌اندازی سیاسی و اجتماعی که چند سال بعدش رخ داد، آشکارا دوربین خود را به اجتماع آورد و به نقد عملکرد آدم‌های به‌جامانده از جنگ که حالا مسئولیتی داشتند، پرداخت.
راز ماندگاری حاج رسول
این روحیه در هر فیلم، شدت بیشتری می‌یافت و طبیعتا این میزان جسارت، خوشایند بسیاری از همان آدم‌های به‌جامانده از جنگ که عملکرد مناسبی نداشتند، نبود. به همین دلیل آزارش دادند. فوران این روحیه در قارچ سمی، میزان اذیت‌ها را بیشتر کرد. حاج‌رسول بارها اعلام کرد که دومان قائمی قارچ سمی یعنی من. قهرمانی که علیه فساد طغیان کرد و در انتها نیز بر سر آرمانش حذف شد. راست می‌گفت، او، خودِ خودِ دومان قائمی بود که از زمانی که به یاد می‌آورد، در حال جنگیدن بود. از همان بچگی که در لب خط با روحیه احساسی خود، فقر را تا مغز استخوان چشید و چه در جوانی که برای یک فیلمبرداری ساده، مجبور بود برای تهیه یک دوربین سوپرهشت ساده، برخلاف بسیاری از همکارانش، مشقت فراوانی را به جان بخرد و این، تازه آغاز دوران مشقت‌بار دیگری برای وی در زندگی بود.

این میزان ماندگاری برای کارگردانی که سواد آکادمیک نداشت و حتی یک روز تجربه دستیاری را هم در کارنامه خود نمی‌دید، یک خرق‌عادت عجیب بود
از همان موقع تا زمانی که حاج‌رسول آخرین نفس‌های خود را در نوشهر کشید، وی همواره زجر کشید. چه‌بسا که هر چه پیش رفت، زخم‌هایش کاری‌تر و عمیق‌تر نیز شد. اگر در دهه 60، رنج او از جنس سخت‌افزاری و از سوی آدم‌های ناآگاه با این عرصه بود، در دهه‌های 70 و مخصوصا 80، هر چه کشید بابت بنیان نرم‌افزاری اعتقاداتش بود و تعجبش از این بود که چرا خودی‌ها چنین برخوردی را با او می‌کنند. آری، ملاقلی‌پور در سختی فیلم ساخت و توانست خود را هم‌تراز با بسیاری از کارگردانان ماندگار تاریخ سینمای ایران قرار دهد. امروز با هر متر و معیار و سلیقه‌ای که محاسبه کنیم، نمی‌توانیم چند فیلم مهم حاج‌رسول را در فهرست بهترین‌های تاریخ سینمای ایران جا ندهیم.
این میزان ماندگاری برای کارگردانی که سواد آکادمیک نداشت و حتی یک روز تجربه دستیاری را هم در کارنامه خود نمی‌دید، یک خرق‌عادت عجیب بود. مگر ما در تاریخ سینمای خود، چند کارگردان به‌مانند ملاقلی‌پور داریم که تنها با تکیه بر ذات و درونیات خود، از زیرصفر شروع کنند و به چنین ترازی در سینمای ایران برسند؟
در سال‌های آخر عمرش علنا می‌گفت که وارد حیات جدیدی از فیلمسازی شده که طبیعتا می‌بایست شاهد انگاره‌های جسارت بیشتری در کارهایش می‌بودیم. او حق داشت چون به سطحی از پروانگی رسیده بود که همه در سودای دیدن غافلگیری بعدی او روی پرده سینما بودند. او، در بدترین زمان ممکن رفت. درست در زمان پروانگی و عطش دوستداران حقیقی سینما که منتظر کار غیرمعمول دیگری در سینمای اجتماعی ایران بودند. این رویا، با پرواز ناباورانه حاج‌رسول بر باد رفت تا عنصر کلیدی سینمای اجتماعی که همانا جسارت است، نماینده چندانی در تمام این سال‌ها نداشته باشد.
جای خالی حاج‌رسول
اصلا اغراق نیست اگر ادعا کنیم یکی از خسارت‌های جبران‌ناپذیر تاریخ سینمای ما، رفتن نابهنگام رسول ملاقلی‌پور بود. فیلم‌سازی که با کلی تجربه در گونه منحصر خود و پس از کلی جنگ نابرابر، در زمانه پوست‌اندازی جامعه و عبور از مرحله گذار به دوره نوین حیات اجتماعی، ناگهان از میان ما رفت و دوستداران خود را در عطش تماشای بارقه‌های جسورانه دیگری از خود ناکام گذاشت.
جای خالی حاج‌رسول هیچ‌گاه در تمام این سال‌ها پر نشد. سینمای اجتماعی دو دهه اخیر ایران اگرچه با آثار خوش‌ساختی همراه شد اما چاشنی عصیانش کم بود. از همان عصیان و طوفان‌ها که در ذات حاج‌رسول بود. آن شکست‌زمان‌هایی که در عموم فیلم‌های اخیر او با کنش‌مندی‌های مختلف به تصویر کشیده و کم‌کم به امضای او تبدیل شد. خیلی حیف است که چنین هنرمندانی، هیچ مابه‌ازایی ندارند تا ما در تمام این سال‌ها، در حسرت یافتن پاسخ این سوال بمانیم که اگر رسول ملاقلی‌پور زنده بود، دست به تولید چه کارهایی می‌زد.

لینک کوتاه:
https://www.aryabanoo.ir/Fa/News/1279587/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

«دنباله‌دار قرن» ماه آینده از کنار زمین می‌گذرد

این روزها به هرچه گذشتم کبود بود

ستاره والیبال لهستان: یک ماه دیگر آماده‌ترین ورژن من را خواهید دید!

سعید صادقی و اشاره به زخم دربی!

سد محکم در مونیخ؛ ژابی به بایرن نمی‌بازد!

سوپراستارهای فوتبال در فکر اعتصاب!

مناف هاشمی: اساسنامه کمیته ملی المپیک اصلاح می‌شود

بلینگام: طاقت دیدن اشک‌های وینی را نداشتم

حنیف با انگیزه بالا به نبرد پرسپولیس می‌رود

میلاد باقری: تلاش همگی ما برای نام ملوان است

برگزاری مجمع عمومی سالیانه فدراسیون قایقرانی

شکایت بیرانوند از پرسپولیس بابت جعل در اسناد مالی

مرگ بازیگر فیلم هیچکاک و «غرور و تعصب»

دردسرهای مزرعه بیت کوین آقای همساده تو انباری آقای مجری!

بزرگداشت نصرالله مدقالچی؛ امپراتور دوبله ایران

قلب عاشق ها رو راحت نشکونید!

خبر شهادت سید حسن نصرالله تکذیب شد / ترور نفر دوم حزب الله نافرجام ماند

ابتلای 3 تا 5 مورد به کم شنوایی در هر 1000 تولد

موزیک ویدئوی جدید آصف آریا به نام «همه شهر»

آخرین وضعیت مصدومان حادثه معدن طبس

انجام 326 عملیات امدادی در روزهای پایانی هفته گذشته

حال و هوای برفی پیست اسکی توچال

سالاد سیب زمینی یک پیش غذای شیک برای مهمونی هاتون

طرز تهیه نوشیدنی خنک و خوش رنگ

راه حل مهم و کاربردی برای از بین بردن عامل ذهنی و استرسی یبوست

ردپای کرونا در اعتیاد نوجوانان به شبکه‌های‌اجتماعی

چرا ازدواجم داره به طلاق میرسه؟ ‌

دیابت نوع 1 در چین درمان شد

مرغ شب خوان که با دلم می خواند

گلهای برتر و بهترین لحظات کریم بنزما در لیگ عربستان

جادوگر فرانسوی در کره جنوبی با جام استارت زد

خلاصه بازی استقلال 1-3 السد؛ بازی رفت سال 2018

3 بازی تا اخراج تن‌هاخ از نیمکت یونایتد

شرایط وخیم دوچرخه‌سوار سوئیسی

برگزاری مهم ترین مسابقه هفته سوم لیگ کشتی در بجنورد

طلا جهان به "علی رضایی" رسید

سه گزینه نهایی برای هدایت تیم فوتبال امید

حضور زنان در بازی ایران و قطر در مشهد

ارزش یک فوتبالیست در رئال 200 برابر شد

ساعد سهیلی با همسر و پسرش به سینمای مشهد آمد

شکنجه روانی مخاطب با سریال «طوبی»!

صحبت های احساسی «مجید واشقانی» درباره پدر

سکانس تلخی از «گردن ‌زنی» که ترند شد

چرا این روزها برای اینکه آدم خوبی به حساب آیید، باید بدبین و معترض باشید؟

لحظاتی از شادی و شیطنت لنا دختر نیوشا ضیغمی در یک ویدیوی بامزه و دلنشین

لحظات شیرین حضور گرم ساعد سهیلی، گلوریا هاردی و پسرشان هامون در دل تماشاگران + فیلم

کاشان گردی مریم معصومی / سفری دلنشین به سرای عامری‌ها با تصاویری خیره‌کننده و عکاسی منحصر بفرد

افزایش درخواست مجوز سقط جنین قانونی

خورش کرفس را این بار متفاوت درست کنید

پوست صورت تان خراب است؟ این عادت های ساده را ترک کنید!!