آریا بانو

آخرين مطالب

کودک همسری؛ قربانیان خاموش بحران اقتصادی خانواده

کودک همسری؛ قربانیان خاموش بحران اقتصادی
  بزرگنمايي:

آریا بانو - با وجود آنکه از عوامل فرهنگی به عنوان دلایل اصلی کودک‌همسری یاد می‌شود، بررسی‌ها نشان‌دهنده آن است که در ایران عواملی مانند پایین بودن درآمد سرانه، تورم‌ بالا و نابرابری درآمدی از اصلی‌ترین عوامل ازدواج زودهنگام کودکان است.

نکته قابل‌توجه آن است که برخلاف باور عمومی، نگاه مذهبی رایج در کشور تاثیر قابل‌توجهی بر ازدواج زودهنگام کودکان نداشته و عواملی مانند تحریم‌های اقتصادی و کوچک‌شدن طبقه متوسط در ایران، نقش بیشتری در کودک‌همسری بازی کرده‌اند.
در کشورهای مختلف سیاستگذاری دولـــت‌ها در کاهــــش پدیـده کودک‌همسری نقش زیادی بازی می‌کند. دولت ایران نیز می‌تواند با تلاش برای لغو تحریم‌های اقتصادی و تمرکز برای ایجاد ثبات در شاخص‌های کلان اقتصادی، در کاهش این پدیده قدم‌های بزرگی بردارد. محمدرضا فرزانگان، مهدی فیضی، حسن قلی‌پور و مژگان اثنی‌عشری در گزارش «ریشه‌های اقتصادی ازدواج زودهنگام در ایران» که در The Forum ERF Policy Portal منتشر شده، ابعاد مختلف این موضوع را بررسی کرده‌اند.
موانع اصلاح قانون سن ازدواج
کودک‌همسری در بسیاری از کشورها نقض حقوق کودکان به شمار می‌رود و در تضاد با قوانین ملی و بین‌المللی مربوط به حقوق کودکان است. این پدیده یک مساله چندبعدی است که نیازمند توجه جدی از سوی دولت‌ها، نهادهای مدنی و جامعه بین‌المللی است تا با آگاهی‌بخشی و اجرای قوانین مناسب، از وقوع این پدیده جلوگیری شود. بر اساس تعاریف این پژوهش، منظور از ازدواج زوهنگام کودکان، ازدواج افرادی است که سنشان کمتر از 18 سال است.
بررسی‌ها نشان می‌دهد در ایران ازدواج زودهنگام بیشتر مربوط به ازدواج دختران قبل از رسیدن به سن بلوغ است. بر اساس قانون مدنی ایران، سن بلوغ برای پسران 15سال و برای دختران 9سال است. این قانون اجازه می‌دهد دختران از 13سالگی و پسران از 15سالگی ازدواج کنند. ازدواج در سنین پایین‌تر از سن بلوغ منوط به اجازه والدین، مصلحت کودک و البته حکم دادگاه است. در ایران موانع زیادی در زمینه توقف ازدواج زودهنگام کودکان وجود دارد. برای مثال دولت در ایران به دلیل نگرانی از کاهش تعداد تولدها با ایجاد قوانین سختگیرانه این‌چنینی در زمینه ازدواج مخالفت می‌کند. همچنین وجود نگاه مذهبی رایج در کشور، ایجاد تغییر در این قوانین را دشوارتر می‌کند. آمار رسمی سرشماری ایران در سال 2016 نشان می‌دهد 5.5درصد از زنان ایرانی قبل از 15سالگی ازدواج کرده‌اند. گزارش‌های دیگر نشان می‌دهد 17درصد از زنان ایرانی قبل از 18سالگی و 3درصد قبل از 15سالگی ازدواج کرده‌اند.
نقش کمرنگ دین‌داری در کودک‌همسری
یکی از قسمت‌های برجسته این مقاله بررسی نقش دین‌داری در ازدواج زودهنگام کودکان است. این گزارش بیان می‌کند در این باور عمومی که دین یکی از عوامل اصلی ازدواج زودهنگام است، تردیدهایی وجود دارد. درک جنبه کیفی مذهبی بودن خانوارها چالش‌برانگیز است، به‌ویژه آنکه در ایران اغلب مردم ترجیحات واقعی خود را پنهان می‌کنند و رفتارهای اجتماعی قابل‌قبولی از خود نشان می‌دهند. بااین‌حال این مطالعه از هزینه خانوارها برای اقلام مذهبی به عنوان شاخصی برای سنجش مذهبی بودن استفاده کرده است. بر این اساس یافته‎‌ها نشان می‌دهد هزینه خانوارها برای اقلام مذهبی به طور قابل توجهی با ازدواج زودهنگام کودکان بی‌ارتباط است.
بی‌سوادی و ازدواج زودهنگام
یکی از عواملی که نقش زیادی در ازدواج کودکان بازی می‌کند بی‌سوادی است. ازدواج با سن کم در میان افرادی که سواد خواندن و نوشتن ندارند محتمل‌تر است. بر اساس سرشماری صورت‌گرفته در سال 2016 بیش از 9درصد از پسران 15 تا 19ساله که ازدواج کرده‌اند، بی‌سواد هستند. نرخ ازدواج این افراد بیش از 4برابر پسران 15 تا 19ساله‌ای است که سواد دارند و ازدواج کرده‌اند. همچنین می‌توان گفت حدود 4.5درصد از دختران 10 تا 14ساله که ازدواج کرده‌اند بی‌سواد بودند که این نرخ 3برابر بالاتر از همتایان باسواد آنهاست. به صورت کلی آموزش به عنوان راهی برای متوقف کردن ازدواج کودکان در سراسر جهان شناخته می‌شود. در ایران، اغلب دخترانی که ازدواج کرده‌اند نمی‌توانند به مدرسه بروند که این مساله منجر به بی‌سوادی و انزوای این دختران می‎شود.
ریشه‌های اقتصادی کودک‌همسری
مطالعات نشان می‌دهد عوامل اقتصادی مانند پایین بودن درآمد سرانه، تورم‌ بالا و نابرابری درآمدی از اصلی‌ترین عوامل ازدواج زودهنگام افراد هستند. بنابراین سیاستگذاران می‌توانند با استفاده از این یافته، با تمرکز بر کاهش نابرابری اقتصادی، به کاهش پدیده مذکور در جامعه کمک کنند. فقر یکی از عوامل اصلی ازدواج زودهنگام کودکان شناخته می‌شود. با این حال یافته‌های این مقاله نشان می‌دهد که عوامل کلان اقتصادی، به‌ویژه تورم و نابرابری، نقش مهم‌تری در این زمینه دارند. درواقع این عوامل یکی از ریشه‌های شکل‌گیری و تشدید فقر در جامعه هستند. برای مثال سطوح درآمدی عادلانه‌تر احتمال ازدواج کودکان را کاهش می‌دهد. بنابراین سیاستگذاران اقتصادی یک کشور می‌توانند با تمرکز بر عادلانه شدن سطوح درآمدی، با ازدواج زودهنگام کودکان مقابله کنند.
رسیدگی به نابرابری درآمدی به اصلاحات سیاسی و اقتصادی گسترده نیاز دارد. شناسایی تاثیرات قابل‌توجه متغیرهای کلان اقتصادی بر ازدواج زودهنگام کودکان اهمیت نقش مهم دولت در مقابله با این مساله را برجسته می‌کند. دولت می‌تواند از طریق تثبیت شاخص‌های اقتصادی کلیدی و اصلاح سیاست‌های مالیاتی و یارانه‌ای برای کاهش نابرابری در بهبود وضعیت نقش ایفا کند. همچنین یکی از تلاش‌های مهم دولت در این زمینه می‌تواند تلاش برای لغو تحریم‌های اقتصادی بین‌المللی علیه کشور باشد. این تحریم‌ها با کاهش اندازه طبقه متوسط، سهم جمعیت آسیب‌پذیر را در ایران افزایش داده است.

لینک کوتاه:
https://www.aryabanoo.ir/Fa/News/1251856/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

مقایسه ابعاد و اندازه زمین، زحل و مشتری

کشف ساختارهایی مرموز زیر سطح مریخ

خَمِ ابرویِ توام، هیچ گشایشی نشد

رونمایی از پوستر جایزه جهانی «شهر شعر» / «همای زرین» بر شانه کدام شاعر خواهد نشست؟

سنگ از این سرگذشت دلتنگ است

پنالتی اعلام شده برای پرسپولیس توسط VAR پذیرفته نشد؛ الاهلی 1 - 0 پرسپولیس

رامین همچنان برای استقلال گل می‌سازد

شوت اورونوف توسط دروازبان الاهلی دفع شد؛ الاهلی 1 - 0 پرسپولیس

چهره نگران نکونام روی پیست آسیایی

رئال جایزه ‌باران شد؛ جوایز جود، وینی و امباپه

اعتراض شدید گاریدو به داور پس از سوت پایان نیمه اول

ازدحام جمعیت بیرون از ورزشگاه شهدای شهر قدس در اواخر نیمه اول بازی

ادوارد مندی مانع اولین گل علیپور

اولین کاپیتانی سیدحسین در آسیا

موقعیت گلزنی برای پرسپولیس روی پاس خوب سروش رفیعی

گزارش زنده: الاهلی 1 - 0 پرسپولیس

سپند امیرسلیمانی در قسمت جدید سریال «لالایی»

رقص ممنوعه سهراب در سریال «گردن زنی» اجرا شد!

خاطره بازی کامبیز دیرباز با زنده یاد صدرالدین حجازی

دوبله حامد آهنگی و الیکا عبدالرزاقی روی ویدئوی شهاب حسینی

زنگ بزنید 110 بگید حال هاشم آقا اصلاً خوب نیست!

ورود متولدین دهه‌های مختلف به «جوکر 2»!

حضور «بابک جهانبخش» در کنسرت اخیر مجید رضوی

تعیین مجازات سنگین برای عاملان سرقت از صندوق امانات بانک ملی

گوناگون/ پرنده‌ای عجیب که انتهای نوکش دندان دارد

یک سیستم ساده اما کاربردی برای غربال‌گری میوه

رکورد جهانی شیرجه از ارتفاع 52.4 متری در سال 1984

میدونستید که چلغوز از کجا تهیه میشه؟

پدیده شگفت انگیز سیکلون گوزن‌های شمالی

درخشش چشم‌نواز شهاب‌ها‌‌ی پرساوشی برفراز کوهستان سبلان

گوناگون/ سازه مرموز در اروپا

طبیعت زیبای زاگرس در منطقه اورامانت

به دام افتادنِ یک مرد توسط خرس!

کیک بادمجان ایده جذاب برای پذیرایی از مهمان

کوکوی سیب زمینی را متفاوت بپزید

طرز تهیه ساندویچ‌ قارچ و گوشت پنیری

همبرگر خانگی را به صرفه بپز

کمترین درد با پیوند کلیه به روش نوین

رابطه مستقیم غذا با انواع بیماری ها

جهان بر چهار پایه استوار است

چه کسی نحوه برخورد فرزندان با والدین را تعیین می کند؟

جشنواره "دختر و بابا" نقطه آغاز یک پروژه فرهنگی

کتابی که به کودکان درس خودشناسی می‌دهد

علل سقط جنین در ایران

فرزندپروری تنبل جدیدترین روش تربیتی این روز‌های جهان است!

ماهانه معادل تعداد شهدای جنگ غزه، سقط جنین در کشور رخ می‌دهد

زندگی مخفی جهان قبل از بیگ بنگ

شعری زیبا از محمد علی بهمنی

معطل نکن پرز، این رئال هالند را کم دارد!‏

الکسیس گوندوز در نقش حامد لک آسیایی پرسپولیس