آریا بانو

آخرين مطالب

دژاوو چیست و چرا رخ می‌دهد؟ روانشناسي

  بزرگنمايي:

آریا بانو - دژاوو یا همان آشناپنداری، احساسی است که ما در مواجهه با یک موقعیت کاملا جدید تجربه می‌کنیم، به گونه‌ای که به طرز جدی تصور می‌کنیم قبلا آن را دیده‌ایم. اما آیا واقعا اینگونه است؟ واقعا دژاوو چیست؟ در این مقاله جواب سوالتان را خواهید گرفت.


سرویس روانشناسی - برای بسیاری از ما اتفاق افتاده که در موقعیتی قرار می‌گیریم و به طرز عجیبی احساس می‌کنیم آن صحنه یا آن مکان را قبلا دیده‌ایم. اما این واقعا ممکن نیست. ما می‌دانیم که این حادثه یا موقعیت کاملا جدید است. اگر برای شما هم سوال است که چه برسرمان می‌آید که اینگونه تصور می‌کنیم و می‌خواهید بدانید که «دژاوو چیست؟» مقاله‌ی زیر از «دکتر آرت مارکمن» را بخوانید.
بعد از اینکه از دانشگاه فارغ‌التحصیل شدم با چند تا دوستانم به اروپا رفتم و این اولین باری بود که به اروپا سفر می‌کردم. اولین روز در آتن از اتوبوس پیاده شدیم و ناگهان جلوی یک رستوران و مغازه ایستادم، و احساس کردم که قبلا هم آنجا بوده‌ام. می‌دانستم که من مسلما هرگز آنجا نبوده‌ام، اما این تجربه‌ای قوی از آشناپنداری یا دژاوو بود. خیلی عجیب است...
آشناپنداری یا دژاوو چیست؟
روانشناسانی که بر روی حافظه مطالعه می‌کنند به این نکته اشاره می‌کنند که ما همواره خاطراتی از اتفاقاتی که برایمان افتاده است در ذهنمان ثبت می‌کنیم؛ و همچنین به خاطر داریم که یکسری اتفاقات در کجا برایمان روی داده است. این حافظه که محل روبرویی با اتفاقات را ثبت می‌کند «حافظه منبع» نامیده می‌شود.

دو راه وجود دارد که ما حس کنیم یک موقعیت برایمان آشناست:
اول اینکه یک وضعیت گذشته را به خاطر بیاورید. برام مثال، ممکن است به شهری که در آن بزرگ شده‌اید برگردید و به مدرسه‌ای که در آن درس خوانده‌اید سری بزنید. ممکن است در آنجا کلاسی که در آن حضور داشته‌اید را به خاطر بیاورید و بدانید یا حس کنید که قبلا آنجا بوده‌اید. اما، همچنین ممکن است که حس کنید قبلا در جایی بوده‌اید. برای مثال در بازدید از شهر کودکیتان از کنار یک کتابخانه می‌گذرید و حس می‌کنید که چقدر آشناست، اما اصلا به یاد نیاورید که چه زمانی آنجا بوده‌اید. این حس دانستن به حافظه‌ی منبع ربط دارد. بیشتر بدانید: تقویت حافظه؛ راهکارهایی عجیب اما واقعی!
تجربه دژاوو شامل احساس شناخت در وضعیتی است که در آن شما کاملا در حال تجربه‌ی چیز جدیدی هستنید. مقاله‌ای نوشته‌ی «آن کلی ری»، «آنتونی رایلز» و «جیسون نومی» در دسامبر 2009 یک عامل که منجر به چنین تجربه‌ای می‌شود را معرفی می‌کند. آن‌ها در یک آزمایش بر چند نفر، به آن‌ها چند نقاشی از صحنه‌های مختلف نشان داده بودند. بعدها، به آن‌ها یکسری نقاشی از صحنه‌های جدید نشان داده شد و از آن‌ها سوال شد که آیا قبلا آن‌ها را دیده بودند یا خیر. برخی از این نقاشی‌های جدید، یک پیکربندی مشابه با نقاشی‌های اولیه داشتند، اما در همه‌ی اشیاء و جزئیات متفاوت بودند. برای مثال، در مرحله‌ی اول آزمایش، افراد تصویری از یک کوچه پر از آدم میان یک حصار و یک ساختمان دیده بودند، و در مرحله دوم همین کوچه را بین یک قطار و ایستگاه قطار. در این مورد، شرکت کنندگان در آزمایش احساس می‌کردند که این صحنه‌ی جدید برایشان آشناست، و اغلب گزارش کردند که احساس آشنایی قوی نسبت به صحنه‌ی جدید دارند.

دلیل دژاوو چیست؟
چه اتفاقی در حال رخ دادن است؟ ما حافظه‌ی خوبی برای ثبت اشیاء داریم. شما اگر یک شیء آشنا را در یک محیط ناآشنا ببینید، اغلب متوجه می‌شوید که این شیء را قبلا دیده بودید. به عنوان مثال، اگر یکی از دوستان شما یک ست بشقاب مشابه بشقاب‌های مادرتان داشته باشد، ممکن است شما بگویید که چقدر جالب، دوستم و مادرم در مورد بشقاب سلیقه‌ای مشابه دارند.
ما در بازیابی خاطراتمان براساس شکل و ترتیب اشیاء ضعیف هستیم. اگر شما در مکانی باشید که یکسری شیء ناآشنا دارد، اما این اشیاء به طور مشابه با وضعیتی که قبلا تجربه کرده‌اید، چیده شده باشند، شما حس می‌کنید که چیزی برایتان آشناست، اما هیچ خاطره یا اطلاعات خاصی از آن موقعیت را به خاطر نخواهید آورد. البته این احساس آشنایی می‌تواند بسیار کمک کننده باشد. برای مثال، شما وارد یک رستوران جدید می‌شوید که بسیار مشابه رستوران‌هایی که قبلا رفته‌اید چیدمان شده است؛ بنابراین یک حس صمیمیت و آشنایی به شما دست می‌دهد که بسیار مطلوب است. این احساس دانش در یک رستوران جدید به شما کمک می‌کنید راحت‌تر باشید.

اگر پیکربندی و شکل کلی چیزی یا موقعیتی تقریبا مشابه با تجربیات گذشته‌ی شما باشد، شما حس آشنایی قوی تجربه خواهید کرد؛ و این طور است که شما دژاوو را تجربه می‌کنید. دژاوو تنها یک واکنش شدید سیستمی در مغز است که می‌خواهد به شما بگوید شما در وضعیت آشنایی به سر می‌برید.
بیشتر بدانید: عملکرد مغز و 9 اثر شگفت انگیز رویداد‌های مختلف بر آن
شما چه نظری در این رابطه دارید؟ آیا دژاوو یا آشناپنداری را تجربه کرده‌اید؟ اطلاعات و تجربیات خود را از طریق بخش "ارسال نظر" با ما در میان بگذارید.
برگرفته از: psychologytoday
زهرا روشنایی

لینک کوتاه:
https://www.aryabanoo.ir/Fa/News/106155/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

افسردگی دوران بلوغ :علائم و درمان آن

7 غذایی که شما را دچار اضطراب می کند

همکارتان اگر این نشانه ها را دارد، از شما متنفر است!!!

10 اقدام برای خلاق‌بودن

پدیده ای پیچیده به نام «سادومازوخیسم»

این گونه همه چیز را به خاطر بسپارید

اهمیت دادن به ظاهر تا کجا نشانه بیماری نیست؟

افسردگی، سقوط به دنیای زیرین و پذیرش مرگ است

با ترس‌های‌تان مواجه شوید؛ راه دیگری در زندگی ندارید!

در چه شرایطی باید به روانشناس مراجعه کنیم؟

استرس و نگرانی؛ بیچاره اعضای بدن تان!

آیا فحش های رکیک باعث تعادل مغزی می شوند؟

اگر انگیزه ای ندارید، بخوانید

ریشه همه اختلاف‌نظرها

این نشانه های می گوید شما افسردگی پنهان دارید!!

خلق و خوی فرزندم تغییر کرده است!

چگونه از شر فکر کردن به او خلاص شوم؟

هنر تعریف کردن و تعریف شنیدن

شکست های عشقی را چطور درمان کنید؟

چرا دروغ نگوییم؟

چرا موفق‌ ترین افراد بیشتر مورد تنفر قرار می‌گیرند؟

آیا می‌توانیم شخصیتمان را تغییر دهیم؟

چگونه با ترس مقابله کنیم؟

با حواس پرتی ام چه کنم!؟

از استرس سبقت بگیرید

تحصیلات، درک و فهم و استعداد را سرکوب می‌کند؟

چطور با نوجوانمان که سیگاری شده، رفتار کنیم؟

کی به سن بلوغ می رسم؟

حالت تدافعی نقش قاتل یک رابطه را ایفا می‌کند! چطور از آن بیرون بیاییم؟

چرا باید به دلمان اعتماد کنیم؟

قانون جاذبه

بالاخره ثابت شد کچل‎ها باهوش‎ترند!

5 روش برای تحت تاثیر قرار دادن دیگران در همان هفته اول کار جدید

روش های غلبه بر ترس

چگونه یک کارمند موفق باشیم؟

راهکارهایی برای همنشینی کمتر با تلگرام

فن بیان‌تان را اینطوری تقویت کنید

مشخص کن چه می‌خواهی، و مهم‌تر از آن چه نمی‌خواهی

روز اول مدرسه

چطور در محل کار دچار خواب آلودگی نشویم؟

استرس روز اول مدرسه را چگونه کنترل کنیم؟

افتخارات زودگذر!

قبل از صدمه خوردن، «نه» بگویید

سر و صدا را تحمل کنید تا روانی نشوید

تیزهوشی مغز با یادگیری یک زبان دیگر

می‌توانید یک روز بدون تلفن‌ همراهتان زندگی کنید؟

تغذیه مناسب راهی برای مبارزه با استرس

حرف هایی که نباید به یک فرد افسرده بزنید

قلب شما هم صبح شنبه را دوست ندارد!

چه کسانی به موفقیت دیگران غبطه نمی خورند؟