آریا بانو

آخرين مطالب

چرا ایرانی ها به یکدیگر اعتماد ندارند؟ سیاسی

چرا ایرانی ها به یکدیگر اعتماد ندارند؟
  بزرگنمايي:

آریا بانو - یک جامعه شناس کفت: ما در حوزه اموزش و پرورش و تربیت و رسانه‌های جمعی، چقدر به جامعه آموزش می‌دهیم که به هم اعتماد داشته باشیم و به هم تکیه کرده و برای هم امن باشیم؟ یکی از مهم‌ترین مبانی در جهان بینی فکری این است که نسبت به هم امانت دار باشیم. در این که جامعه دچار زوال، فرتوتگی و فرسایش شده شکی وجود ندارد.

فضای جامعه امروز از دید برخی شهروندان به بی اعتمادی و عدم پذیرش درآمیخته است. این موضوع نه فقط حس شهروندان است، بلکه بر اساس پیمایش‌ها و مطالعات جامعه‌شناسان در طول پنج دهه گذشته از سال 1352 تا سال 1402، حس اعتماد به‌طور مداوم در حال کاهش بوده است.
متغیر‌های متعددی بر شرایط هر جامعه تاثیرگذار است، اما کاهش اعتماد عمومی و فردی در سطح یک جامعه می‌تواند پیامد‌های متعددی به همراه داشته باشد. این موضوع پرسش‌هایی را ایجاد می‌کند از جمله این که چرا جامعه ایرانی درگیر مسئله بی اعتمادی است و ریشه این بی اعتمادی از کجا آمده است. سید جواد میری عضو هیات علمی پژوهشکده مطالعات اجتماعی و جامعه شناس در گفتگو با فرارو به این پرسش‌ها پاسخ داده است:
شیوه تربیتی ما از اساس با مشکلاتی جدی مواجه است
سیدجواد میری گفت: «متاسفانه در جامعه ما اصل و اساس مفروضات در روابط فردی «عدم اعتماد» است؛ بنابراین باید این پرسش را مطرح کرد که جهان بینی انسان ایرانی و جامعه‌ای که ساخته، چرا مبتنی بر اعتماد ساخته نشده است؟ بنابراین سوال نباید این باشد که چرا اعتماد اجتماعی کاهش پیدا کرده است، بلکه باید بپرسیم چه چیزی در تاریخ و ساخت شاکله جامعه ایرانی وجود داشته و دارد که اساس را به سمت بی اعتمادی و عدم اعتماد برده است. نقطه آغاز پرسش و تحقیق باید این موضوع باشد. اصلا بحث بر سر دولت و سیاست نیست، بلکه روانشناسی اجتماعی مردم ایران مبتنی بر عدم اعتماد است. ایرانیان حتی در بحث‌هایی مثل ازدواج نیز، قراردادی و بر اساس عدم اعتماد متقابل پیش می‌روند. درواقع در بحث عشق ورزیدن نیز روی مسائل قراردادی متمرکزیم. تمامی این موارد قابل تامل است که چرا وضعیت جامعه ما به این شکل است. اغلب مطالعاتی که در این حوزه انجام شده، روی جامعه شناسی سیاسی متمرکز است و نقطه عزیمت را معطوف به حاکمیت میبیند که گویی حاکمیت قادر مطلق است و تمامی کاستی‌های جامعه را نیز این قادر مطلق باید حل کند.»
وی افزود: «مسئله اما، این است که ریشه و عامل بسیاری از مسائل اینچنینی، لزوما حکومت‌ها نیستند. بخشی از این مسائل در ساحت جامعه شناسی سیاسی قرار نمی‌گیرد. به اعتقاد من باید کمی عمیق‌تر رصد کرد و از زاویه دیگری به این بحث‌ها پرداخت. ساحت جامعه شناسی سیاسی در حوزه بی اعتمادی، مثل نوک کوه یخی است. اساسا در بنیان‌های فرهنگی، فهم ما از دوستی، انسان‌های دیگر، مناسبات اجتماعی و امثالهم تعریف می‌شود. شیوه تربیتی ما از اساس با مشکلاتی جدی مواجه است. ما از کودکی، بچه‌ها را نسبت به جامعه، ترسان و آسیب پذیر تربیت می‌کنیم و به کودکان می‌اموزیم جامعه دشمن آنان است. این در حالی است که جامعه برای کودکان باید به عنوان مفهومی از همدلی و دوستی و همیاری باشد. همه این‌ها نشان می‌دهد فهم ما از انسان، با هم بودن، رابطه، ازدواج و بسیاری از مفاهیم دیگر دچار مشکل است. همه این‌ها همان چیزی است که باعث می‌شود تاکید کنم باید بر بنیان‌ها تمرکز کنیم و با عوض شدن این دولت و آن دولت، چیزی تغییر نخواهد کرد. این‌ها ادرس غلط دادن به جامعه است.»
جامعه دچار زوال، فرتوتگی و فرسایش شده
این جامعه شناس گفت: «ما پارامتر‌های انسانیت یا «آدم بودن» را چگونه تعریف می‌کنیم؟ جامعه‌ای که انسان‌ها در آن زندگی می‌کنند با جامعه‌ای که گرگ‌ها در آن زندگی می‌کنند، چه تفاوت‌هایی دارد؟ بسیاری از پرسش‌های ما بنیادین نیست بلکه به دنبال پرسش و پاسخ‌های سطحی در جامعه می‌گردیم. در حوزه اعتماد باید ریشه‌ای برخورد کنیم. ما در حوزه اموزش و پرورش و تربیت و رسانه‌های جمعی، چقدر به جامعه آموزش می‌دهیم که به هم اعتماد داشته باشیم و به هم تکیه کرده و برای هم امن باشیم؟ یکی از مهم‌ترین مبانی در جهان بینی فکری این است که نسبت به هم امانت دار باشیم. در این که جامعه دچار زوال، فرتوتگی و فرسایش شده شکی وجود ندارد. اما جامعه مثل یک درخت است که قابلیت ترمیم رو رشد دارد و همانطور که می‌تواند آسیب پذیر باشد، می‌تواند رشد کند و تناور باشد. ما نمی‌توانیم اصل زندگی گروهی و جمعی را نادیده بگیریم. در زندگی جمعی و در حوزه عمومی، مولفه‌هایی مثل، شفافیت و پاسخگویی لازم است. در زندگی فردی، مولفه‌هایی مثل صداقت مهم است و در دیالکتیک بین دولت و ملت، باید نهاد‌هایی باشند که هم فرد را کنترل کنند و هم حاکمیت را پاسخگو کنند. اما در کنار همه این ها، نیاز به بررسی‌های بنیادین دارد و با سوالات ساده‌ای مثل چرا بی اعتماد شده ایم اصلا حل نمی‌شود.»
وی افزود: «من معتقدم اساسا سرمایه اجتماعی یا اعتماد اجتماعی از اساس وجود ندارد. یعنی در اغلب روابط متقابل افراد، اصل اساسی این است که طرف مقابل، یا مجرم است یا دروغگو. من امیدی به افراد بالای 30 سال یا آن‌هایی که مدیرند و حاکمیت دارند، ندارم. امید من به سمت نسلی است که اکنون در حال اموزش دیدن هستند. اساسا می‌توان این قشر از جامعه را به مسیری هدایت کرد که جامعه‌ای دیگر را خلق کنند. این کودکان نیازمند تحول فکری و فرهنگی هستند. به جای امید داشتن به استاندار و نماینده و ... باید روی فرهنگ سازی کودکان متمرکز شویم. باید همزیستی مسالمت آمیز، صداقت و شایستگی را به کودکان آموزش دهیم. ممکن است یک نفر در سن بالا ناگهان متحول شود، اما این حالت عمومیت ندارد. البته بهبود و اعتلای سطح آموزش کودکان، وظیفه حاکمیت است.»

لینک کوتاه:
https://www.aryabanoo.ir/Fa/News/1310753/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

بهترین قسمت عاشقی چی بوده!؟

محمود فرهنگ: در جشنواره تئاتر صاحبدلان رقابتی نداریم

چه ذوقی میکنه دوست کیمیا برا آزاده

وقتی میخوای به یکی روحیه بدی

«گلادیاتور 2» و معمای آب و کوسه در کولوسئوم

10 بازیگر پرکار سینمای ایران

فقط مرگ‌ هست که برگشت نداره

شناسایی یک نوع میکروب معده با قدمت بیش از 100هزار سال

آهنگ «شرح شیرین» با صدای بابک جهانبخش

سختیِ صعود به اورست به روایت تصویر

تبحر شگفت انگیز روباه قرمز در طبیعتی سخت؛ جدال بر سر یک ماهی

تمام پرچم‌های ایران در دوران‌های مختلف!

اسیدی ترین رودخانه جهان

این مادربزرگ ژاپنی نونوایی 70 ساله رو اداره میکنه

نوشیدنی اصیل ایرانی یک طعم و مزه ی اصیل داره

تایم لپسی از فولاد در نزدیکی قسمت درب محموله

توسعه نسل دوم فناوری تبدیل گازهای گلخانه‌ای به گرافن

ضبط رویا؛ تحولی شگفت‌انگیز در علم و هنر

شعرخوانی زیبای اردشیر رستمی

شعر انتخابی سیما نوذری در مرحله چهاردهم رقابت شاعران

آلومینیوم اراک جوان‌تر از همیشه!

گل سوم اینتر به ورونا توسط مارکوس تورام

گل اول لسترسیتی به چلسی توسط آیو

گل چهارم اینتر به ورونا توسط دی فرای

یورش آلومینیوم به حذفی با بهترین گلزن!

گل پنجم اینتر به ورونا توسط بیسک

از واگذاری مبارزه بوکس تایسون تا جابه جایی ستون فقرات فریدون آسرایی

اعلام ترکیب صنعت نفت مقابل ایرالکو

دبیر هیئت فوتبال تهران گفته کارشناسی با لیسانس فرق میکنه!

در بازی ایران و کره شمالی برق رفت ولی ما آماده بودیم

قیمه ریخت رو جزوه!

اگر این همسایه‌های عزیز بذارن من از تو حمایت میکنم

به یاد بنیان‌گذار جشن حافظ؛ علی معلم

متخصص طب سنتی: داروی گیاهی را خودسرانه نخورید

آهنگ «ترانه ایران» با صدای حمید حامی

آوازی دلنشین از پرواز همای تماشا کنید

شهرداری تهران پولدار شد

قتل هولناک زن جوان با شلیک همسر در تهران

سرقت؛ اولین جرم کشور در 13 سال گذشته

آغاز ثبت‌نام حج تمتع از دوشنبه/ عمره ارزان می‌شود

تصاویری دیدنی از تیز کردن نوک عقاب سرسفید

قاضی‌القضاتی که نواقص را میدید!

امام خمینی می‌خواست 70 سال در محضر این عالم حاضر شود!

بهترین گیاهان برای سم زدایی هوای خانه

طرز تهیه کیک شکلات دبی؛ شیرینی ترند این روزها

نکات تغذیه‌ای پس از جراحی‌های گوارشی

هنگام بحث و دعوا همسرت را مقایسه نکن!

فراخوان بورس‌های تحصیلی مشترک اپسکو و دانشگاه‌های چین در سال 2025

تایم لپسی از فولاد در نزدیکی قسمتت درب محموله

معرفی کتاب اصل گرایی