آریا بانو

آخرين مطالب

داستان متفاوت نمونه‌های «ریوگو» درباره شکل‌گیری سیارک‌های غنی از کربن گوناگون

داستان متفاوت نمونه‌های «ریوگو» درباره شکل‌گیری سیارک‌های غنی از کربن
  بزرگنمايي:

آریا بانو - ایسنا / نمونه‌های به‌دست‌آمده از سیارک «ریوگو»، ایده‌های پیشین را درباره نحوه تشکیل شدن سیارک‌های غنی از کربن زیر سوال می‌برند.
سیارک «ریوگو»(Ryugu) احتمالا آنطور که پیشتر تصور می‌شد، از محل مبدا تا مدار کنونی خود سفر نکرده است. یک پژوهش جدید نشان می‌دهد که ریوگو در نزدیکی سیاره مشتری شکل گرفته است.
به نقل از فیز، پژوهش‌های پیشین یک منشا را فراتر از مدار زحل نشان داده بودند. چهار سال پیش، کاوشگر فضایی ژاپنی «هایابوسا 2»(Hayabusa 2) نمونه‌هایی را از ریوگو به زمین آورد.
اکنون گروهی از پژوهشگران به سرپرستی «موسسه تحقیقات منظومه شمسی ماکس پلانک»(MPS) در آلمان، نیکل به‌دست‌آمده از این نمونه‌ها و شهاب‌سنگ‌های معمولی غنی از کربن را مقایسه کرده‌اند.
نتایج این پژوهش یک جایگزین را برای ایده‌های پیشین پیرامون محل تولد این اجرام نشان می‌دهد. ایده جایگزین این است که سیارک‌های غنی از کربن ممکن است در همان منطقه نزدیک مشتری شکل گرفته باشند؛ البته تا حدی از طریق فرآیندهای متفاوت و با فاصله حدود دو میلیون سال از یکدیگر.
از دسامبر سال 2020 که نمونه‌های سیارک ریوگو به زمین بازگردانده شد، این چند گرم از مواد بسیار زیاد بوده است. پس از بررسی‌های اولیه در ژاپن، برخی از دانه‌های ریز سیاه‌رنگ به مراکز تحقیقاتی سراسر جهان سفر کردند.

آریا بانو


ذرات در مراکز تحقیقاتی مورد بررسی قرار گرفتند، وزن شدند، تحلیل شیمیایی را پشت سر گذاشتند و در معرض اشعه‌های فروسرخ، ایکس، سنکروترون و موارد دیگر قرار گرفتند. پژوهشگران موسسه تحقیقات منظومه شمسی ماکس پلانک، نسبت‌ ایزوتوپ‌های فلزی خاص را در نمونه‌ها بررسی کردند. دانشمندان از ایزوتوپ‌ها به عنوان گونه‌هایی از یک عنصر مشابه یاد می‌کنند که تنها در تعداد نوترون‌های هسته با هم تفاوت دارند. پژوهش‌هایی از این دست می‌توانند به درک مکان تشکیل ریوگو در منظومه شمسی کمک کنند.
دکتر «تیمو هاپ»(Timo Hopp) از پژوهشگران این پروژه گفت: فرضیه ما تاکنون این بود که محل پیدایش ریوگو بیرون از مدار زحل است.
جدیدترین تحلیل‌های صورت‌گرفته توسط این گروه پژوهشی در حال حاضر یک تصویر متفاوت را نشان می‌دهند. پژوهشگران برای اولین بار نسبت ایزوتوپ‌های نیکل را در چهار نمونه از سیارک ریوگو و 6 نمونه کندریت‌های کربن‌دار بررسی کرده‌اند. نتایج این بررسی، رابطه نزدیک بین ریوگو و کندریت کربن‌دار را تایید می‌کنند. با وجود این، ایده یک زادگاه مشترک در لبه منظومه شمسی دیگر قانع‌کننده نیست.
پس چه اتفاقی افتاده است؟ پژوهشگران تا پیش از این، کندریت‌های کربن‌دار را ترکیبی از سه مواد تشکیل‌دهنده می‌دانستند که حتی می‌توان آنها را با چشم غیر مسلح در برش‌های عرضی مشاهده کرد. اجزای گرد و میلی‌متری جاسازی‌شده در ریزدانه و همچنین اجزای کوچک‌تر با شکل نامنظم به صورت متراکم در کنار هم قرار گرفته‌اند. ادخال‌های(کانی) نامنظم اولین موادی هستند که به صورت توده‌های جامد در قرص گازی داغ در حال چرخش به دور خورشید متراکم شده‌اند. کندرول‌های گرد غنی از سیلیکات بعدا تشکیل شدند.
پژوهش جدید نشان می‌دهد که دانه‌های ریز آهن-نیکل احتمالا در طول روند شکل‌گیری سیارک‌ها جمع شده‌اند. درباره ریوگو و کندریت‌های کربن‌دار، این فرآیند باید به ویژه کارآمد بوده باشد. «فریدولین اسپیتزر»(Fridolin Spitzer) پژوهشگر ارشد این پروژه گفت: احتمالا فرآیندهای کاملا متفاوتی در تشکیل ریوگو و کندریت‌های کربن‌دار از یک سو و گروه‌های دیگر کندریت‌های کربن‌دار از سوی دیگر در کار بوده‌اند.
به گفته پژوهشگران، تشکیل اولین کندریت‌های کربن‌دار حدود دو میلیون سال پس از شکل‌گیری منظومه شمسی آغاز شد. گرد و غبار و اولین توده‌های جامد که توسط نیروی گرانشی خورشید جوان جذب شدند، از لبه بیرونی قرص گاز و غبار به درون منظومه شمسی راه یافتند اما در این راه با یک مانع روبه‌رو شدند. این مانع، مشتری تازه شکل‌گرفته بود.
در بیرون از مدار مشتری، توده‌های سنگین‌تر و بزرگ‌تر انباشته شدند و به شکل کندریت‌های کربن‌دار با گنجایش‌های فراوان درآمدند. در اواخر این روند پس از حدود دو میلیون سال، فرآیند دیگری شکل گرفت. تحت تأثیر خورشید، گاز اصلی به تدریج در بیرون از مدار مشتری تبخیر شد و تجمع غبار و دانه‌های آهن-نیکل را پدید آورد. این امر به تولد کندریت‌های کربن‌دار انجامید.
این کندریت‌های کربن‌دار به ‌عنوان خویشاوندان دوردست و تا حدی عجیب سایر کندریت‌های کربن‌دار ساکن در بیرونی‌ترین لبه منظومه شمسی در نظر گرفته نمی‌شوند، بلکه بیشتر مانند خواهر و برادر کوچک‌تری به نظر می‌رسند که ممکن است در همان منطقه اما طی یک فرآیند متفاوت و پس از آنها شکل گرفته باشند.
پروفسور «تورستن کلاین»(Thorsten Kleine) مدیر گروه علوم سیاره‌ای موسسه تحقیقات منظومه شمسی ماکس پلانک و از پژوهشگران این پروژه گفت: این پژوهش نشان می‌دهد که تحقیقات آزمایشگاهی تا چه حد می‌توانند در رمزگشایی تاریخ شکل‌گیری منظومه شمسی ما مهم باشند.
این پژوهش در مجله «Science Advances» به چاپ رسید.

لینک کوتاه:
https://www.aryabanoo.ir/Fa/News/1280247/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

ماجرای بیماری چشم زبیده خانم، همسر ناصرالدین شاه و محبوب شدن پزشک خارجی

طعم موسیقی رباتیک در موزیک ویدئوی «اتوماتیکا»

دستور مهم رئیس عدلیه که عرصه را بر متهمان پرونده‌های کثیرالشاکی تنگ می‌کند

گوناگون/ قره گل؛ گوسفندی با جنین بسیار ارزشمند!

زیبایی چشم گیر پارک ملی دورمیتور

قبر های عجیب آپارتمانی!

بدترین ترافیک چه زمانی و کجا اتفاق افتاد

روش ساخت عروسک های سرباز فندق شکن

این مزه کباب کنار کباب و بقیه غذاهاتون محشره

با یک روتین بعد از مدرسه جلو بی نظمی و بحث کردن را بگیرید

فضانوردان چگونه موهای خود را شستشو می دهند؟

سخنان دلنشین دکتر قمشه ای

پرسپولیس در تختی میزبان شد

سون بازی با منچستریونایتد را از دست داد

لغو محدودیت بارسلونا برای خرید بازیکن به لطف نایکی

آمار جالب تیم ملی جوانان؛ استفاده از تمام بازیکنان در 3 بازی

پرسپولیس به دنبال استارت پیروزی در آسیا

اعلام زمان انتخابات فدراسیون ورزش‌‌های روستایی و عشایری

برزیل با شکست مراکش به نیمه نهایی رسید

گلزن ذوب‌آهن حسرت به دل ماند

پیولی و اولین تجربه آسیایی؛ زمان بیشتری می‌خواهم

قدوس همبازی قایدی شد؛ ستاره تیم ملی در امارات

سکانسی که اشک امیر آقایی و سینا مهراد را درآورد

کدام فیلم ها در هفته اول مهر بیشتر فروختند؟

اختصاص بخشی از درآمد فیلم «قلب رقه» به جبهه مقاومت

دو اجرای متفاوت از دو خواننده موسیقی پاپ

دادستان بیرجند: کارشناسان ظرف دو روز آینده درباره حادثه معدن طبس اعلام نظر می‌کنند

بازی کردن جالب شتر با پسر بچه

آموزش کیک تولد

ژله با طعم بستنی سنتی

اثرات منفی بی‌خوابی و استرس بر سلامت پوست

هیچکس در بحث ازدواج کامل نیست

تکنیک‌های کاربردی تمیزکاری

نقش پررنگ رشته‌های کیهانی غول‌پیکر در شکل‌گیری سیاهچاله‌های کلان‌جرم

شعرخوانی زیبای دکتر کاکاوند

مدافعی که قلب گواردیولا را تسخیر کرد

آخرین تمرین پرسپولیس پیش از دیدار با پاختاکور ازبکستان

گزارش خبرنگار آخرین خبر در مورد وضعیت پرسپولیس پیش از دیدار با پاختاکور

لحظاتی از تمرین پرسپولیسی ها

حسینی را هیچ‌وقت انقدر شاد ندیدید!

عالیشاه دیدار پاختاکور را از دست داد

اشک‌های اصغر شرفی در آغوش حشمت مهاجرانی

بیانیه رسمی بایرن برای مصدومیت کین

سرمربی افسانه‌ای با ایران بازگشت

کری پاختاکور برای پرسپولیس با مرور تاریخ

ماجرای سقوط از ارتفاع صدابردار مشهور سینما

تجربه سینا مهراد از تهیه فیلم در کنار پدر و برادرش

سفر به ایران قدیم؛ 40 سال پیش حقوق بازنشسته‌ها چقدر بود؟

اجرایی از احسان خواجه امیری به نام «من بی تو»

اعلام علت وقوع حادثه معدن طبس تا 10 روز آینده