آریا بانو
اجرای پروژه های بزرگ مقیاس بدون انجام مطالعات زیست محیطی تخلف است
جمعه 21 آذر 1399 - 02:21:47
آریا بانو - مدیر کل حفاظت محیط زیست خراسان رضوی گفت:با هماهنگی هایی که انجام شده هیچ پروژه بزرگی اجازه باز کردن بودجه بدون انجام پروژه های زیست محیطی در حوزه های شهری ندارد.

قدس آنلاین:وی ادامه داد: معمولا زمانی که یک پروژه وزن محیط زیستی اش کمتر باشد و فقط صرفا از نظر اقتصادی مثلا مورد نظر باشد معیاری وجود دارد که در اصل 50 قانون اساسی هم آمده که «هر اقدامی که باعث تخریب و الودگی محیط زیست شود باید از آن جلوگیری شود» در همین زمینه امسال با نگاه خوبی که شورای اسلامی شهر مشهد به قضیه محیط زیست داشت گام بسیار موثری دراین خصوص برداشته شد. به این ترتیب که مصوب شد همه پروژه هایی که در سطح شهر در حال اجرا هستند باید پیوست زیست محیطی داشته باشند و حتی در این خصوص یک کمیته تخصصی هم تعیین کردند که این کمیته تخصصی در واقع به عنوان یک کمیته راهبری پیوست محیط زیست شورای اسلامی شهر مشهد تعیین شد.
وی افزود: این کمیته وظیفه دارد مطالعات و بررسی ها را مدیریت کند و درحال حاضر باتوجه به پیگیری های که توسط شهرداری در حال انجام است، حوزه معاونت خدمات شهری شهرداری یک تیم نظارتی تعیین کرده است که وظیفه اش بررسی و دریافت گزارش های کارفرمایان است و نواقص پروژه ها را در حوزه محیط زیست احصا کرده و آن ها را مجددا به پیمانکاران ابلاغ می کند که باید در ادامه چه اقداماتی انجام بدهند.
همتی اضافه کرد: درواقع ما در پیوست های محیط زیست به دنبال این هستیم که باید ها و نباید ها را مشخص کنیم. این موضوع که چه اقدام و طرحی هایی در راستای محیط زیست باید صورت بگیرد یا چه اقداماتی نباید صورت بگیرد. درهمین راستا راهکارهای لازم و برنامه های کاهش اثرات هم ارائه می شود یعنی آن برنامه باید در مطالعات آورده شود که چطور ما می توانیم اثرات را به حداقل برسانیم اینکه چطور یک پروژه می‍تواند اجرا بشود اما فاقد اثرات محیط زیست باشد.
مدیر کل حفاظت محیط زیست خراسان رضوی گفت: خوشبختانه گام بسیار خوبی که شورا در راستای سلامت محیط برداشته است هم باعث ارتقای کیفیت محیط زیست فضاهای شهری می شود و هم از اقدامات جزیره ای دستگاه های اجرایی جلوگیری می کند و باعث می شود که ما یک شهر زیست پذیر و محیط زیست محور داشته باشیم. واقعا مشهد هم از لحاظ المان ها و شاخص های محیط زیستی یک شهر محیط زیست محور است و فضاهای زیستی خوبی هم در حاشیه شهر است که این کمک می کند که ما همیشه به توسعه مشهد یک نگاه محیط زیستی داشته باشیم با حفظ آن المان های طبیعی که در اطراف شهر هستند.
تورج همتی ادامه داد: البته ناگفته نماند که پیوست های محیط زیست با مطالعات ارزیابی محیط زیست از نظر بررسی های ما یک تفاوتی دارند به این ترتیب که، پروژه هایی که مشمول مطالعات ارزیابی محیط زیست هستند پروژه های بزرگ مقیاسی هستند که در آیین نامه ای که دولت مصوب کرده از آن ها ذکر شده است.
وی گفت: 53 پروژه در کشور مشمول انجام مطالعات ارزیابی محیط زیست هستند که فرایندشان این است که بایستی این پروژه ها بعد از غربالگری از لحاظ اثراتی که بر محیط های پیرامونی دارند باید در کارگروه ارزیابی محیط زیست استان که دبیرخانه آن در محیط زیست است بررسی شوند. اما پیوست های محیط زیست نیازی به بررسی در کارگروه ارزیابی استان ندارند در اینجا در حوزه های شهری کار غربالگری انجام می شود یعنی پروژه ها دوباره از نظر جنبه های محیط زیست و اثراتشان مطالعه می شوند و تاثیر گذاری و تاثیر پذیری شان مشخص می شود و بعد از اینکه مشخص شد مطالعات پیوست محیط زیست برآنها الزامی می شود. تفاوت بارزی که پیوست محیط زیست با مطالعات ارزیابی محیط زیست دارد مجرای تقسیم ان ها است. بد نیست بدانید که کمیته پیوست محیط زیست پروژه های شهری شامل نمایندگان دستگاه های اجرایی ذی ربط از جمله محیط زیست ودانشگاه و همین طور سمن های زیست محیطی است که این ها بتوانند نظرات شان را در قالب نظرات اجتماعی و به عنوان نماینده های حوزه های مردمی در آن جلسات ارائه دهند تا اینکه طرح در نهایت تایید یا رد شود. در واقع با هماهنگی هایی که انجام شده هیچ پروژه بزرگی اجازه باز کردن بودجه بدون انجام پروژه های زیست محیطی در حوزه های شهرمشهد را ندارد.
وی در پاسخ به این سئوال که این پروژه ها شامل چه مواردی می شوند گفت: پروژه های طرح های تقاطع غیر همسطح و پروژه های بزرگ مقیاس و حتی ساختمان های اداری شامل این موارد هستند که وقتی ایجاد می شود باید پیوست زیست محیطی داشته باشند.
وی در ادامه و در توضیح چگونگی حل مشکلات پروژه های قدیمی شهری افزود: اگر پروژه ای در سال های قبل ایجاد شده باشد یا پروژه ای به نوعی زخمی شده باشد و در مرحله غربالگری و ارزیابی های اولیه نباشد ما یک راهکاریی را تحت عنوان مطالعات ای ال پی یامطالعات پایش و مدیریت موضوع که در ان جا آن مدل مطالعه تفاوت دارد و مطالعه بیشتر به سمتی هدایت می شود که ما در حین اجرا باز باید چه اقداماتی کارفرمایان، متولیان ملزم هستند که از نظر رعایت استانداردهای محیط زیست و ارتقاء شاخص های محیط زیست انجام دهند.
همتی در توضیح نمونه های موفق این طرح از پروژه اکو پارک کشف رود یاد کرد و گفت: این طرح بسیار جوان و جدید است که شورای شهر در حال انجام آن است. در واقع از یکی از پروژه های موفق این طرح می توان از اکو پارک کشف رود یاد کرد اینکه شورا تصویب کرد که اکو پارک کشف رود اجرا و تکمیل شود و وقتی اسم کشف رود می آید همه اش به یاد آلودگی های زیست محیطی آن می افتیم. اما خوشبختانه با رویکرد و نگاه جدیدی که توسط دستگاه های مختلف جمعی از جمله شهرداری، استانداری، آب منطقه ای و محیط زیست و...در این حوزه وجود دارد نگاه بر این است که در حاشیه کشف رود اقدامات سبز و بیولوژیک صورت بگیرد. کارهایی که هم بتواند چهره و سیمای منطقه آن جا را تغییر دهد و هم به بهبود کیفیت محیط زیست شهر کمک کند. یکی از این اقدامات اکوپارک کشف رود است که از پل شاهنامه شروع شد و تا کمربند شمالی واقع در حریم شهر مشهد ادامه دارد.

http://www.banounews.ir/fa/News/469988/اجرای-پروژه-های-بزرگ-مقیاس-بدون-انجام-مطالعات-زیست-محیطی-تخلف-است
بستن   چاپ