آریا بانو - ایسنا /از حالا دیگر مزه کردن غذاها و طعمهای مختلف به صورت آنلاین و مجازی با یک فناوری جدید امکانپذیر است. آزمایشهای این فناوری نشان داد که شرکتکنندگان میتوانند بین شدت مزههای ترش مختلف با موفقیت 70 درصدی تمایز قائل شوند.
فناوری چشایی الکترونیکی(e-Taste) فناوری جدیدی است که به طور بالقوه میتواند تجربه واقعیت مجازی را با ارائه یک رابط طعم دیجیتال به کاربران تغییر دهد که به آنها اجازه میدهد طعمها را از راه دور حس کنند.
این سیستم که توسط محققان دانشگاه ایالتی اوهایو ابداع شده است، از حسگرهای شیمیایی و توزیعکنندههای بیسیم برای شبیهسازی حس چشایی استفاده میکند و لایه جدیدی از غوطهور شدن در محیطهای دیجیتال را ارائه میدهد.
به نقل از آیای، این سیستم با شناسایی مولکولهای مختلف مانند گلوکز و گلوتامات و ارتباط آنها با پنج طعم اصلی شامل شیرینی، ترشی، شوری، تلخی و اومامی کار میکند. این سیگنالهای شیمیایی با دادههای الکتریکی به سیمها منتقل میشوند و دادهها به دستگاهی ارسال میشوند که در منطقهای دور قرار دارد و دستگاه، آنها را دوباره برای کاربر ایجاد میکند.
جینهوا لی(Jinhua Li)، یکی از نویسندگان این مطالعه میگوید: بُعد شیمیایی در قلمرو واقعیت مجازی و واقعیت افزوده فعلی نسبتاً کمتر نشان داده شده است، به ویژه وقتی در مورد بویایی و چشایی صحبت میکنیم. این شکافی است که باید پر شود و ما آن را با این سیستم نسل جدید توسعه دادهایم.
نحوه کار فناوری چشایی الکترونیکی
سیستم چشایی الکترونیکی (e-Taste) شامل یک محرک است که به دهان متصل میشود، همراه با یک پمپ الکترومغناطیسی مینیاتوری که مواد شیمیایی القاء کننده طعم را پخش میکند. هنگامی که پمپ فعال میشود، مقدار کمی مایع را از طریق یک رابط ژلی آزاد میکند و اجازه میدهد تا شدت و مدت طعم به طور دقیق کنترل شود.
لی افزود: بر اساس دستورالعمل دیجیتال، شما همچنین میتوانید انتخاب کنید که یک یا چند طعم مختلف را به طور همزمان آزاد کنید تا بتواند احساسات متفاوتی را ایجاد کند.
از آنجایی که درک چشایی، ذهنی است و ارتباط نزدیکی با بو دارد، محققان این سیستم را برای جمعآوری و ذخیره دادههای حسی طراحی کردند که کاربران را قادر میسازد طعمها را به روشی ثابت و کنترل شده تجربه کنند.
لی میگوید: چشایی و بویایی تا حد زیادی با احساسات و حافظه انسان مرتبط هستند. بنابراین حسگر ما باید یاد بگیرد که تمام این اطلاعات را ضبط، کنترل و ذخیره کند.
آزمایش موفقیت آمیز و انتقال طعم از راه دور
کارآزماییهای انسانی نشان داد که شرکتکنندگان میتوانند به دقت بین شدت مزههای ترش مختلف با میزان موفقیت 70 درصد تمایز قائل شوند.
سپس محققان از ظرفیت این فناوری برای تحویل طعم از راه دور در فواصل دور انجام دادند. بنابراین محققان کالیفرنیایی موفق شدند حس چشایی را در شرکت کنندگان واقع در اوهایو برانگیزند.
برای تعیین بیشتر اثربخشی آن، تجربیات غذایی مجازی گنجانده شد و به شرکت کنندگان دستور داده شد تا طعم پنج ماده غذایی شامل لیموناد، کیک، تخم مرغ نیمرو شده، سوپ ماهی و قهوه را شناسایی کنند. این تستها بدون شک نشان دادند که فناوری e-Taste میتواند شرکتکنندگان را با افزودن طعم تخیلی به واقعیت شبیهسازیشده، وارد دنیای واقعیت مجازی کند و یک بُعد کاملاً جدید و هیجانانگیز ایجاد کند.
در حالی که بازی و سرگرمی، در دسترسترین و بدیهیترین کاربردهای e-Taste هستند، برنامههای بالقوه دیگری نیز وجود دارند که فراتر از این حوزه گسترش مییابند. به عنوان مثال با توجه به اینکه حافظه با طعم و بو در هم آمیخته است، این فناوری میتواند پیامدهای عمیقی برای درک نحوه عملکرد مغز داشته باشد. همچنین میتواند به کاربرانی که از عوارض طولانی مدت بیماری کووید یا شرایط عصبی متفاوت رنج میبرند، دسترسی آسانتری به دنیای مجازی ارائه دهد.
با وجود اینکه این فناوری هنوز به پتانسیل کامل خود نرسیده است، به طور قابل توجهی قابلیت تعاملات مجازی را با جذابتر کردن و مشارکت بیشتر افزایش میدهد.
لی میگوید: این فناوری به افراد کمک میکند تا در فضاهای مجازی به روشهایی که قبلاً دیده نشده است، ارتباط برقرار کنند. این مفهوم اینجاست و اولین قدم مناسب برای تبدیل شدن به بخش کوچکی از دنیای متاورس است.
این مطالعه در مجله Science Advances منتشر شده است.