آریا بانو - ایرنا / طی روزهای اخیر عکسی از یک راهدار در شهرستان رزن کنار یک جاده برفی با عنوان ارتفاع 6 متری برف در فضای مجازی منتشر شد که تعجب و واکنش مخاطبان به صحت و سقم آن را در پی داشت.
همدان یکی از نقاط سردسیر کشور است که سرمای استخوان سوز زمستان آن شهرت دارد، بارش برف در این استان نیز در فصل سرما نسبت به خیلی از نقاط کشور معمولا قابل توجه است.
استان همدان همچنین دارای حدود پنج هزار و 400 کیلومتر راه اصلی است که عمدتا در نقاط کوهستانی و سردسیر قرار دارند، این استان همچنان دارای 45 گردنه برف گیر است که راهداران در فصل سرما تمرکز کاری خود را بر روی این نقاط قرار داده اند تا مانع انسداد مسیرهای ارتباطی شوند.
در 2-3 هفته اخیر شاهد بارش های قابل تو جه برف در استان همدان بوده ایم، با تلاش شبانه روزی راهداران در این مدت با وجود بارش های بعضا سنگین برف، سرمای شدید و کولاک، مسیرهای ارتباطی دیار الوند باز بود و تردد برای مسافرانی که بنا به اضطرار و نیاز در این شرایط دل به جاده ها زده بودند، امکان پذیر بود.
در این اوضاع و احوال انتشار عکسی از یکی از راهداران پرتلاش راهداری همدان در شهرستان رزن در فضای مجازی نقل محافل شد، در این تصویر یکی از راهداران در حاشیه جاده ای ایستاده و دست خود را برای نشان دادن ارتفاع برف بالا برده بود و در توضیحات عکس نیز ارتفاع برف 6 متر ذکر شده بود.
با این حال همان روز هواشناسی همدان نیز بیشترین ارتفاع برف در همدان را 20 سانتیمتر اعلام کرده بود.
مدیرکل راهداری و حملونقل جادهای همدان نیز در این ارتباط گفته بود: اوایل هفته جاری در پی بارش سنگین برف و کولاک شدید در محور رزن-آوج، ارتفاع برف به بیش از 6 متر رسید.
مهرداد آهکی همچنین گفته بود: با تلاش راهداران، 95 خودرو گرفتار در کولاک رهاسازی و بیش از 270 نفر در مراکز امدادی اسکان داده شدند.
وی بیان کرد: مسیرهای استان های همجوار همدان شامل قیدار- زنجان، بیجار-کبودرآهنگ، استان کردستان در محدوده کردستان و آوج - رزن در حوزه استحفاظی قزوین و قروه-همدان به علت شدت بارش برف و کولاک مسدود شده بود در حالی که راه های همدان باز بود.
ارتفاع برف در مسیرهای رزن موجب شد که تیم های راهداری از " alt="آریا بانو" width="100%" />
حالا ببینیم آیا در شرایط طبیعی و نرمال و از لحاظ علمی آیا بارش برف به طول 6 متر امکان پذیر است؟
دلیل وجود برف چندمتری در حاشیه برخی جاده ها چیست؟
به گفته یکی از کارشناسان اداره کل هواشناسی همدان ارتفاع چند متری برف در برخی نقاط ممکن است بر اثر وزش باد شدید و کولاک باشد.
محمدحسن باقریشکیب به خبرنگار ایرنا گفت: معیار ما برای اندازهگیری بارشها مقدار آب حاصل از بارش است که در استان همدان بیشترین میزان بارش 18 میلیمتر ثبت شد.
وی ادامه داد: براساس معیارهای تعریف شده اگر 18 میلیمتر 2 برابر شود، بیشترین ارتفاع برف در استان حدود 36 سانتیمتر بوده بنابراین در حالت طبیعی یعنی در زمان بارش مداوم، ثبت ارتفاع 6 متری یا حتی کمتر برف هرگز در استان نداشته ایم.
کارشناس اداره کل هواشناسی همدان بیان کرد: در برخی گردنهها، درهها و مناطق برفگیر ممکن است بر اثر باد شدید و کولاک، برف در یک نقطهای انباشت شود و ارتفاع چندین متری برف را به دنبال داشته باشد.
باقریشکیب با بیان اینکه در برخی گردنه های استان مانند اسدآباد نیز گاهی اوقات برف چندمتری دیده می شود، گفت: فنس هایی در گردنه اسدآباد وجود دارد و به دلیل کولاک و وزش باد برف در درهها در پشت فنس جمعآوری میشود و ارتفاع برف در این نقطه به 2 تا سه متر میرسد که حاصل از بارش نیست.
بارش برف بیشتر از 50 سانتیمتر برای یک دوره بارش تاکنون در همدان ثبت نشده است
مدیرکل هواشناسی استان همدان نیز در این باره در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار کرد: براساس داده های 50 ساله تاکنون در یک دوره نوبت بارش در هیچ یک از ایستگاه های هواشناسی میزان بارش برف بیش از 50 سانت به ثبت نرسیده است.
حسین عابد افزود: آمارها نشان می دهد بارش های استان از 2 نوع برف خشک یا تر است که بارش های "تر" طبیعتا عمق چندان زیادی ندارد اما برف های خشک دارای عمق و ماندگاری بیشتر و چگالی کمتر یعنی زیر 100 کیلوگرم بر متر مربع هستند.
وی با بیان اینکه علت وجود پدیده چندمتری برف وزش بادهای شدید است، افزود: وزش باد و بروز کولاک در همدان قابل توجه است و این کولاک در مسیرهای مختلف می تواند موجب تجمع برف در گودی ها و کناره های جاده ها شود به گونه ای که حتی ارتفاع به چندین متر برسد.
مدیرکل هواشناسی اظهارکرد: مشاهده ارتفاع بالای برف در برخی نقاط سردسیر مساله عجیبی نیست، مثلا در تاریکدره همدان نیز بارها این پدیده دیده شده است که ناشی از فعالیت باد شدید است که کولاک برف را ایجاد می کند.