آریا بانو
سردرهای قدیمی، معماری خاص تهرانی‌ها/عکس
چهارشنبه 12 دي 1403 - 09:23:18
آریا بانو - معماری ایرانی جدا از سابقه‌ و قدمتی که دارد، دارای خصوصیاتی است که در مقایسه با معماری سایر کشورهای جهان از ارزشی خاص برخوردار است.

این هنر اصیل در تار و پود زندگی مردمان قدیم وجود داشته و اندک خانه‌هایی که از قدیم در گوشه و کنار شهرها باقی مانده، گویای این شکوه و زیبایی بی‌نظیر و نماد فرهنگ و هنر اصیل ایرانی هستند.

آریا بانو


از گذشته‌های دور، کمتر خانه‌ای در تهران، باقی مانده است، اما از زمانی که این شهر به‌عنوان پایتخت انتخاب شده، هنوز هم می‌توان خانه‌هایی را پیدا کرد که معماری خاص این دوران را برای ما زنده نگه داشته‌اند و امروزه در میان برج‌های بلند شهر تهران هنوز برای تهرانی‌ها حفظ هویت می‌کنند.

آریا بانو


دﺭ معماﺭی دﻭﺭه قاجاﺭ، سردﺭ منازل، یکی ﺍﺯ ﺍجزﺍی ﺍصلی ﻭﺭﻭدی‌ها به‌شماﺭ می‌ﺭفت ﻭ خانه‌ها دارای سردﺭهای مجللی بودند که دﺭ ﺁنها ﺍنوﺍﻉ کتیبه‌ها قرﺍﺭ می‌گرفتند. دﺭ اوایل دوره پهلوی با گرﺍیش ﺯیاد به سبک باستانی، سردر منازل به نمادهای ایران باستان، منقش شد، اما رفته رفته دﺭ دﻭﺭه پهلوی دﻭﻡ با به‌کارگیری معماﺭی غربی، تزئینات نمای ﻭﺭﻭدی‌ها ﺭﻭ به سادگی ﺭفت ﻭ کتیبه‌ها به‌تدریج از ورودی منازل حذف شدند.

آریا بانو


جالب است بدانید که حدود 150آیه و حدیث وجود دارند که به‌صورت کتیبه بر سردر خانه‌های تهران با دقت، ظرافت و زیبایی خودنمایی می‌کنند. آیه‌ای که بر سردر بیشتر خانه‌ها به چشم می‌خورد، آیه شریفه «و ان یکاد...» است که از پرکاربردترین آیات قرآنی در زندگی مردم به شمار می‌رود. این آیه بخشی از سوره قلم است که از آن به نام آیه چشم زخم یاد می‌شود. تهرانی‌ها این آیه شریفه را بر سردر خانه‌ها و روی کتیبه‌ها حک می‌کردند تا چشم بد و چشم‌زخم از اهالی خانه دور باشد، در زمان خروج از خانه چشمشان به آیه بیفتد و در زمان ورود به خانه هم آیه شریفه را ببینند و زمزمه کنند.

آریا بانو



http://www.banounews.ir/fa/News/1332501/سردرهای-قدیمی،-معماری-خاص-تهرانی‌ها-عکس
بستن   چاپ