آریا بانو
آیا واقعا شکرگزاری حالمان را خوب و زندگی را بهتر می کند؟
چهارشنبه 5 دي 1403 - 19:23:45
آریا بانو - آرامشیار/ شکرگزار بودن همیشه ساده نیست؛ راستش گاهی حتی کاری سخت و چالش‌برانگیز است. خصوصا اگر عادت به آن نداشته باشید و در شرایطی ناخوشایند قرار بگیرید. اما باید بدانید قدردانی به معنای رضایت از شرایط فعلی زندگی نیست. بلکه شکرگزاری یعنی، اگرچه در حال حاضر ممکن است همه‌چیز سخت پیش برود اما شما می‌توانید فراتر از امروز و این لحظه را ببینید و برای تمام موهبت‌ها و نعمت‌هایی که داشته‌اید قدردان باشید. شاید بپرسید اصلا چرا باید شکرگزاری کرد و مزایای شکرگزاری چیست؟ با ما همراه باشید؛ به‌زودی پاسخ‌تان را خواهید گرفت!
شکرگزاری چیست؟
شکرگزاری به معنای سپاسگزار بودن و قدردانی بابت داشته‌ها و موهبت‌ها است. در برابر هر موضوعی می‌توانید قدردان و شکرگزار باشید؛ حتی خود زنده بودن هم دلیلی برای قدردانی است. شکرگزاری در روزهای خوب حال شما را بهتر می‌کند و در روزهای بد کمک می‌کند از چالش‌ها عبور کنید و دوباره به زندگی مسلط شوید. شاید فکر کنید شکرگزاری رفتاری صرفا مذهبی است اما این‌طور نیست. روان‌شناسی می‌تواند تاثیر این رفتار را، خصوصا وقتی به روتین روزانه تبدیل می‌شود، ثابت کند.
معجزات شکرگزاری
شکرگزاری کمک می‌کند بر روی جنبه‌های مثبت زندگی تمرکز کنید و احساسات مثبت را بیش از احساسات منفی تقویت نمایید. به‌علاوه این رفتار به زندگی معنا می‌بخشد، آستانه تحمل شما را بالا می‌برد و کمک می‌کند نسبت به دیگران بخشنده باشید. عبارت «خدایا شکرت» شاید به نظر ساده و بی‌نتیجه باشد اما کمک می‌کند در هر شرایطی بر جنبه‌های مثبت زندگی تمرکز کنید و فکر، انرژی و زمان خود را برای ابعاد منفی و تغییرناپذیر زندگی تلف نکنید.
در افرادی که عقاید مذهبی دارند شکرگزاری به تقویت ایمان و اعتقاد کمک می‌کند. عده‌ای معتقد هستند دعای شکرگزاری در زندگی معجزه می‌کند. حقیقت این است که بسیاری از نتایج مثبت این عمل به‌صورت علمی ثابت شده‌اند. 
فواید شکرگزاری چیست؟ (بررسی چند پژوهش علمی)
شکرگزاری فواید چشم‌گیری در سلامت روان و بدن دارد. اما آیا می‌دانید معجزات واقعی شکرگزاری چیست؟ در ادامه به بررسی شماری از این مزایا می‌پردازیم:
تقویت سیستم ایمنی بدن یکی از نتایج شکرگزاری و قدردانی بر روی سلامتی است. استرس می‌تواند سیستم ایمنی را به‌شدت تضعیف کند و چون شکرگزاری اضطراب را کاهش می‌دهد، بر تقویت سیستم ایمنی موثر است. نتایج تحقیقاتی در سال 2005 نشان می‌دهد که شکرگزاری در بیماران، توان مقابله با بیماری را در آن‌ها افزایش داده است.
تحقیقات نشان می‌دهد شکرگزاری با بهبود عملکرد قلب همراه بوده است. بررسی سلامت افرادی که به‌صورت روزانه زمانی را به شکرگزاری اختصاص می‌دهند کاهش نارسایی قلبی را گزارش می‌دهد.
کاهش افسردگی و اضطراب از نتایج شکرگزاری روزانه است. همچنین این تمرینات روتین کمک می‌کنند خلق و خوی فرد بهبود پیدا کند و به ثبات برسد.
شکرگزاری بر کاهش حسادت، ناامیدی و مقایسه خود با دیگران موثر است.
طبق پژوهش‌ها، افراد شکرگزار رفتارهای اجتماعی بهتری دارند و هم‌دلی بیشتر و پرخاشگری کمتری را بروز می‌دهند.
شکرگزاری کمک می‌کند به‌جای تمرکز بر کمبودها و کاستی‌ها، بر داشته‌ها و توانایی‌هایتان تاکید کنید. این تمرینات می‌تواند در بهبود عزت نفس شما نیز موثر باشد.
خوش‌بینی با سلامت روان رابطه مستقیم دارد. افراد خوش‌بین اغلب بر نیمه پر لیوان تمرکز می‌کنند و به خاطر آن شکرگزار هستند. بنابراین می‌توان گفت شکرگزاری و مشاهده موهبت‌ها و احساس رضایت از آن‌ها به بهبود سلامت روان کمک می‌کند.
در سال 2012 رابطه شکرگزاری و چند متغیر سلامتی مانند ورزش، تجربه درد، طول عمر و مراجعه به پزشک با شکایت از بیماری بررسی شد. نتایج نهایی بیانگر آن بود که شکرگزاری تاثیر مستقیم بر بهبود یکایک این متغیرها دارد.
بهبود خواب (از دو جهت کمی و کیفی) یکی دیگر از نتایج اثبات‌شده شکرگزاری است. بسیاری از افراد به مراقبه شکرگزاری قبل از خواب می‌پردازند و نتایج تحقیقات نشان داده‌است که این افراد خوابی عمیق‌تر و طولانی‌تر را تجربه می‌کنند.
تحقیقاتی در سال 2016 نشان می‌دهد افرادی که شکرگزاری را به یک رفتار روتین تبدیل کرده‌اند در مواجهه با اتفاقات ناگوار سازگاری و تاب آوری بیشتری از خود نشان می‌دهند.
قانون شکرگزاری چیست؟
قطعا بارها با عبارت «قانون جذب» مواجه شده‌اید. شاید این قانون را به‌خوبی بشناسید و در زندگی از آن استفاده کنید. شاید هم مقاله آرامشیار درباره قانون جذب و نقش آن در زندگی را خوانده باشید و اطلاعات بیشتری در این مورد کسب کرده باشید. اما قانون شکرگزاری چیست و از آن چه می‌دانید؟ چقدر با این قانون و نقش آن در زندگی آشنایی دارید؟ «قانون شکرگزاری» و «قدرت نیروی جذب» از بسیاری جهات مشابه یکدیگر هستند. هر دو قاعده بر این باور استوار هستند که «هرچه به موضوعی بیشتر فکر کنیم و با افکار مربوط به آن بیشتر دست و پنجه نرم کنیم، با احتمال بالاتری آن را به زندگی خود می‌آوریم.» این قوانین اگرچه در ظاهر سطحی به نظر می‌رسند اما با کمی واکاوی و بررسی، با عقل جور در می‌آیند و می‌بینیم که از اصول منطقی پیروی می‌کنند.
برای نمونه کافی است به تغییرات خود در سال‌های اخیر دقت کنید و آن را با افکاری که دائما در سر دارید، محیطی که بیشترین زمان را در آن می‌گذرانید و ویژگی‌های بارز دوستان صمیمی خود مقایسه کنید. از نتیجه این مقایسه شگفت‌زده خواهید شد! قانون شکرگزاری می‌گوید وقتی به ابعاد مثبت زندگی خود توجه می‌کنید و برای آن‌ها قدردان هستید، این احساسات مثبت را به زندگی خود دعوت می‌کنید. تمرکز بر نیمه پر لیوان، به‌تدریج آن را پرتر و پربارتر خواهد کرد! وقتی به خوبی‌ها، نعمت‌ها، خواسته‌ها و آرزوهای خود فکر می‌کنید انرژی بیشتری برای فعالیت در مسیر هدف خود دارید. به‌عکس، وقتی بر ابعاد منفی زندگی تمرکز می‌کنید، خمودگی و کسالت به زندگی شما پا می‌گذارد.

بهترین شکرگزاری از خداوند
همان‌طور که گفته‌شد، معجزه شکرگزاری با پژوهش‌های انجام‌شده تایید شده‌است. علاوه بر تجربه آرامش و بهزیستی روانی و هیجانی، با شکرگزاری درهای نعمت را به روی زندگی خود باز می‌کنیم. از قدیم گفته‌اند: «شکر نعمت، نعمتت افزون کند». اما چگونه باید خداوند را برای نعمت‌هایش شکرگزاری کرد؟ بهترین شکرگزاری کدام است؟ پیشنهادهای زیر کمک می‌کند چارچوبی مشخص برای این تمرینات داشته باشید:
زمان مشخصی را به گفتگو با خداوند و شکرگزاری اختصاص بدهید. این تمرین باید جدا از اعمال مذهبی مانند نماز باشد. می‌توانید در قالب مراقبه شکرگزاری به گفتگو با خالق جهان هستی بپردازید و از او تشکر کنید.
با روی گشاده به دیگران کمک کنید. کمک کردن به دیگران و حمایت کردن از سایر بندگان خداوند روشی برای شکرگزاری است. دقت کنید که این اعمال با منت و نگاه متکبّرانه همراه نباشد. این رفتار را رفع دینی در برابر نعمت‌های خدا بدانید و آن را با مهربانی همراه کنید.
خودشفقتی را تمرین کنید. شاید عجیب به نظر برسد اما مهربان بودن شما با خودتان نوعی از شکرگزاری است. شما نیز آفریده خالق بزرگ هستید و وقتی از خودتان مراقبت می‌کنید درواقع او را به خاطر آفریده‌هایش شکر کرده‌اید.
یادداشت کنید. آن‌چه بابت آن از خداوند ممنون هستید را بنویسید و این رفتار را به عادت تبدیل کنید. هر روز چند خطر درباره داشته‌های خود، آرزوها و خواسته‌هایتان بنویسید و در پایان آن خدا را شکر کنید.
بهترین شکرگزاری از خدا این است که به یادش باشید، نعمت‌هایش را نادیده نگیرید و بابت آن‌ها شکرگزار باشید، به مخلوقاتش احترام بگذارید و به بنده‌هایش کمک کنید.
متن شکرگزاری از خدا
نیازی نیست برای شکرگزاری به‌دنبال آداب خاصی باشید! مولانا می‌گوید «هیچ ترتیبی و آدابی مجو، هرچه می‌خواهد دل تنگت بگو!» همین‌که یک موضوع را در نظر بگیرید و به خاطر آن، قدردانی خود را نسبت به خداوند ابراز کنید یعنی شکرگزاری کرده‌اید.

http://www.banounews.ir/fa/News/1329148/آیا-واقعا-شکرگزاری-حالمان-را-خوب-و-زندگی-را-بهتر-می-کند؟
بستن   چاپ