آریا بانو - بحث بر سر حجاب و عفاف با ارائه لایحه آن دوباره بالا گرفته است. حجم واکنشها به آن طی یک بازه زمانی کوتاه آنقدر زیاد است که نتوان به تمامی ابعاد آن پرداخت. نظر شما دراینباره چیست؟
از مسعود پزشکیان گرفته که اساسا اجرای این قانون را ناشدنی میداند تا کارشناسانی که معتقدند این قانون حتی مورد قبول افراد محجبه هم نیست، به مصوبه
مجلس واکنش نشان دادهاند. اما در میانه این جدلها نظر خود جامعه
ایران در رابطه با حجاب چیست؟
پایگاههای خبری بسیاری در این میانه دست به نظرسنجی زدهاند اما آنچه پرواضح است اینکه نتایج این نظرسنجیها قابلیت تعمیم به کلیتی به نام جامعه را ندارد. در میانه این آمارها تازهترین نتایج پژوهش نگرش ایرانیان پیرامون این موضوع منتشر شده که حاوی دادههای قابل توجهی است.
مهمتر آنکه این نظرسنجی در یک بازه زمانی طولانیمدت تکرار شده و میتوان با مقایسه این دو بازه زمانی یعنی از سال 1394 تا سال 1402 به نظامهای استدلالی جالب توجهی رسید. خلاصهشده آن اینکه حالا میدانیم نگاه جامعه در بازه زمانی 8 ساله تفاوتهای مهم و چشمگیری داشته است.
ریزش موافقان حجاب در 8 سال
مقایسه پاسخها به این گزاره که «همه خانمها باید حجاب داشته باشند» گویای نکتههای مهمی است.
به عنوان مثال 53 درصد مردم در سال 1394 معتقد بودند که همه خانمها باید حجاب داشته باشند اما این درصد در سال 1402 به 41 درصد رسیده است. به شکل معناداری تفاوت این درصد در بازه زمانی 8 ساله به سمت مخالفان با این گزاره رفته است. به این معنا که در سال 1394 تنها 22 درصد مردم مخالف این گزاره که همه خانمها باید حجاب داشته باشند بودند در حالی که این افراد در سال 1402 به 45 درصد رسیده است.
کاهش تذکر به بیحجابی
دادههای استخراج شده در پژوهش مورد اشاره در رابطه با برخورد با بیحجابی هم به نوعی گویای بیتوجهی به آنچه «بدحجابی» خوانده میشود است. در سال 1394 تنها 10.6 درصد از افراد در مواجهه با بیحجابی گزینه «اشکالی ندارد» را انخاب کردهاند در حالی که این تعداد در سال 1402 به درصد معنادار 38 درصد رسیده است. در یک فقره دیگر در همین راستا 17.6 درصد در سال 1394 گفتهاند که در مواجهه با بیحجابی اقدام به تذکر دادن میکنند اما این درصد در سال 1402 به 12.5 درصد کاهش پیدا کرده است.
تقابل نسلی در بحث حجاب
تفکیک سنی برای پاسخ به به این گزاره که «همه خانمها باید حجاب داشته باشند» هم حاوی نکتههای جالب توجهی است. از جمله اینکه همچنان
جوانان جزو مخالفان سرسخت حجاب هستند و هر چه بازه سنی به سمت بالاتر میرود این ترکیب به سمت موافقت با حجاب تغییر پیدا میکند. در بازه سنی 19 تا 25 سال که جامعه جوان
ایرانی را تشکیل میدهد 56 درصد مخالف این نکته هستند که خانمها باید حجاب داشته باشند و این درصد میان جامعه 50 سال به بالا تنها 28 درصد است.
در بازه سنی 30 تا 49 سال هم موازنه برقرار است؛ 42 درصد موافق حجاب هستند و 43 درصد مخالف آن هستند.
تحصیلات علیه حجاب!
تحصیلات هم نقش معناداری در رابطه با حجاب دارد. به این معنا که هر چه سطح تحصیلات بالاتر میرود ماجرای بیحجابها عادیتر است! به این معنا که در حالی 47 درصد افراد با تحصیلات دانشگاهی گفتهاند بیحجابی بیاشکال است که این درصد میان افراد با تحصیلات متوسطه 38.5 درصد، در نزد افراد با تحصیلات ابتدایی 16.2 درصد و در نزد افراد بدون تحصیلات 14.7 درصد است.
نکته جالب در میان این آمار اینکه افرادی که با بیحجابی مخالفند ولی با آن کاری ندارند در نزد افراد بیسواد با 50.8 درصد بیشتر از افراد تحصیلکرده با 40.7 درصد است.
شما هم در اینباره کامنت بگذارید:
http://www.banounews.ir/fa/News/1325281/نگاه-جامعه-به-حجاب-چقدر-تغییر-کرده-است؟---ویدئو