آریا بانو - باشگاه خبرنگاران /نتایج یک مطالعه جدید نشان داده است که زمان در ماه سریعتر از زمین سپری میشود.
جواد فراهانی - تلاشها برای ایجاد استانداردی برای زمان قمری به عنوان بخشی از آمادگی برای افزایش حضور بینالمللی در ماه تحت برنامه آرتمیس ناسا آغاز شد.
بر اساس گزارشها، کاخ سفید در آوریل 2024 خواستار ایجاد یک سیستم زمانی یکپارچه در ماه شد که برای ماموریتهای آینده و پایگاههای انسانی بالقوه ضروری است. چالش اصلی، فهم چگونگی گذر زمان به طور متفاوت در ماه در مقایسه با زمین است؛ پدیدهای که در نظریه نسبیت انیشتین ریشه دارد.
درک رانش زمانی
این مطالعه توسط Bijhunath Bhatla و Neil Ashby از موسسه ملی استانداردها و فناوری (NIST) در مجله نجومی منتشر شد. به گفته محققان به میزان 56 میکروثانیه در روز از زمین سریعتر میگذرد و این اختلاف از دو عامل نشأت میگیرد: گرانش کم ماه که باعث میشود ساعتها سریعتر کار کنند و همچنین حرکت آن نسبت به زمین که باعث کندتر شدن آن میشود.
باتلا در بیانیهای خاطرنشان کرد که ناوبری دقیق مستلزم پرداختن به این رانش است؛ زیرا حتی یک اختلاف به ظاهر کوچک 56 میکروثانیه میتواند منجر به خطاهای ناوبری در فاصله 17 کیلومتری در روز شود.
پیامدهای ناوبری در ماه
در بیانیه دیگری، شریل گراملینگ، مهندس سیستمها در مرکز پرواز فضایی گودارد ناسا، بر اهمیت زمان بندی دقیق برای ایمنی ماموریت و دقت عملیاتی تاکید کرد.
او در گزارشها توضیح داد که ماموریتهای بعدی ماه مستلزم تعیین موقعیت دقیق مریخنوردها، فرودگرها و فضانوردان تا فاصله 10 متری است که خطاهای زمانبندی در سطح نانوثانیه را غیر قابل قبول میکند.
زمینه وسیعتر نسبیت
محاسبات جداگانه توسط سرگئی کوپیکین از دانشگاه میسوری و جورج کاپلان از رصدخانه نیروی دریایی ایالات متحده، رانش 56 میکروثانیهای را تایید کرده است که باید در آن برای عملیات قمری با دقت بالا در نظر گرفته شود.
دانشمندان پیچیدگی این تلاش را تصدیق میکنند؛ اما استانداردسازی زمان قمری به عنوان یک گام حیاتی تلقی میشود و اگرچه ممکن است چنین دقتی فورا مورد نیاز نباشد، اکنون بسترسازی آماده سازی برای یک اکوسیستم ماه فعالتر در دهههای آینده را تضمین میکند.