آریا بانو

آخرين مطالب

داستان متفاوت نمونه‌های «ریوگو» درباره شکل‌گیری سیارک‌های غنی از کربن گوناگون

داستان متفاوت نمونه‌های «ریوگو» درباره شکل‌گیری سیارک‌های غنی از کربن
  بزرگنمايي:

آریا بانو - ایسنا / نمونه‌های به‌دست‌آمده از سیارک «ریوگو»، ایده‌های پیشین را درباره نحوه تشکیل شدن سیارک‌های غنی از کربن زیر سوال می‌برند.
سیارک «ریوگو»(Ryugu) احتمالا آنطور که پیشتر تصور می‌شد، از محل مبدا تا مدار کنونی خود سفر نکرده است. یک پژوهش جدید نشان می‌دهد که ریوگو در نزدیکی سیاره مشتری شکل گرفته است.
به نقل از فیز، پژوهش‌های پیشین یک منشا را فراتر از مدار زحل نشان داده بودند. چهار سال پیش، کاوشگر فضایی ژاپنی «هایابوسا 2»(Hayabusa 2) نمونه‌هایی را از ریوگو به زمین آورد.
اکنون گروهی از پژوهشگران به سرپرستی «موسسه تحقیقات منظومه شمسی ماکس پلانک»(MPS) در آلمان، نیکل به‌دست‌آمده از این نمونه‌ها و شهاب‌سنگ‌های معمولی غنی از کربن را مقایسه کرده‌اند.
نتایج این پژوهش یک جایگزین را برای ایده‌های پیشین پیرامون محل تولد این اجرام نشان می‌دهد. ایده جایگزین این است که سیارک‌های غنی از کربن ممکن است در همان منطقه نزدیک مشتری شکل گرفته باشند؛ البته تا حدی از طریق فرآیندهای متفاوت و با فاصله حدود دو میلیون سال از یکدیگر.
از دسامبر سال 2020 که نمونه‌های سیارک ریوگو به زمین بازگردانده شد، این چند گرم از مواد بسیار زیاد بوده است. پس از بررسی‌های اولیه در ژاپن، برخی از دانه‌های ریز سیاه‌رنگ به مراکز تحقیقاتی سراسر جهان سفر کردند.

آریا بانو


ذرات در مراکز تحقیقاتی مورد بررسی قرار گرفتند، وزن شدند، تحلیل شیمیایی را پشت سر گذاشتند و در معرض اشعه‌های فروسرخ، ایکس، سنکروترون و موارد دیگر قرار گرفتند. پژوهشگران موسسه تحقیقات منظومه شمسی ماکس پلانک، نسبت‌ ایزوتوپ‌های فلزی خاص را در نمونه‌ها بررسی کردند. دانشمندان از ایزوتوپ‌ها به عنوان گونه‌هایی از یک عنصر مشابه یاد می‌کنند که تنها در تعداد نوترون‌های هسته با هم تفاوت دارند. پژوهش‌هایی از این دست می‌توانند به درک مکان تشکیل ریوگو در منظومه شمسی کمک کنند.
دکتر «تیمو هاپ»(Timo Hopp) از پژوهشگران این پروژه گفت: فرضیه ما تاکنون این بود که محل پیدایش ریوگو بیرون از مدار زحل است.
جدیدترین تحلیل‌های صورت‌گرفته توسط این گروه پژوهشی در حال حاضر یک تصویر متفاوت را نشان می‌دهند. پژوهشگران برای اولین بار نسبت ایزوتوپ‌های نیکل را در چهار نمونه از سیارک ریوگو و 6 نمونه کندریت‌های کربن‌دار بررسی کرده‌اند. نتایج این بررسی، رابطه نزدیک بین ریوگو و کندریت کربن‌دار را تایید می‌کنند. با وجود این، ایده یک زادگاه مشترک در لبه منظومه شمسی دیگر قانع‌کننده نیست.
پس چه اتفاقی افتاده است؟ پژوهشگران تا پیش از این، کندریت‌های کربن‌دار را ترکیبی از سه مواد تشکیل‌دهنده می‌دانستند که حتی می‌توان آنها را با چشم غیر مسلح در برش‌های عرضی مشاهده کرد. اجزای گرد و میلی‌متری جاسازی‌شده در ریزدانه و همچنین اجزای کوچک‌تر با شکل نامنظم به صورت متراکم در کنار هم قرار گرفته‌اند. ادخال‌های(کانی) نامنظم اولین موادی هستند که به صورت توده‌های جامد در قرص گازی داغ در حال چرخش به دور خورشید متراکم شده‌اند. کندرول‌های گرد غنی از سیلیکات بعدا تشکیل شدند.
پژوهش جدید نشان می‌دهد که دانه‌های ریز آهن-نیکل احتمالا در طول روند شکل‌گیری سیارک‌ها جمع شده‌اند. درباره ریوگو و کندریت‌های کربن‌دار، این فرآیند باید به ویژه کارآمد بوده باشد. «فریدولین اسپیتزر»(Fridolin Spitzer) پژوهشگر ارشد این پروژه گفت: احتمالا فرآیندهای کاملا متفاوتی در تشکیل ریوگو و کندریت‌های کربن‌دار از یک سو و گروه‌های دیگر کندریت‌های کربن‌دار از سوی دیگر در کار بوده‌اند.
به گفته پژوهشگران، تشکیل اولین کندریت‌های کربن‌دار حدود دو میلیون سال پس از شکل‌گیری منظومه شمسی آغاز شد. گرد و غبار و اولین توده‌های جامد که توسط نیروی گرانشی خورشید جوان جذب شدند، از لبه بیرونی قرص گاز و غبار به درون منظومه شمسی راه یافتند اما در این راه با یک مانع روبه‌رو شدند. این مانع، مشتری تازه شکل‌گرفته بود.
در بیرون از مدار مشتری، توده‌های سنگین‌تر و بزرگ‌تر انباشته شدند و به شکل کندریت‌های کربن‌دار با گنجایش‌های فراوان درآمدند. در اواخر این روند پس از حدود دو میلیون سال، فرآیند دیگری شکل گرفت. تحت تأثیر خورشید، گاز اصلی به تدریج در بیرون از مدار مشتری تبخیر شد و تجمع غبار و دانه‌های آهن-نیکل را پدید آورد. این امر به تولد کندریت‌های کربن‌دار انجامید.
این کندریت‌های کربن‌دار به ‌عنوان خویشاوندان دوردست و تا حدی عجیب سایر کندریت‌های کربن‌دار ساکن در بیرونی‌ترین لبه منظومه شمسی در نظر گرفته نمی‌شوند، بلکه بیشتر مانند خواهر و برادر کوچک‌تری به نظر می‌رسند که ممکن است در همان منطقه اما طی یک فرآیند متفاوت و پس از آنها شکل گرفته باشند.
پروفسور «تورستن کلاین»(Thorsten Kleine) مدیر گروه علوم سیاره‌ای موسسه تحقیقات منظومه شمسی ماکس پلانک و از پژوهشگران این پروژه گفت: این پژوهش نشان می‌دهد که تحقیقات آزمایشگاهی تا چه حد می‌توانند در رمزگشایی تاریخ شکل‌گیری منظومه شمسی ما مهم باشند.
این پژوهش در مجله «Science Advances» به چاپ رسید.

لینک کوتاه:
https://www.aryabanoo.ir/Fa/News/1280247/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

ویدیوی جالبی از مهارت‌های یک دست رباتیک

تکنولوژی فوق العاده برای افراد نابینا

خواندن شعری شنیدنی برای شهادت سید حسن نصرالله

وعده استقلال خوزستان برای پرداختی جدید

عمل جراحی کشتی‌گیر المپیکی منتفی شد

محمدی در نقش ترمیناتور استقلال برابر السد

نویر برای کمپانی سنگ تمام گذاشت

الهلال در پی خلاص شدن از دست نیمار

خوشحالی جالب مسی پس از گلزنی مقابل شارلوت؛ شادی به سبک آیرون من

برترین سیوهای هفته اول لیگ اروپا 2024/25

نصیری: هزینه اعزام به مسابقات جهانی موی‌تای با ورزشکاران بود

کاپیتان سابق پرسپولیس، پدیده تیم یحیی!

تجارت غیرقانونی با سگ در پوشش کمک های انسان دوستانه!

ویدئویی از پشت صحنه سریال خاطره انگیز «بزنگاه»

«تپه‌های قیطریه»؛ مستند مردگانی که زنده شدند!

دیدار مدیرکل آموزش بنیاد شهید و امور ایثارگران با نماینده ولى فقیه و امام جمعه اصفهان

پیام تسلیت رییس بنیاد شهید و امور ایثارگران در پی درگذشت مادر شهید والامقام «خرازی دهکردی»

چرا با دیدن خمیازه کشیدن دیگران، خمیازه می‌کشیم؟

اجرای زنده و دلنشین آهنگ «شک» با صدای حمید حامی

استانداری خراسان جنوبی: تعداد جانباختگان معدن طبس همان 50 نفر است

هشدار نسبت به رگبار باران و وزش باد شدید در بیشتر نقاط کشور

لحظه بلعیدن وحشیانه گراز توسط اژدهای کومودو

وقتی بچه رو با باباش تنها میگذاری!

گران ترین رنگ جهان!

لحظه وحشتناک تصادف با سرعت بالا

آماده کردن پیکر شهید سید حسن نصرالله و یارانش

طرز تهیه نخود آب مقوی و خوشمزه برای تقویت در فصل پاییز

پودینگ ژاپنی که توی بیست دیقه آماده میشه

ارتباط عجیب عارضه یبوست و افسردگی

رفتاری در والدین که کودک مقاوم تربیت می کند

با این گره دیگه روسریت تکون نمیخوره

ویدیویی جالبی از مهارت‌های یک دست رباتیک

خواندن شعری شنیدنی درباره شهیدان عزیز

جشنواره گل تیم جوانان ایران مقابل مغولستان

واکنش نویر به بازگشت به تیم ملی آلمان

جباری: به شهریاری گفته بودیم نیمکت استقلال ضعیف است

رزاق‌پور: این بار به جای تیر به تور می‌چسبانم

جنگ میلیونی؛ اتلتیکو فاصله با رئال را کم کرد

درخواست رسمی بارسلونا از لالیگا برای شزنی

نصیرزاده حرفش را پس گرفت؛ دکتر رفیق ما است!

عجیب‌ترین اتفاق ممکن در لیگ یک رخ داد!

پنالتی جنجالی؛ داغ دل بایرن تازه شد!

گلر برزیلی چشم به دربی دارد

ماجرای انتخاب الناز ملک توسط مهدویان

علاقه شدید سینا مهراد و ساعد سهیلی به فیلم «نیش»

بی بی حریف زبون مجید نمیشه!

پوستر «آن‌ها مرا دوست داشتند» رونمایی شد

تبریک و تسلیت «داوود میرباقری» برای سید شهید

کمک های جواد عزتی به الناز ملک در پشت صحنه «زخم کاری 3»

سالمندی جامعه ایثارگری با بقیه متفاوت است/ یکی از رویکردهای جدی بیمه دی باید بحث سالمندی باشد