آریا بانو

آخرين مطالب

پیچ و خم های تصویب یک لایحه مقالات

  بزرگنمايي:

بانو نیوز - تهران- سال های اولیه زندگی کودک نقش بسیار مهمی در روند رشد فیزیکی و پرورش فکری او دارد بر همین اساس می توان گفت رشد و تکامل مناسب کودک در دوران خردسالی، او را به بهترین شکل برای آغاز مدرسه و سال های بعد از آن آماده می کند. بسترهای این رشد و شکوفایی با ایجاد فضای مناسب تربیتی و حمایتی در کنار آموزش مهارت های فرزند پروری به والدین، مهیا می شود.

به گزارش گروه تحلیل، تفسیر و پژوهش های خبری ایرنا، با وجود ضرورت ها و الزاماتی که در رابطه با فرزندپروری و حمایت از حقوق کودکان وجود دارد، اما گاه می بینیم که حقوق آنها نادیده گرفته می شود.
با توجه به این مساله، این پرسش مطرح می شود که تکلیف کودکی که از طرف معتمدان و نزدیک ترین افراد به خود از جمله والدین، همکلاسی ها، معلمان و کارفرمایان مورد آزارهای کلامی - جسمی قرار می گیرد و در سایه خلاء های حمایت قانونی به سکوت در برابر آزارها واداشته می شود، چیست؟ کودک از چه راهی می تواند خشم و اضطراب خود را در بازه زمانی کوتاه ترمیم کند تا آن را سالیان سال بر دوش نکشد؟
به باور کارشناسان و آسیب شناسان اجتماعی اذیت و آزار کودکان با فقر، اعتیاد، ناهنجاری های روانی، ناآگاهی ها از روش فرزندپروری و بی توجهی و سهل انگاری رابطه مستقیمی سرعت دارد؛ مصداق های چنین فرضیاتی را در جامعه شاهد بوده ایم؛ آن چه در مورد دخترک معلول البرزی اتفاق افتاد و زیر آزار و اذیت پدر تا آستانه مرگ پیش رفت یا سه کودک ماهشهری که دست و پا بسته زیر آفتاب سوزان با لب هایی چسب خورده روزگار می گذراندند کودکانی که اگر رسانه ها به فریادشان نرسیده بودند، سرنوشتی نامعلوم در انتظار آنان بود.
**نقص قانون، بسترساز تدوین لایحه حمایت از کودکان
مطابق ماده 2 قانون حمایت از کودکان و نوجوانان، هر نوع‌ اذیت‌ و آزار کودکان‌ و نوجوانان‌ که‌ موجب‌ شود به‌ آنان‌ صدمه‌ جسمانی‌ یا روانی‌ و اخلاقی‌ وارد شود و سلامت‌ جسم‌ یا روان‌ آنان‌ را به‌ مخاطره‌ اندازد ممنوع‌ است. اما متاسفانه در قانون، برخی افراد برای آزار دادن مجاز شمرده می شوند همانند این که پدر و جد پدری به دلیل این که اولیای قهری کودک هستند، می توانند در بحث تربیت فرزندان از رفتارهای فیزیکی هم استفاده کنند و ذکر نشده که پدر و جد پدری آیا مجاز به این برخوردها هستند یا خیر.
افزون بر این در قانون به خصوص در دایره های اجتماعی، درباره چگونگی رفتار با کودکان و جرم انگاری آنان، آنگونه که باید پرداخته نشده = و آن چه در مورد حکم کودک آزاری یا تجاوز به عنف عنوان شده است کافی و بازدارنده نیست؛ در حالی که غیر از مشکلات ژنتیکی کودک، هر رفتار و کنشی که از کودکان سر می زند، به نحوه برخورد خانواده و جامعه با فرد بستگی دارد.
حوادث تکراری و دلخراش کودک آزاری، لزوم اصلاح قوانین مطابق با شرایط زمانه و مشورت روانشناسان، جامعه شناسان و مشاوران را دوچندان کرد و سرانجام در سال 1388، مسوولان امر در قوه قضاییه برآن شدند تا برای نخستین بار، لایحه ای با 54 ماده در خصوص حمایت از حقوق کودکان و نوجوانان تهیه و تدوین و به دولت دهم تقدیم کنند. این لایحه پس از بررسی، در سال 1390 به مجلس شورای اسلامی ارسال شد.
در این لایحه، به مواردی مانند سرپرستی، فرار از خانه، زندانی شدن والدین، خشونت مستمر، عدم ثبت ولادت، سو رفتار، نادیده‌گرفتن عمدی سلامت و بهداشت روانی و جسمی کودکان، ممانعت از تحصیل آن‌ها، خرید و فروش کودکان و فعالیت مجرمانه به وسیله کودک اشاره شده است.
همچنین، در این لایحه پیش‌بینی شده است که کودکان هم می‌توانند اعلام شکایت کنند و والدینی که مرتکب جرم کودک‌آزاری می‌شوند از سرپرستی کودک خود محروم خواهند شد. در این لایحه در راستای حمایت از اطفال، این سن با دقت تعریف و مرز میان کودکی و بزرگسالی تعیین شده است. در این خصوص سن 18 سال تمام، مرز میان کودکی و بزرگسالی یاد شده و افراد زیر این سن می‌توانند از حمایت‌های این قانون بهره‌مند شوند.
**لایحه حمایت از کودک در پیچ و خم مجلس
با گذشت چند سالی که از ورود این لایحه به مجلس شورای اسلامی می گذرد، خبرها حکایت از ارسال آن به صحن علنی مجلس دارد. در این باره، «ذبیح‌الله خداییان» معاون حقوقی قوه قضاییه به تازگی اعلام کرد: کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس، لایحه حمایت از کودکان را بررسی و جهت تصویب به صحن علنی مجلس ارسال کرده است، امیدوارم هرچه زودتر این لایحه در صحن مطرح و به تصویب برسد.
با توجه به ضرورت هایی که در خصوص حمایت از حقوق کودک مطرح است و همچننی نمونه هایی از آزار و اذیت کودکان در جامعه، انتظار می رود که مجلس شورای اسلامی در کنار مسائل سیاسی، توجه خاصی به لایحه حمایت از حقوق کودک معطوف داشته و به این وسیله گامی مهم در مسیر تحکیم حقوق اجتماعی و سلامت و امنیت کودکان بردارد.
البته در صورت تصویب این لایحه، تنها در شرایطی می توان شاهد موفقیت این لایحه بود که در کنار اجماع نظرات کارشناسان این حوزه، بر روند اجرایی شدن آن هم نظارت شود تا شاهد بهبود وضعیت حقوق کودکان باشیم. همچنین انتظار می رود نمایندگان مجلس همه جوانب و سازوکارهای لازم برای اجرای لایحه را در نظر گرفته و با نگاهی کارشناسی لایحه را نهایی کنند.

لینک کوتاه:
https://www.aryabanoo.ir/Fa/News/46310/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

تشخیص سرطان از یک قطره خون طی چند دقیقه

دنیای مد به روایت «حسنا و ملکه‌های رنگی»

مدیر کنسرسیوم بانک‌ها: دیگر ما پرسپولیسی هستیم

دین‌محمدی: حیف از تیم راه‌آهن که منحل شد

مطهری: این یک استارت دوباره است

امیری: قلعه‌نویی بخواهد در خدمت تیم ملی هستم

هدف ما حضور مهدی الفتی در فینال المپیک است

دین‌محمدی: طرفدار ماشین سازی از تراکتور بیش‌تر بود

تشکیل دوباره کمیته انضباطی برای حواشی لیگ برتر بسکتبال

گزارش هیات فوتبال تهران درمورد مرگ یک بازیکن در وسط زمین

اکبرپور: آسیب بزرگی به فوتبال خوزستان وارد شده

شانس ایران برای تصاحب یک طلا و 3 برنز

بدهی کلان استقلال به بانک سهام‌دار پرسپولیس!

داوران نوعی نگاه کن معرفی شدند

سلنا گومز در پشت صحنه یک سریال کمدی

نگاهی به آنونس سریال دوپینگ

فحش کم آورد!

رونمایی از خواهر زیبا و باکلاس مهدی قایدی بعد از جدایی از همسرش/ چقدر تو سادگی شبیه همند

قتل تکان‌دهنده مادر و پسر با آتش‌سوزی عمدی مرد نقاش

10 امتیاز برای دانشجومعلمان در مرحله ارتقای رتبه‌بندی

آموزش و پرورش: 16 طرح عفاف و حجاب در مدارس در حال اجراست

دگر ما را چه مینامند، اگر حیدر بشر باشد؟!

حملات بی‌امان بیش از 20 خدنگ به مار پیتون

خرافات عجیب ایرانیان دوران قاجار؛ از ناخن هدهد تا آش مخصوص شاه برای جلوگیری از وبا

صخره‌نوردیِ بی‌نظیر کَل و بزهای کوهی در طالقان

تخم شربتی معلق با ترفند ساده

غول باستانی که کوسه‌های سفید امروزی را کوتوله می‌کند!

سروده علیرضا قزوه در استقبال از غزل رهبر معظم انقلاب

شجاعی تفنگ بادی هشتم شد

اعلام میزبان رقابت‌های وزنه‌برداری قهرمانی جهان 2027 و 2028

خبرخوش رئیس صدا و سیما درباره حق‌پخش فوتبال

امیدواری جانشین کلوپ؛ 48 ساعت دیگر در لیورپول!

شجاعی: زود است اما به قهرمانی در جام حذفی فکر می‌کنیم

وقتی دوست صمیمی رونالدو، ستاره پرتغالی را می ترساند

پرسپولیس در انتظار خبر مهم

دعوای عجیب مدیران بارسا؛ ژاوی باید اخراج شود

رکورد ویژه کادر پزشکی تیم ملی فوتسال

واکنش پپ به بازگشت ستاره منفور بارسا

کل کل نون خ ها در آخرین لحظات عمرشان

بازیگران شبکه نمایش خانگی را ستاره‌باران کردند

واردات سازهای لاکچری آزاد می‌شود؟

تیزر آهنگ جدید «جاذبه» با اجرای ماکان بند

هشدار نارنجی برای نیمه شرقی کشور

نیروی دریایی ارتش در کنار مردم سیل‌زدۀ سیستان‌وبلوچستان

اعزام 1500 عمره‌گزار به حج در 3 روز

بچه‌های آفریقایی را از چه می‌ترسانید؟

نمونه‌ ای از کلمات روسی که وارد فارسی شده و ما استفاده می‌کنیم

4 گوشه دنیا/ بازگشت آخرین پادشاه مصر پس از 72سال غیبت

روز «سنه» برابر با 6 اردیبهشت

نوشیدنی‌های مفید برای میان وعده کودکان