آریا بانو

آخرين مطالب

ترفندهای کاربردی برای افزایش هوش هیجانی گوناگون

  بزرگنمايي:

آریا بانو -
ترفندهای کاربردی برای افزایش هوش هیجانی
١٥٢
٠
روزیاتو / همانند دیگر ویژگی‌های مدیریتی، هوش هیجانی نیز یکی از مهارت‌های اساسی برای رهبری است که برای استفاده‌ی درست از آن باید تمرینات زیادی صورت داد.
هوش احساسی در مشاغل مدرن مورد کم‌توجهی قرار گرفته اما باید بدانید به عنوان مدیر با تکیه بر این هوش می‌توانید توجهی که نیازمند آن هستید را بدست بیاورید.
به زبان ساده، هوش احساسی مهارتی است که به واسطه آن می‌توانید احساسات خود را شناسایی و مدیریت کنید و بر اساس آن به هیجانات دیگران واکنش نشان دهید. EI از همدردی، همدلی، خودآگاهی و خلق‌وخوی خوب تشکیل شده است که به شما اجازه می‌دهد در زمان‌های بحران و تحت فشار استرس و اضطراب زیاد، روی رفتار خود و تیم کاری خود کنترل بهتری داشته باشد.
جالب است بدانید یافته‌های جدید نشان می‌دهد رهبران و مدیرانی که هوش عاطفی بالایی دارند، توان بیشتری هم برای هدایت سازمانِ تحت کنترل خود دارند. همچنین ثابت شده، کارکنانی که فاقد هوش هیجانی و اجتماعی‌ هستند، در مقایسه با کارکنان مشابهی که از هوش هیجانی بالایی برخوردارند، عملکرد ضعیف‌تری دارند.
این سخن ارسطو به ارزش و اهمیت هوش عاطفی اشاره مستقیم دارد:
«عصبانی شدن آسان است؛ همه می‌توانند عصبانی شوند، اما عصبانی شدن در برابر شخصِ مناسب، به میزان مناسب، در زمان مناسب، به دلیل مناسب و به روش مناسب – آسان نیست!»
کسانی که از هوش هیجانی برخوردارند می‌توانند عواطف خود و دیگران را کنترل کنند. همچنین توانایی این را دارند بین پیامدهای مثبت و منفی عواطف فرق قایل شوند و از داده‌های احساسی خود برای درست فکر کردن و اقدامت شخصی بهره بگیرند.
با این مقدمه و آگاهی از اینکه هوش هیجانی تا چه اندازه برای مدیریت و قدرت مفید و ضروری است، در ادامه همراهمان باشید تا 5 ترفند کاربردی برای افزایش هوش احساسی را به شما معرفی کنیم.
اول از همه باید بدانید که هوش هیجانی به هیچ‌عنوان ارثی و مادرزادی نیست و همانند قد بلند انسان‌ها به ژن و وراثت مربوط نیست. درست برعکس، «ای‌آی» یک مهارت است و همچون دیگر توانایی‌ها به تمرین و ممارست نیاز دارد تا به درجه‌ای برسد که بتواند کیفیت زندگی شما را تغییر دهد.
در زیر 5 ترفند آسان را برایتان نوشته‌ایم که بر اساس آنها می‌توانید هوش احساسی خود را تقویت کنید.
1- بیشتر شک کنید، تردید و مکث و وقفه را وارد زندگی خود کنید!
تعجب کردید نه؟ اما باید بدانید تردید کردن در زندگی برای هوش هیجانی درونی (همانند تشخیص آنچه حس می‌کنید) و هوش عاطفی بیرونی (همانند تشخیص آنچه دیگران احساس می‌کنند) بسیار مهم و ضروری است. اجازه دهید با مثال برایتان توضیح دهیم، تصور کنید رئیستان شما را برای خطایی که منجر به از دست رفتن یکی از مهم‌ترین مشتری‌ها شده، بیرون می‌کند.
اولین واکنش شما عصبانیت است و بدون شک اگر در آن لحظه شروع کنید به حرف زدن، تمامی صحبت‌هایتان مملو از عصبانیت و خشم خواهند بود.
به جای این کار توصیه ما این است که چند ثانیه به خود فرصت دهید، چند ثانیه مکث کنید، نفس عمیق بکشید، یک لیوان آب بنوشید و سپس صحبت کردن را آغاز کنید. همین چند ثانیه وقفه به شما کمک می‌کند تا متوجه عصبانیت خود بشوید و بتوانید احساسات خود را تفکیک کنید و در نتیجه، جملات و کلمات مناسب‌تری را برای بیان انتخاب خواهید کرد. همین چند ثانیه مکث کردن کمک می‌کند تا آرام شوید و با بلاغت و فصیحانه سخن بگویید.
بگذارید مثال دیگری بزنیم، اگر مدیر هستید و یکی از کارمندان سراغتان آمده و درخواست یا اعتراضی دارد، پیش از واکنش نشان دادن چند دقیقه مکث کنید. قبل از پاسخ دادن، هر چه بیشتر صبر کنید از روی زبان بدن و تغییرات اعضای صورت طرف مقابل می‌توانید تشخیص دهید او در چه شرایط احساسی است. در نتیجه می‌توانید با درک درست، پاسخ درخور و شایسته‌ای در راستای حل کردن مشکلات ارائه دهید.
2- همیشه هوشیار و گوش به‌زنگ باشید
هوشیار بودن یک تمرین عالی برای ژرف‌اندیشی و تفکر صحیح است که به شما اجازه می‌دهد افکار پریشان و اشتباه مربوط به گذشته یا آینده را از زندگی خود حذف کنید و با فراغ بال «در لحظه» و «در زمان حال» زندگی کنید.
برای انجام چنین کاری چندین روش متفاوت وجود دارد. از جمله می‌توان به تمرکز روی تنفس اشاره کرد. یا مثلا اینکه چگونه وقتی افکار در ذهن پرسه می‌زنند، بتوان روی آنها کنترل داشت. نتیجه هر دو این کارها این است که ذهنتان از مسایل اضافی خالی می‌شود و می‌توانید با هشیاری بیشتری متوجه شوید که در حال حاضر چه حسی دارید و چگونه فکر می‌کنید. حتی به این درجه از درک می‌رسید که دلیل اصلی این افکار و احساسات چه هستند.
اگر تاکنون چنین کاری انجام نداده‌اید بدون شک نمی‌توانید به راحتی از عهده آن بر بیایید. اما با تمرین و ممارست می‌توانید به مرحله‌ای برسید که بسیار راحت تنفس و افکار خود را تحت کنترل بگیرید.
3- خاطرات، احساسات و تفکرات روزانه خود را بنویسید
شاید تصور کنید خاطره نویسی منسوخ شده اما به هیچ‌وجه درست نیست. پیشنهاد می‌کنیم هر روز افکار و احساسات خود را یادداشت کنید. این کار سبب تغییر وضعیت فکری شما می‌شود. وقتی هر روز عواطفتان را مکتوب کنید، قدرت بیشتری برای درون‌نگری و خودکافی پیدا خواهید کرد و به مرور خواهید آموخت چه احساسی باید حذف، کم یا زیاد شود و به کدام افکار باید اولویت ببخشید.
هر چه شناخت درست‌تری نسبت به خود داشته باشید، همان اندازه بهتر می‌توانید با دیگران ارتباط برقرار کنید و احساسات آنها را درک کنید. این توانایی برای مدیریت یک سازمان بسیار لازم و ضروری است.
4- به واکنش‌‌های چهره اطرافیان خود توجه کنید
سعی کنید از این به بعد به تغییرات چهره اطرافیان خود دقت بیشتری کنید. صورت انسان همیشه مملو از احساسات است و گاهی اوقات می‌توان از روی این واکنش‌ها به مسایل زیادی در مورد فرد و حرف‌های او پی برد. هر چه بیشتر به این واکنش‌ها توجه کنید، بهتر می‌توانید رفتار و احساسات دیگران را درک کنید. پس از چند ماه تمرین قادر خواهید بود حتی با یک حرکت به ناکامی یا درماندگی طرف مقابل پی ببرید. یا با برق چشم‌ها هیجان و خوشحالی را در صورت فرد ببینید.
5- محرک‌های احساسی را نقشه‌برداری کنید
برای خود و اطرافیان خود یک نقشه از عواملی که سبب تحریک و انگیخته شدن احساسات می‌شود تهیه کنید. به طور مثال، اگر هنگام گرفتار شدن در ترافیک، پشت فرمان در ماشین شروع می‌کنید به داد کشیدن سعی کنید به اصل موضوع توجه کنید: آیا این ترافیک است که سبب عصبانیت شما شده یا اتفاق‌های صبح آن روز در خانه یا محل کار شما را عصبی کرده و به این صورت و به بهانه ترافیک شروع به داد کشیدن کرده‌اید؟
اگر یکی از کارمندان شما در وسط روز ناگهان شروع به گریه کردن کند، آیا اتفاقی در هما نلحظه سبب این امر شده؟ یا استرس‌های فرد در طول هفته جمع شده و اکنون به طور ناگهانی فوران کرده است؟
همه این رویدادها نشان می‌دهند که یافتن دلیل اصلی هر واکنشی و تحلیل آن می‌توان به شما کمک کند از رویدادهای تلخ آینده پیشگیری کنید و رفتارهای مناسب بیشتری داشته باشید.
برای نتیجه گرفتن لازم است تمرین‌های طولانی داشته باشید
هیچ کدام از عادات و استراتژی‌های معرفی شده در بالا را نمی‌توانید یک شبه به دست بیاورید. برای رسیدن به این مرحله از خودآگاهی و استفاده صحیح از هوش هیجانی لازم است شبانه‌روز تمرین کنید. باید در شرایط مختلف احساسات خود را کنترل کنید تا این امر ملکه ذهنتان شود.
صبور باشید، تمرین کنید تا شخصیتتان رشد کند و قدرتمند شوید.

لینک کوتاه:
https://www.aryabanoo.ir/Fa/News/189104/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

نسخه جدید ربات انسان‌نما اطلس با قابلیت‌های هوش مصنوعی معرفی شد

صحبت های شنیدنی دکتر الهی قمشه ای

دقیقی: می‌توانستیم مساوی کنیم، حیف شد

جعفری: بازی کردن با فولاد در اهواز همیشه سخت است

قربانعلی‌پور: مطمئنا لیگ برای تیم ملی رصد می‌شود

حردانی: هواداران سنگ تمام گذاشتند

شجاعی جمله معروف کمالوند را بازسازی کرد

سرپرست استقلال: مشکل تیم ما مالی است

کری ستاره بارسا برای رئال؛ با 200 درصد توان بازی می کنیم

رضاوند: بازی‌ها با VAR برگزار شود تا حق تیمی‌ خورده نشود

واکنش بادامکی به استفاده از VAR در هفته‌های پایانی

بادامکی: اسماعیلی فر به هواداران لایک نشان داده

وقتی هیچی از هنر نقاشی نمیدونی

دابسمش علی لهراسبی برای مخاطبانش

سلمان: در باز است، باز پرنده است، پس در پرنده است!

وقتی نمیتونی دو دقیقه ساکت بشینی

فامیل دور و بچه‌ش و ببعی قاچاقی میخوان برن ترکیه

بلایی که مهسا طهماسبی سر گربه های محله آورده

قطعه «گلادیاتور» اثر هانس زیمر با ساز دودوک

پزشکان پایبند تعرفه‌های قانونی نیستند

ترفند عجیب گراز برای فرار از دست سگ‌های شکارچی!

خوشمزه ترین سوپ قارچی که میتونی درست کنی

افزایش قد نرمال برای دختران در سنین بلوغ

توصیه ای برای چیدمان منزل کسانی که فرزند اوتیسم دارند

تصاویری فوق‌العاده زیبا از عبور زیبای فالکون 9 از مقابل ماه

چاپ پنجمین جلد مجموعه تاریخ ایران‌زمین درباره طاهریان و آل بویه

ویسی: قول می‌دهم خوزستانی‌ها در پایان، ناراحت نباشند

نویدکیا: نیمه دوم با کیفیت بازی کردیم

شجاع: هواداران تراکتور هر چه بگویند حق دارند

سیامک: باید ببینیم برای چه به تراکتور آمده‌ایم

فراز: منظورم از نشان دادن عدد 4 کری نبود!

دومین صدر جدول هم به استقلال رسید

ماجرای کت درآوردن حقیقی مربی شمس آذر برای داور بازی!

فخریان: جواب اعتماد کادرفنی را دادم

گفت و گوی خبرنگاران با سیدحسین حسینی در پایان بازی استقلال و شمس آذر

واکنش روزبه چشمی به سوال یکی از خبرنگاران درباره مشکلات باشگاه

سلمان: بن افلک جنفیر رو همچین ماه عسلی نبرده بود که من آوردمت!

توصیه بامزه فامیل دور به آقای مجری

استوری جدید و متفاوتی که منوچهر هادی منتشر کرد

چهره ها/ تغییر چهره «گلنار» سریال گیلدخت بعد از 3 سال

ببعی به زبان ترکی هم مسلطه!

چهره ها/ سلفی جالب نصرالله رادش و همسرش وایرال شد

رپ خوانی بحرانی برای سید جواد هاشمی

شیرین: تا وقتی بله نگفته بودیم، هیشکی قصد ازدواج نداشت حالا همه میخوان زن بگیرن!

وقتی ناراحتی از اینکه مخ زن خودت رو زدی

ترانه «شریک جرم» با صدای روزبه نعمت اللهی

فراجا: با رفتار اشتباه احتمالی ماموران در برخورد با بی‌حجابی برخورد خواهد شد

گوناگون/ دستاوردهای عملیات «کربلای10»

پلی زیبا و بزرگ در میان ابرها در چین

خرس خانگی یک روس