آریا بانو

آخرين مطالب

بوی پیراهن یوسف، حاج رسول رستگاری و دیگر هیچ! فرهنگی هنری

  بزرگنمايي:

آریا بانو -
بوی پیراهن یوسف، حاج رسول رستگاری و دیگر هیچ!
١٨٧
٠
روزنامه شهروند / ٢٦ مرداد تمام شد و سالروز بازگشت آزادگان به میهن را هم گرامی داشتیم. خیلی هم خوب، بسیار هم عالی! یکی دو تا تیتر ریز و درشت در روزنامه‌ها و خبرگزاری‌های رسمی، چند پیام تبریک فله‌ای و کلیشه‌ای در سازمان‌های دولتی، احتمالا چند دید و بازدید با آزادگان که توسط مدیران روابط عمومی تنظیم شده و البته پخش آرشیو‌های صداوسیما از شبکه مستند.
چند صفت مثل سرافراز و سربلند و صبور به کلمه آزادگان می‌چسبانیم و این می‌شود بزرگداشت بازگشت اسرا به کشور. خیلی هم خلاقیت داشته باشیم، یکی دو تا ترانه نوستالژیک می‌اندازیم روی تصاویر قدیمی که: آب زنید راه را، هین که نگار می‌رسد و همین دیگر!
وقتی عادت کرده‌ایم و یاد گرفته‌ایم که مناسبت‌ها را همین‌طور کلیشه کنیم توی تقویم، همین‌ها هم برای خودش کلی کار است. زندگی آزادگان اما روی دیگری دارد که تقریبا می‌شود گفت هیچ‌وقت و هیچ‌کس به آنها توجهی نکرده است. این البته داستان خانواده شهدا و جانبازان هم هست؛ با غم‌های تلنبارشده و بغض‌های فروخورده که جایی نمی‌شود گفت و تازه بشود گفت، گوشی هم برای شنیدنش نیست.
داستان آزادگان و خانواده‌های‌شان اما فرق می‌کند. تجربه‌های من از مواجهه با آنها می‌گوید مشکلات پیچیده‌تری دارند. تلخ‌ترین مشاهده از زندگی آنها برای من، به همان‌ سال٦٩ برمی‌گردد؛ یکی از سرشناس‌ترین آزادگان شهر ما، ٥ماه پس از آزادی‌اش وقتی داشت در یکی از برنامه‌های بزرگداشت انقلاب سخنرانی می‌کرد و خاطره می‌گفت، فهمید که فرزند ١٨ساله‌اش ساعتی قبل در خانه‌شان خود را حلق‌آویز کرده است.
«مردم‌های مقاوم و سرسختی که تسلیم هیچ دشمن و مشکلی نمی‌شوند»! شاید ما بخواهیم از همه آزادگان این تصویر را بسازیم و تصویر قشنگی هم هست، اما هرگز همه واقعیت نیست. آزاده دیگری را می‌شناسم که سال‌ها پس از آزادی، همین ٥‌سال قبل گرفتار اعتیاد شد و زندگی خودش و دختر تازه ازدواج‌‌کرده‌اش از هم پاشید.
کسی آمار افسردگی و گوشه‌گیری آزادگان را دارد؟ روایت یک خطی زندگی یکی‌شان که از قضا همراه با یکی از سرشناس‌ترین اسرای تاریخ جنگ و بعد از ‌سال ٦٦ به ایران برگشت، این است: اسمش را در ردیف شهدا ثبت کرده بودند. وقتی به ایران برگشت، همسرش با دوست و هم‌رزمش ازدواج کرده بود!
آزادگان در سال‌های اسارت با ایمان خود در برابر همه فشارهای جسمی و روحی دشمن ایستادند. بسیاری‌شان انسان‌های سختی بودند و سختی اسارت بسیاری دیگر را نیز تبدیل به نمونه‌های مثال‌زدنی از مقاومت کرد، اما نه همه آدم‌ها مثل هم هستند و نه همه اسرا مثل مرحوم ابوترابی.
گاهی فکر کرده‌ام در میان همه آسیب‌دیدگان از جنگ، از شهدا گرفته تا جانبازان شیمیایی، باید آزادگان بیشترین توجه را دریافت کنند، درحالی که به گمانم برعکس بوده است. منظور از توجه البته سبد کالا و کارت هدیه بنیاد شهید نیست. آنها نه در برنامه‌ریزی‌ها دیده می‌شوند تا کسی فکری به حال زخم‌های عمیق‌شان کند و نه در رسانه سهمی دارند. با این‌که بسیاری‌شان زندگی‌های دراماتیک، پرحادثه و شگفتی دارند، اما سهم‌شان از سینما و تلویزیون بخش‌هایی از بوی پیراهن یوسف و اخراجی‌های ٢ بوده، به‌علاوه سریال «نبردی دیگر» که به اسم حاج رسول رستگاری می‌شناختیمش و دیگر تقریبا هیچ!
زندگی آزادگان و البته خانواده‌های آنها زخم‌های بزرگی دارد که هرگز دیده نشده که قرار باشد فکری به حال درمان‌شان بکنند. دل‌شان، صندوقچه غم‌ها و مشکلاتی است که هرگز دیده نشده که کسی بخواهد کاری برای‌شان بکند. پشت تعریف و تعارف‌های کلیشه‌ای ما، ولی آنها حجمی باورنکردنی از غم‌ها و مشکلات دارند که کسی سراغ‌شان نمی‌رود و نخواهد رفت، تا ٢٦ مرداد ‌سال آینده و کپی‌‌پیست همه کارهایی که در همه این سال‌ها کرده‌ایم!
روح‌الله رجایی

لینک کوتاه:
https://www.aryabanoo.ir/Fa/News/186845/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

نکات ضروری برای مواجهه با ترس

آلکسی تایمیا چیست؟ علل، علائم و راه درمان

8 عادت برای تقویت اعتماد به نفس

9 نکته برای غلبه بر ترس

سروتونین چیست و خوراکی های منبع سروتونین کدامند؟

قصه درمانی چیست و چگونه میتوان با قصه درمانی از مشکلات دور شد؟

عواملی که باعث ایجاد عصبانیت می‌شود کدامند و برای کنترل خشم و عصبانیت چه باید کرد؟

8 عادت رفتاری برای افزایش اعتماد به نفس و داشتن زندگی شادتر

چرا از دیگران تقلید می کنیم؟

اختلالات کنترل تکانه چیست ؟علل و درمان آن

دلایل خودزنی نوجوان و راه درمان آن چیست؟

تئوری انتخاب چیست و چه کاربردهایی دارد؟

کاردرمانی ذهنی چیست و کاربرد های آن کدامند؟

مدیتیشن چیست و انواع مدیتیشن کدامند؟

آنچه در مورد اریتروفوبیا (ترس از سرخ شدن) باید بدانید

انواع هدف چیست و داشتن هدف در زندگی چه اهمیتی دارد؟

تجسم خلاق چیست ؟

ماتریس بوستون چیست و چگونه از آن استفاده کنیم؟

مهارت رهبری چیست ؟

هوش هیجانی چیست و چه کاربرد هایی دارد؟

دلایل اختلال خواب نوجوانان چیست و راههای درمان آن کدامند؟

پارانویا چیست و چه علائمی دارد؟

ماندالا چیست و چه کاربردی دارد؟

اختلال وسواس جبری چیست؟

استرس در دختران نوجوان

ویژگی های افراد خجالتی و چگونگی ترک خجالت

5 راهکار برای تقویت حافظه

افسردگی چیست؟

چگونه نه بگوییم؟

نوروسایکولوژی کیست؟

4 دمنوش گیاهی برای آرامش اعصاب

اختلال وحشت خواب: تعریف، علل، علائم و درمان

بحران سی سالگی

10 راهکار عملی برای کنترل خشم

گوش دادن فعال چیست و چه مزایایی دارد؟

اختلال مبدل پوشی

خشونت خانگی چیست و انواع آن کدامند؟

تاثیر گرما بر خلق و خو و پرخاشگری

با مزاحمت خیابانی چگونه برخورد کنیم؟

علت ایجاد حس تنفر از فرزند

تابو چیست؟ اهداف تابو کدامند؟

عقده ادیپ چیست؟ انواع و راه های درمان عقده ادیپ

سوگیری شناختی چیست و چه مسائلی باعث سوگیری می‌شوند؟

چطور با یک فرد معلول رفتار کنیم؟

بیش فعالی چیست ؟ علائم ، دلایل و درمان آن کدامند؟

عقدهٔ الکترا چیست و چگونه حل می شود؟

راه های تقویت بهره ی هوشی

قانون باور چیست و آیا می توان آن را تغییر داد؟

سندروم دیوژن چیست و چگونه درمان می شود؟

اختلال حافظه تکرار پنداری