آریا بانو

آخرين مطالب

دختر 17 ساله‌ای که با سمبوسه روی پای خودش ایستاده! اقتصادي

  بزرگنمايي:

آریا بانو -

ایسنا / سمبوسه‌هایی را که خودش پخته است، عصرها برای فروش به نزدیک‌ترین پارک حوالی خانه‌شان می‌آورد. هر سمبوسه را سه هزار تومان می‌فروشد. حالا که مدرسه‌ها تعطیل شده‌اند، او به فکر کسب و کاری افتاده تا از تعطیلات تابستانی‌اش پول دربیاورد.
اسمش «دُرسا» است و 17 سال دارد. وقتی امتحانات مدرسه تمام شده، به فکرش رسیده که کسب و کاری راه بیندازد. یک روز که از جلوی یک خرازی رد می‌شده، آگهی نیاز به فروشنده را می‌بیند. جزئیات کار را جویا می‌شود و شماره تماسش را به صاحب مغازه می‌دهد. با پدرش درباره آگهی صحبت می‌کند و یک بار دیگر با هم به مغازه سر می‌زنند تا این بار پدرش از نزدیک با صاحب مغازه آشنا شود و شرایط را بررسی کند. یک هفته آزمایشی و به صورت رایگان کار می‌کند تا نظر صاحب‌کارش را جلب کند.
با اینکه دُرسا نیاز مالی چندانی هم نداشته و برای آنکه بتواند روزهای تعطیلش را در تابستان بگذراند، آنقدر پیگیری می‌کند تا کاری پیدا کند. او معتقد است: «افراد دیگری هم بودند که شماره‌هایشان را برای کار می‌دادند، اتفاقا به پول این کار هم خیلی احتیاج داشتند اما مثل من پیگیر نبودند. برای صاحب مغازه مهم بود کسی را استخدام کند که به لوازم خیاطی آشنا باشد. من این کار را هم بلد نبودم اما یاد گرفتم. فکر می‌کنم مردم کار کردن را هنوز یاد نگرفته‌اند. کار کردن هم اصول و قواعد خودش را دارد. با اینکه این کار حقوق کمی داشت اما من پیگیر آن شدم در حالی که بقیه به صورت جدی به آن فکر نکردند.»
پدر دُرسا مرد سخت‌گیری است. شب‌های زیادی قبل از آنکه کار دخترش تمام شود، با او تماس می‌گیرد تا با هم به خانه برگردند. دُرسا می‌گوید: «چند وقت پیش دخترعمویم تماس گرفت و پرسید که آیا امسال تابستان قصد نداریم برای تعطیلات به شمال برویم؟ وقتی به او گفتم سرِ کار می‌روم، شاخ در آورد و برایش جای سوال بود که پدرم چطور اجازه این کار را به من داده است.»
ایده کسب و کار خُرد را هم پدرش که مشاور املاک است به او داده اما حالا اوضاع کاری‌ پدرش کساد است. دُرسا می‌گوید: «هر مشاور املاکی را که دیدید پولدار است، به آن پول شک کنید. پدر من نزدیک 30 سال است که این شغل را دارد و تمام اموال ما یک خانه‌ی 58 متری و یک ماشین پراید است. پدرم می‌گوید یکی از همکارانش که دو سال است وارد این حرفه شده، خانه 50 متری‌اش را به 500 متری تبدیل کرده است. برخی در این حرفه فقط دلالی می‌کنند و اسم خودشان را گذاشته‌اند مشاور! مثلا اگر مبلغ پشت‌نویسی اجاره‌نامه 50 هزار تومان است، بعضی‌ها مبلغ 400 هزار تومان می‌گیرند و چون این کار نرخ ثابت ندارد، مردم هم این مبلغ را می‌پردازند اما پدرم به پول حلال اعتقاد دارد.»
دُرسا برای کار در خرازی ساعتی پنج هزار تومان حقوق می‌گیرد. از ساعت 10 صبح مشغول به کار می‌شود، ساعت دو بعد از ظهر به خانه می‌رود، کمی استراحت می‌کند و مواد سمبوسه‌ها را که مادرش از صبح آماده کرده است، می‌پیچد، سرخ می‌کند و رویش را سِلفون می‌کشد و ساعت 6 عصر به سمت پارک راه می‌افتد.
او بین 20 تا 30 سمبوسه می‌پزد و تجربه ثابت کرده اگر بیشتر از این تعداد بپزد، فروش نمی‌رود. بر خلاف جمعه‌ها، روزهای شنبه، یکشنبه و دوشنبه فروش خوبی دارد. به همین دلیل ترجیح می‌دهد جمعه‌ها استراحت کند. دُرسا پخت اولین سمبوسه‌ها را با هزینه‌ای حدود 30 هزار تومان شروع کرده است و روزهای بعد با سود حاصل از فروش اولیه‌اش مواد غذایی لازم برای کار را خریده و حالا مشتری‌های ثابت خودش را دارد. گاهی اوقات برای اینکه تمام سمبوسه‌هایش را بفروشد، تخفیف هم می‌دهد. البته مدتی فروش خوبی نداشته و به این فکر می‌کرده که این کار را انجام ندهد و تمام وقتش را در خرازی بگذراند اما متوجه شده باید تمام‌وقت در مغازه سرپا بماند و ممکن است در آینده واریس بگیرد.
پدر این دختر متولد شهر لاهیجان در گیلان است و بعد از سربازی به تهران مهاجرت و ازدواج کرده و حالا سه فرزند دارد که دُرسا بچه وسط خانواده است و آشپزی را هم خوب بلد است. خواهرهایش هم مثل خودش در تهران متولد شده‌اند اما به اندازه درسا به فکر کسب درآمد نیستند.
برای پدر او تحصیلات، خیلی مهم است و حتی به لیسانس و فوق لیسانس هم قانع نیست. دُرسا هم در دبیرستان رشته علوم انسانی خوانده و عاشق مباحث اقتصادی است. سیاست را هم دوست دارد. پدرش معتقد است در این مملکت هر چه مدرک تحصیلی بالاتر باشد، بهتر است. دُرسا برنامه‌ریزی کرده تا از این هفته درس خواندن برای کنکور را شروع کند. چون هزینه کلاس کنکور خیلی بالاست او ترجیح می‌دهد در خانه درس بخواند.
برای این دختر، محیط زیست هم مهم است و بارها به این فکر کرده که چه چیزی را می‌تواند جایگزین پلاستیک‌هایی کند که سمبوسه‌ها را داخل آن می‌گذارد و تحویل مردم می‌دهد. به راه‌های مختلفی هم فکر کرده اما هیچکدام برایش صرفه اقتصادی نداشته‌ است: «پنج ورقه کاغذ روغنی 7500 تومان هزینه دارد در حالی که هر بسته کیسه پلاستیکی را 7900 تومان می‌خرم که 250 کیسه دارد. هر چقدر هم بخواهم کاغذ را در ابعاد کوچک ببرم باز هم به این تعداد نمی رسد. خیلی از مشتری‌ها وقتی پلاستیک را می‌بینند خودشان می‌گویند نمی‌خواهند.»
او طوری رفتار می‌کند که کسی جرات نکند برایش مزاحمت ایجاد کند: «در تمام مدتی که در پارک رفت و آمد دارم، تا حالا نشده کسی مزاحمم شود. گرچه آدم‌های بیمار کم نیستند. شما اگر چند دقیقه‌ به میدان اصلی پارک سر بزنید، می‌ببینید آنجا چه خبر است. معمولا در نزدیک من خانمی می‌نشیند که صورت بچه‌ها را نقاشی می‌کند. چند روز پیش یکی برای او مزاحمت ایجاد کرده بود اما خدا را شکر تا حالا برای من مشکلی پیش نیامده است. البته به نحوه‌ی برخوردها هم بستگی دارد. مثلا من دلیلی نمی‌بینم وقتی می‌خواهم کارم را شروع کنم با کسی که بلال می‌فروشد یا چرخ و فلک دارد سلام و علیک یا خوش و بِش کنم اما بقیه مثل من فکر نمی‌کنند.»
دُرسا از اینکه توانسته در شرایط بد اقتصادی کمک‌خرج خانواده‌اش باشد، احساس رضایت دارد و اعتماد پدرش نسبت به خودش را هم یک سرمایه می‌داند: «من برای خودم خسیس هستم اما برای دیگران خوب خرج می‌کنم. مثلا هیچ وقت دست خالی به خانه نمی‌روم. حتی اگر چیزی در خانه کم باشد، رویم نمی‌شود به پدرم بگویم و همه چیز حتی گوشت و مرغ را هم خودم می‌خرم.»

لینک کوتاه:
https://www.aryabanoo.ir/Fa/News/183295/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

خداحافظ نبوغ!

زمین گرد است!

دقیقی: دنبال بازی سریع، روان و پرموقعیت برابر استقلال هستیم

گل اول ایران به افغانستان در بازی های فوتسال آسیایی

سیو تک دست دیدنی از دروازبان ایران

برتری خفیف ایران برابر افغانستان در نیمه اول

حمید استیلی: قهرمان از بین پرسپولیس ‌و استقلال است

هاشم بیک زاده: ترجیح دادم از کادرفنی استقلال جدا شوم

هاشمی نسب: قانون جدیدی وضع نشود صدر می‌مانیم

چهره ها/ عکس متفاوت از بازیگر «خانه به دوش» در مزار شهدا

تصویر قدیمی از ترلان پروانه در کنار آقای سوپراستار

روژان به «نون خ 5» برگشت

تخیلات ذهنی حبیب!

تغییر چهره «خرم سلطان» بعد از 12 سال در آلمان

ویدیو شاد و پرانرژی نفس بازغی دختر مستانه مهاجر یک روز بهاری زیبا که روزتان را می سازد

سلامت زنان؛ اگر مدام خسته هستید، این مورد را چک کنید

کُردی حرف زدن فرزاد فرزین در کنار خواننده معروف

رکورد بارش در سیستان‌وبلوچستان شکسته شد

رئیس سازمان سنجش: شبکه‌های زیرزمینی عده‌ای را اجیر می‌کنند تا سر جلسه آزمون غایب باشند‌

ثبت ویدیویی از حضور پلنگ برای نخستین بار در کوهسرخ خراسان رضوی

محافظت شجاعانه گورخر از فرزندش در برابر حمله شیر

تا به حال زبان مورچه خوار را دیده اید؟

Astypalaia جزیره کوچکی در یونان

ترسیدنِ گربه از یک جوجه

غذای خوشمزه با کلم بروکسل به روش سرآشپز شیرازی

شایع‌ترین نشانه‌های وسواس

ترفندهای آشپزخانه‌ای مخصوص تازه عروس‌ها

کتاب؛ ابزاری برای ایجاد رزومه یا عکس یادگاری

سالم الدوساری، موثرترین بازیکن لیگ قهرمانان

وزنِ پرمدعی و حالِ بد قهرمان جهان

سه پنالتی علیه الهلال

سیل پرواز فرنگی‌کاران به ایران را لغو کرد

مهدی شیری: از خمس خیلی چیزها یاد گرفتم

تیم ملی فوتسال تاجیکستان از سد کره جنوبی گذشت

چرا هالند و دی‌بروینه را تعویض کردم

ترکیب تیم ملی فوتسال برای بازی با افغانستان مشخص شد

جمله عاشقانه سلمان همه رو سر ذوق آورد!

مبادا فراموش کنی دوستت دارم

بغض لیلا حاتمی شکست

مهربانی همین قدر ساده است

چهره کاملا مردانه محمدرضا شیرخانلو بازیگر خردسال دودکش در تولد 19 سالگی اش / رابعه اسکویی مهمان ویژه این جشن

نان بربری خانگی، یک دستور بی نقص و عالی

آهنگ جدید/ «بی امون» از محسن ابراهیم زاده شنیدنی شد

پورتراب؛ پیرِ دِیر موسیقی ایران

وضعیت خیابان‌های دبی بعد از سیل

دزدی میلیاردی از خانه 2 مهاجر در برج لاکچری نیاوران

دستگیری تعدادی از متهمان سایبری کنکور؛ دریافت بالغ بر 100 هزار تتر از داوطلبان

تکنیک جالب یک شتر برای بالا رفتن از تپه شنی

گوناگون/ با عجایب هستی بیشتر آشنا شوید؛ جانوری آبی با بادبانی کوچک

لحظه هیجان‌انگیز برخورد رعدوبرق با آب رودخانه!