آریا بانو

آخرين مطالب

پژوهشگران مطرح کردند

لزوم اصلاح قوانین مرخصی زایمان و شیردهی اجتماعي

  بزرگنمايي:

آریا بانو - تغذیه با شیر مادر یکی از عوامل مؤثر در ارتباط بین مادر و کودک است و باعث تکامل جسمی و روحی کودک می‌شود. از این رو؛ پژوهشگران دانشگاه اصفهان تجربه‌ زنان شاغل را در خصوص شیردهی مورد بررسی قرار دادند.

به گزارش ایسنا، با ظهور دنیای مدرن، اشتغال زنان به مسئله‌ای چالش برانگیز تبدیل شده است. برخی، حضور زنان در اجتماع را سبب تعالی و رشد زن و جامعه می‌دانند و برخی دیگر اشتغال زنان را، عاملی برای دور شدن مادران از وظایف همسری و مادری برمی‌شمارند.
بخش عمده‌ای از زنان شاغل به دلیل جدایی کار از خانواده قادر نیستند به صورت همزمان وظایف و فعالیت‌های شغلی و خانوادگی را انجام دهند. تقریباً همه پژوهش‌هایی که در حوزه رابطه متقابل کار-خانواده انجام شده‌اند، به این مطلب اشاره کرده‌اند که تعارض کار-خانواده می‌تواند بر کیفیت زندگی شغلی و خانوادگی تأثیر منفی بگذارد. به طوری که میزان رضایت فرد از زندگی را پایین بیاورد، سبب پریشانی‌های خانوادگی و شغلی شود و در کل افسردگی و ضعف سلامتی را در شخص ایجاد کند. اما در برخی مطالعات انجام شده بر اهمیت تکثر نقش‌ها و تأثیر مثبت آن در ارتقای وضعیت روحی و جسمانی زنان تأکید شده است.
در سال 1392 قوانین مربوط به مرخصی زایمان و شیردهی، به صورت پیشنهاد مشترک مرکز امور زنان و خانواده و وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی وقت تدوین و به هیئت دولت ارائه شد. مدت مرخصی زایمان و شیردهی در این لایحه 9 ماه و برای وضع حمل دوقلوها یا بیشتر 12 ماه در نظر گرفته شده است. در این لایحه پیش بینی شده بود ساعت شیردهی برای مادرانی که نوزادشان هنوز یک ساله نشده است، 2 ساعت و برای کودکان بالای یک سال تا 2 سال، یک ساعت در نظر گرفته شود. همچنین در این لایحه مهد کودک‌های نزدیک محل کار کارکنان زن نیز در نظر گرفته شده است.
اگرچه در محیط کار قوانین حمایتی درباره تغذیه با شیر مادر وضع شده است اما خروج زنان از منزل بر شیردهی آن‌ها تأثیرگذار است. از این رو، سعیده یراقی و سعیده الهی دوست؛ کارشناس ارشد مطالعات زنان، دانشگاه اصفهان و دکتر علی ربانی خوراسگانی ؛ استاد گروه علوم اجتماعی دانشگاه اصفهان، تجارب زیسته زنان شاغل اصفهانی از شیردهی را مورد بررسی قرار دادند.
در این پژوهش با 16 زن شاغل متأهل برای جمع‌آوری اطلاعات مصاحبه انجام گرفت و نکات کلیدی از صحبت‌های آنان استخراج شد. مدت زمان هر مصاحبه‌ها بین 60 تا 90 دقیقه بود و مکالمات با استفاده از دستگاه ضبط صوت، ضبط و سپس لغت به لغت روی کاغذ پیاده شد.
پس از بررسی مصاحبه‌ها مشخص شد که از نظر شرکت‌کنندگان در این تحقیق، «خانواده حمایت کننده»، «الگوهای شغلی»، «بر هم کنش‌های کار-خانواده»، «الگوهای شخصیتی»، «جایگزین مادر» و «محیط کار بدون حمایت»، عواملی هستند که بر شیردهی مادران تأثیر می‌گذارند.
داشتن خانواده حمایت‌کننده، به خصوص همراه بودن همسر و حمایت جسمی و روحی مادربزرگ‌ها باعث می‌شود مادران دوران شیردهی را با موفقیت به پایان برسانند.
بیشتر مشارکت‌کنندگان در این تحقیق نگرش مثبتی نسبت به اشتغال خود داشتند اما در محیط کار محدودیت‌هایی در حمایت از مادران و شیردهی وجود دارد. مادران مطالعه شده در این پژوهش معتقدند قوانین شیردهی در محیط کار به درستی رعایت نمی‌شود.
کوتاه بودن دوره مرخصی زایمان و وجود نقص در قانون شیردهی و رعایت‌شدن صحیح این قانون در محیط‌های کار، ممکن است باعث شود زنان مجبور به ترک محیط کار شوند و این اجبار ممکن است سبب ناکامی و افسردگی آن‌ها شود. در چنین شرایطی حتی اگر کار را نیز ترک نکنند، مجبورند از شیر خشک استفاده کنند و در بسیاری از مواقع دچار عذاب وجدان می‌شوند و خود را سرزنش می‌کنند به‌ویژه اگر از نظر شخصیتی، مسئولیت‌پذیری بالایی داشته باشند.
پژوهشگران این مطالعه برای جلوگیری از این مشکلات پیشنهاداتی را مطرح کردند:
برای ایجاد حس استقلال مالی و رفع نیاز مالی به اشتغال می‌توان در هنگام ازدواج مهریه‌های متعارف قرار داد و شرایطی برای دریافت مهریه فراهم کرد.
برای رفع نیاز غیر مالی به اشتغال و به بیان دیگر ایجاد «حس مفید بودن»، باید برای دختران نوجوان و جوان برنامه‌ریزی فرهنگی داشت تا مشخص شود تعریف آن‌ها از مفید بودن چیست و نقش بسیار مهم مادری را برای اقشار مختلف جامعه تبیین کرد تا این تفکر اصلاح شود که در خانه ماندن، دلیل بیهودگی و غیر مفید بودن نیست.
با توجه به مشکلات اشتغال تمام‌وقت، بهتر است مشاغل نیمه‌وقت و خانگی را گسترش داد تا نیاز زنان به حضور اجتماعی و داشتن پایگاه اجتماعی برطرف شود.
برای آگاه کردن افراد خانواده به‌ویژه همسران نسبت به شیر مادر و نقش حمایتی آن‌ها تلاش کرد.
اگرچه در طول سال‌های اخیر قوانین افزایش مرخصی زایمان تصویب شده است، این قوانین در همه ادارات توسط کارفرمایان اجرا نمی‌شود. به همین دلیل، ایجاد تسهیلات لازم برای زنان شاغل برای شیردهی آسان مثل قراردادن اتاق شیردهی در اداره‌ها، قراردادن شیردوش‌برقی در اداره‌ها، ملزم کردن کارفرمایان به همکاری با مادران برای استفاده درست و به جا از پاس شیر و استفاده از مرخصی زایمان به مدت 9 ماه، ضروری است.
کارفرمایان و سازمان‌های مسئول امور اشتغال، مشاغل خانگی و با دستمزد را گسترش دهند. به‌ویژه برای زنان بدسرپرست و بی‌سرپرست که امکان بهره‌مندی از مراکز نگهداری کودک را ندارند. همچنین برای زنان امنیت شغلی ایجاد کنند تا زمان بهینه بارداری برای آن‌ها از دست نرود.
نتایج این پژوهش، بهار سال 1398 در فصل‌نامه «جامعه‌شناسی کاربردی» دانشگاه اصفهان به چاپ رسیده است.
انتهای پیام

لینک کوتاه:
https://www.aryabanoo.ir/Fa/News/166454/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

تمام ماموریت بالگرد مریخی «نبوغ» را در یک دقیقه تماشا کنید

سخنان جالب دکتر کاکاوند در مورد شاعر مهستی گنجوی

لغو جایزه «انجمن قلم آمریکا» در پی تحریم نویسندگان

پیروزی دنور برابر لیکرز در دومین مسابقه پلی‌آف بسکتبال

قدردانی حیدر فرمان از وزیر ورزش برای مسابقات کوراش پوریا ولی

والیبالیست‌های ایرانی 300 درصد گران شدند!

محبی: حضور شیروان‌ و‌ ارشک در جام تختی به چه درد می‌خورد?

توافق مالی در رختکن پرسپولیس برای نحوه تمدید قرارداد

لحظات پایانى جذاب نفسگیر بازى نیکس-سیکسرز

اشتباهات نابخشودنی ستاره بارسا

ممی‌زاده: اوزونیدیس از لحاظ شخصیتی و فنی بهترین است

تیم ملی با لباس همیشگی در یک چهارم جام ملت‌ها

حرکت ارزشمند کاپیتان تیم ملی فوتسال در جام ملت‌ها

هیچ جنگی برنده نداره

قبلا کلاس زبان رفته؟

داستان تکراری کمبود پرستار؛ استخدام مشکل را حل می‌کند؟

اجرای این خواننده بی‌ نظیر بود

هشدار نارنجی هواشناسی برای 21 استان

آتش‌سوزی در انبار داروی بیمارستان امام حسین

فیلم چاقوکشی مرد موتور سوار به راننده پشت فرمان وسط خیابان

آمار فوتی ها و مصدومین تصادفات رانندگی در نوروز 1403 اعلام شد

مسابقه بین چهارپایان!

بازی‌ توله خرس قهوه‌ای با دوربین تله‌ای در ارتفاعات رامسر

رخ نمایی پلنگ ایرانی با غرش‌های بلند در صخره‌های دماوند

وقتی برای اولین بار پشت ماشین سنگین میشنی

در قدیم مامان ها اینقدر صبور نبودن!

تا به حال ساعت مچی آفتابی دیده اید؟

جلوه‌های منحصر به‌فرد از سرزمین بهشتی گیلان

طنز/ چگونه در پارک‌ها محل آرامش بقیه بشیم؟

تونل وحشت وسط خیابان؛ تلاش مردم برای جبران اقدام عجیب دو برادر!

تصاویر جادویی از رعد و برق در ارتفاع بالا از نمای کابین خلبان هواپیمای ایرباس!

نان ساندویچی بولکی

لاغری در عرض دو هفته

ایده های جذاب برای تحرک هدفمند فرزندان

ساخت دستگاهی برای تولید برق از عرق بدن

دعوای شخصی آقایان به شخصیت فوتبال خوزستان ضربه زد

خواسته هواداران لیورپول: جرارد را بیاورید، نه زیدان!

آبشک: جای استقلال خوزستان رده چهاردهم جدول نیست

راکیتیچ به مودریچ: به اینجا بیا!

پیشنهاد تمدید به ستاره رئال مادرید در ال‌کلاسیکو

جشن بی‌لباس‌ها در لباس خیبر!

جریمه 100 میلیونی برای سرمربی آلومینیوم

برتری رئال مادرید مقابل بارسلونا با گل های زیدان و مک منمن

حاشیه های فوتبال جهان

مهر تایید مجوز حرفه ای روی تسویه مالی پرسپولیس

یک بازیکن دیگر از تیم ملی والیبال انصراف داد

انتقادها به «گناه فرشته» و ماجرای سخنان جنجالی یک مدیر!

افعی تهران دقیقا چندتا قتل انجام داده؟

انتصاب مدیرکل توسعه منابع انسانی بنیاد شهید و امور ایثارگران

حکم 2 رهبر پای متمم قانون اساسی ایران