آریا بانو

آخرين مطالب

برگی از تاریخ/ ناپلئون چگونه از دستیارانش کار می‌کشید؟ گوناگون

  بزرگنمايي:

آریا بانو -
برگی از تاریخ/ ناپلئون چگونه از دستیارانش کار می‌کشید؟
٧٩
٠
خراسان / هنگامی که ناپلئون بناپارت، ژنرال 167 سانتی‌متری ارتش فرانسه، در دسامبر سال 1804، به عنوان نخستین امپراتور فرانسه تاجگذاری کرد، به نظر می‌رسید تمام آن‌چه فرانسوی‌ها با انقلاب کبیر در پی آن بودند، به باد رفته باشد. ناپلئون، سرداری بسیار زیرک و باهوش بود. او توانست در مدت کوتاهی مدارج ترقی را طی کند و در امواج بحران‌های بنیان‌کن فرانسه آن دوران، رقبا را کنار بزند و خود را نه پادشاه فرانسه که امپراتور این کشور بنامد.
نابغه اهل جزیره «کُرْس» در دریای مدیترانه، خیلی زود در کاخ ورسای پاریس جا خوش کرد و توانست انضباطی آهنین را در کشور برقرار کند. او به خوبی از روحیات وطن‌پرستانه‌ای که پس از انقلاب کبیر فرانسه، در میان مردم این کشور شایع بود، به نفع جاه‌طلبی‌هایش بهره برد و خیلی سریع توانست ارتشی مجهز، آموزش دیده و وفادار را برای بلعیدن قاره سبز فراهم آورد. ناپلئون، ضمن توسعه‌طلبی‌هایش، نیم نگاهی هم به شرق داشت و کوشید تا با فتحعلی‌شاه قاجار، باب مراوده را باز کند و مسیر حرکت ارتش خود را به سمت هندوستان بگشاید؛ رؤیایی جاه‌طلبانه که البته با خیانت ناپلئون به ایرانیان، طی قرارداد «تیلسیت»، جامه عمل نپوشید. اما آن‌چه در این نوشتار کوتاه درباره نخستین امپراتور فرانسه مد نظر ماست، پرداختن به فتوحات وی نیست؛ می‌خواهیم درباره اخلاقیات و زندگی شخصی مردی صحبت کنیم که بسیاری از مورخان، وی را یکی از بزرگ‌ترین زمامداران اروپایی قرن 19 میلادی می‌دانند.
ویژگی‌های یک امپراتور عصبی!
ناپلئون، قدی بسیار کوتاه داشت؛ آن‌گونه که وقتی در دانشکده افسری تحصیل می‌کرد، همدوره‌ای‌هایش او را به همین دلیل، به باد تمسخر می‌گرفتند. او به انفیه علاقه‌مند بود و همیشه انفیه‌دانی مرصع را به همراه داشت که به کمربند خود می‌آویخت؛ به جواهرات توجه چندانی نداشت، اما دستور داده بود که آستر داخل کفش‌هایش را از جنس ابریشم بسازند و سگگ‌های طلا روی آن نصب کنند. ویل دورانت، در جلد آخر کتاب تاریخ تمدن می‌نویسد که ناپلئون، «به حد افراط در پاکیزگی می‌کوشید» و شاید، این رفتار او، نشان دهنده بیماری وسواس بود؛ هنگام بروز هیجانات عصبی، دچار درد عضلانی می‌شد و پوستش به خارش می‌افتاد! ناپلئون در خوردن و آشامیدن افراط نمی‌کرد، چون دوست نداشت به خاطر خواب، از خیر اداره امور بگذرد. روش زندگی اش، باعث بروز بیماری‌هایی مانند یبوست و سوءهاضمه در او شده بود؛ مشکلات جسمانی که تا پایان عمر امپراتور فرانسه را رها نکرد. او حافظه‌ای قوی داشت و بسیار اهل مطالعه بود؛ می‌خواست اطلاعات کاملی درباره دشمنان و طرف‌های مذاکره‌اش داشته باشد.
ناپلئون چندان پایبند به مذهب نبود و ترجیح می‌داد از آن برای راه انداختن کار‌های خودش استفاده کند؛ در اواخر عمر، کمی چاق شده بود؛ آن‌قدر که نمی‌توانست برآمدگی شکمش را با لباس‌های سایز بزرگ، پنهان کند. با همه این توصیف‌ها، ناپلئون بناپارت یک منبع فناناپذیر انرژی بود! هیچ‌وقت آرام و قرار نمی‌گرفت و برای رسیدن به هدفش، از پا نمی‌نشست. اطرافیان او هم مجبور بودند که خودشان را با روش زندگی و فعالیت ناپلئون، سازگار کنند؛ موضوعی که البته، اصلاً ساده نبود.
مرگ تدریجی مُنشی‌ها
یکی از مشاغلی که برای امپراتور فرانسه اهمیت ویژه‌ای داشت، سمت منشی‌گری دربار بود. مورخان از کار در خدمت ناپلئون، به ویژه در سمت دستیاری و منشی‌گری، به «مرگ تدریجی» تعبیر کرده‌اند و این ادعا، اصلا گزاف نیست. بسیار بودند کارمندان مغروری که یکی دو سال پس از انتصاب به سمت دستیاری و منشی‌گری ناپلئون، عاجزانه از وی می‌خواستند که با استعفایشان موافقت کند! یکی از افرادی که نامزد شغل منشی‌گری برای وی شده بود و البته به این مقام منصوب نشد، با خوشحالی در خاطراتش نوشت: «[اگر منشی او بشوم]از فرط کار تا آخر ماه می‌میرم. ناپلئون تا حالا پورتالیس، کرته و تقریباً تریار را که آدم سختکوشی بود، کشته است.
تریار وقت سرخاراندن نداشت، دیگران نیز، همین حال را داشتند.» این یک واقعیت انکار ناپذیر است که ناپلئون منشی‌هایش را از فرط کار زیاد، می‌کشت! آن‌ها اصولاً وقت استراحت و حتی خوابیدن نداشتند. ناپلئون خود به این ویژگی‌اش، یعنی منشی‌کُشی، اعتراف می‌کرد و با مزاح می‌گفت: «خوشبخت کسی است که در گوشه یکی از ایالات دوردست، از نظر من پنهان است!» او هم خودش را فرسوده و هم زمینه مرگ منشی‌ها را فراهم می‌کرد. ویل دورانت می‌نویسد: «ناپلئون ساعت هفت صبح پشت میز کارش می‌نشست و انتظار داشت که منشی او، در هر ساعت از شبانه‌روز که وی اراده کند، سرِ کارش حاضر باشد.» گاه پیش می‌آمد که ساعت یک صبح، منشی را فرا می‌خواند و از او می‌خواست که برایش مطالبی را یادداشت کند یا نامه‌ای را بنویسد. ناپلئون به یکی از اعضای شورای دولتی گفته بود: «وقتی ناهار می‌خورم، کار می‌کنم؛ وقتی که در تئاتر هستم، کار می‌کنم؛ حتی نصف شب‌ها هم از خواب بلند می‌شوم و کار می‌کنم.» این کار مستمر، البته با همراهی منشی‌های بخت برگشته امکان داشت؛ ظاهراً ناپلئون، در عرصه کار‌های اداری نیز، مانند میدان جنگ عمل می‌کرد و از کشته‌ها، پُشته می‌ساخت!

لینک کوتاه:
https://www.aryabanoo.ir/Fa/News/162449/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

ویدئو مهسا جاور به مناسبت صعود تیم دو نفره روئینگ زنان ایران

راه‌و‌رسم مقابله با قُلدرها

ناراحتی سپاهانی‌ها از موضع‌گیری جدید در آنتن

نیمه‌نهایی با ازبکستان: همه چیز به نفع ایران

از قدرت و جذابیت لیگ ایتالیا غافلگیر شدم!

گل قیچی دیدنی جانلوکا اسکاماکا به فیورنتینا

استعلام مهم تراکتور منفی شد

شمسایی: ازبکستان رویای فراتر از آسیا دارد

آنچه امام علی (ع) به عقیل آموخت

حضور مدیرکل بنیاد شهید و امور ایثارگران استان گلستان در برنامه زنده صبح عالی

دلنوشته احساسی مژده خنجری مجری تلویزیون برای تولد 6 ماهگی مهدیار پسرش / مبارکا باشه

پست عاشقانه‌ نوید محمدزاده برای تولد 27 سالگی فرشته حسینی / این زن و شوهر هر روز متفاوت تر از دیروز

محمد صادقی بازیگر جنجالی سریال بی همگان به طور غیر منتظره ای از ایران خارج شد

تصاویر کمتر دیده شده از استاد محمدرضا شجریان در جوانی

مهلت انتخاب رشته دکتری تمدید شد

وضعیت شهر حاجی آباد زیرکوه در پی شکسته شدن 2 سد خاکی

جزئیات آزمون سراسری از زبان وزیر علوم

ترافیک پرحجم و روان در کندوان و هراز

تعادل موقع موتور سواری یعنی این!

طلوع زیبا و بارانی همراه با صدای نقاره‌ها در حرم مطهر رضوی

صفر تا صد طبخ شامی کباب لرستانی

سال گذشته میانگین سن پدر و مادر در اولین فرزندآوری چقدر بود؟

توسعه روشی برای بهبود مصرف انرژی در دستگاه‌های مخابراتی

تو که با عاشقان درد آشنایی

آغاز اردو از هجدهم

صالح: دیدار با قرقیزستان بهترین بازی تیم ملی فوتسال بود

سپاهان نمی‌تواند استقلال ملاثانی را دست‌کم بگیرد!

تیم دانشجویان ایران در راه مسابقات جهانی

جبران فرصت‌های سوخته در رفسنجان

بازداشت یک نوجوان به ظن تدارک حمله تروریستی در المپیک

حذف تیم‌های ریکرو مردان و زنان ایران در کاپ جهانی شانگهای

سرگشتگی و یاس یک فضانورد

پوستر جدید فیلم سینمایی سال گربه منتش شد

چهره ها/ واکنش همسر مهدی قایدی به شایعات

تکریم و سپاسگزاری استاندار و مدیرکل بنیاد مازندران از والدین معزز شهیدان والامقام سروی

بنیاد باید به نهاد راهبردی و مطالبه‌گر تبدیل شود

بازجویی هایی که به مرگ رئیس دانشگاه تهران ختم شد

سیکس پک چند؟ / هزینه‌های نجومی برای خوش‌اندامی یک‌شبه!

بنری که خواننده مطرح پاپ را به شدت شاکی کرد

زمان اعلام نتایج اولیه آزمون سراسری مشخص شد

4 گوشه دنیا/ جزیره‌ای که مرگ در آن فراموش می‌شود!

حرکت جنون‌آمیز مرد جوان وسط خیابان؛ نشستن روی سقف خودرو!

چیزهایی که فکر نمی‌کنید به کبدتان آسیب می‌زنند

گفتگوی آخرین خبر با بانوی ورزش ایران

صحبت‌های جالب مجید جلالی درباره برنامه 12 ساله

العین، نیمار را از یک دستاورد تاریخی محروم کرد

بازگشت ستاره جوان سپاهان

پرسپولیس بعد از چهار فصل با مربی خارجی در حذفی!

جلسه حساس لیگ برتری‌ها برای قانون سقف هزینه

گرگ های زیادی اطراف همسرتون هستند