آریا بانو

آخرين مطالب

گونه‌های نادر حیات‌وحش ایران که در معرض انقراض اند گوناگون

  بزرگنمايي:

آریا بانو -
گونه‌های نادر حیات‌وحش ایران که در معرض انقراض اند 6
١٠٥
٠
همشهری / بیش از 70گونه جانوری در ایران، ‌در لیست قرمز اتحادیه جهانی حفاظت از طبیعت (IUCN) قرار دارند و نیازمند حفاظت جدی هستند تا جمعیت آنها منقرض نشود. یوزپلنگ آسیایی، تمساح پوزه‌کوتاه، ‌گورخر ایرانی، گوزن زرد، هوبره و... ازجمله این گونه‌ها هستند که طرح حفاظت برخی از آنها تدوین شده و کم و بیش در حال اجراست. اسماعیل کهرم استاد محیط‌زیست به همشهری می‌گوید: «‌وضعیت تمام گونه‌های در معرض انقراض کشورمان به‌گونه‌ای است که اگر مورد توجه و رسیدگی قرار نگیرند تا 5سال دیگر منقرض خواهند شد.» او معتقد است به خطر انداختن جمعیت گونه‌های جانوری 2 عامل اصلی دارد؛ تخریب زیستگاه و شکار بی‌رویه.
اما این را هم می‌‌گوید که در برخی موارد و در برخی نقاط دنیا، بعضی اعتقادات خرافی نیز، شکار گونه‌ها را افزایش داده است. این استاد محیط‌زیست می‌افزاید:‌ «در ایران، ‌تنها خشک شدن دریاچه ارومیه، امکان حضور و زاد و ولد را از 126گونه پرنده‌ای که همواره به آنجا مهاجرت می‌کرده‌اند، گرفته است.» به گفته کهرم، سیاه‌خروس گونه‌ای که زیستگاهش ارسباران است، ‌تنها گونه‌ای است که به‌دلیل قرار داشتن زیستگاهش در جنگل‌های انبوه و متراکم، از شکار و قرار گرفتن در معرض انقراض در امان مانده است.
‌گاندو
کاهش باران و کم آب شدن آب رودها، ‌گونه‌های نادر جانوری استان سیستان و بلوچستان همچون گاندو یا همان تمساح پوزه‌کوتاه را که از گونه‌های منحصر‌به‌فرد کشور است در معرض خطر انقراض قرار داده است. وحید پورمردان، ‌مدیرکل محیط‌زیست سیستان و بلوچستان به همشهری می‌گوید: «خشکسالی‌های پی‌درپی در جنوب استان، خشکی رود باهو کلات که منطقه اصلی زیست گاندوهاست و نیز تصادفات جاده‌ای، جمعیت گاندوها را به‌شدت تهدید می‌کند.
البته به‌دلیل احداث جاده جدید، میزان تصادف گاندو و تلف شدنشان تقریبا به صفر رسیده است. به گفته وی، جمعیت گاندوها طبق آخرین سرشماری که سال گذشته انجام شد 419سرتمساح است. با تلاش‌های انجام شده و مراقبت از گاندوها که توسط سازمان محیط‌زیست انجام می‌شود، جمعیت گاندوها در چند سال اخیر ثابت مانده است، اما همچنان به‌عنوان گونه در معرض خطر انقراض محسوب می‌شوند.»
گوزن زرد
گوزن زرد ایرانی به‌دلیل ترکیب رنگ و خال‌های روی بدنش به‌عنوان زیباترین گوزن در بین گوزن‌های ایرانی و حتی جهان معروف است، اما هم‌اکنون در فهرست EN یا گونه در معرض انقراض قرار دارد. هم‌اکنون حدود 500رأس گوزن زرد ایرانی در کشور وجود دارد که همگی در سایت‌های پرورش و تکثیر حضور دارند. جزیره اشک دریاچه ارومیه، میان کتل فارس و باغ شادی یزد ازجمله سایت‌های نگهداری این گونه هستند که به گفته فرشاد اسکندری، ‌کارشناس حیات‌وحش همگی تکثیر یافته از گوساله‌های متولد شده در دهه 40هستند.
این گوزن‌ها برای تکثیر و جلوگیری از انقراض، به باغ وحشی در آلمان فرستاده شدند و سپس گوساله‌هایشان به ایران بازگشتند. برنامه عمل نجات گوزن زرد تدوین و ابلاغ شده که یکی از موارد آن انتقال گونه‌ها از نقطه‌ای به نقطه دیگر برای جلوگیری از تقارب ژنتیک است.
میش‌مرغ
میش‌مرغ، پرنده‌ای از خانواده هوبره‌یان است که در دشت‌های وسیع بی‌درخت، زمین‌های استپی و کشتزارهای پهناور حبوبات و علفزارها زندگی می‌کند. این پرنده دارای گردن و پاهای کشیده، بال‌ها و منقار پهن و پرهای رنگارنگ است و روی زمین لانه‌سازی می‌کند. هم‌اکنون دشت «سوتاو» بوکان مهم‌ترین زیستگاه میش‌مرغ در کشور است. این پرنده در وضعیت آسیب‌پذیر(VU) قرار دارد.
خرس سیاه آسیایی
خرس سیاه آسیایی هرچند بیشتر گیاهخوار است اما رفتاری پرخاشگرانه نسبت به انسان دارد. زیستگاه آن در ایران در کوهستان‌های شهرستان نیک‌شهر در جنوب سیستان و بلوچستان است. شهرستان رودان در استان هرمزگان نیز یکی از مهم‌ترین زیستگاه‌های این گونه است. خرس سیاه آسیایی در فهرست قرمز اتحادیه جهانی حفاظت از طبیعت، در طبقه آسیب‌پذیر (VU) قرار دارد.
گور خر ایرانی
جمعیت گورخرهای ایرانی طی 40سال از 2500رأس به 700رأس رسیده است. دشمن درجه یک گورها، ‌شکارچیان هستند. اکبر همدانیان، کارشناس محیط‌زیست به همشهری می‌گوید: «‌گورخر دشمن طبیعی ندارد. گورها در پی خشکسالی از کویر به کوهپایه‌ها پناه می‌برند اما آنجا نیز در دام شکارچیان گرفتار می‌شوند.» براساس آمارها تعداد گورهای توران بین 90تا 100رأس و گورهای منطقه بهرام گور در استان فارس 550تا 600رأس هستند که البته این به جز تعداد گورخرهای یزد و گونه‌های در اسارت است.
یوزپلنگ آسیایی یا همان یوزپلنگ ایرانی یکی از گونه‌های بسیار در معرض خطر و در معرض انقراض قرار دارد. طرح‌های حفاظت از یوز آسیایی به جز طرح بین‌المللی حفاظت از یوزپلنگ آسیایی، شامل حفاظت از 2 گونه ماده به نام‌های دلبر و ایران و یک گونه نر به نام کوشکی در پارک پردیسان و در اسارت است. پیش از این نیز در پارک پردیسان از ماریتا نگهداری می‌شد که در سال 82 به‌دلیل کهولت سن در 9سالگی از بین رفت. از مدتی قبل نیز طرح لقاح مصنوعی دلبر و کوشکی مطرح شد که به تازگی امکان این لقاح مورد ارزیابی قرار گرفت و قرار است در پایان تعطیلات نوروز عمل لقاح مصنوعی این 2 یوز انجام شود تا شاهد تولد توله یوز در اسارت باشیم. ایران نیز یوز ماده دیگری است که هم‌اکنون بالغ شده و به روزنه امیدی برای این عمل تبدیل شده است. البته این3 ، ‌تنها یوزهای موجود در ایران نیستند.
محیط‌بان‌ها هر از گاهی گزارش و عکس‌هایی از یکی، دو قلاده یوز در نقاط مختلف کشور ارائه می‌دهند اما خطر شکار و تلف شدن آنها در تصادفات جاده‌ای همچنان وجود دارد. طرح ایجاد جاده ایمن در پارک توران و در مسیر جاده تهران به مشهد یکی از این طرح‌هاست تا از تصادفات جاد‌ه‌ای یوز‌ها بکاهد. هم‌اکنون تعداد یوزهای ایران با خوش‌بینی حدود 50قلاده برآورد می‌شود واین یعنی یوزها فقط یک گام با انقراض فاصله دارند.
آموزش فنون حفاظت از گونه‌های در خطر انقراض
سازمان حفاظت محیط‌زیست سی‌ویکمین برنامه زنگ آموزش خود را به موضوع فنون حفاظت از گونه‌های در خطر انقراض اختصاص داده است.به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی سازمان حفاظت محیط‌زیست، آرش یوسفی، مدیرکل دفتر آموزش محیط‌زیست سازمان در این‌باره گفت: دست‌کم 74گونه جانوری همچون یوزپلنگ ایرانی، پلنگ، خرس سیاه آسیایی، لاک‌پشت پوزه عقابی، گورخر ایرانی، گوزن زرد، تمساح پوزه کوتاه، فک خزری و هوبره در فهرست قرمز اتحادیه جهانی حفاظت از طبیعت (IUCN) قرار دارند. وی افزود: در این برنامه آموزشی که امروز برگزار می‌شود روش‌های حفاظت از گونه‌های در معرض خطر انقراض ایران آموزش داده می‌شود. به گفته یوسفی، شرکت در این برنامه آموزشی برای عموم آزاد است.

لینک کوتاه:
https://www.aryabanoo.ir/Fa/News/129766/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

رزرو بلیت پاریس برای 4 کشتی‌گیر و ابهام در 57 و 86 کیلو

یوونتوس به زحمت از شکست گریخت

گلزنی منتظرمحمد مقابل تیم ملی امید تاجیکستان

کارشناسی داوری گل گهر - استقلال خوزستان

کارشناسی داوری نساجی - تراکتور

صحبت های سیدعلی میرغفاری رئیس صدور مجوز حرفه ای استقلال

عذرخواهی کاپیتان استقلال بخاطر 10 دقیقه پایانی

کارشناسی داوری فولاد - مس رفسنجان

کارشناسی داوری دیدار استقلال - شمس آذر

حمله هواداران عصبانی تراکتور به مینی ون حامل بازیکنان در فرودگاه تبریز

چرا جیمی کرگر به پیروزی و صعود بایرن مونیخ مقابل آرسنال باور داشت؟

کارشناسی داوری مس رفسنجان - پیکان

کارشناسی داوری شمس آذر - فولاد

کارشناسی داوری استقلال خوزستان - صنعت نفت

پلی به گذشته؛ برتری 2-1 بایرن مونیخ مقابل منچستریونایتد

بخش‌هایی از داوری گلاره ناظمی در اولین قضاوت خود به عنوان داور اول در جام ملت های فوتسال آسیا

گل زیبای دوشان ولاهوویچ به کالیاری از روی ضربه آزاد

کارشناسی داوری سپاهان - ذوب آهن

کارشناسی داوری پیکان - هوادار

پیشنهاد رسمی امیر قلعه نویی و فدراسیون فوتبال به دست افشین قطبی رسید

کارشناسی داوری صنعت نفت - پرسپولیس

ماجرای مرد کوری که 60 سال پیش با شکنجه 2 کودک را برای گدایی اجاره کرد!

پیرترین فرد زنده جهان کیست؟

وداع با اطلس؛ ربات انسان‌نمای بوستون داینامیکس بازنشسته می‌شود

دل ز جان برگیر و در بر گیر یار مهربان

نصیرزاده: با مجیدی، گل محمدی مذاکره داشتیم

نصیرزاده: تمام لیست خمس با نظر خودش جذب کردیم

پیروانی: یک بار هم علیه داوری حرف نزدم

وضعیت خروجی ورزشگاه وطنی

هاشمی نسب: درباره ناعدالتی ها حرف نمیزنم

کایل واکر: جود بلینگام یک هافبک کامل است

بادامکی: فشار مجازی استقلال بی سابقه بوده است

بیرانوند فردا گچ دستش را باز می کند

معاون پرسپولیس: اعلام کردند VAR منتفی شد

علت توقف مذاکره تراکتور با بردیف از زبان نصیرزاده

آخرین خبر از واگذاری مالکیت باشگاه پرسپولیس

عمو کاووس: مرگ حقه، میکروب بهانه است

گناه مخاطب چی بود فرشته؟

‎«گریه لیلی»؛ شاهکار تکنوازی ویولن استاد اسدالله ملک

سرعت وقوع فرونشست چقدر است؟

خیلی شانس آورد از یک تصادف مرگبار نجات پیدا کرد!

عکس های کاملا به موقع

دلیل احساس درد در مفاصل انگشت ها چیست؟

اشتباهات ساده‌ای که آشپزخانه را شلوغ و نامرتب می‌کند

نسخه جدید ربات انسان‌نما اطلس با قابلیت‌های هوش مصنوعی معرفی شد

صحبت های شنیدنی دکتر الهی قمشه ای

دقیقی: می‌توانستیم مساوی کنیم، حیف شد

جعفری: بازی کردن با فولاد در اهواز همیشه سخت است

قربانعلی‌پور: مطمئنا لیگ برای تیم ملی رصد می‌شود

حردانی: هواداران سنگ تمام گذاشتند