آریا بانو

آخرين مطالب

بی‌اعتمادی مانعی برای مشارکت‌پذیری فرهنگی هنری

  بزرگنمايي:

آریا بانو - نشست "مشارکت شهروندی؛ راهبرد مدیریتی یا تصمیم شهروندی" با سخنرانی شهرزاد مهدوی کنشگر شهری و ناصر براتی عضو هیئت علمی دانشگاه بین‌المللی امام خمینی در گالری نظرگاه برگزار شد.


به گزارش هنرآنلاین ، در ابتدای این نشست شهرزاد مهدوی با بیان اینکه تهران کلان‌شهری با محلات جزیره‌ای است، گفت: افرادی که سال‌هاست در تهران زندگی می‌کنند ممکن است بسیاری از محلات آن را ندیده باشند اما در عین حال کلان‌شهرها دارای عرصه‌های مرکزی هستند که متعلق به تمام شهروندان است، بنابراین اگر در تهران از مشارکت صحبت می‌کنیم این مشارکت هم جنبه محلی و هم جنبه شهری دارد.
وی ادامه داد: نکته‌ای که در بحث مشارکت نادیده گرفته می‌شود این است که جمعیت روز و شب در تهران متفاوت است و روزها حدود 2 تا 3 میلیون نفر برای کار به تهران می‌آیند که آن‌ها نیز نسبت به تهران حق دارند و باید زمینه مشارکت آن‌ها نیز فراهم شود و مهم‌تر از آنان، مهاجرانی مانند افغان‌ها و عراقی‌ها هستند که با وجود اسکان در شهر اما صاحب حق نیستند و ما در موضوع مشارکت باید منافع آنان را نیز در نظر بگیریم.
این کنشگر شهری با اشاره به اینکه شهرسازی معاصر بر دو پایه استوار است، اظهار داشت: این دو پایه مشارکت شهروندی و توسعه پایدار است اما من می‌گویم که توسعه پایدار فقط در صورت وجود مشارکت تحقق می‌یابد. اگر ما بخواهیم آمادگی شهرداری تهران را برای مشارکت بسنجیم باید بگوییم که در سال‌های اخیر صرفاً یکسری مفاهیم در کلام، پذیرفته شده‌اند اما تا عمل فاصله زیادی دارند و برخی فعالیت‌های انجام شده در حوزه مشارکت صرفاً ابتکارات برخی مسئولین مدیریت شهری بوده اما به‌طور کلی در شهرداری سازوکاری که مشارکت را به عنوان یک اصل پذیرفته و به آن عمل می‌کند مشاهده نشده است. امروز آنچه که به عنوان مشارکت مطرح می‌شود بیشتر مشورت است به عنوان مثال در فرایند تدوین برنامه سوم توسعه شهر، تهران از تعدادی از سمن‌های مختلف دعوت شد اما جنبه مشورتی داشت و هنوز پاسخگویی به شکل ملموس دیده نمی‌شود.
مهدوی اضافه کرد: اساساً مشارکت از طرح‌های شهری شروع می‌شود تا مردم بتوانند با آن طرح همراه شوند اما اینکه مشاوران از ابتدای فرایند تدوین طرح بتوانند مردم را در آن طرح چه در نظرسنجی و چه در ایده پردازی و شناخت خواست‌ها و نیازهای مردم مشارکت دهند، کمتر مشاهده شده است و این نشان می‌دهد نه تنها شهرداری اقتدارگرایانه عمل می‌کند بلکه مشاوران نیز اقتدارگرایانه در خصوص طرح‌ها تصمیم می‌گیرند.
شهروندان آماده مشارکت نیستند
وی در خصوص آمادگی شهروندان برای مشارکت نیز بیان کرد: ما در این حوزه نیز مشکل داریم و شهروندان آماده و مشتاق مشارکت نیستند، کار داوطلبانه در بسیاری از نقاط دنیا یک امر جا افتاده است و مردم در سه مرحله از زندگی خود کار داوطلبانه انجام می‌دهند؛ یکی زمانی که هنوز وارد شغل نشده‌اند یا برای اینکه وارد یک شغل شوند کار داوطلبانه انجام می‌دهند و تجربه کسب می‌کنند و در دوره بازنشستگی که افراد از کار فراغت پیدا می‌کنند و وقت خود را برای کارهای داوطلبانه می‌گذارند و البته عده‌ای هم در زمانی که اشتغال هم دارند بخشی از زمان خود را به کار داوطلبانه اختصاص می‌دهند و این کار داوطلبانه را مسئولانه انجام می‌دهند اما در کشور ما فرهنگ کار داوطلبانه گسترش پیدا نکرده است و در حالی که کار داوطلبانه یکی از زمینه‌های مشارکت است، از آن گذشته موضوع بی‌اعتمادی نیز مطرح است بی‌اعتمادی عمودی و بی‌اعتمادی افقی یعنی هم به یکدیگر آن‌چنان که باید اعتماد نمی‌کنیم و هم بی‌اعتمادی بین مدیریت شهری و شهروندان وجود دارد.
این کنشگر شهری با بیان اینکه ما انتظار داشته باشیم تمام مردم مشارکت فعالانه داشته باشند، بیهوده است، اظهار داشت: هیچ جای دنیا هم این‌گونه نیست و معمولاً مشارکت به عنوان فعال شهری یا مدنی صورت می‌گیرد یا یک موضوع خاصی اتفاق می‌افتد و مشارکت خودجوش به وجود می‌آید، یک جاهایی هم مشارکت غیرمستقیم وجود دارد و اشخاصی که در یک محل زندگی می‌کنند حتی اگر نخواهند، در سرنوشت محله تأثیرگذار هستند و مهم‌تر از همه انتظاراتی از مدیران دارند و خود بیان نیاز زمینه‌ای برای مشارکت و تعامل است.
در ادامه جلسه ناصر براتی در تعریف مشارکت گفت: مشارکت فرایند به‌کارگیری توانمندی‌های فردی یا گروهی ذینفعان برای رسیدن به یک هدف گروهی است، در این فرایند رفتار آگاهانه، خواست جمعی، پذیرش جمعی، انتخاب و وجود نیازهای مشترک اهمیت دارد، آنچه در فرایند مشارکت موفق مهم است احساس نیاز حل یک مشکل، شناخت آن مشکل و احساس نیاز به همکاری گروهی با توجه به میزان دانش و توانمندی افراد و شناخت آنان از توانایی‌ها و نیازهای موجود و حداکثر استفاده از آن‌ها است.
وی ادامه داد: اگر ما بخواهیم مشارکت اتفاق بیفتد ابتدا باید در بین مردم در خصوص موضوعی، حساسیت ایجاد شود و این حساسیت تبدیل به آگاهی شود و آگاهی تبدیل به تبادل نظر و اعلام نیازها شده و نقش پذیری اتفاق افتد و بعد درگیر شود.
عضو هیئت علمی دانشگاه امام خمینی تصریح کرد: ما در طول تاریخ، خودمان را به دست باد سپردیم و دنباله‌رو غربی‌ها شده‌ایم و به همین دلیل دچار تنبلی شده و به جایی نمی‌رسیم. ما ایرانی‌ها از قدیم در حوزه گسترده جغرافیایی پراکنده بودیم و منابع محدودی داشتیم، این پراکندگی بسیار زیاد و کمبود منابع و خشن شدن محیط موجب نزدیک شدن افراد به هم شد و زندگی به‌صورت قبیله‌ای و طایفه‌ای شکل گرفت که هرکدام برای خود قانون و اصولی داشتند و این‌گونه قانون‌گرایی در کشور ما زیر سایه طایفه سالاری و قبیله سالاری، بی‌معنی می‌شود.
وی ادامه داد: اکنون در جامعه ما مشارکت موضوع عجیبی به نظر می‌آید در حالی که از گذشته در طوایف ما و حتی محلات مشارکت وجود داشته اما مشارکت به شکل شهروندی و تابع قانون مدنی عجیب به نظر می‌آید چراکه طوایف تابع قانون مدنی نیستند، بنابراین قانون‌گرایی در ایران با اروپا متفاوت است و باید گفت مشارکت در ایران بالاست اما این مشارکت بر اساس قانون نیست بلکه عرف است. من طی تحقیقاتم به این نتیجه رسیدم که غربی‌ها از ابتدا مشارکتشان مردمی بوده و مبتنی بر آن مشارکت، قانون نوشتند.

بی‌اعتمادی مانعی برای مشارکت‌پذیری
براتی تصریح کرد: ما از زمانی که وارد جامعه مدرن شدیم، عرف را از دست دادیم و قوانین جامعه مدرن را نیز یاد نگرفتیم بنابراین ما به قوانین طایفه‌ای پایبندیم اما قوانین مدنی را نمی‌پذیریم و این موضوع از بی‌اعتمادی نشات می‌گیرد لذا ما محلی گرایی را باید بر اساس قوانین قدیم بنا بگذاریم آن را بازتولید و بازتعریف کنیم. نکته دیگر اینکه ما هیچ وقت در شهرها شهروند نداشتیم بلکه شهرنشین داریم چراکه شهروند باید مشارکت کند.
شهرزاد مهدوی در دور دوم سخنان خود اظهار داشت: درست است که ما سنت مشارکت را داریم اما مسئله مهم وجود نهاد است یعنی ما برای جامعه مدرن نیازمند نهادهای مدرن هستیم که متأسفانه در این زمینه ما کم کاری داشتیم. ما باید بپذیریم که دیگر یک جامعه قبیله‌ای نیستیم و تهران از حدود دویست سال پیش پایتخت است و تمام شهرهای دنیا از دویست سال پیش مدرن شده‌اند بنابراین هم‌زمانی شکل گرفته بین پایتخت شدن تهران و مدرن شدن موجب شد یکسری نهادهای مدرن وارد تهران شوند درحالی‌که ما از پیش برای آن آماده نبودیم و برای ورود به زندگی شهروندی از شکل قدیمی زندگی بیرون آمدیم و اکنون باید به این فکر کنیم که چگونه تعاون را که قبلاً در قالب همسایگی داشتیم وارد زندگی جدید کنیم که به نظر من فضاهای عمومی و همگانی شهر چنین ظرفیت‌هایی را به ما می‌دهد تا چنین تعاملی داشته باشیم.
وی افزود: نکته دیگر اینکه مشارکت مطالبه می‌خواهد و مشارکت یک اقدام جمعی است که نیازمند کسب مهارت و یادگیری است.

لینک کوتاه:
https://www.aryabanoo.ir/Fa/News/123399/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

خودروهای در استطاعت 10 دهک

واریز 5 هزار میلیارد تومان به جیب دولت از طریق فروش خودروهای وارداتی!

رهن گرفتن سند خودرو حذف شد

حذف شرط 1 سال رهن بودن سند خودرو؛ پرداخت مالیات یا دلالی کدام به صرفه‌تر است؟

تارای تصادفی هم‌قیمت تویوتا در سال 1395!

توضیح شورای رقابت در مورد حذف شرط رهن سند خودرو | جزئیات نخستین حراج خرده فروشی خودروهای سواری

گسل خودرویی فعال شد؟

رهن گرفتن سند خودرو شامل کدام طرح‌های خودرویی می‌شود؟

قیمت چانگان از سوی شورای رقابت تعیین شد

عرضه خودرو‌های وارداتی در بازار، پس از 4 سال کلید خورد

ژیان 250 میلیون تومان شد!

حذف و اضافه خودرو در اردیبهشت

زمان قرعه کشی خودروهای ثبت نامی مشخص شد+ جزئیات

خودروسازان باز هم تهدید کردند/ 7 استاندارد تعلیقی قابل اجرا نیست!

لیست خودروهای وارداتی به‌روز شد/ اعلام زمان عرضه محصولات خارجی

قیمت خودرو امروز 16 خرداد/ چرا قیمت خودرو کاهشی شد؟

بازی پوپولیستی در زمین خودرو

فصل مردودی واردات خودرو

افزایش قیمت 25 محصول ایران خودرو از اول تیر با مصوبه شورای رقابت/ 3 محصول ارزان شد (+جدول تغییر جدید)

تغییرات قیمتی زودهنگام محصولات خودرویی

انصراف 50 درصدی متقاضیان خودروهای مونتاژی در سامانه یکپارچه/ 20 درصد خریداران خودروهای داخلی پول واریز نکردند

شورای رقابت: اعتراض خودروسازان به قیمت‌ها مردود است

قیمت جدید 29 محصول تولیدی ایران‌خودرو اعلام شد

ریزش قیمت خودرو، معادلات را عوض کرد/ تقدسی: 50 هزار متقاضی در طرح یکپارچه فروش انصراف دادند

جزئیات لایحه واردات خودروهای کارکرده/ شرط تأسیس نمایندگی حذف شد

فردا؛ اعلام زمان تحویل خودروهای داخلی و مونتاژی

متقاصیان خرید خودرو بخوانند/ زمان آزاد شدن حساب وکالتی متقاضیان خودرو در سامانه یکپارچه مشخص شد

بایکوت خودرو در بهارستان

دستور شورای رقابت برای توقف فروش خودرو در بورس + جزییات

نتایج نوبت دهی خودروها مشخص شد؛ برداشت وجه از صبح فردا

دولت با گران کردن خودرو باز هم دستش را توی جیب مردم کرد

خبر جدید برای متقاضیان خرید خودرو/ نتایج اولویت‌بندی تحویل خودروهای فروش یکپارچه اعلام شد

تعرفه‌های نجومی برای خودروی وارداتی/ به فاصله چند متر خودروی 10 هزار دلاری 27 هزار دلار می‌شود

شرط پلاک فعال برای خرید خودرو در سامانه یکپارچه برای چه کسانی لغو شد؟

علت عدم تخصیص خودرو به برخی متقاضیان/ نتایج خودروهای فرسوده این هفته اعلام می‌شود

قیمت باورنکردنی خودرو در افغانستان/ سانتافه 1.7 میلیارد تومان!

رشیدی کوچی: در کجای دنیا 171 درصد، عوارض خودرو گرفته می‌شود؟ / دولت اگر می‌خواهد قیمت خودرو ارزان نشود، به طور رسمی اعلام کند

لایحه واردات خودروی کارکرده زیر پنج سال ساخت تصویب شد

یک پیش‌بینی عجیب از بازار خودرو/ قرعه‌کشی خودروها تمام شد؛ حالا امکان افزایش قیمت‌ها وجود دارد

کاهش قیمت خودرو سراب بود/ وزارت صمت و خودروسازها برای گران کردن توافق کردند؛شورای رقابت را سر کار گذاشتند

نتایج نوبت‌بندی خودروهای فرسوده مشخص شد

سرکیسه کردن مردم با نحوه عرضه خودرو/ وزارت صمت به مدیر فروش شرکت‌های خودروساز تبدیل شده است

معجون قیمت‌گذاری دستوری در خودرو

بازندگان بازار‌خودرو

حقوق ورودی خودروهای سواری اعلام شد

ایران خودرو،سایپا و پارس خودرو؛ فقط یک قدم تا ورشکستگی کامل

اخطار شورای رقابت به خودروسازان برای تغییر قیمت‌ها

احیای پروژه احمدی‌نژاد در ونزوئلا؛ ازسرگیری تولید خودرو توسط دولت رئیسی!

کلاف سردرگم صنعت خودرو

ابطال ممنوعیت واردات خودرو بالای 40 هزار دلار