آریا بانو

آخرين مطالب

عاطفه‌ها کجا گم می‌شوند روانشناسي

عاطفه‌ها کجا گم می‌شوند
  بزرگنمايي:

آریا بانو - آیا با وجود گرفتاری‌های شغلی، اقتصادی و دست و پا زدن در زندگی نیمه‌صنعتی جامعه امروز، اعضای خانواده در حال فاصله گرفتن از یکدیگر هستند؟ امروزه پدرها و مادرها سرشان شلوغ شده و کمتر به فرزندان خود توجه دارند. آیا این‌گونه است؟ آیا آن‌ها باید به‌جای توجه به موفقیت‌های تحصیلی به مسائل عاطفی فرزندانشان اهمیت دهند؟ چندی است انسجام و رابطه عاطفی میان اعضای خانواده با وجود وسایل ارتباطی نوین، تغییرات چشمگیری پیدا کرده و انزواجویی یا فردیت خانواده‌ها در سطح جامعه افزایش یافته است.
در گذشته افراد حداقل برای صرف ناهار یا شام در کنار اعضای خانواده می‌نشستند و با هم گفت‌وگو می‌کردند اما اکنون با وجود وسایل ارتباطی، حتی در مراسم خانوادگی و مهمانی‌ها، افراد مشغول کار با موبایل یا وسایل ارتباطی جدیدشان هستند. بنابراین در خانواده‌ها موضوع فردیت به‌نوعی تقویت شده است و مفهوم سنتی سرپرست که فردی الگوهای فرهنگی خود را به فرزندانش انتقال دهد یا شیوه برخورد و منش اجتماعی را به آن‌ها بیاموزاند، دگرگون شده است. امروزه با وجود وسایل ارتباطی نوین،‌ کودکانی که سواد خواندن و نوشتن دارند نیز بلافاصله وارد این چرخه می‌شوند و شخصیت‌هایشان در این مسیر شکل می‌گیرد. از این رو ضرورت بازنگری مفهوم سرپرست احساس می‌شود. شاید 30 سال پیش مفهوم بدسرپرست معنا داشت اما امروزه با وجود وسایل ارتباطی جدید، این مفاهیم تغییر کرده است. دیگر این‌که کودکان با ورود به فضای آموزشی و مدرسه و کسب دانش ارتباطی در این فضا پس از ورود به خانه، آن حرف‌شنوی سابق را از خانواده و والدین ندارند و این گلایه بیشتر والدین و مایه تعجب خانواده‌ها شده است.
گسترش روزبه‌روز وسایل ارتباطی نوین و شبکه‌های اجتماعی مجازی، شرایطی را به وجود آورده که کودکان کم سن و سال به‌راحتی می‌توانند وارد این فضاها شده و به عضویت این شبکه‌ها درآیند. طبیعی است چنین فضایی روی نگاه این قشر تأثیر ویژه‌ای برجا می‌گذارد. در این راستا باید محتاطانه عمل و رفتار کرد. در این میان بحث انسجام اجتماعی، اهمیت دارد.
چنان‌چه خانواده را به‌عنوان معیار تحلیل در نظر بگیریم، امروزه به شدت آسیب‌پذیر است و یکی از دلایل آن فضای مجازی بویژه برای نسل جدید است که با وجود تلفن‌های هوشمند و اینترنت در همه حال همراه افراد است.
نقش سرپرست هم در دنیای امروز هم به لحاظ عاطفی و هم به لحاظ تأثیرگذاری به دو دلیل افزایش پیدا کرده است. اول این‌که در گذشته با خانواده‌هایی پرجمعیت سروکار داشتیم که در آن شرایط سرپرست برای فرزندان میانی زمان کافی صرف نمی‌کرد. اما در حال حاضر با کوچک شدن خانواده‌ها، درگیری عاطفی درون خانواده میان فرزند و پدر و مادر افزایش پیدا کرده است که این خود خطری جدی به حساب می‌آید؛ زیرا خانواده‌ها به سوی تک‌فرزندی تمایل پیدا کرده و تمام هم و غم و فکر والدین به فرزندشان معطوف است. ولی به‌دلیل آن‌که اغلب خانواده‌ها شیوه‌های فرزندپروری را نمی‌دانند، میزان آسیب وارد شده به فرزند بشدت افزایش پیدا می‌کند.
نکته دیگر در زمینه بی‌سرپرستی عاطفی، بحث تقسیم قدرت یا ساختار قدرت در درون خانواده است؛ در گذشته براساس یک سنت، تکلیف مشخص بود. مرد نفر اول خانواده بود تا وقتی که فرزندان بزرگ شوند و زن نفر دوم بود و پس از آن با بزرگ شدن فرزندان، پسر بزرگ، نفر دوم به حساب می‌آمد و به همین نسبت تقسیم قدرت تا انتها ادامه پیدا می‌کرد. اما امروز دچار نوعی گیجی درباره تقسیم قدرت در درون خانواده شده‌ایم. به این معنا که زنان تاحدی به حقوقشان واقف شده‌ و در خانواده درخواست سهم قدرت دارند که بجاست ولی اغلب مردان حتی تحصیلکرده، این موضوع را نمی‌پذیرند و این درگیری، بین خانواده، تعارض ایجاد کرده و مشکل‌ساز شده است. فرزندپروری از این مجموعه در حالی پا به عرصه می‌گذارد که بحث فرزندسالاری به دنبال آن مطرح است. همه اینها نشانه‌های بدسرپرستی است و اولین حوزه‌ای که درون خانواده و با این شرایط دچار آسیب و لطمه می‌شود، حوزه عاطفی است.

آریا بانو

خانواده های امروزی
نکته دیگری که درباره بحث عاطفی کودکان در خانواده مطرح است، پدیده چندشغلی والدین است. افراد مجبورند برای تأمین معاش ساعات بیشتری را به کار و فعالیت بپردازند و کارهای زیادی انجام دهند.
بخش دیگر به اشتغالات عاطفی خانواده‌ها بازمی‌گردد؛ این‌که حالت موازی پیدا کرده و خطری است که جامعه را درگیر می‌کند و بالطبع بر فرزندان نیز اثر می‌گذارد. در برخی خانواده‌ها روابط مثلثی و گاه مربعی شکل گرفته است.
به این معنا که مرد بخشی از عاطفه‌اش را با همسر و بخشی از آن را به بیرون از خانه انتقال می‌دهد. مطالعات نشان می‌دهد این حالت در میان زنان هم در حال افزایش بوده و این خلاء عاطفی از راه تلفن، پیامک و اشکالی از این دست جبران می‌شود و تمام بار عاطفی این موارد بر دوش فرزند در سن کم قرار خواهد گرفت.
در این مرحله دچار نوعی به‌هم ریختگی و بی‌هنجاری در این حوزه‌ها هستیم که نتیجه دوران گذار است. کارکردهای اخلاق سنتی به آرامی در حال از دست رفتن است اما جامعه به دلیل نوسانات اجتماعی که در سال‌های اخیر شاهد آن بوده، قادر نبوده تا اخلاق متناسب با شرایط جدید اجتماعی و ارزش‌ها و هنجارهای اجتماعی نوین را به صورت غیررسمی ایجاد کند. به‌دلیل همین ناتوانی در خلاء به سر برده و در این فضا همه نوع اتفاقی خواهد افتاد.
منبع: تبیان

لینک کوتاه:
https://www.aryabanoo.ir/Fa/News/1189344/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

رهبر انقلاب در کتابخانه شخصی خود چه کتاب‌هایی دارند؟

مربی اخراجی به فینال اروپا رسید

اسلامی: امتیاز گرفتن از پرسپولیس خیلی سخت است

تغییر تابعیت بسکتبالیست آمریکایی پیش از المپیک

5 هشداری که می‌تواند نمایش خانگی را نابود کند!

ورژن اجرای زنده آهنگ سیروان خسروی به نام «برگرد»

سنگین‌ترین نوزاد کشور متولد شد

ورود سامانه بارشی جدید به کشور در هفته آینده

تَپسی چطور شکل گرفت؟ / از رفع دغدغه ها کسب درآمد کنید

فیلمبرداری جالب و حرفه ای از جلو و بالای این ترن هوایی

اقدام فوق‌العاده خطرناک یک هموطن بر روی موتور

تقدیم به وجود پر مهر دختران

اولین ایمپلنت مغزی «نورالینک» در انسان دچار مشکل شد

اعلام برنامه‌های سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران در نمایشگاه کتاب

شکایت اتحادیه جهانی بازیکنان از فیفا

هری کیول می‌خواهد فینال استانبول را مقابل کرسپو تکرار کند

شوخی با دورتموند؛ رئال اینطور شکست می‌خورد

دیدار دوستانه ازبکستان با برزیل قبل از جام جهانی

نقطه ضعف پرسپولیس مشخص شد

دروازه بان جوان صنعت نفت پایان دهنده رکورد منفی این تیم

احتمال بازگشت چی‌چی‌اوغلو به جمع داوران المپیکی

ناراحتی نویدکیا از هافبک عراقی

لژیونری که «پوشکاش» می‌خواهد

به نامزدش میگه که عاشق یکی دیگه شده

چهره‌ها/ استوری تازه خانم بازیگر «آوای باران» بعد از برگشت از چین

نوبت اول آزمون سراسری ویژه داوطلبان سیل‌زده «زیرکوه» برگزار شد

انتشار تصاویر هنجارشکنانه کار دست 6 صفحه اینستاگرامی داد

وجود حدود 18 میلیون « دختر» زیر30 سال در کشور؛ وضعیت «تجرد» زنان دهه 50 و 60

استوری/ ولادت حضرت معصومه (سلام‌الله‌علیها)

جاده‌ای به سوی بهشت؛ زیبایی‌ های مسیر خالد نبی

طرز تهیه یک ترکیب فوق جادویی با طعم عالی

جایگاه دختران از نگاه پیامبر مهربانی ها

رژیم اشغالگر در کنگره فیفا پاسخگو باشد!

تیم ملی هاکی بانوان راهی رقابت‌های آسیایی تایلند شد

دوئل جذاب هفته؛ تراکتور و اخباری به هم رسیدند

مشت و تخلیه خشم بر سر داور!

لباس محلی افغانستان برتن سرمربی ایرانی تیم ملی

تکلیف 3 عضو هیات مدیره پرسپولیس مشخص شد

4 نمایش کانون در جشنواره امام رضا (ع)

«بوی خودرو نو» احتمالاً خطر ابتلا به سرطان را افزایش می‌دهد

اجرای موسیقی Chi mai اثر انیو موریکونه

تفال/ دل از من برد و روی از من نهان کرد

تقویم تاریخ/ ولادت حضرت معصومه(س) دختر گرامی امام موسی کاظم(ع)

عفونت دندان و لثه چه بیماری‌هایی را به دنبال دارد؟

جستجوگر سیارات فرا خورشیدی ناسا به زندگی برگشت

داستانک/ خانه سالمندان

اسطوره رئال مادرید، مدیر ورزشی النصر شد

الگوریتم جالب گلزنی ستاره پرتغالی تراکتور!

امیری جنگنده دوباره روی نیمکت

اردوی وزنه‌برداران به کیش می‌رود