آریا بانو

آخرين مطالب

غم و غصه دیگه بسه! روانشناسي

غم و غصه دیگه بسه!
  بزرگنمايي:

آریا بانو - پیش از اینکه وارد مبحث علل فراگیر شدن ترانه‏ های غمگین در جامعه شویم، باید در نظر بگیریم که ترانه از دل همین مردم بیرون می‏ آید و خیلی اوقات همان چیزی است که آنها می‏خواهند اما لزوماً به ذهنیت مردم جهت نمی‏دهد. این دو کاملاً به هم مرتبط هستند چون خود هنرمند -اعم از آهنگساز، ترانه ‏سرا و تنظیم ‏کننده- هم از دل همین مردم بیرون می‏ آیند و همان حرف‏ها و موضوعات مبتلا‏به جامعه را به زبان می‏آورند.
حالا در این میان موضوعاتی که در ترانه‏ ها به آنها پرداخته نمی شود، مسائلی است که اجازه پرداختن به آنها نیست. از طرفی هم وقتی واژه‏ ها محدود و ممنوع می‏شوند، بعد از مدتی به صورت واکنشی و حتی مقابله‏ ای، کلمات و تعابیر بی‏ پرده‏ تری در ترانه‏ های زیرزمینی جای آنها را می‌گیرد. در نتیجه اگر این تعادل را به هم بزنیم، در نهایت به سمت تشدید موضوع پیش می‏رویم.
اینکه چرا ترانه ‏های غمگین در ایران بیشتر رواج پیدا می‏کنند چند دلیل می‏توانـــد داشته باشد؛ یکی اینکه فضای جامعه و فضای روابط به نوعی است که غم و غصه برای مردم، زبانِ حال آشناتری است تا شادی؛ یعنی مردم می‏ خواهند ترانه ‏ای را بشنوند که با آن هم ذات‏ پنداری کنند و در واقع مشابه ‏احساسات‌شان را در آن ترانه بشنوند تا به تحمل آنچه باعث درگیری ذهنی‏‏‏ شان شده، کمک کند. از طرفی افراد زمانی که عاشق‏ اند و در وصال، کمتر فرصت غم خوردن یا ترانه گفتن پیدا می‏کنند، چون آنقدر درگیر لذت‏های آن رابطه عاطفی می‌شوند که لیبیدو یا زیست‌مایه روانی آنها، در رابطه‏ همراه با وصال مصرف می ‏شود بنابراین خیلی فرصت یا انرژی برای شعر گفتن باقی نمی ‏ماند.
اما زمانی که رابطه به هم می‏ خورد، آن زیست مایه روایی شروع به تجمع می‏کند و شخص فرصت پیدا می‏کند تا تنشی را که درگیر آن شده، به کمک شعر تا حدی تخلیه کند؛ پس به همین دلیل است که تعداد شعرهایی که در این شرایط سروده می‏شود، بیشتر است. معمولاً افراد در این شرایط تحت فشار هستند، برای همین می‏ خواهند به نحوی احساسات خود را بیان کنند که هم یاد معشوق را زنده نگاه داشته باشند، هم با احساسات و عواطف خود کنار بیایند. در این شرایط، این‌گونه شعرها تأثیرگذاری بیشتری هم می‏توانند داشته باشند. ضمناً افرادی که در وصال و خوشی هستند، مشغله‏ های مشترک زیادی دارند، بنابراین تنها یکی از مشغله های آنها گوش کردن به موسیقی است، اما زمانی که از هم جدا می ‏شوند و زمان بیشتری را در تنهایی سپری می‏کنند، زمان خالی برای شنیدن موسیقی دارند؛ به‌خصوص موسیقی‏ هایی که حکایت بیشتری از این فراق دارد. پس به دلیل این شرایط، هم سرایش شعرهای غمگین و هم مخاطب این‌گونه شعرها بیشتر خواهد بود.
البته این موضوع به فرهنگ ما نیز ارتباط دارد، اینکه نوع نگاه ما به روابط عاطفی چگونه است و ما چقدر درگیر آنها می‏ مانیم. کلمه عشق در زبان ما به معانی خیلی زیادی به کار می‏رود؛ از چلوکباب بگیرید تا وطن و خدا و حالا در این میان، روابط عاطفی را هم شامل می‏شود. زمانی که ارتباط عاطفی پیش می‏آید، کلمه عشق با آن پیشینه اسطوره‏ ای آشکار می‏شود و ما نام این غلیان احساسات را «عشق» می‏گذاریم.
در نتیجه تمام برخوردهای نادرست را تحمل می‏کنیم و انعطاف‏های بیش از حد نشان می‏دهیم؛ چون فکر می‏کنیم عشق یک امتحان است که ما باید در آن از پیشگاه معشوق سربلند بیرون بیاییم. خیلی از این فشارها را تحمل می‏کنیم و در نهایت هم به آن نتیجه اسطوره‏ای و افسانه‏ای که در داستان‏ها از عشق شنیده بودیم، نمی‏ رسیم.
به طور معمول، جامعه در شرایط استرس و ناراحتی ممکن است روحیه غمگینی پیدا کند اما ممکن است به صورت معکوس هم عمل کرده و بعضاً با پرداختن به موضوعات شادتر و توجه به نکات طنزآمیز، برای قابل تحمل‏تر کردن آن شرایط تلاش کند. کما اینکه می‏ بینیم در مقاطع پراسترس، تعداد جوک‏هایی که مردم می‏سازند هم بیشتر می‏شود و به اتفاقات تلخ اطراف می‌خندند؛ حالا از اختلاس‏های میلیاردی گرفته تا خیلی از رفتارهای غلط سیاسی و تصمیم‏ گیری‏هایی که به مردم آسیب زده یا آنها را ناراحت کرده است. در چنین شرایطی ممکن است روی دیگری از ترانه گل کند؛ ترانه‏ هایی که به موضوعات شادتر می‏ پردازد و طنز را وارد ترانه‏ های معمول می‏کند که در بسیاری از مواقع نقدهای اجتماعی هم در آنها به چشم می‏خورد.
به طور مثال ترانه «همه چی آرومه» در زمانی پخش شد که جامعه در حال تجربه‏ سنگین‏ ترین استرس‏ها بود اما دیدیم که این ترانه در آن زمان توانست مخاطب زیادی را جذب کند. شاید دلیلش این باشد که مردم انعکاس آرزوها و نیازهای ساده خود را در آن ترانه می‏دیدند. این اثر به نوعی یک تخلیه فشار روانی برای مخاطبانی بود که واقعیت جامعه‏ شان پرتنش شده بود. مخاطبانی هم هستند که با این ترانه از بخش آرام زندگی خود خاطره دارند بنابراین کارکردها در هر ترانه و تعامل ترانه با اجتماع چندبُعدی است و ما نمی‏توانیم به این موضوع تک‌بُعدی نگاه کنیم؛ چون عامل‌های زیادی از جمله عامل‌های شخصی، اجتماعی و حتی عامل های تعاملی بین دو نفر در فراگیر شدن یا نشدن یک ترانه نقش دارد.
منبع:زندگی مثبت

لینک کوتاه:
https://www.aryabanoo.ir/Fa/News/1189214/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

دیوار مرگ؛ پیشنهادی هیجان انگیز برای ایمنی فضانوردان در ماه

ابداع پارچه‌ای نازک‌تر از موی انسان که جاذب صداست

تازه‌های کتاب برای بچه‌ها

دستمزد اینزاگی در اینتر بیشتر می‌شود

یک امتیاز تا اولین جام دوران مربیگری ساپینتو

دقیقی الگویی برای بازیکنان شمس‌آذر

این بزرگترین اشتباه تاریخ مربیگری توخل بود

کری دورتموند برای رئال مادرید

وضعیت عجیب استقلال برای تمدید قرارداد بازیکنان

نامزدهای نهایی بهترین مربی فصل لیگ برتر

انتقال شوکه‌کننده و بزرگ در انتظار فوتبال دنیا

سه مسابقه تکلیف سقوط کننده‌ها را روشن می‌کند!

وکیل پرسپولیس: مسئولیت سپاهان در ماجرای پیرمرد تماشاگر چه شد؟

رونمایی از نامزدهای عنوان بهترین بازیکن لیگ برتر انگلیس

یونس آرام آرام مسیرش را عوض می کند

دروغ کامران به شیوا لو رفت

معضل چپ و راست برای "پژمان جمشیدی"

اولین جایزه‌ای که «آقای حکایتی» به خانه برد

تعجب یوتیوبر خارجی از بیت باکس در «نون خ»

این افراد بدون کنکور در ارشد پذیرش می‌شوند

تصاویری از سیل در بردسکن خراسان رضوی

میناتو؛ یکی از منطقه های ویژه توکیو است

واکنش لحظه آخری یک راننده برای جلوگیری از تصادف با کامیون

مهارت زندگی/ خصوصیات افرادی که در کودکی محبت ندیده‌اند

لحظه وحشتناک حمله افعی سیاه به جوان جیرفتی

سایه شوم چرای بی‌رویه بر سر پلنگ برفی

صبح آرام با منظره ای زیبا در استان کرابیِ تایلند

تاثیر هوش مصنوعی در روایت یک رستاخیز

تدارک نمایشگاه کتاب در روز دوم

انیمیشن طنز بازی رئال مادرید-بایرن مونیخ

حواشی جنجالی بازی رئال مادرید-بایرن مونیخ

آیا فردیناند طرفدار سرسخت رئال مادرید است؟

باز شدن پای حراست وزارت ورزش به مسابقه پرحاشیه بدنسازی

نبرد سوارز با مسی برای کفش طلا جدی می‌شود؟

راه حل رسیدن به ایران قوی از نظر مهران رجبی

سریالی که این روزها در کره طوفان به پا کرده است

رضا عطاران «صدام» می‌شود!

«شکارچی مجازی» فردا روی آنتن شبکه سه سیما می‌رود

1000 میلیارد ریال به توسعه زیر ساخت‌های جامعه ایثارگری قم اختصاص یافت

7 ترانه دلچسب بارانی برای قدم زدن در این هوا

تصادف تریلی و اتوبوس 30 مصدوم برجای گذاشت

سیلاب به پنج شهرستان خراسان رضوی خسارت زد

بازگشت 8 خدمه شناور حادثه دیده ایرانی در پاکستان

این پرنده عجیب به دزد پرندگان مشهور است!

دزدی بی‌دردسر از داروخانه‌ای در آمریکا

ضرب المثل/ بار کج به منزل نمی رسد

ترفند جغدها برای فراری دادن گاومیش‌ها

تاثیر داروهای استنشاقی بر درمان آسم/ آموزش؛ گامی موثر در کنترل آسم

آموزش‌ زیست عفیفانه در دوران تحصیل آغاز شود

تفاوت احساسات دخترها و پسرها را بشناسید