آریا بانو

آخرين مطالب

«لوکس‌سواران» برای مالیات آماده باشند!/مالکان خودروهای خارجی چقدر باید مالیات بدهند؟ (+جدول) اقتصادي

«لوکس‌سواران» برای مالیات آماده باشند!/مالکان خودروهای خارجی چقدر باید مالیات بدهند؟ (+جدول)
  بزرگنمايي:

آریا بانو - «لوکس‌سواران» بالاخره باید مالیات بدهند. این تصمیمی است که طی ماه‌های گذشته با عبور از گردنه مجلس، شورای نگهبان و دولت، حالا به ایستگاه اجرا نزدیک شده و به زودی اجرایی می‌شود. در آخرین رویداد، وزارت امور اقتصادی و دارایی اعلام کرده که اطلاعات کامل خودروهای لوکس (خودروهایی که ارزش روز آنها بیش از یک میلیارد تومان باشد)، از سوی نیروی انتظامی در اختیار سازمان امور مالیاتی قرار گرفته است. 
به گزارش تجارت‌نیوز، اما صاحبان خودروهای لوکس چقدر باید مالیات بدهند؟ بر اساس قانون جدید، خودروهایی که ارزش روز آنها بالاتر از یک میلیارد تومان باشد، مشمول «مالیات خودروهای لوکس» هستند.
بر اساس قانون جدید، اگر در خانواده 2 خودرو دارید (فقط خودروهایی که به نام افراد تحت تکفل شما هستند) و مجموع ارزش روز این 2 خودرو هم بالاتر از یک میلیارد تومان است، باز هم مشمول مالیات بر خودروهای لوکس خواهید بود.
به این ترتیب، به نظر می‌رسد که صاحبان تقریبا تمامی خودروهای خارجی، مشمول پرداخت مالیات جدید هستند. با این همه، میزان مالیات خودروهای لوکس، بسته به نوع و مدل خودرو (که اصلی‌ترین عوامل تعیین‌کننده قیمت هستند)، متغیر است.
تحریم‌ها موجب شده‌اند که ساختار حاکمیتی در ایران، طی یک دهه گذشته تقریبا به طور کامل از رانت نفت جدا شود. به این ترتیب، با توجه به سهم کنونیِ نفت از بودجه سالانه در ایران، اقتصاد ایران را دیگر نمی‌توان به سادگی یک «اقتصاد نفتی» به حساب آورد.
پولدار تقلبی برند لاکچری ثروتمندان ایرانی در مقایسه با همتایان‌شان در کشورهای دیگر، مالیات بسیار کمی می‌پردازند.
در این شرایط، از آنجا که درآمدهای دولت از محل صادرات نفت و محصولات وابسته به آن به شدت کاهش پیدا کرده (از حدود 120 میلیارد دلار در سال 1390 به حدود 5 میلیارد دلار در سال 1399)، ظاهرا چاره‌ای نمانده جز آنکه تلاش‌ها برای گسترده‌تر کردن پایه مالیاتی در ایران افزایش پیدا کند.
اما از آنجا که فشارهای اقتصادی بر دهک‌های درآمدی پایین همین حالا هم بیش از تواناییِ تحمل این دهک‌ها است، مجلس و دولت برای نخستین بار، آستین‌ها را بالا زده‌اند تا ثروتمندان را هدف مالیات قرار دهند.
همان‌طور که در بالا اشاره شد، صاحبان خودروهایی که ارزش روز آنها بالاتر از یک میلیارد تومان باشد، مشمول پرداخت مالیات بر خودروهای لوکس می‌شوند و باید به صورت سالانه این مالیات را به سازمان امور مالیاتی پرداخت کنند.
کمترین میزات مالیات بر خودروهای لوکس، به خودروهایی بر می‌گردد که قیمت روز آنها در بازه یک تا 1٫5 میلیارد تومان باشد و به این ترتیب، در اختیار داشتن یک خودروی «سراتو اتوماتیک» به ارزش حدود 1٫2 میلیارد تومان، مشمول پرداخت مالیاتی در حدود سالانه 12 میلیون تومان خواهد بود. (یعنی ماهانه حدود یک میلیون تومان)
اما نکته‌ای که ممکن است خیلی‌ها ندانند این است که اگر خودروهایی که یک فرد یا افراد تحت تکفل او در اختیار دارند نیز به صورت تجمیعی ارزشی بیش از یک میلیارد تومان داشته باشند، باز هم فرد، مشمول پرداخت مالیات مورد اشاره در بالا خواهد بود.
خودروهای خارجی و لوکس نمایشگاه‌های تهران
مالکان خودروهایی با ارزش روز بالاتر از یک میلیارد تومان، مشمول سالانه دست‌کم 10 میلیون تومان مالیات می‌شوند.
به این ترتیب، مثلا اگر در خانواده 2 خودرو دارید (فقط خودروهایی که به نام افراد تحت تکفل شما هستند) و مجموع ارزش روز این 2 خودرو هم بالاتر از یک میلیون تومان است، باز هم مشمول مالیات بر خودروهای لوکس خواهید بود.
اطلاعات مالیاتی ایرانی‌ها در اختیار 90 سازمان
امیدعلی پارسا، رییس سازمان امور مالیاتی و معاون وزیر اقتصاد، همین چند روز پیش در این مورد گفت: «تعداد سازمان‌ها و نهادهایی که اطلاعات مالیاتی را به سازمان امور مالیاتی گزارش می‌کنند، از 47 دستگاه در سال 1399، اکنون به بیش از 90 مورد رسیده و این صرفا شامل مالیات بر خودروهای لوکس هم نمی‌شود، بلکه انواع مالیات، از جمله مالیات بر عایدی سرمایه را هم در بر می‌گیرد.»
او ادامه داد: «در مورد خودروهای لوکس هم نیروی انتظامی، اطلاعات کامل خودروهای مورد نظر را به سازمان امور مالیاتی تحویل داده و ما منتظر اعلام آیین‌نامه‌های اجرایی در این خصوص هستیم تا اخذ مالیات را شروع کنیم.» 
مالیات خودروهای لوکس: از یک درصد تا 4 درصد ارزش روز خودرو
پارسا ادامه داد: «این مالیات به صورت پله‌ای محاسبه می‌‌شود، به این صورت که از مالکان خودروهایی که قیمت روز آنها بین یک میلیارد تا یک و نیم میلیارد تومان باشد، مبلغی معادل یک درصد ارزش روز خودرو مالیات دریافت می‌شود و هر چه ارزش روز خودرو از این مبلغ بالاتر باشد، میزان مالیات اخذ شده هم به صورت تصاعدی افزایش پیدا می‌کند.»
نرخ «مالیات بر خودروهای لوکس» برای برخی خودروهای منتخب

آریا بانو

مالک یک «لکسوس RX» به قیمت حدود 6٫5 میلیارد تومان، مشمول پرداخت مالیات سالانه حدود 260 میلیون تومانی خواهد بود.
این مقام مسئول ادامه داد: «بر اساس قانون، مالکین خودروهایی که قیمت روز آنها بین یک تا 1٫5 میلیارد تومان باشد، یک درصد مالیات پرداخت خواهند کرد. مالکین خودروهایی که از 1٫5 تا 3 میلیارد تومان قیمت دارند، 2 درصد و مالکین خودروهایی که بین 3 تا 4٫5 میلیارد تومان قیمت دارند هم سالانه معادل 3 درصد از قیمت روز خودرو را به عنوان مالیات به سازمان امور مالیاتی پرداخت می‌کنند. خودروهایی که ارزش روز آنها بالاتر از 4٫5 میلیارد تومان باشد هم مشمول پرداخت سالانه 4 درصد از ارزش روز خودرو به عنوان مالیات خواهند بود.»
«لوکس‌سوارها» و پرداخت‌های سالانه چند ده میلیون تومانی
اما اگر گفته‌های رییس سازمان امور مالیاتی را مبنا قرار دهیم، صاحبان خودروهای به اصطلاح «لوکس»، در عمل چقدر باید مالیات بدهند؟ بگذارید مثال بزنیم: مالک یک خودروی «آزرا» که قیمت آن حدود 2٫5 میلیارد تومان است، باید سالانه حدود 50 میلیون تومان مالیات پرداخت کند.
آمارهای گمرک نشان می‌دهند که با این حساب، دست‌کم حدود 450 هزار خودرو از سال 1390 به این سو وارد کشور شده‌اند. اگر حداقل قیمت را برای این خودروها در نظر بگیریم (یعنی همان یک میلیارد تومان)، صاحب هر کدام از این خودروها باید سالانه حدود 10 میلیون تومان به دولت مالیات بدهد.
مالک یک خودروی «سوناتا» به ارزش حدود 1٫7 میلیارد تومان هم باید سالانه حدود 34 میلیون تومان مالیات پرداخت کند. کمترین مالیات در این زمینه، به خودروهایی بر می‌گردد که قیمت روز آنها در بازه یک تا 1٫5 میلیارد تومان باشد و به این ترتیب، در اختیار داشتن یک خودروی «سراتو اتوماتیک» به ارزش حدود 1٫2 میلیارد تومان، مشمول پرداخت مالیاتی در حدود سالانه 12 میلیون تومان خواهد بود. (یعنی کمابیش ماهانه حدود یک میلیون تومان)
بهشت مالیاتی ایران بر اساس برخی شاخصه‌های غیررسمی، یک بهشت مالیاتی است.
اما وقتی پایِ خودروهای گران‌قیمت‌تر به میان می‌آید، ارقام مالیات بر خودروهای لوکس، واقعا نجومی می‌شوند. به عنوان نمونه، مالک یک «لکسوس RX» به قیمت حدود 6٫5 میلیارد تومان، مشمول پرداخت مالیات سالانه حدود 260 میلیون تومانی خواهد بود. (همه قیمت ها‌تقریبی هستند.)
مالکان «بنز» و مالیات ماهانه 23 میلیون تومانی
اما این سقف مالیاتی نیست که لوکس‌سواران به زودی ناگزیر از پرداخت آن خواهند بود. مرکز پژوهش‌‌های مجلس شورای اسلامی، در زمان بررسی گزارش لایحه بودجه سال 1399، به برخی داده‌های آماری اشاره کرد که نشان می‌دهند اخذ مالیات بر خودروهای لوکس، واقعا می‌تواند جیب دولت را پر پول کند.
بر اساس این گزارش، حدود 0.03 درصد خودرو‌های سواری داخل کشور (3 در ده ‌هزار) «مرسدس بنز» با سال ساخت بالای 2010 هستند. این رقم برای بنزهای تولید سال 2015 میلادی به بعد، به 7 در صد هزار می‌رسد.
از آنجا که بر اساس آمارهای رسمی حدود 21 میلیون خودرو در کشور پلاک شده‌اند و واردات خودرو به کشور هم از سال 1397 تاکنون ممنوع بوده است، می‌توان گفت حدود 6 هزار و 500 دستگاه بنز با سال ساخت بالاتر از 2010 در ایران وجود دارد.
مالکان انواع بنز، احتمالا بیشترین مالیات بر خودروهای لوکس را پرداخت می‌کنند، که می‌تواند به بیش از 250 میلیون تومان در سال برسد.
اما مالکان این بنزها چقدر باید مالیات بدهند؟ مالک یک خودروی «بنز E200» که حدود 7 میلیارد تومان قیمت دارد، باید سالانه حدود 280 میلیون تومان (یا ماهانه حدود 23 میلیون تومان) مالیات بدهد.
بر اساس آمارها، حدود 0.03 درصد خودرو‌های سواری داخل کشور (3 در ده ‌هزار) «مرسدس بنز» با سال ساخت بالای 2010 هستند. این رقم برای بنزهای تولید سال 2015 میلادی به بعد، به 7 در صد هزار می‌رسد.
اگر حداقل قیمت یک بنز با سال ساخت بالای 2010 را حدود 2 میلیارد تومان در نظر بگیریم و حدود 6 هزار و 500 دستگاه از این بنزها هم در ایران موجود باشند، این به معنای آن است که مالک هر یک از این بنزها سالانه حدود 40 میلیون تومان مالیات خواهد داد و مجموع این مالیات هم در کمترین حالت به سالانه 260 میلیارد تومان می‌رسد.
مجموع درآمد دولت از مالیات بر خودروهای لوکس چقدر خواهد بود؟
به این ترتیب، دولت فقط و فقط از «بنزسوارها» و آن هم آنهایی که مدل بنزشان بالاتر از 2010 میلادی است، در کمترین حالت سالانه 260 میلیارد تومان مالیات اخذ می‌کند. از آن سو، در حالی که آمار دقیقی از تعداد خودروهای خارجی با قیمت بالاتر از یک میلیارد تومان در ایران در دسترس نیست، می‌توان با بررسی آمار واردات خودرو به کشور از سال 1390 تا سال 1397 (سال آغاز ممنوعیت واردات خودروهای خارجی) تعداد تقریبی خودروهای خارجی که بین 3 تا 10 سال عمر دارند را محاسبه کرد.
در فاصله سال‌های 1390 تا 1397، حدود 450 هزار دستگاه خودروی خارجی وارد کشور شده است.
آمارهای گمرک نشان می‌دهند که با این حساب، دست‌کم حدود 450 هزار خودرو از سال 1390 به این سو وارد کشور شده‌اند. اگر حداقل قیمت را برای این خودروها در نظر بگیریم (یعنی همان یک میلیارد تومان)، صاحب هر کدام از این خودروها باید سالانه حدود 10 میلیون تومان به دولت مالیات بدهد.
مجموع این مالیات‌ها، ماهانه به 450 میلیارد تومان و سالانه به حدود 5 هزار و 400 میلیارد تومان می‌رسد. توجه داشته باشید که این محاسبه تنها برای خودروهای «وارداتی»، آن هم در فاصله سال‌های 1390 تا 1397 صورت گرفته و علاوه بر این، برای ساده‌سازی محاسبه قیمت همه این خودروها «یک میلیارد تومان» در نظر گرفته شده است!

لینک کوتاه:
https://www.aryabanoo.ir/Fa/News/1188871/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

تار ایرانی در قلعه «فلک الافلاک» لرستان

آتش‌سوزی در فرودگاه لاهور پاکستان؛ پرواز حجاج به تعویق افتاد

فوت مادر و فرزند 10 ساله در پی برخورد با قطار

دستگیری سارقان مسلح در مازندران

به زیر آب رفتن یک روستا در خراسان رضوی

پایان گروگانگیری آتشین در مقابل مجتمع تجاری پالادیوم تهران

جاری شدن سیل در خیابان‌های بردسکن

هشدار نارنجی هنوز پابرجاست، ترجیحا در فضای باز نباشید

نقاره‌زنی در شب ولادت حضرت معصومه (س) در حرم مطهر رضوی

این تارت توت فرنگی توی هوای بهاری میچسبه

آموزش ماست و خیار دورنگ مجلسی

یه نوشیدنی خفن و شیک واسه مهمونی

عوامل موثر در بروز بیماری ام اس

بازنشر نماهنگ «ریحانه» بمناسبت روز دختر

تصاویری از مرکز کهکشان راه شیری که توسط تلسکوپ بسیار بزرگ ESO ثبت شده است

ماجرای «گورهای گاوچران» چیست؟

اصرار سلیمی به بازی برای استقلال با بخیه

ستاره استقلال از باشگاه طلبکار است

نقش اول تعویضی که رئال را نجات داد

حرکت متفاوت از منجنیق پرسپولیس

مهاجم سابق پرسپولیس: مراقب باشید جام از دست نرود

مقصد احتمالی مارکو رویس مشخص شد

خواننده جنجالی رپ در کنار مادرش

امیرکاظمی: ساده ترین مسائل رو هم با هوتن مشورت میکنم

توصیه‌های پلیس به زائران خانه خدا

ریزش سقف ایران‌مال پس از بارندگی شدید و آبگرفتی در این مرکز خرید

آتش سوزی عظیم یک کارخانه در استافوردشر انگلیس

دخترت رو خوشحال کن!

تو خواهر سلطانی...

تصاویری از رژه نظامیان روسیه در میدان سرخ

گوناگون/ عادت‌های ساختنی مطالعه برای امتحانات

طرز تهیه بستنی معجون خانگی بدون ثعلب

طرز تهیه کیک شکلاتی

نقش ژنتیک در بیماری ام اس

حجامت می‌تواند نیاز جنسی را مهار کند!

رفع تیرگی پوست با حجامت!

واکنش بامزه دوقلوها به قایم شدن پدرشون

ترکیب رنگ های استایل مردانه

ربات اپتیموس حالا می‌تواند در کارخانه تسلا کارهای واقعی انجام دهد

مجموعه 14 جلدی «به دنیا آمده‌ام» رونمایی می‌شود

ماجرای های ابروی آنچلوتی

حزباوی با قهرمانی در یک جام جدید

کانون چوگان قهرمان جام بنفشه چوگان شد

حق با امباپه بود؛ چرا رئال را انتخاب کردم

اعلام زمان نشست خبری سرمربیان هوادار و پرسپولیس

ناکامی عنوان داران کشتی جهان و المپیک در کسب سهمیه پاریس

تبریز، شهری طلسم شده برای گل‌گهر

اولین واکنش حامدی‌فر به اتفاقات جنجالی

ابراز علاقه جهانبخش برای بازی در بوندس‌لیگا و سری A

مصدومیت ستاره؛ فینال لیگ قهرمانان در خطر