آریا بانو

آخرين مطالب

شخصیت وابسته و نحوه‌ی درمان آن روانشناسي

شخصیت وابسته و نحوه‌ی درمان آن
  بزرگنمايي:

آریا بانو - اختلال شخصیت وابسته نوعی اختلال شخصیت است که فرد وابستگی فراگیر روانی به افراد دیگر دارد. این اختلال شخصیت یک وضعیت بلند مدت (مزمن) است که در آن بیمار برای نیازهای عاطفی و جسمی خود به دیگران وابسته است و تنها یک حداقل دستیابی به سطح طبیعی استقلال دارد. با بیتوته همراه باشید تا با ویژگی‌های شخصیت وابسته، تشخیص و درمان این اختلال شخصیت آشنایی بیشتری پیدا کنید.
شخصیت وابسته
اختلال شخصیت وابسته از شایع ترین اختلالات شخصیت است. فراد وابسته، عزت نفس اندکی دارند و خود انتقادگری در آنها زیاد است. آنها معمولاً به‌دنبال دلایل خوشحالی در بیرون از خود می‌گردند و خوشحالی خود را منتسب به اتفاقات بیرونی می‌دانند. (همسرم امروز با من مهربانتر بود، بنابراین من خوشحالم).
افراد دارای اختلال شخصیت وابسته ملاکشان برای سنجش خوبی و یا بدی عملکرد خود، نظر و باور دیگران است و خودشان ملاکی به غیر از نظر دیگران برای تأیید و تشویق خود ندارند. بنابراین همواره نظر دیگران برای آنها مهم است.
افراد وابسته، مهارت حل مساله کمتری از خود نشان می‌دهند و در هنگام مواجهه با یک مشکل، تمایل به اجتناب و فرار از مشکل را دارند و ترجیح می‌دهند تا با موضوع مواجه نشوند. آنها مشکل را نه یک فرصت جهت رشد و پیشرفت، بلکه دردسری تلقی می‌کنند که باید همواره از آن اجتناب کرد.
افراد دارای اختلال شخصیت وابسته، خود را در مواجهه با دنیا و مسائل آن ناتوان می‌بینند و باور دارند که آنها توانایی و مهارت مواجهه با دنیا را ندارند. راه‌حل آنها برای مواجهه با این دنیای پیچیده و ترسناک، پیدا کردن کسی است که بتواند از آنها مراقبت کرده و کارهای آنها را انجام دهد و برای آنها تصمیم‌گیری کند. آنها نیز در عوض حاضر هستند آرزوها و تمایلات خود را در قبال آنها زیر پا گذاشته و گوش به‌فرمان باشند.
بنابراین، احساس عدک کفایت در آنها منجر به وابستگی به دیگران می‌گردد. این امر باعث می‌شود آنها هر روز به توانایی‌ها و مهارت‌های خود بیشتر بی‌اعتماد شوند و در عین حال، به‌جهت آنکه همیشه به دیگران متکی بوده‌اند، مهارت‌های زندگی مستقلانه (خوداظهارگری، حل مساله، قدرت تصمیم‌گیری) را فرا نمی‌گیرند؛ زیرا هیچ زمان خود را در معرض تجربه یادگیری مهارت‌ها قرار نمی‌دهند. گروهی از این افراد به‌دلیل آنکه این مهارت‌های خود را به‌کار نگرفته‌اند، به وجود آنها در خود باور ندارند.
نشانه‌ها و علائم اختلال شخصیت وابسته
– نیازی نافذ، فراگیر و افراطی به مراقبت شدن که به سلطه پذیری، وابستگی و ترس از جدایی بیانجامد.
- بدون توصیه و اطمینان بخشی فراوان دیگران، در گرفتن تصمیمات روزمره مشکل داشته باشد (مثل پوشیدن لباس یا انتخاب غذا در رستوران).
- نیازمند آن باشد که دیگران مسؤولیت بیشتر مسایل عمده زندگی اش را برعهده بگیرند (مثل خرید خانه، انتخاب همسر، تعیین رشته تحصیلی و غیره).
- به دلیل ترس از برخوردار نشدن از حمایت یا تأیید دیگران، در ابراز مخالفت با آنها مشکل داشته باشد، که این امر به دلیل فقدان اعتماد به قضاوت ها یا توانایی های خود باشد، نه فقدان انگیزه یا انرژی.
- در کسب حمایت و پشتیبانی دیگران بیش از حد معطل بماند، تا جایی که حتی حاضر شود کارهایی را که دوست ندارد، به خاطر دیگری انجام دهد و این امر حالتی تکرار شونده در روند زندگی فرد داشته باشد.
- در تنهایی احساس ناراحتی یا درماندگی کند، به دلیل ترس مبالغه آمیز از نداشتن قدرت مراقبت از خود.
- با ختم یک رابطه صمیمانه، فوراً به جستجوی رابطه ای دیگر برآید تا آن را منبع مراقبت و حمایت از خود قرار دهد.
- ذهنش به طرزی غیرواقع گرایانه به این اندیشه مشغول باشد که مبادا برای مراقبت از خود، تنهایش بگذارند.
– اگر غیبت فردی که به او وابسته اند طولانی شود، بیمار در معرض خطر اختلال افسردگی قرار می گیرد.
پیامدهای منفی اختلال شخصیت وابسته
احتمال بروز افسردگی، اضطراب، حملات وحشت و فوبیا در میان افراد دارای اختلال شخصیت وابسته بیشتر است. دلیل این موضوع آن است که آنها باور دارند برای بقا و زنده ماندن نیازمند حمایت دیگری هستند، بنابراین همواره اضطراب از دست دادن رابطه را دارند و غم از دست دادن و یا سردی رابطه برای آنها بسیار طاقت‌فرسا بوده و منجر به افسردگی در آنها می‌گردد. از سویی دیگر، زمانی که به آنها مسئولیت جدیدی واگذار شود و یا وارد حوزه جدیدی می‌گردند، از آنجایی که باور دارند از عهده آن بر نمی‌آیند، دچار حمله وحشت می‌گردند.

آریا بانو

تعملات اجتماعی شخصیت وابسته
این افراد از نظر روابط اجتماعی محدود به اشخاصی می‌باشند که به آنان تکیه کرده‌اند و اگر تکیه‌گاه مناسبی برای خود نیابند در خطر ابتلا به افسردگی قرار می‌گیرند.
روابط اجتماعی آنها اغلب فقط با کسی است که می توانند به او وابسته شوند و خیلی از این افراد مورد بدرفتاری جسمی یا روحی روانی قرار می گیرند، فقط به این علت که با جرأت نیستند و در نتیجه نمی توانند ابراز وجود کرده و از حق و حقوق خود دفاع کنند.
این افراد به علت ناتوانی در عملکرد مستقل، موقعیت شغلی آسیب‌ پذیری دارند. مجموعه صفات آن‌ها باعث می شود کارکرد شغلی این افراد اغلب مختل باشد، به طوری که نمی‌تواند مستقلاً و بدون نظارت دقیق شخص دیگری کارهای خود را انجام دهند.
برقراری رابطه و ازدواج با شخصیت وابسته
در برخورد با شخصیت‌ وابسته او را مطیع، فروتن، موافق دائمی در می‌یابید که به افراد دیگر اجازه می‌دهد در تصمیمات مهم زندگی آنها دخالت کنند، زیرا اعتماد به نفس بالایی نداشته، قادر به اداره زندگی خود بطور مستقل نیستند.
شخصیت‌های وابسته در روابطشان با رفتارهای مطیعانه و خوش مشرب افراطی سعی می‌کنند که هیچکس نتواند خواهان ترک اجتماعی با آنها باشد و هرگونه تنهایی و رها شدن به حال خود، احساسات خالی بودن و اضطراب بیش از اندازه را در آنها بوجود می‌آورد. 
روابط این بیماران محدود به کسانی است که به آنها اتکا دارد. اگر قصد ازدواج با شخصیت وابسته را دارید باید دانید که نکته ی مهم در برخورد با شخصیت های وابسته این است که این افراد پذیرفتن هر نوع بد رفتاری دیگران نسبت به خودشان بدون اعتراض است.
اگر این بیماران والدین یا همسر سلطه‌جو داشته باشند، والدین مسلط احساس سودمندی، قدرت و شایستگی نموده، بطور ناخواسته این رفتار را در فرزندان شان دامن می‌زنند و همسران مسلط احتمالا به سوء استفاده‌های بدنی و جسمی آنها مبادرت می کنند؛ بدون اینکه با اعتراض یا ترک جسورانه آنها روبرو شوند.
درمان اختلال شخصیت وابسته
پیش آگهی مبتلایان با درمان خوب است، روان‌ درمانی، دارو درمانی و رفتار‌درمانی جهت درمان مبتلایان موثر واقع می‌شود.
روان درمانی:
روان درمانی بیماران وابسته بخصوص با استفاده از درمان‌های بینش‌گرا ( Insight Therapy) موفقیت‌های زیادی بدنبال می آورد و با حمایت درمانگر چنین بیمارانی می توانند "استقلال و قاطعیت و اعتماد به نفس بیشتری پیدا می‌کنند. اما نباید در این کار عجله کرد، چون باعث سردرگمی بیمار می‌شود. در کنار درمان بینش‌گرا استفاده از رفتار درمانی ، آموزش قاطعیت و اظهار وجود ، خانواده درمانی می‌تواند به موفقیت بیشتر درمان منجر شود.
دارو درمانی:
بیماران وابسته علائم فرعی دیگری نظیر اضطراب و افسردگی را نشان می‌دهند که می‌توان از ضداضطراب‌ها و ضدافسردگی‌ها برای بهبودی آنها استفاده کرد. از این داروها می‌توان به ایمی پرامین (Imipramine) ، بنزدویاژپین‌ها (Benzdoiazpins) اشاره کرد. 
گردآوری: بخش روانشناسی بیتوته

لینک کوتاه:
https://www.aryabanoo.ir/Fa/News/1186117/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

استفاده از پسماند میوه‌ها برای تولید مواد باارزش صنعتی

اعطای جایزه نوبل ایرانی به 62 محقق

شعر مورد علاقه دکتر کاکاوند

«خراسان» پای کار نمایشگاه کتاب 1403 تهران

جای خالی‌ بهترین گلزن استقلال مقابل ذوب‌آهن

توده بدخیم در زبان قهرمان پارادوومیدانی

ترکیب شاگردان مسعود شجاعی برای بازی در انزلی

عثمان دمبله؛ جلوی بارسا شیر، جلوی بقیه گربه!‏

ترکیب تراکتور برای بازی حساس فولاد

یازده بازیکن فولاد برای تقابل با تراکتور

شلیک فوق‌العاده ارونوف برای سکوت وطنی

واکنش خوب پولی روی ضربه آل کثیر

گل اول سپاهان به استقلال خوزستان توسط مغانلو

شکست خانگی خودروسازان مقابل آلومینیوم با یک پَرش!

«کن» در آستانه اعتصاب عمومی

آموزش داستان‌های قرآنی و اخلاقی به کودکان با ساختار نمایشی در فصل جدید «منم بچه مسلمان»

آخرین اخبار از آی‌فیلم عربی

سقوط پژمان جمشیدی به دسته سه!

«قلیچ» به مستندات یکشنبه خانه هنرمندان ایران رسید

هر 10 روز یک پزشک خودکشی می‌ کند/ هیچ آمار رسمی‌ای در مورد خودکشی پزشکان منتشر نمی‌شود/ سکوت وزارت بهداشت مایه‌ شرمساری است

موسیقی سنتی مردم فنلاند با استفاده از ساز Jouhikko

شیرجه جذاب پنگوئن های امپراطور از یخ 15 متری به داخل اقیانوس

پدیده زمزمه در آسمان

زیبایی از حرکات ماهی ها در اعماق آب

معجزه تخم مرغ و پنیر موزارلا

نانی محلی ترکیه به این شکل در نانوایی تهیه می شود

جایزه البرز به پدر ماهواره ایران و پدر پیوند کبد رسید

شعر خوانی دلنشین باران نیکراه

احترام نظامی بیرانوند به هواداران پرسپولیس پیش از دیدار با نساجی

ترکیب نساجی برای گرفتن جام از پرسپولیس

گلزنان پرسپولیس در وطنی نیمکت‌نشین شدند

بازیکن فوتسال ازبکستان:هیچ‌وقت مقابل ایران مساوی نکرده بودیم

گل اول پرسپولیس به نساجی توسط اورونوف

اعلام ترکیب سپاهان مقابل استقلال با یک غایب

وطنی جای سوزن انداختن نیست

ضربه اورونوف خطرناک از کنار دروازه نساجی به بیرون رفت

فن‌دایک به بایرن نه گفت؛ من عاشق لیورپولم

گزارش زنده؛ نساجی 0-1 پرسپولیس

محمد خزاعی مطرح کرد؛تشکیل شورای فیلم اولی‌ها موجب ایجاد امید در میان نسل جوان شد

«باران عشق» با آهنگ‌سازی و اجرای استاد ناصر چشم‌آذر

ورود 36 هزار شاهد «مشکوک» به قوه قضاییه در دو ماه

"هر سر که بدرگاه رضا خم نشود"؛ مداحی آقای مهدی نیکبخت

گوناگون/ "یک بانو که بینی طویل و قوزداری داشت..."؛ اولین تبلیغات جراحی بینی

فوت کوزه گری برای خوشمزه شدن خورشت کرفس

بررسی بیماری سلیاک بدون علائم اولیه

پسرم در مدرسه و محله حس قلدری دارد!

کمک انویدیا به سگ‌های رباتیک برای حفظ تعادل حتی روی توپ بادی

چرا کسی دربارۀ ماجرای تلخ کتابخانۀ صائب پاسخگو نیست؟

یزد میزبان اردوی نسل آینده والیبال ایران

تجلیل باشگاه پیکان از حسینی در نقش یک مرد بازیکن‌ساز