آریا بانو

آخرين مطالب

رسانه های اجتماعی و تأثیر آن بر سلامت روان روانشناسي

رسانه های اجتماعی و تأثیر آن بر سلامت روان
  بزرگنمايي:

آریا بانو - رسانه های اجتماعی چه تأثیری بر سلامت روان می گذارند؟
در حالی که بسیاری از ما از ارتباط داشتن در رسانه های اجتماعی لذت می بریم، استفاده بیش از حد می تواند احساس اضطراب، افسردگی، انزوا و FOMO را تحریک کند. ما در این مقاله قصد داریم درباره ی تاثیر رسانه های اجتماعی در سلامت روان اطلاعاتی را ارائه دهیم. 
نقش رسانه های اجتماعی در سلامت روان
انسان موجودی اجتماعی است. ما برای پیشرفت در زندگی به همراهی دیگران نیاز داریم و استحکام ارتباطات ما تاثیر زیادی بر سلامت روان و شادی ما دارد.
ارتباط اجتماعی با دیگران می تواند استرس، اضطراب و افسردگی را کاهش دهد. همچنین با شکل گیری احساس آرامش و شادی از احساس تنهایی به طرز چشمگیری کاهش دهد. 
از طرف دیگر، فقدان ارتباطات اجتماعی قوی می تواند سلامت روانی و عاطفی شما را با خطر جدی مواجه کند.
در دنیای امروز، بسیاری از ما برای یافتن و ارتباط با یکدیگر به پلتفرم های رسانه های اجتماعی مانند فیس بوک، اسنپ چت، یوتیوب و اینستاگرام متکی هستیم.
با وجود اینکه رسانه های اجتماعی از مزیت های گسترده ای برخوردار هستند، نمی توانند جایگزین مناسبی برای ارتباط انسانی در دنیای واقعی باشند.
انسان برای تحریک هورمون هایی که استرس را کاهش می دهند و باعث می شوند احساس شادی، سلامت و مثبت تری داشته باشد، نیاز به تماس حضوری با دیگران را دارد. از قضا صرف زمان زیاد در تعامل با رسانه های اجتماعی می تواند باعث شود که احساس تنهایی و انزوا کنید و مشکلات سلامت روانی مانند اضطراب و افسردگی را تشدید نماید.
اگر زمان زیادی را در رسانه های اجتماعی می گذرانید و احساس غم، نارضایتی، نا امیدی یا تنهایی زندگی شما را تحت تاثیر قرار می دهد، ممکن است زمان آن رسیده باشد که عادات آنلاین خود را دوباره بررسی کنید و تعادل سالم تری پیدا کنید.
جنبه های مثبت رسانه های اجتماعی
در حالی که تعامل مجازی در رسانه های اجتماعی مزایای روانی مشابه تماس چهره به چهره را ندارد، از جنبه های مثبت گسترده ای برخوردار است.
جنبه های مثبت رسانه های اجتماعی به شرح ذیل است:
• با خانواده و دوستان در سراسر جهان ارتباط برقرار کنید و به روز بمانید.
• یافتن دوستان و جوامع جدید و برقراری ارتباط با افراد دارای علایق مشابه 
• به اهداف ارزشمند بپیوندید و درباره مسائل مهم به آگاهی برسید.
• در مواقع سخت به دنبال یا ارائه حمایت عاطفی باشید.
• برای خلاقیت و ابراز وجود خود راهی پیدا کنید.
• منابع اطلاعات و یادگیری ارزشمند را با دقت کشف کنید.

آریا بانو

جنبه های منفی رسانه های اجتماعی
از آنجایی که فناوری رسانه های جمعی نسبتا جدید است، تحقیقات کمی برای اثبات پیامدهای بلند مدت، خوب یا بد، استفاده از رسانه های اجتماعی وجود دارد.
با این حال، مطالعات متعدد ارتباط قوی بین رسانه های اجتماعی سنگین و افزایش خطر افسردگی، اضطراب، تنهایی، آسیب رسانن به خود و حتی افکار خودکشی یافته اند.
در ادامه مهم ترین تجربیات و تاثیرات منفی رسانه های اجتماعی را بیان می کنیم. 
احساس ناکافی بودن در زندگی
حتی اگر بدانید تصویری که در رسانه های اجتماعی مشاهده می کنید ویرایش می شوند، باز هم می توانند باعث شوند که نسبت به ظاهرتان یا آنچه در زندگی تان می گذرد احساس نا امنی کنید. افراد در رسانه های ارتباط جمعی تمایل دارند فقط نکات برجسته زندگی خود را به اشتراک بگذارند.
آن ها به ندرت نقاط ضعف زندگی شخصی را به اشتراک می گذارند. اما این احساس حسادت و نارضایتی زمانی که شما در حال مرور عکس های ایربراش شده یک دوست از تعطیلات ساحل گرمسیری آنها هستید یا در مورد تبلیغ جدید هیجان انگیز آنها در محل کار مطالعه می کنید و از بین نمی رود.
ترس از دست دادن (FOMO)
در حالی که FOMO قدمتی بسیار طولانی تر از رسانه های اجتماعی دارد، به نظر می رسد سایت هایی مانند فیس بوک و اینستاگرام این احساس را تشدید می کنند که دیگران بیشتر از شما سرگرم می شوند یا زندگی بهتری دارند. ترس از دست دادن می تواند عزت نفس شما را تحت تاثیر قرار دهد و با تحریک اضطراب شما را بیشتر به استفاده از رسانه های اجتماعی سوق دهد. 
FOMO می تواند شما را وادار کند که هر چند دقیقه یک ‌بار گوشی خود را بردارید تا به روز رسانی ها را بررسی کنید، یا اجبارا به هر هشدار پاسخ دهید - حتی اگر این به معنای ریسک کردن در حین رانندگی، از دست دادن خواب شبانه یا اولویت دادن به تعامل با رسانه های اجتماعی باشد.
انزوا
مطالعه ای در دانشگاه پنسیلوانیان نشان داد که استفاده زیاد از فیس بوک، اسنپ چت و اینستاگرام باعث افزایش احساس تنهایی می شود.
در مقابل کاهش میزان استفاده از رسانه های اجتماعی می تواند در کاهش احساس تنهایی نقش داشته باشد و به بهبود بهزیستی شما بیانجامد. 
افسردگی و اضطراب
انسان برای داشتن سلامت روانی نیاز به تماس چهره به چهره دارد. هیچ چیز به اندازه تماس چشم به چشم با کسی که به شما اهمیت می دهد، استرس را کاهش نمی دهد و خلق و خوی شما را سریعتر یا موثرتر تقویت می کند.
به میزانی که تعامل با رسانه های اجتماعی را بر روابط حضوری اولویت دهید، بیشتر در معرض خطر ابتلا به اختلالات خلقی مانند اضطراب و افسردگی هستید.
زورگویی سایبری حدود 10 درصد از نوجوانان گزارش می دهند که در رسانه های اجتماعی مور آزار و اذیت قرار می گیرند و بسیاری از کاربران دیگر در معرض نظرات توهین آمیز قرار دارند. پلتفرم های رسانه های اجتماعی مانند توییتر می توانند کانونی برای انتشار شایعات مضر، دروغ ها و سوءاستفاده هایی باشند که می توانند زخم های عاطفی ماندگاری بر جای بگذارند.
خود جذبی
به اشتراک گذاری سلفی های بی پایان و تمام افکار درونی شما در رسانه های اجتماعی می تواند یک محوری ناسالم ایجاد کند و شما را از ارتباط واقعی دور کند.

آریا بانو

چه چیزی باعث استفاده از رسانه های اجتماعی شما می شود؟
این روزها اکثر انسان ها از طریق تلفن هوشمند یا تبلت خود به رسانه های اجتماعی دسترسی پیدا می کنند. در حالی که این امر باعث می شود که ارتباط برقرار کنید، اما به این معنی است که رسانه های اجتماعی همیشه در دسترس هستند.
این اتصال شبانه روزی و فوق العاده می تواند مشکلات کنترل ضربه، هشدارها و اعلان های مداوم را ایجاد کند که بر تمرکز شما تاثیر می گذارد. همچنین می تواند با ایجاد اختلال در خواب، انسان را برده ی تکنولوژی سازد. 
پلترم های رسانه های اجتماعی به گونه ای طراحی شده اند که توجه فرد را جلب می کنند و برای مدت های طولانی انسان را در حالت آنلاین نگه می دارند.
ممکن است فرد به طور ناخودآگاه و مکرر صفحه نمایش خود را برای به روز رسانی چک نماید. 
کمپانی و شرکت های گسترده ای از طریق شکل گیری اعتیاد افراد به بهره گیری از رسانه های اجتماعی به کسب درآمد می پردازند. این قبیل رسانه ها به مثابه ی اعتیاد به نیکوتین و قمار می توانند مشکلات روانی را به ارمغان بیاورند.
هنگامی که شما یک لایک اشتراک گذاری یا واکنش مثبت به یک پست دریافت می کنید، می تواند باعث آزاد شدن دوپامین در مغز شود، همان ماده شیمایی " پاداش " که به دنبال برنده شدن در یک مسابقه ماشین، خوردن یک شکلات یا ... می شود.
هرچه بیشتر به شما پاداش داده شود، می خواهید زمان بیشتری را در رسانه های اجتماعی صرف کنید، حتی اگر برای سایر جنبه های زندگی شما مضر باشد.

آریا بانو

سایر دلایل استفاده ناسالم از رسانه های اجتماعی
ترس از دست دادن (FOMO) می تواند شما را بارها و بارها به رسانه های اجتماعی بازگرداند. اگرچه چیزهای بسیار کمی وجود دارند که نمی توانند منتظر بمانند یا نیاز به پاسخ فوری دارند.
FOMO شما را وادار می کند که خلاف آن را باور کنید. شاید نگران این هستید که در صورت از دست دادن آخرین اخبار یا شایعات در رسانه های اجتماعی، از مکالمه در مدرسه یا محل کار کنار گذاشته شوید. همچنین ممکن است شاید احساس کنید که اگر پست های دیگران را فورا لایک نکنید، به اشتراک نگذارید یا به آن ها پاسخ ندهید، روابط شما آسیب می بیند.
بسیاری از ما از رسانه های اجتماعی به عنوان یک " پتوی امنیتی " استفاده می کنیم. هر زمان که در یک موقعیت اجتماعی قرار می گیریم، برای رفع احساس اضطراب و تنهایی به تلفن های خود مراجعه کرده و وارد شبکه های اجتماعی می شویم. البته، تعامل با رسانه های اجتماعی تنها از تعامل چهره به چهره که می تواند به کاهش اضطراب کمک کند، محروم می کند.
استفاده سنگین شما از رسانه های اجتماعی می تواند سایر مشکلات اساسی مانند استرس، افسردگی یا بی حوصلگی را پنهان کند. اگر زمانی که احساس ناراحتی، تنهایی یا بی حوصلگی می کنید زمان بیشتری را در رسانه های اجتماعی می گذرانید، ممکن است از آن به عنوان راهی برای منحرف کردن حواس خود از احساسات ناخوشایند یا تسکین روحیه خود استفاده کنید.
بی شک اجتناب از بهره گیری از رسانه های اجتماعی امری دشوار است. بهتر است بدانید که رسانه های ارتباط جمعی می تواند شما را از پیدا کردن روش های سالم برای مدیریت خلق و خو باز دارد.

آریا بانو

شاخص هایی که رسانه های اجتماعی ممکن است بر سلامت روان شما تاثیر منفی بگذارد:
• صرف زمان بیشتر در رسانه های اجتماعی نسبت به دوستان دنیای واقعی
• مقایسه نامطلوب خود با دیگران در بشکه های اجتماعی
• تجربه زور گویی سایبری و نگرانی درباره عدم کنترل رفتار های کاربران 
• حواس پرتی در مدرسه یا محل کار
• وقت نداشتن برای خود اندیشی هر لحظه فراغت با درگیر شدن در رسانه های اجتماعی پر می شود.
• درگیر شدن در رفتارهای مخاطره آمیز به منظور به دست آوردن لایک، اشتراک گذاری یا واکنش های مثبت در رسانه های اجتماعی
• استفاده بیش از حد از رسانه های اجتماعی به جای استراحت کردن و شکل گیری مشکلات خواب 
• تشدید علائم اضطراب یا افسردگی
برای کاهش تاثیرات مخرب استفاده از رسانه های اجتماعی، میزان استفاده از این رسانه ها را محدود کنید. همچنین می توانید با فرزند تان در مورد مسائل اساسی صحبت کنید.
یکی از راه های کاهش استفاده از رسانه های اجتماهی اجرا محدودیت در مصرف است. به طور مثال استفاده از شبکه های اجتماعی را تا زمانی که فرزند تان تکلیف های خود را تکمیل نکرده است ممنوع کنید. 
نتیجه پایانی
با توجه به موضوعاتی که درباره رسانه های اجتماعی بررسی شد، رسانه های اجتماعی همانطور که مزایایی برای ما دارند معایبی هم دارند. یکی از علائم وابستگی به شبکه های اجتماعی این است که بدون هیچ دلیلی، متوجه می‌ شوید که بارها و بارها رسانه‌ های اجتماعی خود را بررسی می ‌کنید و صفحه خود را مرور می ‌کنید، این جستجو غیر ضروری است و به هیچ وجه به درد شما نمی خورد این مورد نشان می دهد که وقت دوری از رسانه های اجتماعی رسیده است. باید برای استفاده از رسانه های اجتماعی با برنامه باشد و استفاده بیش از حد از آنها باعث بروز مشکلات جدی برای ما خواهد شد.
گردآوری: بخش روانشناسی بیتوته

لینک کوتاه:
https://www.aryabanoo.ir/Fa/News/1185148/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

خواندن داستانی شنیدنی از مولوی

مراسم تشییع پیکر مرحوم مسعود اسکویی

برنامه رئال برای جشن قهرمانی اعلام شد

والیبال ساحلی ایران باز هم قهرمان آسیا شد

عفونت چشم قهرمان جهان را از تمرینات کشتی دور کرد

من از کجا باید یاد میگرفتم پدری کنم؟!

من اصلا عصبی نیستم!

خط و نشان کشیدن «پری» برای «سروش»

دانیال حکیمی و پسرش در گذر زمان

مادر شهیدان والامقام «دزفولی» به دیدار فرزندان شهیدش پیوست

دیدار استاندار مرکزی با خانواده شهید معلم سردار «جواد کریمی طاهری»

استایل متفاوت ژیلا صادقی در خارج از کشور حاشیه ساز شد / خانم مجری برای همیشه رفت؟

اعتراف دزدان یسنای 4 ساله دختر روستای «یلی بدراق» شهرستان کلاله

مراسم یادبود مرحوم دکتر پریسا صدر زن برادر رابعه اسکویی با حضور همسرش

تغییرات چهره یانگ می‌گیونگ بازیگر 62 ساله نقش بانو هن استاد یانگوم در سریال جواهری در قصر

رونمایی مرجانه گلچین از تصویر پدر مرحومش بعد از چهل سال از درگذشتش / چه پدر پرافتخاری

جدیدترین عکس مهران مدیری در کنار دخترش شهرزاد / پدر و دختر چقدر شبیه اند

دوقلوهای اصفهانی آهنگ شیرازی منتشر کردند/ داستان به روز رسانی شدن!

واکنش چمران به حصارکشی درون بوستان لاله تهران

آزار و اذیت حیات وحش در پیج های اینستاگرامی

هواشناسی هشدار نارنجی‌ صادر کرد؛ تشدید بارش در 18 استان

گوناگون/ «بهاربد»؛ جشنی قدیمی‌تر از بعثتِ زرتشت

جهت چرخش آب در اکوادور خط میانی کره شمالی و جنوبی

ترافیک آبی در ونیز ایتالیا

روشی ساده برای به دام انداختن مار کبری

بچه داری کردن به سبک پاندای مادر

طنز/ رنگ سمی!

حرکت جالب صندوقدار برای ادب کردن مشتری

از دردسرهای عکاسی از میمون ها

بکرترین دریاچه لرستان در دل طبیعت

تشکر بچه‌های فلسطینی از دانشجویان آمریکایی

آمار بالای بیماری دیابت

حسن خجسته: یکی از معضلات اینست که برای مسائل زنان، مردان تصمیم گیری کردند

ساخت پوست الکترونیکی با قابلیت تقلید دقیق رفتار پوست انسان

بررسی مستقیم یک واکنش کلیدی در ستاره‌های نوترونی

واکنش مهدی دادرس به اتفاقات بازی پرسپولیس-سپاهان

شهاب زاهدی منتقدانش را کنفت می‌کند!

مدیر ورزشی بایرن مونیخ: ماندن توخل غیرممکن است

گوئریرو بازی برگشت با رئال مادرید را از دست داد

تراشتگن: توضیحی برای وضعیت افتضاح بارسا پیدا نمی‌کنم

طرح خاص شالیکار مازنی برای بازی پرسپولیس

عنایتی: هیچ کسی که رضا عنایتی نمی‌شود

من برای خارج لباس ندارم!

زندگی و آثار استاد عیسی بهادری در مستند «راز عیسی»

دارن بابا رو شکنجه میکنن!

سفر به ایران قدیم؛ دو قاب جالب از ژست های متفاوت ناصرالدین شاه/ تصاویر

فوق تخصص ریه: "قلیان اکسیژن" مبنای علمی ندارد

اجرای آهنگ خواننده لس‌آنجلسی توسط رضا رشیدپور

تنظیم متفاوت از یک قطعه موسیقی نواحی ایران

پولاد کیمیایی خواننده «گالیله» شد