آریا بانو

آخرين مطالب

یک تفریح آسیب زننده

سهم هر ایرانی از مصرف سیگار؛ سالی 860 نخ! اجتماعي

سهم هر ایرانی از مصرف سیگار؛ سالی 860 نخ!
  بزرگنمايي:

آریا بانو - سیگارکشیدن بخشی از تفریح این روزهای جوان‌ها شده است. سر میز بیشتر کافه‌های سطح شهر زیر‌سیگاری‌ها پر از ته سیگار، هشدار چیزی را برای جامعه دارد که شاید عوارض آن در سال‌های بعد خود را نشان دهد؛ جوان‌های که با مشکلات ریه و سرطان به میانسال‌های بیماری تبدیل شدند.

این در حالی است که تمام آمارها از افزایش چشمگیر مصرف دخانیات در ایران حکایت دارد. وارد جمعی از جوان‌های بین20 تا 25 سال می‌شویم. چند دختر و پسر دانشجو که در کافه‌ای در نزدیکی چهار راه ولیعصر دور هم جمع شدند. روی میز آنها دو زیر‌سیگاری پر از ته‌سیگار است. خودشان می‌گویند حدود 40 دقیقه است که رسیدند و در همین مدت هم حدود یک بسته سیگار مصرف کردند. بعضی از آنها حتی به درستی دود سیگار را به داخل نمی‌کشند و به قول خودشان تازه‌کار هستند، با‌این‌حال هر‌کدام بعد از اتمام سیگار، سیگار دیگری را دود می‌کنند.
وقتی از آنها سؤال می‌شود که چرا سیگار می‌کشید؟ یک جواب تکراری می‌دهند؛ جوابی که حتی در جمع‌های دیگر هم تکرار می‌شود؛ «اگر سیگار نکشیم پس چه کار کنیم؟». یکی از پسرها با خنده می‌گوید: «ولی واقعا می‌خواهم یک حرف شعاری بزنم. ما جوان‌ها تفریحی نداریم که اگر داشتیم حتما میزان مصرف سیگار در بین ما کمتر می‌شد. مثلا خود من دیشب با چند تا از دوستانم بولینگ بازی رفتیم. به خودم آمدم و دیدم حدود یک ساعت و نیم است که در حال بازی هستم و اصلا حتی دلم نخواست در آن مدت یک پک سیگار بکشم...». حرف‌هایش نیمه‌کاره مانده که یکی با خنده می‌گوید: «به جایش سیب و پسته می‌خوریم...». بعد صدای خنده‌ این جوان‌ها حواس بخشی از مردم را به خود جلب می‌کند. همان موقع یکی از دخترها شروع به صحبت می‌کند: «حداقل سیگارکشیدن جدا از این حرف‌ها برای من لذت‌بخش است، چون تمام استرس آن لحظه را از من می‌گیرد. خودم نمی‌دانم چرا میل همه به سیگار زیاد شده، شاید به دلیل افزایش استرس باشد اما هرچه هست من دوستش دارم...». پسر دیگری با عینک گرد و موهای کمی فر ادامه می‌دهد: «الان شما بقیه میزهای همین کافه را ببینید، روی همه میزها یک زیر‌سیگاری است. همه سیگاری در دست دارند. قدیم‌ترها مصرف سیگار به این اندازه عادی نبود و شاید عادی‌شدن مصرف سیگار بر میزان مصرفش هم اثر گذاشته باشد». یکی از دخترها که کم‌وبیش بیش از بقیه روی صحبت‌کردن دارد، نظری متفاوت از بقیه را بیان می‌کند که همین بحث بین آنها را جدی‌تر می‌کند. با لحن آرامی می‌گوید: «حقیقت به نظر این است که جدا از افزایش استرس که مصرف سیگار بین مردم بیشتر کرده، بین گروه‌هایی مصرف سیگار یک ژست و ادا شده. مثلا من وارد خیلی از جمع‌های دانشگاه یا کلاس زبان و طراحی که می‌روم، همه یک سیگار در دست دارند و فکر می‌کنند حالا با این سیگار لای انگشتانشان خیلی خفن شدند. اغلب ما رشته علوم اجتماعی هستیم و برای همین خیلی وقت‌ها با هم شروع به بحث‌کردن می‌کنیم؛ بحث‌های سیاسی و فلسفی که همیشه سیگار‌کشیدن بخشی از کارمان است. ترم‌های اول خیلی این‌طور نبود اما در این یک سال که در دانشگاه هستم می‌بینم رفتارها عجیب‌تر شده، گاهی در هنگام بحث‌کردن حس می‌کنم بچه‌ها با سیگار گوشه لبشان تصور می‌کنند چگوارا شده‌اند...». بعد از اتمام جمله آخرش، روی صورت همه دوستانش لبخندی می‌نشیند و هرکدام با یک یا دو نفر دیگر شروع به صحبت می‌کند. جملات هیچ‌کدام دیگر واضح نیست، اما یکی از پسرها شروع به صحبت می‌کند و کم‌کم همه ساکت می‌شوند؛ «ولی واقعا ما در دورهمی‌های دوستانه خیلی سیگار می‌کشیم، آن‌قدر که گاهی حالمان بد می‌شود ولی سری بعد وقتی قرار است یکدیگر را ببینیم باز هر‌کدام یک بسته سیگار می‌خریم و با خود می‌بریم، چون واقعا خیلی وقت‌ها کار خاصی جز سیگار‌کشیدن نداریم. چند باری پیش آمده که دور هم جمع بودیم اما سیگاری نداشتیم و آن‌موقع حس می‌کردیم که در جمع یک چیزی کم است. نمی‌دانم شاید به سیگار‌کشیدن در جمع عادت کردیم. مثلا من هر روز با دوستانم سیگار می‌کشم ولی وقتی دو روز در خانه بمانم اصلا سیگار نمی‌کشم چون میلی ندارم. یعنی کاملا از سر تفنن و تفریح با بچه‌ها سیگار می‌کشم...». بچه‌های دیگر دور این میز حرف‌های دوستشان را تأیید می‌کنند و هر‌کدام شروع به نظر‌دادن در همین موضوع می‌کنند. دوباره سر‌و‌صدای آنها بالا می‌گیرد و بعد از چند دقیقه با شوخی یکی از بچه‌ها بلند می‌خندند.
افزایش اعتیاد زنانه به دخانیات
حتی شواهد میدانی در سطح شهر هم نشان از افزایش مصرق سیگار نسبت به سال‌های قبل دارد. این روزها بیشتر رهگذران خیابان سیگاری در دست دارند. پیش از این کمتر زنی را در خیابان می‌دیدیم که سیگاری گوشه لب داشته باشد اما حالا در بسیاری از خیابان‌ها مخصوصا در مرکز شهر، شاهد مصرف دخانیات زن‌ها هم هستیم. موضوعی که تقریبا در برخی از مناطق پایتخت جا افتاده است. اما جدا از بحث نگاه جنسیتی به این موضوع، طی این سال‌ها به دلایل مختلف مصرف سیگار شدت گرفته است.
میزان مصرف روزانه سیگار در کشور، یک زنگ خطر جدی
حالا در بیشتر جمع‌های جوانان، خرید سیگار یک هزینه‌‌ ثابت‌شده است. این موضوع را فروشندگان سیگار در دکه‌های کنار خیابان به خوبی گزارش می‌دهند. یکی از این فروشندگان که در نزدیکی چهارراه ولیعصر مستقر است، توضیح می‌دهد و می‌گوید که بیش از چهار سال است که در این دکه کار می‌کند و هر سال میزان خرید سیگار جوان‌ها بیشتر شده است. او اشاره می‌کند: «الان خرید سیگار دیگر دختر و پسر ندارد، همه سیگار می‌خرند. این چیزها برای قدیم بود که سیگار دست زن یک عیب بزرگ بود. مشتری‌های من بیشتر دانشجوها و جوان‌های بین 20 تا 30 سال هستند. خیلی از آنها اصلا سیگاری نیستند، چون همیشه از من نخی سیگار می‌گیرند. معمولا مشتری‌های ثابتم را می‌شناسم و گاهی با هم حرف می‌زنیم. همین چند روز قبل پسر جوانی که گاهی از من سیگار نخی خرید می‌کند، آمد و یک بسته سیگار وینستون گرفت. گفتم همیشه نخی می‌گرفتی، چرا الان یک بسته می‌گیری که به من خندید».
آمارها را جدی بگیریم
آمارهای مصرف سیگار در کشور باعث شده تا متخصصان ریه بارها در این مورد اظهارنظر کنند. حتی پیش از این هم در آبان سال قبل همشهری اعلام کرده بود استعمال دخانیات در ایران رو به افزایش است و مصرف سالانه سیگار در ایران از 73میلیارد تا 80 میلیارد نخ اعلام می‌شود؛ یعنی اگر بر کل جمعیت ایرانی‌ها تقسیم شود، سهم هر ایرانی سالانه حدود 860 نخ سیگار است. مصرف سیگار به عنوان یکی از عوامل خطر جدی بیماری‌های غیرواگیر شناخته شده و جزء هفت عامل خطر جدی است که سازمان جهانی بهداشت نسبت به آن هشدار داده است. سالانه بیش از 60 هزار نفر در اثر مصرف دخانیات جان خود را از دست می‌دهند که اگر روند افزایش مصرف سیگار کنترل نشود، میزان مرگ‌و‌میر در 10 سال آینده به 200 هزار نفر در سال خواهد رسید. بر اساس آخرین آمارهای اعلام‌شده از سوی وزارت بهداشت، 25.88 درصد مردان و 4.44 درصد زنان ایرانی مصرف‌کننده دخانیات هستند؛ یعنی به طور متوسط 14 درصد گروه سنی بالای 18 سال انواع محصولات دخانی را مصرف می‌کنند. مقایسه مصرف دخانیات در گروه سنی 18 تا 24 سال در سال 1400 نسبت به مطالعه‌ قبلی در سال 95، حاکی از آن است که مصرف روزانه سیگار در زنان این گروه سنی 190 درصد افزایش یافته و مصرف قلیان هم به طور کلی با رشد 54 درصدی مواجه بوده است. همچنین دبیرکل جهانی مبارزه با دخانیات هم در خرداد چند ماه قبل اعلام کرده بود حدود 60 هزار مرگ در کشور در سال ناشی از مصرف و مواجهه با ورود دخانیات برآورد شده است. وضعیت شیوع مصرف دخانیات در سال 1400 در مردان کشور 25.88 و در زنان 4.44 بود که به‌ طور ‌کلی در پنج سال اخیر در گروه سنی بالای 18 سال روند افزایشی داشته است. بیش از 30 هزار میلیارد تومان برای خرید سیگار و تنباکو در کشور هزینه می‌شود و ضرر اقتصادی سالانه بیش از 110 هزار میلیارد تومان به بخش‌های تولیدی و توسعه‌ای کشور به دلیل مرگ زود‌هنگام افراد مصرف‌کننده و در مواجهه با دود، غیبت از کار، ناتوانی و آتش‌سوزی است. سیگار‌کشیدن در فیلم‌های سینمایی و سریال‌های نمایش خانگی به قدری برجسته شده است که ناخودآگاه توجه مخاطب را به خود جلب می‌کند.
افسردگی ریسمان این روزهای جامعه
با وجودی که هر پدیده‌ای در جامعه دارای عوامل متعدد است، اما شاید یکی از دلایل مهم افزایش مصرف سیگار در جامعه به شرایط روحی مردم مربوط باشد؛ زیرا در همین‌ سال‌های اخیر که با شدت مصرف دخانیات روبه‌رو هستیم، افسردگی بین مردم هم افزایش داشته است. در آخرین داده‌هایی که رسانه‌ای شده، علی فتحی‌آشتیانی، رئیس سازمان روان‌شناسی و مشاوره ایران گفته بود آمار‌ها نشان می‌دهد که رسیدگی به وضعیت سلامت روان در کشور نیاز به توجه بیشتر دارد. سازمان بهداشت جهانی هم اعلام کرده است که جهان تا سال 2030 نیاز بیشتری به خدمات سلامت روانی دارد. طرح‌های ملی مختلفی در حوزه سلامت روان انجام شده است. آخرین مطالعات در سال 1399 نشان می‌دهد که 29.7 درصد از جامعه ایرانی به نوعی از نشانه‌های اختلالات روانی رنج می‌برند. حدود یک‌سوم افراد جامعه با اختلالات روان‌شناختی مواجه هستند و این می‌طلبد که کار‌های جدی‌تری در این زمینه انجام دهیم.
جوان‌ها را نادیده نگیریم
هر جامعه‌ای باید توجه ویژه به قشر جوان خود داشته باشد؛ زیرا در آینده نه‌چندان دور، سرنوشت کشور را به دست می‌گیرند و شاید طراحی سیستم‌های مثل تسهیل شرایط اجتماعی و اقتصادی و کاهش افسردگی، به شکل مستقیم و غیر مستقیم باعث از‌بین‌رفتن بسیاری از مشکلات آنها شود که یکی از این مشکلات کاهش مصرف دخانیات است.

لینک کوتاه:
https://www.aryabanoo.ir/Fa/News/1181506/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

دانشمندان یک «خطای فنی» در لبه کیهان کشف کردند

انتشار چند داستان ایرانی

درخواست کلوپ؛ به داد فوتبال انگلیس برسید!

ستاره نیویورک نیکس در کنار بزرگان NBA

تیم مسعود شجاعی به سه امتیازی رتبه تک رقمی رسید

تشویق ویژه سیدحسین حسینی از سوی هواداران استقلال

18 کرسی آسیای مرکزی به نام والیبال ایران

عاقبت سریال دیدن به جای درس خوندن!

انتقادات تند بهنام تشکر به مدیران صداوسیما

با پیروزی انقلاب اسلامی مولفه‌های بومی وارد اقتصاد شد

عناصر خلاق در اقتصاد کشور باید شناسایی شوند

موزیک ویدئوی خاطره انگیز از سریال «چاردیواری»

برخورد چندین خودرو با هم به دلیل لغزندگی جاده بر اثر بارش‌ها

پذیرش دانشجویان آمریکایی به صورت رایگان و با تمام امکانات در ایران

مرگ صدها هزار ماهی در ویتنام

اولین تصاویر از اتوبوسی که 20 پاکستانی را به کام مرگ کشاند

ویدئوی زیبا از جشن پیدا شدن یسنا در روستا محل سکونتشان

تراژدی دختری با رتبه یک!

مربای ازگیل با انبه شمالی را حتما امتحان کنید

چرا بدن‌درد می‌گیریم؟

گلدان رو کجای خونه بچینیم که شیکتر باشه؟

مرور اخبار منهای فوتبال هفته همراه با علی مغانی

ادعای جنجالی تن‌هاخ: با نخریدن کین به مشکل خوردیم

حواشی دیدار پرسپولیس - سپاهان

مراسم فرهنگ پهلوانی و آیین ورزش زورخانه‌ای

عصبانیت عجیب پاتریک بورلی ستاره میلواکی

مرور خطی و بررسی اتفاقات باشگاه استقلال

امضای تفاهم‌نامه همکاری فدراسیون والیبال ایران و عمان

مسابقات بین‌المللی تنیس ساحلی به پایان رسید

عمو پورنگ بازیگر شد!

تابوشکنی صداوسیما: پخش صدای شجریان و نمایش ساز لطفی

«هفت» از امشب راهی آنتن تلویزیون می‌شود

دکتر قاضی‌زاده هاشمی: بهترین الگو برای ترویج فرهنگ ایثار و شهادت هستند

کامیون بستنی فروشی 18 کودک را راهی بیمارستان کرد!

خانه پیرمرد قشمی بعد از 51 سال سند دار شد

سیاه‌پوشی حرم مطهر رضوی در آستانه‌ شهادت امام صادق (علیه السلام)

تصاویری از سیل شدید در برزیل که بیش از 30 کشته برجای گذاشت

آجرک الله یا صاحب الزمان

گوناگون/ کهنسال‌ترین معلم ایران درگذشت

حمله شاهین پرگرین به پلیکان

باورهای غلط درباره دوران بارداری

این «پلاستیک زنده» خودش را نابود می‌کند

کتاب صوتی «داستان‌های پارسی» در یونان منتشر شد

گری نویل: انریکه تحقیرم کرد او حتی با من دست نداد

سوپرگل شهاب‌ زاهدی از میانه زمین خودی!

واکنش سرمربی زنیت به احتمال جذب نیمار

تشویق پیشکسوتان استقلال که در محل تمرین امروز آبی‌پوشان حضور دارند

ورود هواداران استقلال به کمپ مرحوم حجازی و نمایی از کیفیت چمن

آزمایش سرنوشت‌ساز حسن یزدانی 50 روز قبل از آغاز المپیک

شازده قاجار مثل همیشه عصبانی و ناراضیه!