آریا بانو

آخرين مطالب

مهاجرت ایرانی ها هم مانند افغانستانی ها توده ای می‌شود؟ اجتماعي

مهاجرت ایرانی ها هم مانند افغانستانی ها توده ای می‌شود؟
  بزرگنمايي:

آریا بانو - در سال‌های دور مسئله مهاجرت از ایران با فرار مغز‌ها گره خورده بود، اما در سال‌های اخیر میل به مهاجرت کردن در همه لایه‌های اجتماعی جامعه نفوذ کرده تا شاید سبب‌ساز مهاجرت توده‌ای ایرانیان از کشور شود.

شاید یک روز‌هایی که از مهاجرت صحبت می‌شد بلافاصله گزینه فرار مغز‌ها به اذهان خطور می‌کرد، مسئله‌ای که به مهاجرت نخبگان دانشگاهی از کشور اشاره داشت، آن‌ها مهاجرت می‌کردند که بتوانند به تناسب مهارت خود در دانشگاه‌ها یا شرکت‌های بین‌المللی فعالیت دانشگاهی یا اقتصادی خودشان را با کیفیت بهتری ادامه دهند؛ این روند متوقف نشد، حتی اگر آمار‌های دقیق‌تری وجود داشته باشد مواجهه با سیر صعودی مهاجرت نخبگان دانشگاهی در سال‌های اخیر اصلاً دور از انتظار نیست. اما حالا اتفاق دیگری رخ داده، هم میل به مهاجرت و هم اقدام به مهاجرت از سطح نخبه دانشگاهی یا افراد متخصص عبور کرده و تبدیل به یک همه‌گیری شده است، طوری‌که گروه‌های مختلف اجتماعی و اقتصادی حتی اگر نتوانند ایده مهاجرت‌شان را محقق کنند، اما احتمالاً میان اولویت‌های زندگی‌شان آن را حفظ می‌کنند تا شاید در زمان مناسبی جامع عمل به آن بپوشانند.
این میل و اقدام گسترده به مهاجرت چیزی هست که اردشیر گراوند، جامعه‌شناس و پژوهشگر مسائل اجتماعی از آن به‌عنوان «مهاجرت توده‌ای» نام می‌برد.
او می‌گوید: «مردم در ابعاد مختلف احساس ناامنی عمومی می‌کنند، بنابراین فرزندان‌شان را به خارج از کشور می‌فرستند. مهاجرت و باروری ویژگی چسبندگی دارند، یعنی اگر یک نفر مهاجرت کند نفر بعدی را با خودش می‌برد، به نظرم مهاجرت به‌بیرون از ایران همچنان ادامه دارد و ممکن است شکل جدی‌تر پیدا کند یعنی مثلاً مانند افغانستانی‌ها توده‌ای مهاجرت کنیم.»
او ادامه می‌دهد: «خانوار ایرانی با مسئله از دست دادن یک عضو خانواده مواجه شده است، یعنی مهاجرت‌های داخلی و خارجی سبب شده عموم خانوار‌های ایرانی یک عضو خانواده خود را از دست بدهند و از آن دور شوند.»
مهاجرت و نبود افق دید برای آینده
درهمین‌باره سمیه توحیدلو، جامعه‌شناس می‌گوید: «به نظر می‌رسد به‌عنوان هفتمین کشور مهاجر فرست شناخته می‌شویم. یکی از دلایل مهاجرت فشار اجتماعی است یعنی اگر فرد شرایط خوبی داشته باشد فشار هم نسلی‌ها و اطرافیان برای مهاجرت اتفاق می‌افتد. یکی از دلایل تشویق به خارج رفتن جوانان، نبود افق دید برای آینده است. وقتی افراد از تصمیم‌گیری برای آینده ناتوان می‌شوند به این دلیل است که نمی‌دانند فردا روزی چه اتفاقی خواهد افتاد، ارزش پول ملی چه‌قدر می‌شود، و انواع مسائلی که ثبات را متزلزل می‌کند. این موضوعات باعث انواع مهاجرت می‌شود.»
اوا ادامه می‌دهد: «یک بخشی از مهاجرت جامعه ما برخلاف گذشته، مهاجرت خانوادگی است. نگرانی از اینده فرزندان به نوعی در میزان مهاجرت در سال اخیر تاثیرگذار بوده است. نمود‌های مهاجرت انقدر زیاد است که هرکسی در حلقه اطراف خودش آن را لمس می‌کند، نمونه‌اش در بیمارستان‌ها، فضای آکادمیک و دانشگاهی دیده می‌شود. آمار و رقم مهاجرت آن‌قدر زیاد است که جمعیت ایرانیان خارج از کشور بعد از این حجم از مهاجرت تغییرات بزرگ و گسترده‌ای خواهد داشت.»
آن‌ها که مهاجرت می‌کنند از تغییر شرایط جامعه ناامید شده‌اند
همچنین فاطمه موسوی ویایه، جامعه‌شناس و پژوهشگر مسائل اجتماعی درباره موج مهاجرت ایرانی‌ها به خارج از کشور می‌گوید: «همه ناظران توافق دارند موج فعلی مهاجرت ایرانیان عادی نیست. هیرشمن در مقاله «خروج، اعتراض، دولت» اشاره می‌کند گاهی شهروندان در تقابل با دولت به این نتیجه می‌رسند که اعتراض به جایی نمی‌رسد یا هزینه‌اش بسیار زیاد است و خروج را در دستور کار خویش قرار می‌دهند و از کشورشان مهاجرت می‌کنند.»
او ادامه می‌دهد: «افزایش 140 درصدی موج مهاجرت جوانان متخصص در یک‌سال اخیر که بیش از نیمی از آنان زن بودند را می‌توان توسل به استراتژی خروج به دلیل ناامیدی از تغییر و اصلاح دولت دانست. علوم اجتماعی ورای تصمیم‌های فردی به روابط و ساختار‌های اجتماعی می‌نگرد، با این زاویه دید آن‌ها که مهاجرت می‌کنند از تغییر شرایط جامعه ناامید شده‌اند و به‌همین دلیل کشور را ترک می‌کنند.»
این جامعه‌شناس بیان می‌کند: «امسال شرایطی مشابهی با سال 1402 خواهد داشت، یعنی صبر و انتظار ضمنی جامعه در شرایط انسداد سیاسی، مشکلات اقتصادی مانند گرانی، تورم، بیکاری و فقر افزایش پیدا می‌کند، به تبع آن موج مهاجرت و آسیب‌های اجتماعی، چون سرقت، اعتیاد، خودکشی و خشونت‌های اجتماعی از جمله قتل و نزاع بیشتر خواهد شد. مشکلات زیست محیطی مثل آلودگی هوا، کمبود آب و فرونشست زمین بدتر خواهد شد. جامعه ایران مثل فنری است که در حال جمع شدن است و این فنر در سال 1403 فشرده‌تر می‌شود.»
فاصله گرفتن مردم و حکومت با افزایش بگیر و ببند‌ها
نیره توکلی، جامعه‌شناس هم نظر مشابهی دارد، او می‌گوید: «وقتی دولت‌های تمامیت‌خواه سرکار می‌آیند ذره‌ای تلاش نمی‌کنند که مردم را به خودشان جذب کنند بنابراین سیر مهاجرت بیشتر می‌شود طوری‌که حالا مسئله مهاجرت بسیار ناامیدکننده است.»
او ادامه می‌دهد: «امید دادن به مردم خیلی باید بیشتر از این باشد. راه حل مقابله با این همه تبلیغاتی که برای مهاجرت می‌شود این است که مردم احساس فاصله با حاکمیت نکنند، اما با بگیر و ببند، تمامیت‌خواهی و یکدست کردن حکومت به نفع یک جناح، این فاصله بیشتر می‌شود.»

لینک کوتاه:
https://www.aryabanoo.ir/Fa/News/1180366/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

8 عادت افراد موفق از لحاظ سواد مالی

چرایی و چگونگی عذرخواهی از فرزندان

کارگاه آموزشی مامان مربی در تلوبیون

بزرگترین آتشفشان منظومه شمسی

شهرداری قزوین از پرسپولیس حمایت می‌کند از شمس‌آذر نه!

پرسپولیس کنعانی را سرپنجه می‌خواهد

لیکرز حذف شد؛ شکست میامی در حضور مسی

آیا بازیکنان تیم ملی فوتسال سکه‌هایشان را گرفتند؟ چه سکه‌ای؟!

ستاره بارسا: روزهای سخت تمام شد

مهرداد با وزنه سنگین آماده بازی با تراکتور

مایک لی زنبور طلایی را می‌گیرد

طلاق «سروش» و «یاسمن»

من پول خرج نکردم که محبت تو را گدایی کنم

تزیین عاشقانه میز جشن تولد شبنم قلی خانی با شمع ها و گلبرگ های زیبا / مبارکا باشه

تصاویر جدید مینا مختاری بعد از زایمانش با کاهش وزن زیاد / کی میرسه ورزش کنه

یزدگردی جذاب سامان صفاری امیر سریال دلدادگان در تعطیلات / چه عکس های شیک و باکلاسی گرفته

آهنگ جدید و دلی از مسعود صادقلو به نام «دیوونه خونه»

سیل فاجعه بار در مدینه عربستان

لحظۀ اعلام خبر شناسایی شهید به خانواده‌اش پس از 41 سال

اعتراف «آسترازنکا» برای اولین‌بار درباره عوارض خطرناک واکسن خود

رئیس نظام پرستاری: شاهد استعفای دسته جمعی پرستاران هستیم

سد طالبان بر مسیر «دوستی»

ممنوعیت صدور مجوز مدارس غیرانتفاعی برای مدیران آموزش‌ و‌ پرورش و خانواده‌‌‌شان

4 گوشه دنیا/ جوانی که به‌خاطر یک گاز همبرگر، دوستش را کشت!

ویدئوی جالب از سیر تکامل خیره کننده شهر دبی از 1960 تا به امروز در 2 دقیقه

خوش‌شانسی دو موتورسوار از سقوط درخت

آسان‌ترین دستور پخت پنکیک

دمنوش های تقویت معده و اشتها آور

نوشیدنی های انرژی زای خانگی

کافئین در دوران بارداری مجاز است؟

معمای فرسایش مداری مشتری‌های داغ حل شد

مشاعره زیبای اسماعیل آذر و کامران نجف زاده و اوستا غلام

توپ‌ جمع‌کنی که تنها 11 دقیقه دوام آورد

آقاپور: با طیبی تیم را در فینال جهان می‌بینم

عضو هیأت رئیسه فدراسیون: بهترین امکانات را سعی کردیم فراهم کنیم

مدافع سابق اینتر: طارمی کار تورام را انجام نمی‌دهد

کونته کاری می‌کند که در زمین پرواز کنید

قزوین میزبان احتمالی استقلال در بازی پایانی لیگ

غیبت ارسلان در استانبول؛ نازاریان کوچک به دنبال سهمیه

شش دانگ حواس حردانی به استقلالی سابق!

دشوارترین قرعه یک چهارم نهایی برای تیم ملوان

آشنایی با گزینه‌های سرمربیگری تیم ملی بسکتبال

تراکتور و استقلال با 10 مرد آشنا در قلمرو حریف

فرار اسماعیل از دست "آصف میرزا"

بچه با معرفت که اینقدر به باباش نارو نمیزنه!

شناسایی پیکر شهید جاوید الأثر ایلامی پس از 41 سال

پیام خون شهدا به‌ویژه معلمان شهید، پیروزی حق بر باطل و ظهور وعده صادق الهی است

بوشهر قلب تپنده موسیقی زندگی و حرکت است

تیتراژ فصل جدید «خوش نمک» با خوانندگی بابک افرا

آقا همایون، تو را به خدا بیایید و بگویید ما اشتباه کردیم!