آریا بانو

آخرين مطالب

مروری بر ساختار ارتش قدرتمند هخامنشیان/ از گارد جاویدان تا سواره نظام؛ چگونه ایران توانست نیمی از دنیا را فتح کند؟ گوناگون

مروری بر ساختار ارتش قدرتمند هخامنشیان/ از گارد جاویدان تا سواره نظام؛ چگونه ایران توانست نیمی از دنیا را فتح کند؟
  بزرگنمايي:

آریا بانو - مهم ترین تغییری که داریوش در ارتش هخامنشیان به وجود آورد ایجاد «گارد جاویدان» بود. این گارد 10 هزار نفری که قلب ارتش هخامنشیان را تشکیل می داد، نظمی نوین داشت. این نیروی 10 هزار نفری از 10 لشگر هزار نفری تشکیل می شد.

به گزارش خبر فوری، در تعطیلات نوروز 1403 توجهات به ایران باستان، به خصوص هخامنشیان زیاد شده است. هخامنشیان توانستند حدود 150 الی 200 سال بر مهم ترین کشورهای عالم حکمرانی کرده و یکی از بزرگترین و نخستین امپراتوری های تاریخ را بسازند. کوروش کبیر و جانشینانش توانستند بر پارس، ماد، پارت، لیدیه، سکاها، ایالات یونانی نشین، مصر، بخشی از هند، بابل، ایلام، آشور و ... تسلط پیدا کنند.
اما رمز تسلط بر این همه ایالات و کشورها چیست؟ چگونه کوروش کبیر توانست اولین امپراتوری بزرگ تاریخ را به وجود آورد؟ یکی از علت های اصلی ایجاد این امپراتوری، ارتش منظم و نوین کوروش و جانشینانش است. هخامنشیان توانستند از طریق ایجاد نظم در ساختار ارتش خود، بزرگترین و قدرتمندترین نیروی نظامی عصر خویش را ساخته و بر امپراتوری های بزرگ زمان یعنی مصر و بابل و ماد و ... پیروز شوند.
اما این ارتش چه ویژگی هایی داشته است؟ برای شناخت ارتش هخامنشیان و قدرتش باید ساختار آن را شناخت. ارتش هخامنشایان از دو بخش اصلی یعنی پیاده نظام و سواره نظام تشکیل شده بود. البته بخش نیروی دریایی نیز در زمان داریوش کبیر به ارتش هخامنشیان اضافه گردید اما قدرت نیروی دریایی جانشینان کوروش هیچ گاه زیاد نبود و معمولا در تقسیمات نظامی هخامنشیان بدان اشاره نمی شود.
گارد جاویدان

آریا بانو


پیاده نظام مهم ترین بخش ارتش هخامنشیان را تشکیل می داد. این پیاده نظام در زمان کوروش از قلاب سنگداران، شمشیرزنان و نیزه داران و کمانداران تشکیل می شد اما در زمان داریوش تغییراتی در آن ایجاد گردید. مهم ترین تغییری که داریوش در ارتش هخامنشیان به وجود آورد ایجاد «گارد جاویدان» بود.
این گارد 10 هزار نفری که قلب ارتش هخامنشیان را تشکیل می داد، نظمی نوین داشت. این نیروی 10 هزار نفری از 10 لشگر هزار نفری تشکیل می شد. هر لشگر هزار نفری از 10 هنگ صد نفری و هر هنگ 100 نفری از ده گروه ده نفری تشکیل می گردید. این سربازان همواره با هم زندگی می کردند، از قدرت جسمانی زیادی برخوردار بودند و به محض کشته شدن یکی از این افراد، فرد دیگری با قدرت جسمانی زیاد جانشینش می شد. همچنین، اعضاء گارد جاویدان در کودکی به عضویت ارتش در می آمدند و بعد از تکمیل تعلیمات، وارد ارتش می شدند.
در کهنسالی نیز بازنشسته شده و به عنوان مدرس نظامی فعالیت می کردند. اعضاء گارد جاویدان فقط از پارس ها و مادها تشکیل می شدند و سایر اقوام نمی توانستند عضو گارد جاویدان شوند. اعضاء گارد وظیفه داشتند از شاه حفاظت کنند اما در جنگ ها نیز شرکت کرده و غالبا فرماندهی را بر عهده داشتند.
پیاده نظام هخامنشی

آریا بانو


بعد از گارد جاویدان، لشگر اصلی پیاده نظام قرار داشت. اعضاء این لشگر از اقوام و مردمی تشکیل می شد که تبعه دولت هخامنشیان بودند. لیدی ها، سکاها، یونانیان، ترک ها و بابلی ها اعضاء اصلی این لشگر بودند. پیش قراول پیاده نظام هخامنشی «ارابه رانان» بودند. ارابه رانان با ارابه های بزرگ خود که چرخشان مجهز به تیغه های بزرگ و تیزی هم بود، وظیفه داشتند سپاه دشمن را از هم گسسته و متفرق کنند. بعد از ارابه رانان، «سپرداران» قرار داشتند.
این افراد سپرهای بزرگ مستطیلی شکل و یک نیزه بزرگ داشتند و اولین سربازانی بودند که به مصاف دشمن می رفتند. بعد از این افراد، «شمشیرداران سبک اسلحه» بودند که با خنجرهای کوتاه به سمت دشمن حمله می کردند و در مرحله آخر، «کمانداران» و «قلاب سنگداران» بودند که با تیر و کمان و فلاخن به قلب لشگر دشمن حمله کرده و سعی می کردند نظم آنان را به هم بزنند.
به عبارت دیگر، در طول نبرد قلاب سنگداران و کمانداران و پیاده ‌نظام در خط مقدم قرار گرفته و سواره‌ نظام سبک اسلحه و پیاده ‌نظام سنگین اسلحه در دو طرف سپاه قرار می‌ گرفتند و آنها را مورد حمایت خود قرار می دادند.
سواره نظام

آریا بانو


ساختار سواره نظام هخامنشی مانند سواره نظام اشکانی است اما تفاوت هایی نیز میان این دو وجود دارد. تفاوت بزرگ هخامنشیان و اشکانیان در این است که اشکانیان اتکاء زیادی به سواره نظام خود داشتند اما هخامنشیان توجه زیادی به سواره نظام نداشتند و بیشتر به پیاده نظام خود توجه می کردند. با این حال، ساختار سواره نظام هر دو حکومت یکی بود.
در قلب سواره نظام هخامنشیان و اشکانیان سواره نظام سنگین اسلحه قرار داشت که زوبین و نیزه بلند داشتند و بعد از آنها، سواره نظام سبک اسلحه قرار داشت که نیزه و شمشیر کوتاه داشتند. بیشتر سربازان سواره نظام هخامنشی از پارت ها، سکاها و مردم لیدیه بودند که همگی سوارکارانی زبده به شمار می آمدند.
نیروی دریایی

آریا بانو


نیروی دریایی هخامنشیان در زمان داریوش کبیر ایجاد شد. هخامنشیان با کمک گرفتن از فنیقی ها که دریانوردانی خبره بودند، نیروی دریایی خود را ایجاد کردند. کشتی های هخامنشی دو دسته بودند: قایق های کوچک و کشتی های بزرگ. قایق های کوچک در رودخانه هایی مانند کارون و فرات و دجله فعالیت می کردند و کشتی های بزرگ در دریای مدیترانه و خلیج فارس دست به عملیات می زدند.
اگرچه نیروی دریایی هخامنشیان فعال بود اما بار اصلی روی دوش پیاده نظام و سواره نظام (به خصوص پیاده نظام) بود و قایق ها و کشتی های جنگی هخامنشیان تاثیر زیادی بر روند جنگ ها نداشتند.

لینک کوتاه:
https://www.aryabanoo.ir/Fa/News/1171501/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

«آتش است این بانگ نای» با نی نوازی استاد محمد موسوی

تلف‌شدن 57 رأس گوسفند در برخورد با قطار در آبیک

تصادف زنجیره ای عجیب بخاطر سرعت بالا

کوبیده مرغ یک غذای مجلسی و شیک

پنج صبحانه کم کالری برای لاغزی سریع و خوشمزه

شیر در شب می‌تواند علائم ابتلا به سینوزیت را بیشتر کند

مدت زمان مناسب برای تست پاپ اسمیر برای تشخیص سرطان دهانه رحم

یک کاردستی جذاب برای تبریک روز معلم

در عقدیم و شوهرم کم به دیدنم می آید

ساخت تراشه‌ای با قابلیت اندازه‌گیری ویتامین C و D

عرضه «روایت انحراف» در کتابفروشی‌ها

آرتتا: بازی سختی بود، فقط دعا می‌کردم!

نیمه شانس سیتی؛ دو گل صددرصد از دست رفت!‏

نماینده مالک جدید در استقلال معرفی شد

یک ماه و شش بازی حیاتی در انتظار پرسپولیس

گل دوم منچسترسیتی به ناتینگهام فارست توسط هالند

خاطرات تلخ اردیبهشتی آبی‌ها مقابل تراکتور!

کادر پزشکی همچنان امیدوار به بازگشت بیرو

مصدومیت نگران کننده ستاره سیتی مقابل فارست

آرزوی توتی برای ده‌روسی؛ سال‌ها در رم بمانی

دعوت به کتک‌کاری؛ دعوای دربی میلان ادامه دارد!

بازی جالب جمله‌های پشت وانتی با «سیاوش مفیدی»

نادر طالب زاده: خط من خط انقلاب است

جایزه‌ای به نام «اکبر زنجانپور» اهدا شود

همکاری فعالانه «اسپیلبرگ» با کمپین جو بایدن

«سکوت عاشقانه» را با صدای راغب تماشا کنید

آیین‌نامه عرضه اینترنتی دارو ابلاغ شد

یکی از زیباترین پرندگان جهان را ببینید

گربه ورزشکار به این میگن!

نمایی زیبا از داخل یک موج دریا

خاگینه کدو سبز  یک شام سالم

یک پیتزای متفاوت با طعم بندری درست کن

این عادت‌های ساده روزمره سلامت شما را تهدید می‌کند

با کودکان بدغذا چگونه رفتار کنیم؟

ترفندهای خانه داری برای زندگی ساده تر

آزمایش خون ممکن است ام‌اس زودرس را تشخیص دهد

معنی ضرب المثل جالب "از شیر مرغ تا جان آدمیزاد"

مهمترین چالش استقلال در جدال تبریز

سه مصدوم تراکتور برای استقلال

سیدصالحی: کمیته داوران یک داور باکیفیت برای دیدار سپاهان و پرسپولیس انتخاب کند

بازی، شادی، تماشا در تمرین پرسپولیس

پوستکوگلو: بازی‌ها دیگر در استادیوم داوری نمی‌شود!‏

پرسپولیس بدون 2 بازیکن تمرین کرد

آرزوی ستاره آرسنال؛ خدا نکند سیتی امتیاز از دست بدهد!

گل اول منچسترسیتی توسط گواردیول

آسیب‌دیدگی و کشیدگی عضله محمد محبی

ببینید/ خرید کنید / درب منزل پرداخت کنید

بهترین فیلم‌های «محسن تنابنده»

10 نقش‌آفرینی خاطره‌ساز با ردپایی از یک جنایت

چرا «سیندرلا» بعد از 50 سال هنوز جذاب است؟