آریا بانو

آخرين مطالب

حوالی شعار مقالات

  بزرگنمايي:

آریا بانو - شبکه 3 برای سریال‌سازی به سراغ سوژه ای بکر و استراتژیک رفته اما پرداخت «گل‌درشت» به موضوع سبب شده سوژه تا حدودی حیف شود «حادثه منا» یا به قول خیلی از ایرانی‌ها «فاجعه منا» اتفاقی است که رخ دادن آن در حدود سه سال پیش، بسیاری از چالش‌های مدفون شده در ذهن مردم ایران را مثل آتشی از زیر خاکستر بلند کرد و رویارویی ایران و عربستان را به سطح افکار عمومی ملت‌ها کشاند.
البته به دلیل بسته بودن فضای عربستان، چندان نمی‌شود فهمید که آیا مردم این کشور هم نسبت به دولت ایران همان دیدگاهی را پیدا کرده‌اند که مردم ایران نسبت به دولت سعودی دارند؛ یا این نسبت‌ها متفاوت است و همین عدم اطلاع از کیفیت فضای ذهنی شهروندان سعودی مخاطب ایرانی را نسبت به طرح اولیه‌ای که سریال «حوالی پاییز» براساس آن نوشته شده، کنجکاو می‌کند.
«حوالی پاییز» ماجرای ایجاد علاقه‌مندی بین یک پسر ایرانی و دختری به نام «ساره» است که در عربستان سعودی و به‌عنوان شهروند این کشور بزرگ شده است. ساره به ایران آمده و در اینجا تحصیل کرده است و نهایتا می‌خواهد تابعیت ایران را پیدا کند. این دو نفر باهم ازدواج می‌کنند اما وقتی دختری (یا به تعبیری عربستانی) تصمیم می‌گیرد شهروند ایران شود، نیروهای امنیتی ایران پس از اینکه ابتدا به او مشکوک شدند، ناچار می‌شوند وظیفه حفاظت از این شهروند قبلی عربستان و شهروند جدید ایران را در برابر آزاری که از طرف سفارتخانه سعودی متوجه اوست به عهده بگیرند. شخصی در سفارت عربستان می‌خواهد که به واسطه یک شهروند ایرانی برای ساره مشکلاتی ایجاد کند و مأموران امنیتی ایران مانع آن می‌شوند.
همزمانی پخش این سریال با ماجرای قتل جمال خاشقجی، شهروند عربستانی‌الاصل تابع آمریکا که در کنسولگری سعودی واقع در ترکیه به طرز فجیعی کشته شد، از بخت‌های نیکوی «حوالی پاییز» می‌شود، چون نگارش فیلمنامه این سریال خیلی پیش‌تر از ماجرای قتل خاشقجی شروع شده بود و حالا همزمان با پخش آن از تلویزیون، زمینه‌ای ذهنی برای مخاطبانش توسط اخباری که از همه رسانه‌ها منتشر شده، فراهم می‌شود.
با ادامه داستان، مادر ساره به‌عنوان هدیه ازدواج دخترش، دو بلیت سفر حج تمتع برای او و همسرش می‌فرستد؛ اما ساره باردار است و همسر او(مهران)، به همراه برادرش سامان به این سفر می‌روند؛ سفری که با ادامه پخش سریال مشخص خواهد شد سرانجام آن چگونه خواهد بود، اما به دلیل اینکه مخاطب از همزمانی آن با سالی که «فاجعه منا» در آن رخ داده، مطلع است تعلیق و کنجکاوی را در مخاطب برای دنبال کردن ماجرا و پی بردن به سرنوشت مهران و سامان بالاتر می‌برد.
اما چیزهایی که به آنها اشاره شد، هیچ‌کدام در خروجی کار جزء کیفیت‌های چشمگیر آن قرار نگرفته‌اند و اگر بشود نکته‌ای را به‌عنوان وجه مثبت این سریال مورد ارزیابی قرار داد، شاید ریزه‌کاری‌های زندگی روزمره مردم تهران و سادگی و واقع‌گرایی این فیلم در پرداختن به این روزمرگی‌ها همان جنبه مثبت باشد، جنبه‌ای که بدون اشاره به ماجرای نسبت ذهنی مردم ایران به عربستان و اتفاقاتی از قبیل «فاجعه منا» هم می‌شد آنها را در بافت یک داستان دیگر قرار داد. اما آیا ظرفیت‌هایی که در یک موضوع بکر و کار نشده مثل تنش‌های امنیتی و حتی ایدئولوژیک بین ایران و عربستان وجود دارند و پناهنده شدن یک شهروند سعودی به ایران و همین‌طور فاجعه منا که خاطره آن در ذهن مردم ایران هنوز حرارت اولیه‌اش را حفظ کرده، آنچنان که شایسته بود مورد استفاده نویسنده و کارگردان سریال قرار گرفته‌اند؟ طرح اولیه این فیلم متعلق به معصومه بیات و همسر او حمید نعمت‌الله بوده است.
با اینکه مشارکت حمید نعمت‌الله در این پروژه از حد مشاوره به همسرش برای تدوین طرح اولیه، فراتر نرفته؛ تاثیر سبک فیلمسازی او که بسیار متوجه زندگی روزمره مردم عادی است، در سریال «حوالی پاییز» هم دیده می‌شود. اما حسین نمازی، کارگردان سریال به هیچ‌وجه در نمایش لایه‌های جنایی و امنیتی کار از یک طرف و از طرف دیگر در بیان دراماتیک جهان‌بینی‌هایی که فیلم داشته، موفق نبوده است و به نظر می‌رسد که سبک کاری او اصولا با این فضا همخوان نیست.
مثلا تصویر ماموران امنیتی ایران نه واجد جذابیت‌های سینمایی است و نه می‌شود آن را با واقعیت، یا لااقل بخشی از واقعیت این نیروها که در ذهن عامه مردم نقش بسته است، مطابق دانست. «حوالی پاییز» با نام اولیه «بازگشت» ابتدا قرار بود یک فیلم سینمایی باشد اما کارگردان تشخیص داده که می‌تواند سریال آن را بسازد و چنانچه دیده می‌شود، حق با او بوده است و اگر به این سریال هر ایرادی بشود گرفت، اما نمی‌شود آن را به کش‌دار بودن قصه‌اش متهم کرد.
اما یک نکته را نباید از نظر دور داشت، آن هم اینکه نام اولیه سریال(بازگشت) ممکن است تا حدودی ادامه ماجرای آن را لو بدهد و اگر این مساله در یک فیلم سینمایی رخ می‌داد که مجبور نبود مخاطبان را چند هفته دنبال خودش بکشاند، کمتر می‌توانست به اثر صدمه بزند. «حوالی پاییز» در بخش عاشقانه داستانش یک استاندارد متوسط که متعلق به تلویزیون ایران است را رعایت کرده اما در بخش‌های جنایی و ایده‌پردازی‌های جهان‌بینانه‌اش، نتوانسته غلوشده و شعارزده از آب در نیاید.
استقبال گرم خانواده‌های «شهدای منا» از این سریال به‌رغم تمام ضعف‌هایی که در آن وجود داشت، نشان می‌دهد که سیما و سینمای ایران تا چه حد در این حوزه کم‌کار بوده‌اند و «حوالی پاییز» سراغ چه سوژه بکر و همدلی‌‌برانگیزی رفته است؛ اما پرداختن به چنین موضوعاتی بهتر است با کیفیتی مناسب‌تر از تمرین سریال‌سازی برای کسی صورت بگیرد که اولین مجموعه تلویزیونی‌اش را بعد از یک فیلم سینمایی متوسط می‌سازد. شرط تحقق این خواسته که پرداخت به چنین موضوعاتی در نمونه‌های بهتر هم صورت بگیرد این است که به آنها نگاهی تکلیف‌محور وجود نداشته باشد و به این ترتیب با ساخته شدن صرفا یک نسخه راجع‌ به هرکدام‌شان، در مسئولان فرهنگی احساس رفع تکلیف ایجاد نشود.
فرهیختگان

لینک کوتاه:
https://www.aryabanoo.ir/Fa/News/101542/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

آلگری: می‌خواستم خودم را هم تعویض کنم!

رزرو بلیت پاریس برای 4 کشتی‌گیر و ابهام در 57 و 86 کیلو

یوونتوس به زحمت از شکست گریخت

گلزنی منتظرمحمد مقابل تیم ملی امید تاجیکستان

کارشناسی داوری گل گهر - استقلال خوزستان

کارشناسی داوری نساجی - تراکتور

صحبت های سیدعلی میرغفاری رئیس صدور مجوز حرفه ای استقلال

عذرخواهی کاپیتان استقلال بخاطر 10 دقیقه پایانی

کارشناسی داوری فولاد - مس رفسنجان

کارشناسی داوری دیدار استقلال - شمس آذر

حمله هواداران عصبانی تراکتور به مینی ون حامل بازیکنان در فرودگاه تبریز

چرا جیمی کرگر به پیروزی و صعود بایرن مونیخ مقابل آرسنال باور داشت؟

کارشناسی داوری مس رفسنجان - پیکان

کارشناسی داوری شمس آذر - فولاد

کارشناسی داوری استقلال خوزستان - صنعت نفت

پلی به گذشته؛ برتری 2-1 بایرن مونیخ مقابل منچستریونایتد

بخش‌هایی از داوری گلاره ناظمی در اولین قضاوت خود به عنوان داور اول در جام ملت های فوتسال آسیا

گل زیبای دوشان ولاهوویچ به کالیاری از روی ضربه آزاد

کارشناسی داوری سپاهان - ذوب آهن

کارشناسی داوری پیکان - هوادار

پیشنهاد رسمی امیر قلعه نویی و فدراسیون فوتبال به دست افشین قطبی رسید

کارشناسی داوری صنعت نفت - پرسپولیس

ماجرای مرد کوری که 60 سال پیش با شکنجه 2 کودک را برای گدایی اجاره کرد!

پیرترین فرد زنده جهان کیست؟

وداع با اطلس؛ ربات انسان‌نمای بوستون داینامیکس بازنشسته می‌شود

دل ز جان برگیر و در بر گیر یار مهربان

نصیرزاده: با مجیدی، گل محمدی مذاکره داشتیم

نصیرزاده: تمام لیست خمس با نظر خودش جذب کردیم

پیروانی: یک بار هم علیه داوری حرف نزدم

وضعیت خروجی ورزشگاه وطنی

هاشمی نسب: درباره ناعدالتی ها حرف نمیزنم

کایل واکر: جود بلینگام یک هافبک کامل است

بادامکی: فشار مجازی استقلال بی سابقه بوده است

بیرانوند فردا گچ دستش را باز می کند

معاون پرسپولیس: اعلام کردند VAR منتفی شد

علت توقف مذاکره تراکتور با بردیف از زبان نصیرزاده

آخرین خبر از واگذاری مالکیت باشگاه پرسپولیس

عمو کاووس: مرگ حقه، میکروب بهانه است

گناه مخاطب چی بود فرشته؟

‎«گریه لیلی»؛ شاهکار تکنوازی ویولن استاد اسدالله ملک

سرعت وقوع فرونشست چقدر است؟

خیلی شانس آورد از یک تصادف مرگبار نجات پیدا کرد!

عکس های کاملا به موقع

دلیل احساس درد در مفاصل انگشت ها چیست؟

اشتباهات ساده‌ای که آشپزخانه را شلوغ و نامرتب می‌کند

نسخه جدید ربات انسان‌نما اطلس با قابلیت‌های هوش مصنوعی معرفی شد

صحبت های شنیدنی دکتر الهی قمشه ای

دقیقی: می‌توانستیم مساوی کنیم، حیف شد

جعفری: بازی کردن با فولاد در اهواز همیشه سخت است

قربانعلی‌پور: مطمئنا لیگ برای تیم ملی رصد می‌شود